Παρασκευή, 22 Απριλίου 2022 00:38

Ντοκιμαντέρ "Αναρχικοί ενάντια στον Πούτιν: Οι αντιφασίστες της βορειοανατολικής Ευρώπης απαντούν στο ρωσικό αφήγημα"

Γράφτηκε από

Ντοκιμαντέρ "Αναρχικοί ενάντια στον Πούτιν: Οι αντιφασίστες της βορειοανατολικής Ευρώπης απαντούν στο ρωσικό αφήγημα"

Κόσμος, 19 Απριλίου

Αυτή είναι η πρώτη από τα, ελπίζω πολλά, βίντεο και γραπτά ρεπορτάζ από την Ουκρανία και τις γύρω περιοχές που παράγει για το Freedom ο κινηματογραφιστής και δημοσιογράφος Αλέξης Νταλούμης. Ο Αλέξης πέρασε τις τελευταίες εβδομάδες στο Κίεβο, και προηγουμένως μπορεί να τον είχατε ακούσει λόγω της άλλης του παραγωγής, Belkî Sibê: A Journey Through The Syrian War and Rojava Revolution. (zb)

"Καθώς γράφω αυτές τις γραμμές, η ζωή έχει επιστρέψει στο Κίεβο και η πόλη λειτουργεί με μια αυξανόμενη ομοιότητα με την κανονικότητα. Ο πόλεμος έχει μετακινηθεί προς τα ανατολικά και το Κίεβο δεν βρίσκεται πλέον υπό πολιορκία. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι κόσμο. Όλο και περισσότερα καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια ανοίγουν τις πόρτες τους και οι στρατιώτες που είναι διασκορπισμένοι σε όλη την πόλη σε πολυάριθμα οχυρωμένα σημεία ελέγχου φαίνονται πολύ πιο χαλαροί από ό,τι πριν από μερικές εβδομάδες. Η απαγόρευση κυκλοφορίας έχει χαλαρώσει και ισχύει από τις 22.00-05.00, αντί για τις 21.00-07.00.

Όταν έφτασα εδώ πριν από τρεις εβδομάδες, η πόλη ήταν μια πόλη-φάντασμα. Οι δρόμοι ήταν άδειοι και επικρατούσε μια ανατριχιαστική ατμόσφαιρα καχυποψίας και τρόμου. Οι σειρήνες σφύριζαν τακτικά και τότε (σε αντίθεση με τώρα) αυτό προκαλούσε πραγματικά ανησυχία. Οι έλεγχοι στα σημεία ελέγχου ήταν εξονυχιστικοί και συχνά με υπερβάλλοντα ζήλο.

Ταξίδεψα στο Κίεβο για να καλύψω τις δραστηριότητες της Operation Solidarity και της Επιτροπής Αντίστασης/Αντιεξουσιαστικής Μονάδας (Resistance Committee/Antiauthoritarian Unit). Αυτό, ωστόσο, ήταν το επιστέγασμα μιας πολύ ευρύτερης διερεύνησης μιας εκτεταμένης διεθνούς κινητοποίησης αναρχικών και αντιεξουσιαστών για την υποστήριξη της αντίστασης στην εισβολή. Ιδιαίτερα όμως, για την υποστήριξη αυτών των δύο προαναφερθέντων αντιεξουσιαστικών δομών, ως πολιτικών και στρατιωτικών κλάδων αντίστοιχα.

Σε συντονισμό με διάφορα δίκτυα αλληλεγγύης, ταξίδεψα στην Πολωνία και τελικά στην Ουκρανία, πραγματοποιώντας συνεντεύξεις και συλλέγοντας υλικό για να δημιουργήσω μια εναλλακτική κάλυψη της κατάστασης που θα δίνει φωνή στους αναρχικούς της περιοχής, δημιουργώντας περισσότερο χώρο για ένα διάλογο που θα περιστρέφεται γύρω από τις απόψεις και τις προσεγγίσεις των συντρόφων μας και όχι από την επίμονη υπερ-επικέντρωση στο ρόλο των Ναζί σε αυτή τη σύγκρουση (όσο πραγματικός κι αν είναι αυτός, και στις δύο πλευρές να θυμάστε).

Πέρασα από τη Βαρσοβία, το Πόζναν, τη Βαρσοβία ξανά, την Κρακοβία, το Ρζέσοβ, το Λβιβ και το Κίεβο. Αυτό το πρώτο κομμάτι του ρεπορτάζ είναι μια δυναμική επεξεργασία των συνεντεύξεων περισσότερων από δώδεκα αναρχικών και αντιφασιστών που μιλούν για τα αίτια του πολέμου και απαντούν στη ρητορική του καθεστώτος Πούτιν όσον αφορά τους λόγους και τους στόχους της εισβολής.

Αυτοί οι ερωτώμενοι είναι οι τελευταίοι άνθρωποι που μπορεί κανείς να θεωρήσει εθνικιστές και αυτό προσδίδει στη μαρτυρία τους μια ιδιαίτερη αξία, που εκτείνεται πέρα από το εύρος του αναρχικού και ακροατηρίου της άκρας αριστεράς, σε όποιον αναζητά μια πιο νηφάλια και μάλιστα "αντικειμενική" τοπικά θεμελιωμένη προσέγγιση των εξελισσόμενων γεγονότων, πέρα από τον έλεγχο οποιουδήποτε εταιρικού ή κρατικού μέσου ενημέρωσης, ανατολικού ή δυτικού."

Αλέξης Νταλούμης (@AlexisDaloumis)

 

https://www.youtube.com/watch?v=XQxooEmFw-0&t=1s

https://freedomnews.org.uk/

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Απριλίου 2022 00:56

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.