Πέμπτη, 26 Μαϊος 2022 22:13

Αλληλεγγύη με την ουκρανική αντίσταση, ενάντια σε όλους τους ιμπεριαλισμούς. Εκτελεστικό Γραφείο της 4ης Διεθνούς

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αλληλεγγύη με την ουκρανική αντίσταση, ενάντια σε όλους τους ιμπεριαλισμούς

Εκτελεστικό Γραφείο της 4ης Διεθνούς, 24 Μαΐου 2022

1. Η Εξέλιξη του πολέμου

 • Σήμερα, είναι τρεις μήνες από την εισβολή της Ουκρανίας από τα στρατεύματα του Πούτιν. Ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει μεγάλα τμήματα του εδάφους της, ιδιαίτερα στα ανατολικά και στο νότο της χώρας, ενώ υπέστη σοβαρή ήττα στην περιοχή του Κιέβου.
 • Οι Ουκρανοί αντέταξαν μια εντυπωσιακή και μαζική αντίσταση, που συνδύασε ένοπλη και μή ένοπλη πάλη, στρατό, ομάδες τοπικής άμυνας, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και νέες μορφές αυτοοργάνωσης. Έλαβαν όπλα, ανθρωπιστική βοήθεια και πληροφόρηση από τις χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Οι πρώτες επιτυχίες της αντίστασης αυτής ριζοσπαστικοποίησαν τις ουκρανικές ελπίδες για μια ήττα της ρώσικης επίθεσης. Οι πολίτες των κατεχόμενων περιοχών συνεχίζουν να διαδηλώνουν κατά της κατοχής και παρατηρούνται και αντάρτικες ενέργειες σε ορισμένες περιοχές.
 • Οι στρατιώτες που σκοτώθηκαν και από τα δύο στρατόπεδα υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες, το ίδιο και τα θύματα από τον άμαχο ουκρανικό πληθυσμό. Τα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπράξει οι ρωσικές δυνάμεις είναι πολλά και αποδεδειγμένα, όπως στην Μπούτσα, στο Ιρπίν και σε άλλες πόλεις. Η πολιορκία των πόλεων από το ρώσικο στρατό ηθελημένα προκάλεσε το θάνατο χιλιάδων κατοίκων εξαιτίας στερήσεων και πείνας, ιδιαίτερα στη Μαριούπολη. Δώδεκα εκατομμύρια πολίτες έχουν μετακινηθεί, από τους οποίους πέντε εκατομμύρια προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
 • Η σύγκρουση έχει επιφέρει μαζικές υλικές καταστροφές από τυφλούς βομβαρδισμούς σε πολιτικές και στρατιωτικές περιοχές, ενώ ορισμένες πόλεις έχουν σχεδόν ισοπεδωθεί.
 • Μια επαναπροσαρμογή της επίθεσης αποφασίστηκε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις αρχές Απριλίου, με στόχο να προσαρτήσει το σύνολο του Ντονμπάς και τη βιομηχανική πόλη και λιμάνι της Μαριούπολης, καθώς και το μεγαλύτερο δυνατό τμήμα στο νότο, στη Μαύρη Θάλασσα. Αλλά και σε αυτές τις περιοχές, οι Ουκρανοί συνεχίζουν να αντιστέκονται.

2. Η θέση μας: υποστήριξη στον ουκρανικό αγώνα για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία, στο πλαίσιο της ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης

 • Η εισβολή του Πούτιν είναι ένας επιθετικός πόλεμος, που έχει για στόχο να υποτάξει το ουκρανικό έδαφος στο ρώσικο έλεγχο, μέσα στο πλαίσιο της επαναφοράς ενός μεγάλου ρώσικου ιμπεριαλιστικού σχεδίου.
 • Οι Ουκρανοί διεξάγουν έναν αγώνα εθνικής απελευθέρωσης ενάντια στην εισβολή. Υποστηρίζουμε το δικαίωμά τους στην αντίσταση, ακόμα και στρατιωτική, και είμαστε αλληλέγγυοι με την επιλογή τους να το κάνουν. Υποστηρίζουμε το δικαίωμά τους να εξοπλιστούν και επομένως να λάβουν τα όπλα που χρειάζονται για να αντισταθούν ενάντια σε έναν πολύ πιο ισχυρό στρατό.
 • Ο πόλεμος αυτός διεξάγεται σε ένα πλαίσιο μια νέας ενδοϊομπεριαλιστικής σύγκρουσης. Στον πόλεμο αυτόν, ο δυτικός ιμπεριαλισμός, εκπροσωπούμενος από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, πήρε θέση και υποστηρίζει χρηματικά και υλικά την αντίσταση της Ουκρανίας. Αυτό σαφώς ενίσχυσε την αντίσταση αυτήν και βελτίωσε τις προοπτικές της.
 • Καταγγέλουμε τον προφανή στόχο των ηγετών των ΗΠΑ και της ΕΕ να καναλιζάρουν τον πόλεμο με βάση τα δικά τους συμφέροντα: η προοπτική ενός δεύτερου αφγανικού εφιάλτη για τη Ρωσία ανοίγει ήδη τεράστιες δυνατότητες αύξησης των στρατιωτικών προϋπολογισμών, εκτίλυξης νέων στρατιωτικών τεχνολογιών, επέκτασης του ΝΑΤΟ και βελτίωσης της παγκόσμιας γεωστρατιωτικής θέσης των ΗΠΑ. Ο στόχος τους είναι να χρησιμοποιήσουν τον πολεμικό χώρο της Ουκρανίας για να πραγματοποιήσουν τους γεωστρατηγικούς τους στόχους.
 • Προς το παρόν, οι δύο ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, η Ρωσία και το ΝΑΤΟ, έχουν αποφύγει κάθε άμεση σύγκρουση, που θα μπορούσε να εκφυλιστεί σε έναν ενδοϊμπεριαλιστικό πόλεμο. Κανείς δεν έχει συμφέρον για μια τέτοια κλιμάκωση, αλλά θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα ενός ανεξέλεγκτου σπιράλ. Ένα τέτοιο σενάριο παγκόσμιου πολέμου αποτελεί αντικειμενικό κίνδυνο στην ιμπεριαλιστική φάση του καπιταλισμού. Θα ήταν καταστροφικό για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη και αντιτασσόμαστε σε κάθε τέτοια κλιμάκωση που θα μπορούσε να μετατρέψει τον πόλεμο αυτόν σε άμεση ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση.
 • Ως επαναστάτες και διεθνιστές, υποστηρίζουμε πως η έξοδος από τη λογική της ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης και κλιμάκωσης είναι η αντίσταση των λαών από τα κάτω: για την αυτοδιάθεση και ενάντια στις ξένες εισβολές. Η επιλογή των Ουκρανών να αντισταθούν εμπόδισε τη γρήγορη προσάρτηση που ήθελε η Ρωσία. Η ήττα του ρώσου εισβολέα από τον ουκρανικό λαό θα ήταν το καλύτερο σενάριο για τους αγώνες για την αυτοδιάθεση και ενάντια στους ιμπεριαλισμούς κάθε είδους. Η ενίσχυση της ουκρανικής αντίστασης και των αντιπολεμικών κινημάτων στη Ρωσία (και στη Λευκορωσία) είναι οι δύο αναγκαίοι παράγοντες για να πραγματοποιηθεί το σενάριο αυτό.
 • Η εισβολή του Πούτιν έδωσε μια τεράστια ώθηση στο επεκτατικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ, με τη Σουηδία και τη Φιλανδία να ζητούν την είσοδό τους. Εμείς αντιτασσόμαστε στη δυναμική αυτήν: απορρίπτουμε τις λογικές των στρατιωτικών μπλοκ και εργαζόμαστε για μια νέα διευρωπαϊκή έννοια ασφάλειας με βάση την αυτοδιάθεση, τις ισότιμες σχέσεις ανάμεσα στους πληθυσμούς, μεταξύ τους και η Ρωσία, επείγουσες συμφωνίες αποπυρηνικοποίησης και διάλυσης του ΝΑΤΟ και της CSTO.
 • Με τον ίδιο τρόπο, απορρίπτουμε τις Συνθήκες της ΕΕ, τους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και τις πολιτικές της και καταγγέλουμε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται για να υποτάξουν τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας μέσα από νεοαποικιακές σχέσεις. Οι αντιφάσεις ανάμεσα στο ουκρανικό αίτημα για “γρήγορη και δίκαιη” ευρωπαϊκή ένταξη και στην πραγματικότητα των κριτηρίων της ΕΕ θα έπρεπε να μας βοηθήσει να θέσουμε το ζήτημα νέων συμφώνων για τις ευρωπαϊκές σχέσεις που να βασίζονται στη συνεργασία και όχι στον ανταγωνισμό της αγοράς και στο φορολογικό και κοινωνικό ντάμπινγκ.
 • Θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα κίνημα από τα κάτω, για μια δίκαιη και μόνιμη ειρήνη, σε αλληλεγγύη με τον αγώνα των λαών στην Ουκρανία και τη Ρωσία κατά της εισβολής του Πούτιν και στις στρατηγικές του ΝΑΤΟ, για μια δίκαιη ειρήνη και για την αυτοδιάθεση της Ουκρανίας.
 • Απαιτούμε την επείγουσα μεταφορά των στρατιωτικών προϋπολογισμών προς τις ζωτικές ανάγκες ενός οικοσοσιαλιστικού μετασχηματισμού του κόσμου, που να βασίζεται στην κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη και ενάντια σε όλες τις νεοαποικιακές σχέσεις.

3. Πολιτικές τάσεις στην Ουκρανία

 • Ο Ζελένσκι και η κυβέρνησή του είναι μια νεοφιλελεύθερη δύναμη, που συνδέεται με τμήματα της ουκρανικής ολιγαρχίας. Η απρόσμενη εκλογική του επιτυχία, το 2019, έγινε πάνω στη βάση της κριτικής της διαφθοράς και με την ελπίδα μιας ειρηνικής διευθέτησης του υβριδικού πολέμου που είχε ήδη προκαλέσει πάνω από 15.000 νεκρούς από το 2014 και σε ένα πλαίσιο βαθιάς κρίσης όλων των πολιτικών κομμάτων, η οποία συνδεόταν και με μια άνοδο των κοινωνικών συγκρούσεων και των κινητοποιήσεων της κοινωνίας των πολιτών.
 • Ο ουκρανικός πληθυσμός είναι ενωμένος στην αντίσταση με όλα τα μέσα κατά της ρωσικής εισβολής. Πολλοί αγωνιστές(-στριες), σοσιαλιστές και αναρχικοί, εντάχθηκαν στις δυνάμεις εδαφικής άμυνας. Ως διεθνιστές αγωνιστές, εμείς υποστηρίζουμε τους συντρόφους αυτούς που έκαναν αυτή την επιλογή.
 • Ταυτόχρονα, οι Ουκρανοί αυτοοργανώνονται για δώσουν στήριξη στα θύματα του πολέμου. Λαϊκές πρωτοβουλίες ξεκίνησαν για να βρεθούν καταφύγια, κοινωνική στέγη και υπηρεσίες φύλαξης παιδιών για τους πρόσφυγες και για τους ανθρώπους που μετακινήθηκαν στο εσωτερικό της χώρας, για να τους προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής και υγειονομικής περίθαλψης, μετακινήσεις και πολλά άλλα. Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι μια εμπειρία νέων τύπων κοινωνικής οργάνωσης, που θα μπορούσαν να έρθουν σε ρήξη με τη νεοφιλελεύθερη οπισθοδρόμηση των είκοσι τελευταίων ετών. Αλλά εξακολουθούν και προσκρούουν στο κυρίαρχο πολιτικό και οικονομικό καθεστώς που προστατεύει τους ολιγάρχες.
 • Στη σημερινή φάση του πολέμου, είναι κυρίως οι ρωσόφωνοι Ουκρανοί που υποφέρουν περισσότερο στα χέρια του ρώσικου στρατού. Αυτοί(ες) είναι που μαζικά στρατεύονται στην ένοπλη και πολιτική άμυνα, πράγμα που αντικρούει και τις δηλώσεις του Πούτιν σύμφωνα με τις οποίες η “επιχείρηση” θα είχε για σκοπό να προστατέψει τις εθνικές μειονότητες. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα των πληθυσμών στην δημοκρατική αυτοδιάθεση, χωρίς εθνικούς ή ξένους εξαναγκασμούς.
 • Η οικοδόμηση μιας ουκρανικής εθνικής ταυτότητας είναι μια κυρίαρχη πολιτική τάση, μια προοδευτική ιστορικά αντίσταση ενάντια σε αιώνες ρώσικης κυριαρχίας. Το αίσθημα αυτό έχει πάρει συχνά τα χρώματα του αντικομμουνισμού, πράγμα που οφείλεται στην καταπίεση κατά την περίοδο της ΕΣΣΔ. Αυτό δεν μπορεί να ξεπεραστεί παρά μόνο με ένα ριζοσπαστικό δημοκρατικό κίνημα για την εδραίωση μιας ειρηνικής Ουκρανίας. Η λαϊκή αντίσταση και η νίκη κατά της ρωσικής εθνικής καταπίεσης θα πρέπει να οδηγήσει σε μια συλλογική ιδιοποίηση των αντιφατικών ερμηνειών των μαύρων σελίδων της ουκρανικής ιστορίας, από τους ιστορικούς και από τα διάφορα πολιτικά ρεύματα, αναφορικά με όλες τις καταπιέσεις και όλα τα παλαιότερα εγκλήματα. Αλλά απαιτεί επίσης την εδραίωση μιας μεταπολεμικής Ουκρανίας απελευθερωμένης από τον ολιγαρχικό καπιταλισμό και τις κοινωνικά καταστροφικές πολιτικές.
 • Είναι σαφές πως το πλαίσιο της βίας και της ενίσχυσης του εθνικού αισθήματος που προκάλεσε η εισβολή ευνοεί την “αντιρώσικη” και εθνικιστική ιδεολογία της ακροδεξιάς. Ταυτόχρονα, η μαζική στράτευση των ρωσόφωνων Ουκρανών και των Ρομά στην άμυνα της χώρας, καθώς και η άμεση κινητοποίηση των πολιτών στην ένοπλη και στην πολιτική αντίσταση, δημιουργούν ένα δυναμικό για μια πιο προοδευτική επίλυση των πολιτισμικών και γλωσσικών ζητημάτων, τα οποία τα εκμεταλλεύτηκε η άκρα δεξιά κατά τα τελευταία χρόνια.
 • Πολλές γυναίκες εντάχθηκαν εθελοντικά στις ένοπλες δυνάμεις. Όπως το λένε οι Ουκρανές φεμινίστριες, αυτές ξέρουν τί είδους μέλλον προσφέρει το καθεστώς Πούτιν στις φεμινίστριες και στους ΛΟΑΤΚΙ. Νά γιατί η πρώτη τους επιλογή είναι να αγωνιστούν για την ήττα του.
 • Στο πλαίσιο του πολέμου και της εμπόλεμης κατάστασης, η έμφυλη κοινωνία τείνει να πάει προς πιο πατριαρχικές μορφές, βάζοντας τις γυναίκες στους χώρους της φροντίδας και τους άντρες στις μάχες, και οι σεξιστικές, βίαιες και αντιδραστικές συμπεριφορές (κατά των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ) αυξάνουν. Από το 2014, το βάρος της κοινωνικής αναπαραγωγής σε μια κοινωνία βαθιά νεοφιλελεύθερη βαραίνει όλο και περισσότερο πάνω στις γυναίκες, στο μέτρο που οι κοινωνικές παροχές αποδιαρθρώνονται. Τμήμα αυτού του πλαισίου είναι και η μαζική ανάπτυξη στην Ουκρανία της βιομηχανίας της παρένθετης μητρότητας. Μετά τη ρωσική εισβολή, η χρήση του βιασμού και της σεξουαλικής βίας ως πολεμικών όπλων άφησε στις γυναίκες βαθιά τραύματα, ιδιαίτερα με ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες για τις οποίες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη περίθαλψη. Υποστηρίζουμε τις φεμινιστικές συλλογικότητες που εργάζονται για να βοηθήσουν τις γυναίκες σε όλα τα περίπλοκα τραύματα που αντιμετωπίζουν.
 • Σε ένα τέτοιο πλαίσιο είναι που η νέα σοσιαλιστική οργάνωση Sotsialnyi Rukh (Κοινωνικό Κίνημα) δημιουργήθηκε. Υποστηρίζουμε τον προσανατολισμό τους, που περιλαμβάνει ανοιχτά επικρίσεις των μέτρων που παίρνονται στο όνομα του επείγοντος της πολεμικής κατάστασης, των μεταρρυθμίσεων του εργατικού δικαίου για να διευκολυνθούν οι απολύσεις εργαζομένων, η παραβίαση του κώδικα εργασίας, καθώς και ένα διεφθαρμένο δικαστικό σύστημα και δημόσιο που επιτρέπει στους ολιγάρχες και στους άλλους καπιταλιστές να αποφεύγουν να πληρώνουν μισθούς και φόρους ή να σέβονται την περιβαλλοντική νομοθεσία. Οικοδομούν μια λαϊκή αντίσταση κατά του εισβολέα, αντίσταση η οποία έχει τις ρίζες της στην αλληλεγγύη με τους αγώνες των εργαζομένων και τις ισότιμες (φεμινιστικές, αντιρατσιστικές, αντισεξιστικές) σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Προωθούν μια σημαντική καμπάνια για τη διαγραφή του εξωτερικού χρέους της Ουκρανίας.
 • Τα ανεξάρτητα συνδικάτα εργαζομένων επίσης είναι παράγοντας κλειδί για την οικοδόμηση της αντίστασης καθώς και μια εναλλακτική στο αστικό και φιλελεύθερο σχέδιο για την Ουκρανία.
 • Οι σχέσεις των προοδευτικών αυτών δυνάμεων (ιδιαίτερα των συνδικάτων και των φεμινιστριών) με το αντιπολεμικό κίνημα στη Ρωσία και τη Λευκορωσία θα είναι κρίσιμες για να ανοίξουν προοδευτικές εναλλακτικές απέναντι στις κυρίαρχες ενδοϊμπεριαλιστικές συγκρούσεις και διευθετήσεις.

4. Το πολιτικό κλίμα στη Ρωσία και το αντιπολεμικό κίνημα

 • Η νέα ενεργοποίηση του μεγαλορώσικου ιμπεριαλισμού έχει επίσης πολιτικές επιπτώσεις και μέσα στο ρωσικό κράτος. Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ορουελική του “ειδική επιχείρηση” για να πνίξει ακόμα περισσότερο τη ρωσική κοινωνία. Η πολιτική του είναι εξίσου επιθετικά ιδεολογική (μεγαλο-ρώσικη και “αντιναζί” εθνικιστική) όσο και συστηματικά κατασταλτική. Θέλει να θέσει τέλος και για καιρό σε κάθε εσωτερική αντιπολίτευση.
 • Η εκπαίδευση και τα μίντια έχουν αναμορφωθεί έτσι ώστε να προωθούν τις αυταρχικές και ιμπεριαλιστικές αξίες και να εξαλείψουν κάθε αντιπολίτευση. Τα ανεξάρτητα συνδικάτα και τα δίκτυα ακτιβιστών, οι αγωνιστές ΛΟΑΤΚΙ και περιβαλλοντικοί ακτιβιστές, όλοι τους αντιμετωπίζουν αυξημένη καταστολή.
 • Οι οπισθοδρομικές αυτές τάσεις μετατοπίζουν το καθεστώς της Ρωσίας προς το νεοφασισμό, όπου οι επίσημες δημοκρατικές διαδικασίες καταστέλλονται σταδιακά.
 • Παρόλα αυτά, ορισμένα τμήματα της ρωσικής κοινωνίας έδειξαν εξαίρετο θάρρος και αντιτάχθηκαν στον πόλεμο του Πούτιν. Κατά τις πρώτες μέρες του πολέμου, αυθόρμητες διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές ρώσικες πόλεις για να αντιταχθούν στην εισβολή. Καταστάλθηκαν σκληρά. Άνθρωποι συνεχίζουν να διαμαρτύρονται και έχουν καταδικαστεί σε πρόστιμα, σε φυλάκιση ή σε προβλήματα στους χώρους δουλειάς και σπουδών τους.
 • Ορισμένοι στρατιώτες αρνούνται να πάρουν μέρος σε αυτό που λέγεται “ειδική επιχείρηση” και ο ρώσικος στρατός έχει να αντιμετωπίσει λιποταξίες και αρνήσεις πειθαρχίας. Οι περισσότεροι στρατιώτες που υπηρετούν και πεθαίνουν στην Ουκρανία προέρχονται από εθνικές μειονότητες της Ρωσίας που, έχοντας και μειωμένες πιθανότητες εύρεσης εργασίας, δεν είναι σε θέση να αποφύγουν τη στρατιωτική θητεία.
 • Σήμερα, το μικρό φεμινιστικό κίνημα παίζει ρόλο κλειδί στην καταγγελία της εισβολής και στην αλληλεγγύη με την Ουκρανία, συμβάλλοντας στο συντονισμό πρωτοβουλιών σε εθνική κλίμακα.
 • Το κίνημα των μητέρων των στρατιωτών παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, καθώς δίνει φωνή σε αυτές και αυτούς που επικρίνουν τον πόλεμο και την προπαγάνδα του Πούτιν.
 • Ταυτόχρονα, πράξεις σαμποτάζ, των οποίων η προέλευση δεν είναι ακόμα σαφής, δυσκολεύουν επίσης το Ρωσικό κράτος και δείχνουν ότι η αντίθεση προς τον πόλεμο είναι πολύ πιο σημαντική απ’όσο εκφράζεται δημοσίως.
 • Επίσης υπάρχει ένα εντυπωσιακό σαμποτάζ της ρωσικής υλικοτεχνικής υποδομής στη Λευκορωσία. Το καθεστώς του Μινσκ χαρακτήρισε το σαμποτάζ αυτό ως τρομοκρατία, που επισύρει τη θανατική ποινή. Οι Λευκορώσοι αγωνιστές υποστηρίζουν επίσης και τους Ρώσους λιποτάκτες και επίσης διαδηλώνουν κατά της συνεργασίας ή της μελλοντικής συμμετοχής της Λευκορωσίας στη ρωσική εισβολή. Τα ανεξάρτητα συνδικάτα που έκαναν διαμαρτυρίες κατά του πολέμου καταστάλθηκαν πολύ σκληρά και ακόμα και η λειτουργία τους έχει αμφισβητηθεί.
 • Η σοσιαλιστική και επαναστατική αριστερά στη Ρωσία, ιδιαίτερα το Ρωσικό Σοσιαλιστικό Κίνημα, έχει σημαντικό ρόλο να παίξει, με την οικοδόμηση μιας μαχητικής αντιπολίτευσης στο καθεστώς του Πούτιν, με τη δημιουργία σχέσεων αλληλεγγύης με τους Ουκρανούς αγωνιστές και στον κόσμο όλο. Αντιμετωπίζουν αυξανόμενη καταστολή και θα πρέπει να δουλέψουν σε κατάσταση ημιπαρανομίας.
 • Ορισμένοι/ες σοσιαλιστές/τριες, φεμινίστριες και άλλοι αγωνιστές/τριες, αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα, αλλά συνεχίζουν να δουλεύουν από την εξορία για να οικοδομήσουν μια ριζοσπαστική εναλλακτική στη Ρωσία. Δεσμευόμαστε να τους υποστηρίξουμε.

5. Τα καθήκοντά μας πέρα από την Ουκρανία και τη Ρωσία

 • Ως αριστερές ριζοσπαστικές δυνάμεις, εκφράζουμε και οργανώνουμε την υποστήριξή μας στην ένοπλη και άοπλη ουκρανική αντίσταση, παραμένοντας ανεξάρτητοι και επικριτικοί στις κυβερνήσεις μας και στο ιμπεριαλιστικό τους πρόγραμμα και κίνητρα. Δεν στεκόμαστε εμπόδιο σε καμία πρωτοβουλία που συμβάλλει στην ενίσχυση της αυτόνομης αντίστασης του ουκρανικού λαού.
 • Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης με τους Ουκρανούς και ενάντια στην εισβολή του Πούτιν, προσπαθώντας να συνδεθούμε με τους Ουκρανούς πρόσφυγες και όσους εξοργίζονται με την επίθεση αυτή, τα δικά μας συνθήματα και τις ιδέες μας ενάντια σε όλους τους ιμπεριαλισμούς, για το σοσιαλισμό και την αυτοδιάθεση.
 • Υποστηρίζουμε και οικοδομούμε πρωτοβουλίες από τα κάτω που προσφέρουν υλική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.
 • Καταγγέλλουμε τις πολιτικές που έχουν ως στόχο να επωφεληθούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία για να εξυπηρετήσουν το δυτικό ιμπεριαλισμό. Αντιτασσόμαστε σε όλους τους όρους που επιβάλλονται από τις δυτικές κυβερνήσεις με στόχο να βγάλουν κέρδη και να υποτάξουν την Ουκρανία στις σφαίρες οικονομικής και στρατιωτικής επιρροής τους.
 • Αντιτασσόμαστε στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, που αποτελεί μέρος ενός προγράμματος αυξημένου μιλιταρισμού που είχε ξεκινήσει και πριν από την εισβολή του Πούτιν. Είμαστε κατά του ΝΑΤΟ και του CSTO, για τη διάλυσή τους, για να φύγει η κάθε χώρα από τις συμμαχίες αυτές και είμαστε αποφασιστικά αντίθετοι στην επέκτασή τους.
 • Εκφράζουμε και οργανώνουμε την αλληλεγγύη μας με τους πρόσφυγες της Ουκρανίας, ζητώντας τον τερματισμό όλων των διακρίσεων και μια πολιτική ανοιχτών συνόρων για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες κάθε προέλευσης. Η αναγκαστική εξορία των Ουκρανών προκάλεσε μεγάλη λαϊκή και αυτοοργανωμένη αλληλεγγύη στις γειτονικές χώρες, ιδιαίτερα στην Πολωνία. Η σημερινή μεταχείριση των Ουκρανών προσφύγων από την ΕΕ θα πρέπει να υιοθετηθεί ως τυπική πρακτική για όλους τους νέους αιτούντες άσυλο.
 • Υποστηρίζουμε τις άμεσες ενέργειες κατά των ρώσων ολιγαρχών. Αυτοί προστατεύονται από την αδιαφάνεια και την αδικία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, το τραπεζικό απόρρητο, τη φυγή κεφαλαίων και τη θεσμοποιημένη φοροδιαφυγή, από τα οποία επωφελούνται όλες οι ολιγαρχίες, μαζί τους και η ουκρανική. Δεν υποστηρίζουμε μακροχρόνιες κυρώσεις που αποσκοπούν στην "αφαίμαξη" ή την "αποδυνάμωση" της Ρωσίας, που θα είχαν ως συνέπεια να αυξηθεί η φτώχεια μέσα στο ρωσικό πληθυσμό.
 • Καταπολεμούμε κάθε ρωσοφοβία, που θα συνέδεε το λαό ή τον πολιτισμό της Ρωσίας με τις πράξεις της κυβέρνησής της.
 • Επισημαίνουμε την αντίφαση ανάμεσα στην υποστήριξη του ουκρανικού αγώνα από τις δυτικές κυβερνήσεις και τη συνενοχή τους στην καταπίεση του κούρδικου λαού από την Τουρκία, την καταπίεση του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ, και όλα τα άλλα καταπιεσμένα έθνη στον κόσμο.

6. Οι κύριοι άξονές μας

 • Για την ήττα της ρωσικής εισβολής. Έξω τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία.
 • Υποστήριξη της ουκρανικής αντίστασης, σε όλες της τις μορφές.
 • Για την άμεση διαγραφή του ουκρανικού χρέους.
 • Κάτω ο Πούτιν! Στήριξη του ρωσικού αντιπολεμικού κινήματος. Αλληλεγγύη και καθεστώς πρόσφυγα σε όλους τους λιποτάκτες του ρωσικού στρατού
 • Ενάντια στον επεκτατισμό και τον παρεμβατισμό του ΝΑΤΟ, και της υπό ρωσική ηγεσία CSTO. Ενάντια σε όλα τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα.
 • Αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες της Ουκρανίας όλων των προελεύσεων, και προσφορά πρακτικής βοήθειας που τους είναι απαραίτητη βραχυχρόνια και μακροχρόνια, παίρνοντας υπόψη ότι η μεγάλη τους πλειοψηφία είναι γυναίκες και παιδιά.
 • Για μια μετάβαση προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για να τελειώνουμε με τις εξαρτήσεις και τους εκβιασμούς των παραγωγών πετρελαίου και αερίου. Μεταβίβαση των στρατιωτικών προϋπολογισμών προς επενδύσεις σε γρήγορη απο-ανθρακοποίηση της οικονομίας κάτω από λαϊκό έλεγχο.
 • Για μια σοσιαλιστική Ευρώπη απελευθερωμένη από στρατιωτικά στρατόπεδα και από κάθε νεοαποικιακή σχέση. Για μια επαναστατική οικοσοσιαλιστική εναλλακτική στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και στην καταστροφή της ζωής στον πλανήτη μας.

Εκτελεστικό Γραφείο της 4ης Διεθνούς

24 Μαΐου 2022

Μετάφραση: ΤΠΤ

https://fourth.international/el/566/europe/447

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Μαϊος 2022 22:24

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.