Τετάρτη, 20 Απριλίου 2022 00:14

Συλλήψεις συνδικαλιστικών στελεχών στη Λευκορωσία

Συλλήψεις συνδικαλιστικών στελεχών στη Λευκορωσία

Η καταστολή κατά των ελεύθερων συνδικάτων στη Λευκορωσία έχει κλιμακωθεί σοβαρά. Σήμερα, 19 Απριλίου, συνελήφθη η ηγεσία της συνομοσπονδίας Λευκορωσικό Κογκρέσο Δημοκρατικών Συνδικάτων (Belarusian Congress of Democratic Trade Union-BKDP): Ο πρόεδρος Aliaksandr Yarashuk και ο αντιπρόεδρος Siarhei Antusevich του BKDP, καθώς και ο πρόεδρος της Λευκορωσικής Ελεύθερης Συνδικαλιστικής Ένωσης (Belarusian Free Trade Union-SPB), Mikalaj Sharakh. Αυτό συμβαίνει αφού το BKDP έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ένα από τα συνδικάτα του, το Λευκορωσικό Συνδικάτο Εργαζομένων στη Ραδιοηλεκτρονική Βιομηχανία (Belarusian Trade Union of Radioelectronic Industry Workers-REP) νωρίτερα αυτό το μήνα θεωρήθηκε από το καθεστώς ως "εξτρεμιστική" οργάνωση.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε έρευνα στα γραφεία του BKDP στο Μινσκ από την KGB. Πραγματοποιήθηκαν έρευνες στα σπίτια των Yarashuk και Antusevich. Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φλασάκια, προσωπικά έγγραφα, διαβατήρια, τραπεζικές κάρτες που ανήκουν στους ίδιους και στα μέλη της οικογένειάς τους, κάρτες SIM ξένων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, σημαίες συνδικάτων, οτιδήποτε με λευκοκόκκινες-λευκές κορδέλες, κύπελλα, σημαίες, σύμβολα, φυλλάδια, ακόμη και βιβλία. Τα κινητά τηλέφωνα όλων των υπαλλήλων του γραφείου του BKDP: του δικηγόρου, του διεθνούς γραμματέα και του υπεύθυνου της ομάδας μέσων ενημέρωσης είναι κλειστά. Μία από τις υπαλλήλους του γραφείου οδηγείται για ανάκριση μετά την έρευνα στο διαμέρισμά της.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσικής Ελεύθερης Συνδικαλιστικής Ένωσης (Belarusian Free Trade Union -SPB), Mikalaj Sharakh, συνελήφθη επίσης καθώς πήγαινε με το ποδήλατό του για να συμμετάσχει σε δικαστική ακρόαση στο Polotsk, και το σπίτι και το διαμέρισμά του ερευνήθηκαν.

Τα ανεξάρτητα συνδικάτα έλαβαν πέρυσι το βραβείο Arthur Svensson

Το "Διεθνές Βραβείο Arthur Svensson για τα Συνδικαλιστικά Δικαιώματα" απονεμήθηκε πέρυσι στο ανεξάρτητο συνδικαλιστικό κίνημα στη Λευκορωσία, το οποίο εκπροσωπείται από το Λευκορωσικό Κογκρέσο Δημοκρατικών Συνδικάτων (BKDP) και τα μέλη του. Έλαβαν το βραβείο για τον ατρόμητο αγώνα τους για δημοκρατία και θεμελιώδη συνδικαλιστικά δικαιώματα στην τελευταία δικτατορία της Ευρώπης.

Η Λευκορωσία θεωρείται μια από τις χειρότερες χώρες στον κόσμο για την παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν εδώ και πολλά χρόνια βαθιά ανησυχία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα: "εξαφανίσεις", αστυνομική βία και έλλειψη ελευθερίας έκφρασης και συνδικαλισμού. Παρά τις προσπάθειες του καθεστώτος Λουκασένκο να θέσει υπό τον έλεγχό του τα ανεξάρτητα συνδικάτα και να δυσκολέψει τη στρατολόγηση, την οργάνωση και την τακτική συνδικαλιστική δραστηριότητα, αυτά δεν το έβαλαν ποτέ κάτω και συνέχισαν να εργάζονται για τα μέλη τους.

Σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές το φθινόπωρο του 2020, όπου το αποτέλεσμα ήταν προφανώς νοθευμένο, η κατάσταση στη χώρα επιδεινώθηκε περαιτέρω. Όλες οι μορφές αντιπολίτευσης έχουν κατασταλεί με βαριά αστυνομική βία, φυλακίσεις και παρενοχλήσεις. Το ανεξάρτητο συνδικαλιστικό κίνημα έγινε από νωρίς κεντρικό πρόσωπο στον αγώνα κατά της νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος και στον αγώνα για τη δημοκρατία. Υπήρξε ένα κύμα απεργιών, δράσεων και διαδηλώσεων με αίτημα την ακύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων και την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων.

Οι απεργίες και οι διαδηλώσεις αντιμετωπίστηκαν τότε με τρομοκρατία, μαζικές συλλήψεις και βασανιστήρια. Ορισμένοι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι και ακτιβιστές απολύθηκαν από τις δουλειές τους και πολλοί φυλακίστηκαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Στα γραφεία των συνδικάτων έγιναν επιδρομές και έκλεισαν.

Τον περασμένο Αύγουστο οι αρχές διέταξαν τη διάλυση της ένωσης δημοσιογράφων BAJ και συνέλαβαν περισσότερους από 20 υποστηρικτές της δημοκρατίας.

Τον Σεπτέμβριο, ακτιβιστές της Ανεξάρτητης Συνδικαλιστικής Ένωσης Λευκορωσίας (BITU) και μέλη του ITUC που συνδέεται με το Λευκορωσικό Κογκρέσο Δημοκρατικών Συνδικάτων (BKDP) συνελήφθησαν, τέθηκαν υπό κράτηση και υποβλήθηκαν σε έρευνες από τις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Η ILO (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας International Labour Organization) κάλεσε την κυβέρνηση να αποκαταστήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της ILO κάλεσε την κυβέρνηση της Λευκορωσίας να αποκαταστήσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργαζομένων χωρίς καθυστέρηση (Εδώ είναι η πλήρης έκθεση της ILO για τη Λευκορωσία (σελ. 104-115). Καλεί την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την απελευθέρωση όλων των συνδικαλιστών που παραμένουν υπό κράτηση και για την απόσυρση όλων των κατηγοριών που σχετίζονται με τη συμμετοχή σε ειρηνική δράση διαμαρτυρίας το 2020- να απέχει από τη σύλληψη, κράτηση και παρενόχληση, συμπεριλαμβανομένης της δίωξης, των ηγετών και των μελών των συνδικάτων που συμμετέχουν σε νόμιμες συνδικαλιστικές δραστηριότητες.

Η Επιτροπή κάλεσε την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν εμπόδια στην εγγραφή συνδικαλιστικών οργανώσεων, τόσο στο νόμο όσο και στην πράξη- να τερματίσει τις παρεμβάσεις στη σύσταση συνδικαλιστικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών εταιρειών.

https://www.svenssonstiftelsen.com/

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Απριλίου 2022 00:44

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.