Σάββατο, 07 Μαϊος 2022 20:24

Ουκρανία: Να στηρίξουμε την οργάνωση Sotsialnyi Rukh!

Στιγμιότυπο από το ιδρυτικό συνέδριο του Κοινωνικού Κινήματος (Sotsialnyi Rukh)

Ουκρανία: Να στηρίξουμε την οργάνωση Sotsialnyi Rukh!

Το Κοινωνικό Κίνημα (Sotsialnyi Rukh) είναι μια οργάνωση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς που αγωνίζεται για μια ανεξάρτητη, συμπεριληπτική και κοινωνική Ουκρανία. Προερχόμενο από τη Συνέλευση της Κοινωνικής Επανάστασης, κατά τις διαδηλώσεις του ευρω-Μαϊντάν, με σύγκλιση διαφόρων σοσιαλιστικών και κομμουνιστικών, αντισταλινικών, ρευμάτων, συγκροτήθηκε ως πολιτική οργάνωση το 2016 και στοχεύει στο να αναγνωριστεί και τυπικά ως πολιτικό κόμμα. Ο στόχος του Sotsialnyi Rukh είναι η ανατροπή του ολιγαρχικού καπιταλιστικού συστήματος που έχει επιβληθεί στην Ουκρανία και η αντικατάστασή του από έναν δημοκρατικό σοσιαλισμό. Ριζοσπαστικά αριστεροί και αντικαπιταλιστές, τα μέλη του Sotsialnyi Rukh παλεύουν κατά της πατριαρχίας, του ρατσισμού και κάθε διάκρισης με βάση την εθνικότητα και τη γλώσσα. Υποστηρίζουν την κοινωνικοποίηση της βιομηχανίας, τη συλλογική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, τον εκδημοκρατισμό των χώρων εργασίας και της δημόσιας ζωής, τη διαφάνεια, το κράτος πρόνοιας, την αποκέντρωση, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ και μια ριζοσπαστική οικολογία.

Το Sotsialnyi Rukh είναι μια βασική οργάνωση της ουκρανικής ριζοσπαστικής αριστεράς

Το Κοινωνικό Κίνημα είναι ριζωμένο σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας (Kryvyi Rih, Kyiv, Odesa, Kharki, Dnipro, Lviv, Khmelnytskyi, Bila Tserkva, Lutsk) και τα μέλη του είναι ιδιαίτερα ενεργά σε συνδικάτα διάφορων κλάδων, καθώς και στα κινήματα, φοιτητικό, φεμινιστικό, οικολογικό, αντιφασιστικό, αντιρατσιστικό, ΛΟΑΤΚΙ+, και άλλα. Έχουν παίξει ιδιαίτερο ρόλο στους κύριους αγώνες των τελευταίων ετών, όπως στην πορεία 350 χιλιομέτρων των γιατρών της Romny το 2016, στους αγώνες των εργαζομένων στις μεταφορές στο Κίεβο το 2017, στις απεργίες και τις διαμαρτυρίες στο Κρύβυ Ριχ για αύξηση μισθών το 2017 και 2018, στο κοινωνικό κίνημα των εργαζομένων στην υγεία το 2019, στην απεργία των μεταλλορύχων του Κρύβι το 2020.

Επίσης διεξάγουν ερευνητική δουλειά, όπως για τις offshore, και μια σημαντική δουλειά λαϊκής επιμόρφωσης σε όλη τη χώρα, οργανώνοντας διασκέψεις, μαθήματα και λαϊκά πανεπιστήμια.

Το Sotsialnyi Rukh κινδυνεύει τώρα να διαλυθεί εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων

Από την αρχή της ρώσικης ιμπεριαλιστικής επίθεσης στην Ουκρανία, οι αγωνιστές του Κοινωνικού Κινήματος συμμετέχουν ενεργά στην αντίσταση, συνεχίζοντας ταυτόχρονα να καταγγέλλουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του ουκρανικού καθεστώτος.

Εξαιτίας των συνθηκών αυτών, η οργάνωση αντιμετωπίζει τώρα χρηματικές δυσκολίες και ο στόχος της να μετατραπεί σε κόμμα κινδυνεύει. Πράγματι, για να μπορέσει να αναγνωριστεί ως κόμμα στην Ουκρανία, απαιτείται να συλλέξει 10.000 υπογραφές, που το έχει κάνει, αλλά και να πληρώσει 336.000 χρύβνας (περίπου 10.500 ευρώ, που ισούται με 51,6 φορές τον κατώτερο μισθό στην Ουκρανία). Επιπλέον, με τον πόλεμο, η οργάνωση έχει αναλάβει και το βάρος της στήριξης των μελών της, που έχασαν τη δουλειά ή το σπίτι τους, πράγμα που καθιστά την πολιτική δουλειά πολύ πιο δύσκολη.

Το Sotsialnyi Rukh αντιπροσωπεύει μια πραγματική ελπίδα για την ουκρανική αριστερά. Το Sotsialnyi Rukh είναι η μόνη οργάνωση της ριζοσπαστικής αντικαπιταλιστικής αριστεράς που μπορεί να αποκτήσει την ιδιότητα του πολιτικού κόμματος. Αποτελεί επομένως κύριο πολιτικό παράγοντα για την οικοδόμηση ενός ριζοσπαστικού αριστερού πολιτικού υποκειμένου στην Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι καθήκον μας, ως αγωνιστές της διεθνιστικής ριζοσπαστικής αριστεράς, όντας πεπεισμένοι για την ανάγκη να ενισχυθεί η αριστερά μέσα στην ουκρανική αντίσταση, να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μας με το Sotsialnyi Rukh και να το βοηθήσουμε να επιβιώσει, να ενισχυθεί και να αναπτύξει τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς μέσα στην ουκρανική αντίσταση. Είναι ουσιαστικό μια τέτοια οργάνωση να είναι παρούσα, δυνατή και νομιμοποιημένη, ώστε στο τέλος του πολέμου να μπορέσει να αμφισβητήσει το σημερινό καθεστώς.

Η ιστοσελίδα του Соціальний рух: https://rev.org.ua/

Kαι η παρουσίαση στα αγγλικά: Sotsіalniy Rukh

Η σελίδα στο facebook: Соціальний рух:  facebook.com/social.ruh/

Για να ενισχύσετε οικονομικά το Sotsialnyi Rukh: UKRAINE: CALL FOR FINANCIAL AID https://rev.org.ua/ukraine-call-for-financial-aid/

1. Multicurrency bank account:

Beneficiary: Yuliya Yurchenko

IBAN: GB86HBUK40142801446495

BIC/SWIFT: HBUKGB4121W

Name of Bank: HSBC bank

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

2. Payoneer:

Name: Mishchenko Yevhenii

Address: Ukraine, Chervoniy Kut, Shkilna 1

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ID: 42784529

If you need more information to make a payment on PAYONEER, text our activist @eebronstein in Telegram

3. Bank account in UAH

4441114450757164

Name: Tidva Artem

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Money will be spent on:

– food,

– medicine,

– apartment,

– transport

and other evacuation needs

We appreciate your solidarity and will make report on our spending.

Με αφορμή την αποστολή αλληλεγγύης (3-7/5/2022) στο Κίεβο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αλληλεγγύης με την Ουκρανία (European Network Ukraine Solidarity -REUS) και του γαλλικού NPA κάναμε ένα πρώτο χρηματικό μάζεμα και στείλαμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης προς τους/τις συντρόφους του Κοινωνικού Κινήματος:

2/5/2022

Dear comrades of Socialnyi Rukh,

We want to express our solidarity with your organization and your political work in the contest of the brutal invasion triggered by the russian government against the people and the workers of Ukraine. We thank you also for your articles and informations that we try to translate and circulate in Greece.

In order to help your efforts for the workers of Ukraine and for world socialism, we sent you today a first amount.

Revolutionary greetings,

1) TPT [Fourth International Programmatic Tendency (Greece)] 2) Editor committee of «elaliberta.gr»

Μερικές από τις τοποθετήσεις του Κοινωνικού Κινήματος (Sotsialnyi Rukh) μπορούν να βρεθούν στα ελληνικά (στο site της ΤΠΤ, όπως και του elaliberta), π.χ.:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://tpt4.org/?p=7498

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 07 Μαϊος 2022 20:41

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.