Τετάρτη, 06 Απριλίου 2022 21:19

 Ρωσία: “Η στρατιωτική και πολιτική χρεωκοπία του καθεστώτος Πούτιν είναι αναπόφευκτη, αλλά θα παραταθεί χρονικά”, του Ilya Budraitskis

Γράφτηκε από

Copyright: NPA – L’Anticapitaliste

Ρωσία: “Η στρατιωτική και πολιτική χρεωκοπία του καθεστώτος Πούτιν είναι αναπόφευκτη, αλλά θα παραταθεί χρονικά”

του Ilya Budraitskis

Δημοσιεύουμε την παρέμβαση του Ιλύα Μπουντράιτσκις στην προεκλογική συγκέντρωση του Φιλίπ Πουτού, NPA Γαλλία, το Σάββατο 2 Απριλίου 2022.

Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου -ημέρα που ο Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμό του- σημαδεύει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων διαχωρίζοντας ένα «πριν» και ένα «μετά». Εκατομμύρια κάτοικοι των ουκρανικών πόλεων πλήττονται από τους βομβαρδισμούς. Πρόσφυγες -οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά- γεμίζουν σήμερα τις ευρωπαϊκές πόλεις. Ρώσοι στρατιώτες πεθαίνουν μαζικά -οι περισσότεροι νέοι, από φτωχές και επαρχιακές οικογένειες, χωρίς να καταλάβουν πού και γιατί στάλθηκαν. Οι κάτοικοι της Ρωσίας βυθίζονται όλο και περισσότερο στη φτώχεια. Στις ρωσικές πόλεις οι διαδηλωτές κατά του πολέμου φυλακίζονται ή εξαναγκάζονται να φύγουν από τη χώρα.

Αναμφίβολα, ο Πούτιν και η εγκληματική του συμμορία είναι οι κύριοι υπεύθυνοι της τραγωδίας αυτής. Αυτοί είναι που αποφάσισαν να ξεκινήσουν τον πόλεμο αυτόν. Αυτοί είναι που, με την καταστολή και την αποκρουστική σοβινιστική τους προπαγάνδα, εξανάγκασαν τη ρωσική κοινωνία σε παθητικότητα και υποταγή. Σήμερα, όλες οι δυνάμεις της αριστεράς παγκοσμίως πρέπει να απαιτήσουν τον άμεσο τερματισμό του πολέμου και τη διερεύνηση των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν με τις διαταγές του Πούτιν.

Για να το απαιτήσουν αυτό, άνθρωποι συνεχίζουν να κατεβαίνουν στους δρόμους των ρωσικών πόλεων, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον πόλεμο, ακόμα και σήμερα, τη στιγμή που κάθε αναφορά στο «όχι στον πόλεμο» θεωρείται εγκληματική από τη ρωσική νομοθεσία. Για όλους τους ανθρώπους αυτούς, χωρίς εξαίρεση, υπάρχουν επιπτώσεις: φυλάκιση, εξαιρετικά μεγάλα πρόστιμα, αποκλεισμός από τα πανεπιστήμια, απώλεια εργασίας. Ορισμένοι, ωστόσο, συνεχίζουν να διαδηλώνουν, ενώ οι περισσότεροι έχουν παραλύσει από το φόβο. Οι ρώσοι σοσιαλιστές, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της Ρωσίας, συνεχίζουν την αντιπολεμική δράση τους.

Η στρατιωτική και πολιτική χρεοκοπία του καθεστώτος Πούτιν είναι αναπόφευκτη, αλλά θα παραταθεί χρονικά. Η περίοδος αυτή θα είναι ασφαλώς δύσκολη: πολλοί θα υποστούν φυλακίσεις ή εξορία. Η αλληλεγγύη του αριστερού διεθνούς κινήματος -και με συγκεκριμένη βοήθεια- μας είναι σήμερα απαραίτητη για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα αυτόν.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η σημερινή τραγωδία της Ουκρανίας δεν μπορεί να κατανοηθεί και να λυθεί παρά μόνο με έναν συνεκτικό αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό. Ο Πούτιν και το καθεστώς του δεν αποτελούν ανωμαλία, ούτε και ένα αρχαϊκό δημιούργημα μιας ιδιαίτερης ιστορίας της Ρωσίας. Είναι, αντίθετα, η φυσική συνέπεια του παγκόσμιου καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού.

Η ιδεολογία του -σοβινισμός, η περιφρόνηση του κόσμου της εργασίας και η διάθεση να βλέπει στα πάντα απλώς μια «σύγκρουση συμφερόντων»- είναι εύκολα αναγνωρίσιμη στη ρητορική όλης της άκρας δεξιάς παντού στον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο που, έως και πρόσφατα, ο Πούτιν ήταν το ίνδαλμα της Λε Πεν, του Ζεμούρ ή του Σαλβίνι. Τέτοιοι πολιτικοί είναι οι άμεσοι υπεύθυνοι για όσα υποφέρει σήμερα ο ουκρανικός λαός. Και ο ανένδοτος αγώνας ενάντια στους υποψήφιους της άκρας δεξιάς είναι μέρος του παραγματικού αγώνα ενάντια στον πόλεμο του Πούτιν κατά του ουκρανικού λαού.

Αλλά το καθεστώς του Πούτιν δεν αφορά μόνο τον σοβινισμό και τον εθνικισμό. Είναι μια κραυγαλέα κοινωνική ανισότητα, είναι η εξουσία μιας χούφτας πλουσίων πάνω στην πλειοψηφία των εργαζομένων που στερούνται τα δικαιώματά τους. Το καθεστώς του Πούτιν είναι το καθεστώς των γραφειοκρατών και των δισεκατομμυριούχων που, εδώ και πολλά χρόνια, απομυζούν όλο το χρήμα της χώρας, το μεταφέρουν στις δυτικές τράπεζες, το επενδύουν σε βίλες και σε θαλαμηγούς στην Ευρώπη. Και οι ευρωπαϊκές καπιταλιστικές κυβερνήσεις, που ήξεραν πολύ καλά την εγκληματική προέλευση των χρημάτων αυτών και έκλειναν τα μάτια τους, έχουν επίσης ευθύνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επιπλέον, έως τα τελευταία χρόνια, χώρες όπως η Γαλλία συνέχιζαν να πουλάνε στη Ρωσία τα όπλα με τα οποία σκοτώνονται σήμερα τα παιδιά της Ουκρανίας. Όλα αυτά αποδεικνύουν την τελική απανθρωπιά, την ανηθικότητα του καπιταλισμού ως συστήματος.

Νά γιατί μόνο ένα αντικαπιταλιστικό και σοσιαλιστικό πρόγραμμα είναι το μόνο αληθινά αντιπολεμικό σήμερα -επειδή επιτίθεται στις ρίζες και όχι απλώς στις επιπτώσεις. Είναι ο αγώνας για ένα τέτοιο πρόγραμμα που θα μπορέσει να εμποδίσει τους μελλοντικούς πολέμους, αλλά και να σταματήσει αυτόν που σήμερα αιματοκυλεί την Ουκρανία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποψήφιοι όπως ο Philippe Poutou είναι πραγματικοί μαχητές κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Και γιατί η συμμετοχή στην καμπάνια του αποτελεί αληθινή στράτευση για το μέλλον του πλανήτη.

Ilya Budraitskis

2 Απριλίου 2022

Μετάφραση : ΤΠΤ – Περιοδικό « 4 »

https://fourth.international/fr/europe/434

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Απριλίου 2022 21:25

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.