Τρίτη, 01 Μαρτίου 2022 22:36

Οι φεμινίστριες της Ρωσίας βρίσκονται στους δρόμους και διαμαρτύρονται για τον πόλεμο του Πούτιν

Οι φεμινίστριες της Ρωσίας βρίσκονται στους δρόμους και διαμαρτύρονται για τον πόλεμο του Πούτιν

Feminist Anti-War Resistance

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr

Το κείμενο που ακολουθεί είναι ένα μανιφέστο από Ρωσίδες φεμινίστριες που έχουν ενωθεί ενάντια στην κατοχή και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο φεμινισμός είναι ένα από τα λίγα αντιπολιτευτικά κινήματα στη σύγχρονη Ρωσία που δεν έχει εξολοθρευτεί από τα κύματα διώξεων που εξαπέλυσε η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτή τη στιγμή, αρκετές δεκάδες φεμινιστικές ομάδες βάσης λειτουργούν σε τουλάχιστον τριάντα ρωσικές πόλεις. Σε αυτό το κείμενο, οι φεμινίστριες που συμμετέχουν σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα καλούν τις φεμινίστριες σε όλο τον κόσμο να ενωθούν για να αντιταχθούν στη στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση Πούτιν.

 

Στις 24 Φεβρουαρίου, περίπου στις 5:30 π.μ. ώρα Μόσχας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε μια "ειδική επιχείρηση" στο έδαφος της Ουκρανίας με σκοπό την "αποναζιστικοποίηση" και την "αποστρατιωτικοποίηση" αυτού του κυρίαρχου κράτους. Η επιχείρηση αυτή προετοιμαζόταν από καιρό. Εδώ και αρκετούς μήνες, τα ρωσικά στρατεύματα πλησίαζαν στα σύνορα με την Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, η ηγεσία της χώρας μας αρνιόταν κάθε πιθανότητα στρατιωτικής επίθεσης. Τώρα βλέπουμε ότι αυτό ήταν ένα ψέμα.

Η Ρωσία έχει κηρύξει πόλεμο στον γείτονά της. Δεν επέτρεψε στην Ουκρανία ούτε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, ούτε καμία ελπίδα για μια ειρηνική ζωή. Δηλώνουμε - και όχι για πρώτη φορά - ότι ο πόλεμος διεξάγεται τα τελευταία οκτώ χρόνια με πρωτοβουλία της ρωσικής κυβέρνησης. Ο πόλεμος στο Ντονμπάς είναι συνέπεια της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας. Πιστεύουμε ότι η Ρωσία και ο πρόεδρός της δεν ενδιαφέρονται και δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ για την τύχη των ανθρώπων στο Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ και η αναγνώριση των δημοκρατιών μετά από οκτώ χρόνια ήταν μόνο ένα πρόσχημα για την εισβολή στην Ουκρανία με το πρόσχημα της απελευθέρωσης.

Ως Ρωσίδες πολίτες και φεμινίστριες, καταδικάζουμε αυτόν τον πόλεμο. Ο φεμινισμός ως πολιτική δύναμη δεν μπορεί να βρίσκεται στο πλευρό ενός επιθετικού πολέμου και μιας στρατιωτικής κατοχής. Το φεμινιστικό κίνημα στη Ρωσία αγωνίζεται για τις ευάλωτες ομάδες και την ανάπτυξη μιας δίκαιης κοινωνίας με ίσες ευκαιρίες και προοπτικές, στην οποία δεν μπορεί να υπάρχει χώρος για βία και στρατιωτικές συγκρούσεις.

Πόλεμος σημαίνει βία, φτώχεια, αναγκαστική εκτόπιση, διαλυμένες ζωές, ανασφάλεια και απουσία μέλλοντος. Είναι ασυμβίβαστος με τις βασικές αξίες και τους στόχους του φεμινιστικού κινήματος. Ο πόλεμος επιδεινώνει την ανισότητα των φύλων και γυρίζει πολλά χρόνια πίσω τις κατακτήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο πόλεμος δεν φέρνει μαζί του μόνο τη βία των βομβών και των σφαιρών αλλά και τη σεξουαλική βία: όπως δείχνει η ιστορία, κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο κίνδυνος βιασμού αυξάνεται πολλές φορές για κάθε γυναίκα. Για αυτούς και για πολλούς άλλους λόγους, οι Ρωσίδες φεμινίστριες και όσες μοιράζονται τις φεμινιστικές αξίες πρέπει να πάρουν σθεναρή θέση ενάντια σε αυτόν τον πόλεμο που εξαπολύει η ηγεσία της χώρας μας.

Ο σημερινός πόλεμος, όπως δείχνουν οι ομιλίες του Πούτιν, διεξάγεται επίσης υπό τη σημαία των "παραδοσιακών αξιών" που διακηρύσσουν οι ιδεολόγοι της κυβέρνησης - αξίες που η Ρωσία φέρεται να αποφάσισε να προωθήσει σε όλο τον κόσμο ως ιεραπόστολος, χρησιμοποιώντας βία εναντίον όσων αρνούνται να τις αποδεχτούν ή έχουν άλλες απόψεις. Όποιος είναι ικανός για κριτική σκέψη καταλαβαίνει καλά ότι αυτές οι "παραδοσιακές αξίες" περιλαμβάνουν την ανισότητα των φύλων, την εκμετάλλευση των γυναικών και την κρατική καταστολή εναντίον όσων ο τρόπος ζωής, ο αυτοπροσδιορισμός και οι πράξεις τους δεν συνάδουν με τα στενά πατριαρχικά πρότυπα. Η αιτιολόγηση της κατοχής ενός γειτονικού κράτους από την επιθυμία να προωθηθούν τέτοιες στρεβλές αξίες και να επιδιωχθεί μια δημαγωγική "απελευθέρωση" είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οι φεμινίστριες σε όλη τη Ρωσία πρέπει να αντιταχθούν με όλη τους την ενέργεια σε αυτόν τον πόλεμο.

Σήμερα οι φεμινίστριες είναι μια από τις λίγες ενεργές πολιτικές δυνάμεις στη Ρωσία. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ρωσικές αρχές δεν μας αντιλαμβάνονταν ως επικίνδυνο πολιτικό κίνημα, και ως εκ τούτου ήμασταν προσωρινά λιγότερο επηρεασμένες από την κρατική καταστολή σε σχέση με άλλες πολιτικές ομάδες. Σήμερα λειτουργούν περισσότερες από σαράντα πέντε διαφορετικές φεμινιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, από το Καλίνινγκραντ μέχρι το Βλαδιβοστόκ, από το Ροστόφ-ον-Ντον μέχρι το Ουλάν-Ούντε και το Μουρμάνσκ. Καλούμε τις ρωσικές φεμινιστικές ομάδες και τις μεμονωμένες φεμινίστριες να ενταχθούν στη Φεμινιστική Αντίσταση κατά του Πολέμου και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιταχθούν ενεργά στον πόλεμο και στην κυβέρνηση που τον ξεκίνησε. Καλούμε επίσης τις φεμινίστριες όλου του κόσμου να συμμετάσχουν στην αντίστασή μας. Είμαστε πολλές και μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά: Τα τελευταία δέκα χρόνια, το φεμινιστικό κίνημα έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στον πολιτισμό. Ήρθε η ώρα να τη μετατρέψουμε σε πολιτική δύναμη. Είμαστε η αντίθεση στον πόλεμο, την πατριαρχία, τον αυταρχισμό και τον μιλιταρισμό. Είμαστε το μέλλον που θα επικρατήσει.

  

Καλούμε τις φεμινίστριες όλου του κόσμου:

- Συμμετέχετε σε ειρηνικές διαδηλώσεις και ξεκινήστε διαδικτυακές και εκτός διαδικτύου εκστρατείες κατά του πολέμου στην Ουκρανία και της δικτατορίας του Πούτιν, οργανώνοντας τις δικές σας δράσεις. Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε το σύμβολο του φεμινιστικού κινήματος αντίστασης κατά του πολέμου στο υλικό και τις δημοσιεύσεις σας,

logo2            logo

καθώς και τα hashtags

#FeministAntiWarResistance και

#FeministsAgainstWar.

-Διαδώστε τις πληροφορίες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επιθετικότητα του Πούτιν. Χρειαζόμαστε όλο τον κόσμο να στηρίξει την Ουκρανία αυτή τη στιγμή και να αρνηθεί να βοηθήσει το καθεστώς του Πούτιν με οποιονδήποτε τρόπο.

- Μοιραστείτε αυτό το μανιφέστο με άλλους/-ες. Είναι απαραίτητο να δείξουμε ότι οι φεμινίστριες είναι ενάντια σε αυτόν τον πόλεμο - και σε κάθε είδους πόλεμο. Είναι επίσης απαραίτητο να δείξουμε ότι υπάρχουν ακόμα Ρωσίδες ακτιβίστριες που είναι έτοιμες να ενωθούν για να αντιταχθούν στο καθεστώς Πούτιν. Τώρα κινδυνεύουμε όλες από διώξεις από το κράτος και χρειαζόμαστε την υποστήριξή σας.

 

Η Feminist Anti-War Resistance έχει ένα κανάλι στο Telegram με πρόσθετες πληροφορίες (στα ρωσικά).

Τα μέλη της πρωτοβουλίας είναι ανώνυμα για λόγους ασφαλείας.

Εκπρόσωπός της στο Λονδίνο είναι η Ella Rossman.

 

https://internationalviewpoint.org

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01 Μαρτίου 2022 22:52

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.