Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2023 22:00

Ουκρανία: Αυτοί/ες που επιλέγουν να μην βλέπουν, αυτοί/ες που επιλέγουν να μην ακούνε, αυτοί/ες που αποφασίζουν να ξεχάσουν...

Ουκρανία: Αυτοί/ες που επιλέγουν να μην βλέπουν, αυτοί/ες που επιλέγουν να μην ακούνε,

αυτοί/ες που αποφασίζουν να ξεχάσουν...

Γι αυτούς και αυτές που επιλέγουν να μην βλέπουν και να μην ακούνε...

Ίσως δεν γνωρίζουμε ότι υπάρχουν Ουκρανοί και Ουκρανές που αγωνίζονται ενάντια στην εισβολή στη χώρα τους και ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησής τους.

Ίσως δεν γνωρίζουμε ότι υπάρχουν συνδικάτα, φοιτητές, φοιτήτριες, φεμινίστριες και πολιτικές οργανώσεις στην Ουκρανία που συμμερίζονται τους αγώνες και τις ιδέες μας.

Ίσως δεν γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αντιπολεμικές και προοδευτικές δυνάμεις και καταπιεσμένοι λαοί στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ίσως δεν ξέρουμε ότι υπάρχουν αντιπολεμικές και προοδευτικές δυνάμεις στη Λευκορωσία.

Ίσως δεν έχουμε ακούσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να μιλάει για την καταστροφή της Ουκρανίας και την μη ύπαρξη των Ουκρανών ως λαού.

Ίσως δεν έχουμε αντιληφθεί ότι οι στρατοί της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν παραβιάσει τα σύνορα μιας ανεξάρτητης χώρας (έγκλημα επίθεσης), έχουν βομβαρδίσει άμαχους πληθυσμούς (έγκλημα πολέμου), έχουν απελάσει ενήλικες και παιδιά (έγκλημα πολέμου), έχουν χρησιμοποιήσει τον βιασμό ως όπλο πολέμου (έγκλημα κατά της ανθρωπότητας) κ.λπ.

Ίσως δεν γνωρίζουμε ότι αν οι στρατιές του Πούτιν αποσυρθούν άνευ όρων από όλη την Ουκρανία, δεν θα υπάρξει άλλος πόλεμος και ότι η ειρήνη θα γίνει και πάλι ένας εφικτός ορίζοντας.

Ίσως δεν ξέρουμε ότι αν οι Ουκρανοί  και οι Ουκρανές παραιτηθούν από την αντίσταση, η Ουκρανία θα καταστραφεί ως λαός και ως ανεξάρτητο έθνος.

Ίσως δεν ξέρουμε ότι αν οι Ουκρανοί και οι Ουκρανές δεν είναι πλέον επαρκώς οπλισμένοι, η Ουκρανία θα καταστραφεί ως ανεξάρτητο έθνος.

Ίσως δεν ξέρουμε τίποτα ή τόσο λίγα.

Αλλά είναι αυτός λόγος να πιστέψουμε τους ψεύτες;

 

Για όσους και όσες αποφασίζουν να ξεχάσουν...

Ίσως ξεχάσαμε τη διάκριση μεταξύ νόμιμων πολέμων -όπως οι εθνικοαπελευθερωτικοί πόλεμοι- και ιμπεριαλιστικών, κατακτητικών ή αποικιακών πολέμων -πόλεμοι καταπίεσης.

Ίσως ξεχάσαμε ότι υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά μεταξύ μιας φασιστικής δικτατορίας και ενός δημοκρατικού καθεστώτος, όσο ατελές και αν είναι αυτό.

Ίσως ξεχάσαμε ότι ήμασταν Τσέχοι/ες και ότι αγωνιστήκαμε κατά της προσάρτησης της χώρας μας και ότι κάποιοι άνθρωποι έλεγαν όχι στον πόλεμο και ότι τα ναζιστικά στρατεύματα εισέβαλαν στη χώρα μας.

Ίσως ξεχάσαμε ότι ήμασταν Ιρλανδοί/ες και ότι αγωνιστήκαμε κατά της αγγλικής κατοχής και ότι κάποιοι μας έλεγαν όχι στον πόλεμο και η διχοτόμηση της χώρας μας διαρκεί για πάνω από έναν αιώνα.

Ίσως ξεχάσαμε ότι ήμασταν αντιστασιακοί και αντιστασιακές στην κατεχόμενη Ευρώπη και ότι κάποιοι μας αποκαλούσαν τρομοκράτες και άλλοι μας εξηγούσαν ότι οι δύο πλευρές ήταν το ίδιο πράγμα.

Ίσως ξεχάσαμε ότι ήμασταν Ανατολικογερμανοί, Πολωνοί, Ούγγροι, Τσεχοσλοβάκοι, Αφγανοί και ότι αγωνιστήκαμε ενάντια στη σοβιετική κατοχή και εισβολή και ότι κάποιοι μας έλεγαν πως έπρεπε να υπερασπιστούμε την "πατρίδα των εργατών" ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Ίσως ξεχάσαμε ότι ήμασταν ιθαγενείς της Αμερικής, ότι ήμασταν αφρικανικοί λαοί Χερέρο ή Νάμας που σφαγιάστηκαν από τους Γερμανούς, ότι ήμασταν Αρμένιοι και ότι κάποιοι δεν έκαναν τίποτα ενάντια στις γενοκτονίες ή ακόμα και τις επικροτούσαν.

Ίσως ξεχάσαμε ότι ήμασταν Αφρικανοί και Αφρικανές και ότι κάποιοι δεν έκαναν τίποτα ενάντια στο δουλεμπόριο και μάλιστα το επικροτούσαν.

Ίσως έχουμε ξεχάσει ότι ήμασταν κάπου στον κόσμο και ότι πολλοί δεν έκαναν τίποτα ενάντια στους αποικισμούς και ότι πολλοί τους υποστήριξαν.

Ίσως έχουμε ξεχάσει ότι ήμασταν Ισπανοί, Καταλανοί, Βάσκοι και ότι κάποιοι αρνήθηκαν να μας δώσουν όπλα για να πολεμήσουμε τα στρατεύματα του Φράνκο.

Ίσως έχουμε ξεχάσει ότι ήμασταν Αλγερινοί και ότι αγωνιστήκαμε για να απελευθερώσουμε τη χώρα μας από τη γαλλική αποικιοκρατία και ότι κάποιοι αρκέστηκαν να πουν "Όχι στον πόλεμο" και "Ειρήνη στην Αλγερία".

Ίσως έχουμε ξεχάσει ότι ήμασταν Βιετναμέζοι και Βιετναμέζες και ότι πολεμήσαμε, πρώτα ενάντια στο γαλλικό στρατό και στη συνέχεια ενάντια στον του αμερικάνικο στρατό, και ότι κάποιοι αρκέστηκαν να πουν "Όχι στον πόλεμο" και "Ειρήνη στο Βιετνάμ".

Ίσως έχουμε ξεχάσει ότι ήμασταν Σύροι και Σύριες και ότι πολεμούσαμε κατά της δικτατορίας του Μπασάρ αλ Άσαντ, που υποστηρίζεται από την Ρωσική Ομοσπονδία, και ότι κάποιοι έλεγαν "Όχι στον πόλεμο".

Ίσως έχουμε ξεχάσει ότι οι σύντροφοι του Καρλ Μαρξ κατατάχθηκαν στον στρατό της Ένωσης για να καταργήσουν τη δουλεία.

Ίσως έχουμε ξεχάσει ότι οι Ισπανοί αναρχικοί μπήκαν στο Παρίσι πάνω στα αμερικανικά τανκς της 2ης γαλλικής Δεύτερης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας.

Ίσως έχουμε ξεχάσει ότι ήμασταν Ρώσοι, Λευκορώσοι, Τσετσένοι, Γεωργιανοί, και είμαστε ακόμα, και πως πολεμάμε ενάντια στη δικτατορία της Μεγάλης Ρωσίας και ότι κάποιοι πιστεύουν πως η Ρωσία δεν πρέπει να ταπεινωθεί.

Ίσως έχουμε ξεχάσει ότι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός προμήθευσε όπλα στους Κινέζους για να πολεμήσουν κατά της ιαπωνικής αποικιοκρατίας.

Ίσως έχουμε ξεχάσει ότι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός προμήθευσε όπλα στη σοβιετική κυβέρνηση για να πολεμήσει ενάντια στα ναζιστικά στρατεύματα.

Είμαστε Τσέχοι, είμαστε Ιρλανδοί, είμαστε Πολωνοί, είμαστε Ούγγροι, είμαστε Βιετναμέζοι, είμαστε Αλγερινοί, είμαστε Παλαιστίνιοι και Παλαιστίνιες, είμαστε Σύροι, είμαστε Σαχράουί, είμαστε Αϊτινοί, είμαστε Βιρμανδοί, είμαστε Ουιγούροι, είμαστε Κούρδοι και Κούρδισσες, είμαστε Περουβιανοί/ες, είμαστε Νικαραγουανοί/ες, είμαστε Ιρανοί και Ιρανές, είμαστε Ουκρανοί και Ουκρανές.

Οι ζωές και οι ελευθερίες μας δικαιολογούσαν και δικαιολογούν να αντιστεκόμαστε στον ιμπεριαλισμό και στη δικτατορία.

Για αυτούς/ες που επιλέγουν τους ψεύτες αντί για την αλήθεια...

Δεν θέλουμε να μας αγνοούν και η ασφάλειά μας δεν μπορεί να θεωρείται αμελητέα για χάρη της ειρήνης μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, για χάρη της διατήρησης της παγκόσμιας τάξης.

Εκείνοι και εκείνες που υποστηρίζουν τις δικτατορίες, αυτοί που υποστηρίζουν τους επιτιθέμενους ιμπεριαλιστές, μας αρνούνται το δικαίωμα να αντισταθούμε ((στρατιωτικά ή μη) ) για να υπερασπιστούμε τις ελευθερίες μας, τα εθνικά μας δικαιώματα, τα δικαιώματά μας ως λαοί, τις κοινωνικές μας κατακτήσεις.

Εκείνοι κι εκείνες που θέλουν να μας αφοπλίσουν στο όνομα της "ειρήνης", επιλέγουν την καταστροφή της Ουκρανίας και του λαού της.

Χθες ο Τσάμπερλεν (και ο αγγλικός ιμπεριαλισμός) και ο Στάλιν (και η δικτατορία του στο όνομα του σοβιετισμού) υποστήριξαν την ειρήνη με τον Χίτλερ: το αποτέλεσμα ήταν η διάλυση της Πολωνίας, ο πολλαπλασιασμός των στρατοπέδων συγκέντρωσης, η κρατική βιομηχανία θανάτου και τα στρατόπεδα εξόντωσης, ένας παγκόσμιος πόλεμος, εκατομμύρια θύματα άμαχοι και στρατιωτικοί και μια γενοκτονία των εβραϊκών και τσιγγάνικων πληθυσμών...

Εκείνοι και εκείνες που υποστηρίζουν την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, εκείνοι και εκείνες που δεν θέλουν να δώσουν στον ουκρανικό λαό τα μέσα για να αντισταθεί και να απελευθερώσει τη χώρα του, δεν είναι φίλοι και φίλες μας.

Εκείνοι και εκείνες που μιλούν για "ειρήνη" ενώ δεν υποστηρίζουν το νόμιμο δικαίωμα του ουκρανικού λαού στην αυτοδιάθεση και στη ζωή, εκείνοι κι εκείνες που απαρνούνται την υποστήριξη των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων, κάνουν λάθος και συμβάλλουν στην υπονόμευση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών, στην Ουκρανία και στον κόσμο.

Αλληλεγγύη!

Didier Epsztajn, Mariana Sanchez, Patrick Silberstein, μέλη των εκδοτικών ταξιαρχιών

Μετάφραση: elaliberta.gr

 

          Didier Epsztajn, Mariana Sanchez, Patrick Silberstein, https://www.contra-xreos.gr/, 7 Φεβρουαρίου, "Η ορχήστρα των τυφλών, των κουφών, των

αμνησιακών, των τσαρλατάνων και των συνεργών τους βάζει το λιθαράκι της" . 

 

Didier Epsztajn, Mariana Sanchez, Patrick Silberstein, “Ukraine: Those who choose not to see, those who choose not to hear, those who choose to forg”, Anti-Capitalist Resistance, 9 Φεβρουαρίου 2023, https://anticapitalistresistance.org/the-orchestra-of-the-blind-the-deaf-the-amnesiacs-the-storytellers-and-the-accomplices-plays-its-score/.

 

Αναδημοσίευση: New Politics, 15 Φεβρουαρίου 2023, https://newpol.org/ukraine-those-who-choose-not-to-see-those-who-choose-not-to-hear-those-who-choose-to-forg/. “The orchestra of the blind, the deaf, the amnesiacs, the storytellers and the accomplices plays its score”

 

Didier Epsztajn, Mariana Sanchez, Patrick Silberstein, « L’orchestre des aveugles, des sourd·es, des amnésiques, des bonimenteur·euses et des complices joue sa partition », Entre les lignes entre les mots, 7 Φεβρουαρίου 2023, https://entreleslignesentrelesmots.wordpress.com/2023/02/07/lorchestre-des-aveugles-des-sourd·es-des-amnesiques-des-bonimenteureuses-et-des-complices-joue-sa-partition/.

 

Αναδημοσίευση: Europe Solidaire Sans Frontières, https://www.europe-solidaire.org/spip.php?article65607.

Οι Didier Epsztajn, Mariana Sanchez, Patrick Silberstein, είναι μέλη του Editorial του Solidarity Brigades, ενός δικτύου περιοδικών που υποστηρίζουν το δικαίωμα της Ουκρανίας να αμυνθεί και να εξοπλιστεί.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2023 14:54

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.