Να απελευθερωθούν οι Λευκορώσοι συνδικαλιστές!
Από τον Απρίλιο του 2022 η κυβέρνηση της Λευκορωσίας ασκεί συστηματική καταστολή κατά των ανεξάρτητων συνδικάτων στη Λευκορωσία. Μέχρι τώρα έχουν καταδικαστεί τριάντα συνδικαλιστές σε 64 χρόνια φυλάκισης και 12,5 χρόνια περιορισμού της ελευθερίας τους. Οι αρχές της Λευκορωσίας αποκαλούν συνεχώς τα ανεξάρτητα συνδικάτα "εξτρεμιστές" και "πράκτορες της Δύσης" και διεξάγουν εκστρατείες συκοφάντησης, καθιστώντας σαφές ότι οποιοσδήποτε συνδέεται με το Λευκορωσικό Κογκρέσο Δημοκρατικών Συνδικάτων (BKDP) και τις οργανώσεις του, διατρέχει τον κίνδυνο να διωχθεί ποινικά. Οι αρχές της Λευκορωσίας δεν έχουν μέχρι στιγμής παραχωρήσει πρόσβαση για ανθρωπιστική επίσκεψη σε φυλακισμένους συνδικαλιστές ακτιβιστές, προκειμένου να διευκρινιστούν οι συνθήκες σύλληψης και κράτησής τους. Η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ITUC/ International Trade Union Confederation) έχει απευθύνει έκκληση στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας-ΔΟΕ (International Labour Organisation - ILO) να παρέμβει.
Μετά τις επιδρομές κατά των συνδικάτων, η κυβέρνηση της Λευκορωσίας συνέχισε να διεξάγει μια σειρά από δίκες κατά συνδικαλιστών, με αρκετούς να έχουν ήδη καταδικαστεί σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης, ενώ άλλοι συνεχίζουν να κρατούνται για αρκετούς μήνες, στερούμενοι τις επαφές με τους συναδέλφους τους και άλλους συνδικαλιστές. Τουλάχιστον 31 ηγετικά στελέχη και ακτιβιστές συνδικαλιστικών οργανώσεων βρίσκονται σήμερα παράνομα φυλακισμένοι [1], εκ των οποίων αρκετοί έχουν ήδη καταδικαστεί σε πολυετή φυλάκιση. Επιπλέον, υπάρχουν περίπου 1400 άλλοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικοί κρατούμενοι.
Τα τελευταία δύο χρόνια, εκατοντάδες ηγέτες, ακτιβιστές και μέλη της βάσης των δημοκρατικών συνδικάτων, που ανήκουν στο BKDP, το οποίο έλαβε το βραβείο Arthur Svensson το 2021, έχουν περάσει από κέντρα προφυλάκισης. Και τον τελευταίο χρόνο, δεκάδες ηγετικά στελέχη έχουν συλληφθεί με ποινικές κατηγορίες και έχουν καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές. Συνολικά, τρεις δεκάδες συνδικαλιστές καταδικάστηκαν σε 64 χρόνια φυλάκισης και 12,5 χρόνια περιορισμένης ελευθερίας. Θα πρέπει να προστεθεί ότι αυτό γίνεται χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ακτιβιστές που αντιμετωπίζουν την υπόθεση "Rabochy Rukh" [2] αντιμετωπίζουν τεράστιες ποινές έως και 15 ετών. Με τέτοιες ενέργειες, το καθεστώς εκδικείται τους ακτιβιστές του συνδικαλιστικού κινήματος για τη συμμετοχή τους στις λαϊκές διαδηλώσεις του 2020.
Η διοικητική κράτηση [3]χρησιμοποιείται επίσης ως μορφή εκδίκησης. Ακόμη και μια τέτοια βραχυπρόθεσμη φυλάκιση χρησιμοποιείται σήμερα ως μορφή σωματικών και ψυχολογικών βασανιστηρίων. Έτσι, σύμφωνα με κατασκευασμένα άρθρα, η επικεφαλής της συνδικαλιστικής οργάνωσης στην JSC "Naftan " Βόλχα Μπριτσικάβα κρατήθηκε πίσω από τα κάγκελα για 75 ημέρες. Κάθε φορά παρέτειναν τη διάρκεια της κράτησης, εφευρίσκοντας αδικήματα γι' αυτήν. Η Βόλχα δεν είναι η μόνη γυναίκα που διώκεται για τις συνδικαλιστικές της δραστηριότητες. Η αναπληρώτρια επικεφαλής του συνδικάτου REP Ζιναΐντα Μιχνούκ υπέστη μακρά ποινή φυλάκισης - 2,5 ετών στη φυλακή. Η Γιανίνα Μαλάς, αναπληρώτρια πρόεδρος του Ελεύθερου Συνδικάτου Μεταλλουργών (SPM), καταδικάστηκε σε φυλάκιση 1,5 έτους, όπως και η λογίστρια του Λευκορωσικού Κογκρέσου Δημοκρατικών Συνδικάτων (BKDP), Ιρίνα Μπουτ-Χουσάιμ.
Ο Αλιαξάντρ Μισούκ, αντιπρόεδρος του Ανεξάρτητου Συνδικάτου της Λευκορωσίας, θα περάσει 2,5 χρόνια στη φυλακή, και ο Αντρέι Χανέβιτς, επικεφαλής της πρωτοβάθμιας οργάνωσης του BNP στην JSC "Hrodna Azot", θα περάσει 5 χρόνια υπό αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του BKDP, Σιαρχέι Αντούσεβιτς, χωρίστηκε από την οικογένειά του για 2 χρόνια για μια φωτογραφία, η οποία αποδεικνύει τη συμμετοχή του στη διαμαρτυρία. Ορισμένοι από τους ηγέτες του συνδικάτου είναι ήδη ηλικιωμένοι. Ο Αλιαξάντρ Γιαρασούκ, ο ηγέτης του BKDP, ο οποίος έκλεισε τα 71 του χρόνια, καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκισης. Ο Βασίλ Μπερασνέου, ο Χενάντζ Φιαντίνιτς και ο Βατσλάου Αρέσκα καταδικάστηκαν σε μεγάλες ποινές, έχοντας σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία επιδεινώθηκαν στις συνθήκες της φυλακής.
Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από σαράντα συνδικαλιστές έχουν καταδικαστεί με ποινικές κατηγορίες. Ορισμένοι, όπως μια ομάδα φοιτητών - μελών της Ελεύθερης Συνδικαλιστικής Ένωσης της Λευκορωσίας (SPB), έχουν ήδη εκτίσει τις ποινές τους και έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Άλλοι, οι οποίοι καταδικάστηκαν στα τέλη του 2022, ετοιμάζουν εφέσεις στις υποθέσεις τους και δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με τις ποινές ακόμη και αν βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα.
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας-ΔΟΕ (International Labour Organisation - ILO), για τις συστηματικές διώξεις των ακτιβιστών και τις παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία να υποχρεώσει την ηγεσία της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας μέσω του άρθρου 33 του Συντάγματός της να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Αρκετές δεκάδες Ευρωπαίοι βουλευτές έχουν γίνει " ανάδοχοι" φυλακισμένων συνδικαλιστών και διεθνείς συνδικαλιστικές ενώσεις διεξάγουν εκστρατείες για την απελευθέρωσή τους.
Στις 18 Ιανουαρίου, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC/International Trade Union Confederation) Όουεν Τούντορ απέστειλε επίσημη επιστολή στον νέο γενικό διευθυντή της ΔΟΕ. Στην έκκλησή του, μίλησε για τη δίωξη και το κλείσιμο των δημοκρατικών συνδικάτων, καθώς και για τις ποινές φυλάκισης που επιβλήθηκαν σε ηγέτες και ακτιβιστές συνδικάτων στη Λευκορωσία.
Οι αρχές της Λευκορωσίας δεν έχουν μέχρι στιγμής παραχωρήσει πρόσβαση για ανθρωπιστική επίσκεψη σε φυλακισμένους συνδικαλιστές ακτιβιστές, προκειμένου να διευκρινιστούν οι συνθήκες σύλληψης και κράτησής τους. Ως εκ τούτου, η ITUC καλεί τη ILO να ζητήσει από την κυβέρνηση της Λευκορωσίας να επιτρέψει στη ILO να επισκεφθεί επειγόντως φυλακισμένους συνδικαλιστές ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένου του Αλιαξάντρ Γιαρασούκ.
Η ITUC ζήτησε επίσης από τη ILO να καλέσει την κυβέρνηση να παράσχει όλες τις σχετικές πληροφορίες σχετικά με τις προγραμματισμένες προσφυγές και να οργανώσει μια επίσκεψη της ILO για να παρακολουθήσει τη δικαστική διαδικασία μαζί με εκπροσώπους των εργοδοτικών και εργατικών γραμματειών. Και επίσης να φέρει αυτές τις πληροφορίες στην Επιτροπή της ILO για την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και στο Διοικητικό Συμβούλιο εν ευθέτω χρόνω και στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων συζητήσεων για το θέμα.
https://www.svenssonstiftelsen.com/
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
[1] https://www.salidarnast.info/prisoners
[2] https://www.salidarnast.info/post/all-defendants-in-the-rabochy-rukh-case-refused-to-testify-in-court
[3] https://en.wikipedia.org/wiki/Administrative_detention
Η διοικητική κράτηση είναι φυλάκιση χωρίς δίκη ή κατηγορία, με τον ισχυρισμό ότι ένα άτομο σκοπεύει να διαπράξει μελλοντικό αδίκημα. Δεν έχει χρονικό όριο και τα στοιχεία στα οποία βασίζεται δεν αποκαλύπτονται. Η πρακτική έχει επικριθεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως παραβίαση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων.