Κυριακή, 17 Απριλίου 2022 23:39

Operation Solidarity: Οι δυνάμεις εδαφικής άμυνας στην Ουκρανία και η υποχρέωσή μας

Γράφτηκε από

Operation Solidarity: Οι δυνάμεις εδαφικής άμυνας στην Ουκρανία και η υποχρέωσή μας

Συνέντευξη με την Επιτροπή Αντίστασης από τη συντακτική ομάδα της Sozialistische Zeitung (SoZ) (Γερμανία).

1. Μπορείτε να μας συστήσετε την ομάδα σας; Πώς δημιουργήθηκε; Ποιοι συμμετέχουν; Ποια είναι τα καθήκοντά της;

Η Επιτροπή Αντίστασης είναι ένα δίκτυο ελευθεριακών και αντιφασιστών ακτιβιστών που έχουν ενταχθεί στις δυνάμεις εδαφικής άμυνας και αντιστέκονται με όπλα στη ρωσική ιμπεριαλιστική επίθεση. Περίπου 50 από αυτούς εντάχθηκαν σε μια μονάδα για να πολεμήσουν μαζί- άλλοι εντάχθηκαν στις μονάδες που βρίσκονταν κοντά τους. Πολλοί Λευκορώσοι που αναγκάστηκαν να διαφύγουν από τη δικτατορία του Λουκασένκο εντάχθηκαν επίσης. Οι εμπειρίες των μαχητών ήταν διαφορετικές ανάλογα με το μέρος που εντάχθηκαν στις μονάδες - από απλά καθήκοντα περιπολίας μέχρι βοήθεια στην καταστροφή ρωσικών αρμάτων μάχης και θέσεων πυροβολικού. Η Operation Solidarity είναι ένα δίκτυο ακτιβιστών που δεν πήραν όπλα, αλλά εργάζονται για την παροχή εξοπλισμού για τους αντιεξουσιαστές ακτιβιστές των δυνάμεων εδαφικής άμυνας, όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα, ιατρικά κιτ και άλλο τακτικό εξοπλισμό που το κράτος δεν είναι σε θέση ή αργεί να παράσχει. Η πρωτοβουλία παρέχει επίσης ανθρωπιστικό έργο σε όσα μέρη μπορεί.

2. Στην ιστοσελίδα σας βλέπω ότι συμμετέχετε στην ένοπλη αντίσταση. Τι σημαίνει αυτό; Πώς είστε οργανωμένοι;

Η εδαφική άμυνα είναι οργανωμένη παρόμοια με τον τακτικό στρατό και ενεργεί ως ελαφρύ πεζικό, χωρίς βαρέα όπλα. Γενικά, παραμένουν στην πόλη ή το χωριό όπου συγκροτήθηκαν για να το υπερασπιστούν. Υπήρξαν πολλά παραδείγματα διαφόρων Εδαφικών Αμυντικών δυνάμεων που υπερασπίστηκαν επιτυχώς τις πόλεις τους από τον τακτικό ρωσικό στρατό μόνοι τους, χωρίς καμία ή με πολύ μικρή υποστήριξη από τον ουκρανικό στρατό. Επίσης, οι δυνάμεις της Εδαφικής Άμυνας συμμετείχαν στις πολυάριθμες επιθέσεις ανταρτών κατά ρωσικών αυτοκινητοπομπών, τις περισσότερες φορές στις βόρειες περιοχές της Ουκρανίας. Στα μέρη όπου η Εδαφική Άμυνα πολεμά μαζί με τον τακτικό στρατό, χρησιμοποιείται μερικές φορές για να κάνει επιθέσεις hit-and-run σε ρωσικές θέσεις, προκειμένου να παρενοχλήσει τις εχθρικές γραμμές και να τις εξαντλήσει. Σε άλλα μέρη, όπου δεν διεξάγονται μάχες, η Εδαφική Άμυνα παρέχει καθήκοντα περιπολίας, λειτουργώντας έτσι αποτρεπτικά για τον ρωσικό στρατό από την προσπάθεια εισβολής. Κατά μία έννοια, αυτό επιτρέπει στις τακτικές δυνάμεις να επικεντρωθούν σε καθήκοντα που είναι πιο πολύτιμα.

3. Ποια είναι η σχέση μεταξύ των ένοπλων ενεργειών σας και του ουκρανικού στρατού; Ποιος έχει τη διοίκηση;

Οι δυνάμεις Εδαφικής Άμυνας τελούν υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του ουκρανικού στρατού και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βοηθητικές μονάδες εάν το αποφασίσει η επιχειρησιακή διοίκηση. Είναι εντελώς εθελοντικές δυνάμεις, ωστόσο λαμβάνουν επίσημο μισθό. Οι περισσότεροι από τους επί τόπου διοικητές είναι πρώην μέλη του στρατού που αποσύρθηκαν αλλά πήραν ξανά τα όπλα μετά την ολοκληρωτική εισβολή. Τα άτομα που το επιθυμούν μπορούν να μεταφερθούν στον τακτικό στρατό μετά από αίτημα, εφόσον ο στρατός συμφωνεί με την υποψηφιότητά τους.

4. Χιλιάδες ξένοι εθελοντές έχουν πάρει τα όπλα στην Ουκρανία. Τι είδους άνθρωποι είναι αυτοί; Στη Γερμανία, η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος ανησυχεί ότι ομάδες της ακροδεξιάς θα μάθουν εκεί την τέχνη του πολέμου.

Η Ουκρανική Λεγεώνα των Ξένων αποτελείται επίσημα από ανθρώπους που έχουν ήδη στρατιωτική εμπειρία, όσοι δεν την έχουν μπορούν να μεταφερθούν σε κάποιους βοηθητικούς ρόλους που δεν περιλαμβάνουν μάχες. Οι άνθρωποι που ήρθαν εδώ δηλώνουν τις περισσότερες φορές ότι ήρθαν για να πολεμήσουν για τη δημοκρατία και για να αποτρέψουν τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου. Προφανώς, υπάρχουν άνθρωποι από ένα μεγάλο φάσμα πολιτικού υπόβαθρου, είτε από την αριστερά, είτε από τη δεξιά, είτε από το κέντρο.

Φυσικά, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι κάποιοι άνθρωποι με ακροδεξιές απόψεις δεν θα μπορούσαν να βρουν τρόπο να μπουν, αλλά σε γενικές γραμμές η Λεγεώνα των Ξένων είναι οργανωμένη με τέτοιο τρόπο ώστε είναι απίθανο να αποτελέσει μαζικό πεδίο εκπαίδευσης για οποιεσδήποτε μαζικές οργανώσεις, αν δεν είχαν τέτοια εμπειρία στο παρελθόν.

Οι Λευκορώσοι εθελοντές είναι πολύ δραστήριοι. Όπως ήδη ανέφερα, κάποιοι από αυτούς εντάχθηκαν στην Επιτροπή Αντίστασης, ωστόσο, άνθρωποι με πολύ ελευθεριακές αλλά και δημοκρατικές πεποιθήσεις εντάχθηκαν σε μια ειδική λευκορωσική μονάδα που έχει πλέον το μέγεθος ενός συντάγματος και κάνουν σχέδια για να πάνε στη Λευκορωσία και να ξεκινήσουν μια επανάσταση εκεί προκειμένου να ανατρέψουν τον Λευκορώσο δικτάτορα Αλεξάντερ Λουκασένκο μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

5. Δεχτήκατε επιθέσεις από ακροδεξιές ομάδες;

Υπήρξε μια επίθεση μελών της οργάνωσης "Μισάνθρωπη Μεραρχία" σε δύο αντιεξουσιαστές ακτιβιστές στο Λβιβ. Οι ακτιβιστές πήγαν σε ένα στρατιωτικό κατάστημα για να αναζητήσουν κάποια αλεξίσφαιρα γιλέκα για τους συντρόφους τους και ξυλοκοπήθηκαν από τα μέλη της "Misanthropic Division", ο ένας από τους ακτιβιστές έσπασε το δάχτυλό του. Ωστόσο, ακόμη και άλλες δεξιές οργανώσεις δεν ενέκριναν αυτή την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την ανόητη.

6. Αποκαλείτε τους εαυτούς σας αντιεξουσιαστική αντίσταση. Πώς καταφέρνετε να αποστασιοποιηθείτε από την κυβερνητική πολιτική - και σε σχέση με την περίοδο μετά τον πόλεμο;

Δυστυχώς, αυτός δεν είναι ένας πόλεμος όπου υπάρχει χώρος για ιδεολογική καθαρότητα ή για οποιεσδήποτε επιλογές. Το καθεστώς του Πούτιν είναι ένα εξαιρετικά αυταρχικό καθεστώς, χωρίς ελευθερία λόγου ή συγκεντρώσεων, με καταστολή και δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων, ψεύτικες ποινικές κατηγορίες εναντίον ακτιβιστών, συμπεριλαμβανομένων των αναρχικών, διώξεις εναντίον της LGBTQ+ κοινότητας. Όταν ξεκίνησε η εισβολή, υπέθεσα ότι πολλοί Ουκρανοί πολιτικοί ακτιβιστές, ανεξάρτητα από το αν είναι δεξιοί, κεντρώοι ή αριστεροί - θα μπουν στη φυλακή από την κυβέρνηση-μαριονέτα που θα εγκαθιστούσε ο Πούτιν, και ότι στη λίστα θα περιλαμβάνονταν πιθανότατα και εγώ. Μετά τη σφαγή στη Μπούτσα είναι σαφές ότι η υπόθεση μου ήταν πολύ αισιόδοξη, όλοι οι πολιτικοί ακτιβιστές (ή οι άνθρωποι που θα είναι ύποπτοι για ακτιβισμό) θα δολοφονηθούν κατευθείαν. Επιπλέον, οι σφαγές πιθανότατα θα αυξηθούν σε κλίμακα γενοκτονίας, καθώς οι Ρώσοι προπαγανδιστές μιλούν ήδη ανοιχτά ότι όλοι όσοι είναι στον ουκρανικό στρατό ή τον βοηθούν θα πρέπει να θεωρηθούν "ναζί" και επομένως να εκκαθαριστούν. Αυτό αφορά τουλάχιστον εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, το πιθανότερο είναι ότι ο αριθμός θα είναι εκατομμύρια, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού υποστηρίζει τον ουκρανικό στρατό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Επομένως, πρόκειται για έναν αγώνα επιβίωσης και για τη διατήρηση των βασικών πολιτικών ελευθεριών που έχουμε. Θεωρούμε ότι αυτή η κατάσταση μοιάζει αρκετά με εκείνη των Ισπανών αναρχικών, οι οποίοι πολέμησαν υπό την επιχειρησιακή διοίκηση του ισπανικού δημοκρατικού στρατού κατά της δικτατορίας του Φράνκο και οι οποίοι αργότερα εντάχθηκαν στον ελεύθερο γαλλικό στρατό για να πολεμήσουν κατά του ναζισμού. Ενώ πολλοί άνθρωποι μιλούν για "ουκρανικό ναζισμό", η ακροδεξιά έχασε όλες τις έδρες της στο κοινοβούλιο στις τελευταίες εκλογές και μείωσε την παρουσία της στους δρόμους, το καθεστώς του Πούτιν μοιάζει κάθε μέρα όλο και περισσότερο με τον φασισμό.

7. Τι περιμένετε από τη διεθνή αλληλεγγύη της αριστεράς;

Παρά τις εξαγγελθείσες το 2014 "κυρώσεις" και τη διακηρυγμένη υποστήριξη προς την Ουκρανία, οι χώρες του ΝΑΤΟ πούλησαν αργότερα τεράστιες ποσότητες στρατιωτικού εξοπλισμού στη Ρωσία, αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Η Γερμανία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής αυτών των όπλων, με έσοδα άνω των 130 εκατομμυρίων ευρώ την περίοδο 2015-2020. Αυτά τα όπλα χρησιμοποιούνται τώρα για να σκοτώνουν Ουκρανούς. Αυτά για το επιχείρημα "το ΝΑΤΟ εξοπλίζει την Ουκρανία". Τώρα, καθώς ο ολοκληρωτικός πόλεμος έχει ξεκινήσει και τα εγκλήματα πολέμου διαπράττονται από τον ρωσικό στρατό σε καθημερινή βάση, δεν υπάρχει άλλη επιλογή για να αποτραπούν περαιτέρω απώλειες ζωών αμάχων παρά μόνο με μια στρατιωτική ήττα των ρωσικών μονάδων που επιχειρούν στο ουκρανικό έδαφος. Θα ήθελα λοιπόν να ζητήσω από τη διεθνή κοινότητα της αριστεράς να στηρίξει, ή τουλάχιστον να μην εμποδίσει τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία, καθώς επίσης και βοήθεια . Καταλαβαίνω ότι αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, δεδομένου ότι η αριστερά ως κοινότητα είχε περάσει πολλές δεκαετίες επικρίνοντας τις πολιτικές του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η πολιτική ορισμένων αριστερών "θα υποστήριζα οποιονδήποτε αρκεί να είναι εναντίον των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ" είχε δείξει ξεκάθαρα τα σφάλματά της, με αποτέλεσμα μαζικά εγκλήματα πολέμου των λεγόμενων "αντιαμερικανικών" δικτατοριών. Μέχρι στιγμής, η διεθνής κοινότητα έχει δείξει εκπληκτική αλληλεγγύη στους πρόσφυγες από την Ουκρανία, και είμαστε ευγνώμονες γι' αυτό. Ελπίζω ότι αυτή η θερμή υποδοχή θα χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα για όλες τις μελλοντικές κρίσεις. Και τέτοιες κρίσεις θα έρθουν σίγουρα στο άμεσο μέλλον: Η Ουκρανία έχει εξάγει εκατομμύρια τόνους τροφίμων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, τροφοδοτώντας περισσότερους από 300 εκατομμύρια ανθρώπους στις περιοχές αυτές. Η απειλή της πείνας σε αυτές τις περιοχές είναι σχεδόν άμεση. Υποθέτω ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα πολυάριθμων συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο με τρομακτικές συνέπειες, οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο σε όλες τις άλλες χώρες. Η διεθνής αριστερά πρέπει να προετοιμαστεί γι' αυτές, τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη.

Προς το παρόν, μπορείτε να στηρίξετε τους πρόσφυγες ή την Επιχείρηση Αλληλεγγύη μέσω της ιστοσελίδας https://www.nowar.help/en. Πρόκειται για έναν ιστότοπο όπου μπορείτε να βρείτε τον τρόπο να το κάνετε, είτε με δωρεές είτε με οποιοδήποτε άλλο μέσο θεωρείτε προτιμότερο.

Σας ευχαριστούμε πολύ για την προθυμία σας να μας δώσετε αυτή τη συνέντευξη.

Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη!

Επιτροπή Αντίστασης

Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

 http://www.europe-solidaire.org/

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022 00:04

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.