Τρίτη, 04 Ιουλίου 2023 22:15

Το κινέζικο όνειρο για τους Ρώσους πολίτες - Alya Denisenko

Το κινέζικο όνειρο για τους Ρώσους πολίτες

Alya Denisenko

ΠΗΓΗ: https://posle.media/

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr


Στο πέμπτο κείμενο της σειράς " Ανισότητες", η κοινωνική επιστήμονας Alya Denisenko εξετάζει τη σημασία της φαντασιακής Κίνας για τους Ρώσους που δικαιολογούν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η υποστήριξη και η αιτιολόγηση του πολέμου στην Ουκρανία αντλούν από ένα ευρύ φάσμα ιδεών (ακόμη και μύθων) σχετικά με τις διεθνείς σχέσεις, την οικονομία και την πολιτική. Όταν προβληματίζονται για την τρέχουσα κατάσταση, τα αίτια και τις συνέπειες του πολέμου, το παρόν, το μέλλον και το παρελθόν, οι ερωτώμενοι χρησιμοποιούν μια ποικιλία από κατασκευασμένες αντιλήψεις και εικόνες για να δώσουν νόημα σε ό,τι εκτυλίσσεται. Η Κίνα - ή μάλλον η κατασκευασμένη εικόνα της Κίνας - διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της οπτικής των Ρώσων που εκφράζουν υποστήριξη ή δεν αντιτίθενται στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αν και έχω συναντήσει παραπομπές στην Κίνα όταν συζητούσα για τον πόλεμο τόσο στα κοινωνικά δίκτυα όσο και σε προσωπικές επικοινωνίες, για το παρόν κείμενο επικεντρώνομαι σε διεξοδικές συνεντεύξεις που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Public Sociology Lab [1] , το οποίο διερευνά τον τρόπο με τον οποίο οι Ρώσοι αντιλαμβάνονται τον πόλεμο στην Ουκρανία. (Η εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022- οι συνεντεύξεις συλλέχθηκαν από τα τέλη Φεβρουαρίου 2022 έως τον Δεκέμβριο 2022). Μετά την ανάλυση 301 συνεντεύξεων, διαπίστωσα ότι όσοι υποστηρίζουν ή δεν αντιτίθενται στον πόλεμο (122 συνεντεύξεις και 40 συνεντεύξεις στη συνέχεια) αναφέρουν την Κίνα κυρίως σε δύο πλαίσια.

Το πρώτο είναι σε απάντηση σε ερωτήσεις σχετικά με το τι είδους μέλλον θα ήθελαν οι ερωτηθέντες για τη Ρωσία.

Το δεύτερο είναι κατά τον προβληματισμό για την Κίνα ως σύμμαχο της Ρωσίας.

Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για την άποψή τους σχετικά με το γιατί ξεκίνησε ο πόλεμος, τη στάση τους απέναντι στη σύγκρουση, τις κυρώσεις, το ενδεχόμενο πυρηνικού πλήγματος, το μέλλον της Ρωσίας και το όραμά τους για το πώς βλέπουν να τελειώνει ο πόλεμος. Καθώς οι συνεντευκτές δεν ανέφεραν ρητά την Κίνα στις ερωτήσεις τους, το θέμα της Κίνας εισήχθη αυθόρμητα από τους ίδιους τους ερωτηθέντες.

Ακριβώς όπως και στην Κίνα

Η αναφορά της Κίνας σε συζητήσεις σχετικά με το τι είδους μέλλον επιθυμούν για τη Ρωσία οι υποστηρικτές του πολέμου παρέχει την ευκαιρία να αναλύσουμε τις ιδέες (και τους μύθους) τους για την Κίνα. Η ανάλυση των δηλώσεων των ερωτηθέντων δείχνει ότι η εικόνα τους για την Κίνα καθιστά δυνατή τη δημιουργία μιας αισιόδοξης εικόνας για το μέλλον της Ρωσίας. Μια τέτοια εικόνα για το μέλλον της Ρωσίας είναι σημαντική, δεδομένου ότι για πολλούς ερωτηθέντες η υποστήριξη ή η μη αντίθεση στον πόλεμο βασίζεται ακριβώς στην πεποίθηση ή την ελπίδα ότι η Ρωσία έχει επιλέξει το σωστό δρόμο. Για ορισμένους που υποστηρίζουν τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αρχικά πήραν ουδέτερη ή αβέβαιη θέση, αλλά στη συνέχεια έγιναν οι λεγόμενοι "νέοι πατριώτες" ("πρέπει να συνεχιστεί ο πόλεμος μέχρι τέλους, να υποστηριχθεί η χώρα μας και να μην αισθανόμαστε ένοχοι"), αυτή η εικόνα για το μέλλον της Ρωσίας γίνεται η βάση της υποστήριξης. Ο πόλεμος θεωρείται είτε ως κάτι αναπόφευκτο είτε ως ένα γεγονός που έχει ήδη συμβεί, ένα γεγονός που δίνει στη Ρωσία την ευκαιρία για αναγέννηση και απόκτηση "πραγματικής ανεξαρτησίας" (μέρη 2.1.4, 2.1.6 στη δεύτερη έκθεση του PS Lab - προς το παρόν διαθέσιμη μόνο στα ρωσικά [2]- η πρώτη έκθεση - συνεντεύξεις από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2022 - είναι διαθέσιμη στα αγγλικά εδώ[3]).

Η ιδέα της οικονομικής ανεξαρτησίας ή αυτάρκειας της Κίνας φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστική στους συμμετέχοντες. Για παράδειγμα, στην ερώτηση "Τι είδους μέλλον χρειάζεται η Ρωσία και πώς θα το επιτύχει;", τον Νοέμβριο του 2022, ένας 32χρονος κάτοικος της περιοχής Γιαροσλάβ απαντά:

Προσωπικά δεν βλέπω άλλη διέξοδο [από την κατάσταση] από κάποιο μεγάλο άλμα προς τα εμπρός, [...] ώστε αργότερα να έχουμε κάποια αυτάρκεια, όπως η Κίνα, ώστε να μπορούμε να παράγουμε τα δικά μας προϊόντα, ή να έχουμε εμπορικούς εταίρους, όπως οι Κινέζοι, από τους οποίους θα μπορούσαμε να ζήσουμε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, αλλιώς - νέες κυρώσεις και τέλος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο όρος "αυτάρκεια " (autarky) χρησιμοποιείται όχι ως θεωρητική έννοια που σημαίνει μια εξαιρετικά κλειστή οικονομία, αλλά μάλλον ως επιθυμητή οικονομική αυτάρκεια της χώρας, που συμβολίζει την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια.

Ένας άλλος ερωτώμενος, ένας 45χρονος κάτοικος της περιφέρειας Αρχανγκέλσκ (στο βόρειο τμήμα της Ρωσίας), τον Απρίλιο του 2022 δίνει μια ακόμη πιο λεπτομερή απάντηση στην ίδια ερώτηση σχετικά με το μέλλον της Ρωσίας:

[Θα ήθελα] η χώρα να έχει τα δικά της εργοστάσια, τη δική της παραγωγή των πάντων, ανεξάρτητα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Μια πλήρως αυτάρκης χώρα, τόσο από πλευράς ενέργειας όσο και από πλευράς χρηματοδότησης, και με ένα μετατρέψιμο ρούβλι. Δηλαδή, να είναι μια χώρα που θα είναι ανεξάρτητη. Για παράδειγμα, αν κοιτάξουμε την Κίνα. Κάποια στιγμή η Αμερική κήρυξε οικονομικό πόλεμο στην Κίνα. Ήταν μια μεγάλη υπόθεση. Ήταν πριν από πολύ καιρό, πίσω στη δεκαετία του 1990. Και η Κίνα αντιμετώπισε αυτή την πρόκληση και πήρε αυτόν τον οικονομικό πόλεμο τόσο σοβαρά, ώστε όταν κοιτάζετε την Κίνα σήμερα, σκέφτεστε: ναι, αυτή είναι μια πραγματικά εδραιωμένη, ανεξάρτητη δύναμη. Και εμείς [η Ρωσία], παρεμπιπτόντως, βοηθούσαμε αυτή τη δύναμη με τα πάντα, όταν ήταν μια καθυστερημένη χώρα.

Το ενδιαφέρον με τέτοια αποσπάσματα δεν είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν λάθη σε πραγματικά στοιχεία: Ο Τραμπ κήρυξε οικονομικό/εμπορικό πόλεμο στην Κίνα το 2018, αλλά μέχρι τότε είχε ήδη πραγματοποιηθεί το λεγόμενο κινεζικό οικονομικό θαύμα και η Κίνα είχε παρουσιάσει τους υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης στον κόσμο εδώ και 33 χρόνια. Το ενδιαφέρον είναι ότι η αυτάρκεια και η οικονομική ανεξαρτησία, εκλαμβανόμενη σχεδόν σε απόλυτους όρους ("τα δικά της εργοστάσια, η δική της παραγωγή των απολύτως πάντων, ένα μετατρέψιμο ρούβλι, ενεργειακή και οικονομική ανεξαρτησία"), είναι το μέλλον που επιθυμεί ένας ερωτώμενος που υποστηρίζει τον πόλεμο (και όχι, για παράδειγμα, η επέκταση των εδαφών). Η αναμενόμενη ή προσδοκώμενη οικονομική αυτάρκεια και αυτοδυναμία ("όπως στην Κίνα") - εγγυάται στη χώρα το επιθυμητό καθεστώς της "καθιερωμένης ανεξάρτητης δύναμης" και γίνεται σημαντικό στοιχείο για τη δικαιολόγηση της υποστήριξης του πολέμου.

Ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας αυτή την εικόνα της Κίνας ως σημείο αναφοράς, δεν είναι μόνο η έννοια της οικονομικής αυτάρκειας που είναι ελκυστική για τους ερωτηθέντες, αλλά και οι έννοιες της "απομόνωσης" και της " κλειστότητας". Ορισμένοι ερωτηθέντες που υποστηρίζουν τον πόλεμο δεν φοβούνται την απομόνωση της Ρωσίας, για παράδειγμα, στον τομέα της εκπαίδευσης, επειδή στην πραγματικότητα αποδίδουν την επιτυχία της Κίνας στην απομόνωση. Απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με τον κίνδυνο απομόνωσης και πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει την εκπαίδευση στη Ρωσία, τον Νοέμβριο του 2022, ένας 39χρονος ερωτηθέντας υποστηρίζει τα εξής:

Να το πούμε απλά, στη Σοβιετική Ένωση υπήρχε το Σιδηρούν Παραπέτασμα, αλλά είχαμε τους καλύτερους ειδικούς. Ή μπορούμε να το συγκρίνουμε σε επίπεδο άλλων δημοκρατιών. Θέλω να πω, η Κίνα είναι επίσης απομονωμένη. Αλλά κοιτάξτε το τώρα: τα τελευταία 10 χρόνια, η Κίνα έχει αναπτυχθεί εντυπωσιακά, έχει ξεπεράσει εμάς [τη Ρωσία].

Το πολιτικό σύστημα της Κίνας είναι εξαιρετικά κλειστό: είναι σχεδόν άγνωστο πώς λαμβάνονται οι πολιτικές αποφάσεις ή πώς διεξάγονται οι εσωκομματικοί αγώνες. Αλλά από οικονομικής άποψης, από το 1979, η Κίνα δεν είναι μια απομονωμένη χώρα. Είναι μια ανοιχτή χώρα χωρίς σιδηρούν παραπέτασμα, όπου ακριβώς η ροή ανθρώπων, ιδεών και χρημάτων τόσο προς όσο και από τη χώρα - μέσω της υπερπόντιας κινεζικής διασποράς και των πολλαπλών διεθνών προγραμμάτων - είναι αυτή που έχει εξασφαλίσει την ανάπτυξη της Κίνας. Η Κίνα, ως ένας από τους κύριους δικαιούχους της παγκοσμιοποίησης, έχει μεγιστοποιήσει τα οφέλη για την ίδια τόσο από το άνοιγμα στις επενδύσεις όσο και από τον όγκο των εξαγωγών προς άλλες χώρες. Άρχισε να μιλάει σοβαρά για αυτάρκεια στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας μόνο μετά το πάγωμα των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες (όπως η απαγόρευση των ΗΠΑ για την αγορά τεχνολογίας 5G από τη Huawei το 2019 και η επακόλουθη απαγόρευση της πώλησης τσιπ στην Κίνα).

Απαντήσεις όπως αυτές που παρατίθενται παραπάνω καταδεικνύουν γιατί ορισμένοι υποστηρικτές του πολέμου μπορεί να μην ανησυχούν για το ενδεχόμενο πλήρους απομόνωσης της Ρωσίας, επειδή πιστεύουν ότι θα μπορούσε πράγματι να οδηγήσει στην ανάπτυξη, την ανεξαρτησία και την αυτάρκεια της Ρωσίας. Θεωρούν την επιτυχία της Κίνας ως απόδειξη ότι η απομόνωση και η κλειστότητα μπορεί να είναι ο σωστός δρόμος, παρά τις αποδείξεις για το αντίθετο.
Πολλοί ειδικοί επισημαίνουν ότι η προπαγάνδα του Κρεμλίνου δεν μπόρεσε να παράγει ένα όραμα για το μέλλον που να μπορεί να προσφέρει στους Ρώσους. Η προπαγάνδα του Κρεμλίνου προωθεί την ατζέντα της κατά της "συλλογικής Δύσης" (ΝΑΤΟ, Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες), αλλά δεν παρέχει μια εναλλακτική ιδεολογία ή μια σαφή ιδέα για το πού πηγαίνει η χώρα.
Σε ένα τέτοιο ιδεολογικό κενό, για ορισμένους, η εικόνα της Κίνας γίνεται σημείο αναφοράς για την επιτυχή ανάπτυξη της Ρωσίας και έτσι δικαιολογεί τις ενέργειες του καθεστώτος. Στη Ρωσία σήμερα, αυτού του είδους η εικόνα εγκρίνεται ιδεολογικά: Η "στροφή της Ρωσίας προς την Ανατολή" συνεχίζεται εδώ και 10 χρόνια, η ρωσοκινεζική συνεργασία αντιμετωπίζεται θετικά στην προπαγάνδα και η Κίνα θεωρείται σήμερα καλός σύμμαχος. Η κυκλοφορία του κλισέ του παρελθόντος για την Κίνα ως "μικρότερο αδελφό της Σοβιετικής Ένωσης" καθιστά δυνατή τη φαντασίωση μιας συγγένειας μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, και η πεποίθηση ότι και η Κίνα είναι "απομονωμένη" καθιστά δυνατή την πεποίθηση ότι ο δρόμος που επέλεξε το σημερινό ρωσικό καθεστώς είναι παρόμοιος με τον δρόμο που επέλεξε κάποτε η Κίνα. Επιπλέον, η δυσαρέσκεια προς τις Ηνωμένες Πολιτείες/τη "συλλογική Δύση" που έχουν ορισμένοι Ρώσοι τους ωθεί να αναζητήσουν κάτι που θα χρησιμεύσει ως βάση για την αντιπολιτευτική τους θέση απέναντι στη Δύση. Οι "παραδοσιακές αξίες" που κηρύσσονται από την προπαγάνδα σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι αποτελεσματικές, αλλά μια νοητική συμμαχία με έναν ισχυρό παίκτη -την Κίνα- δίνει μια πιο στέρεη ιδεολογική βάση.

Ο λόγος για τον οποίο η Κίνα -μια χώρα πολύ διαφορετική από τη Ρωσία από άποψη δημογραφίας, οικονομικής στρατηγικής και πολιτικής διακυβέρνησης, για να μην αναφέρουμε την κοινωνική δομή και τον πολιτισμό- μπορεί να θεωρηθεί ως σημείο αναφοράς για το μέλλον της Ρωσίας είναι μια φαντασιακή ιστορική και ιδεολογική συγγένεια μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας. Το γεγονός ότι η Κίνα είναι μια μεγάλη μη δυτική αυταρχική χώρα (όπως η Ρωσία) διευκολύνει αυτή τη φαντασιακή συγγένεια, αλλά είναι το κοινό κομμουνιστικό/σοσιαλιστικό παρελθόν με την Κίνα που επιτρέπει στους ερωτηθέντες να οικοδομήσουν τη λογική στην οποία η οικονομικά επιτυχημένη και "πλήρως αυτάρκης" Κίνα γίνεται τώρα μια εικόνα για το μέλλον της Ρωσίας. Γίνεται ένα είδος εναλλακτικής ιστορίας της ΕΣΣΔ: χωρίς την κατάρρευση το 1991, χωρίς εκείνη την περίοδο γοητείας των "δυτικών αξιών και της δημοκρατίας", χωρίς τα τραύματα της δεκαετίας του 1990 και τα λάθη μετά τα οποία "η Δύση έπαψε να μας σέβεται ή να μας φοβάται". (Οι ερωτηθέντες δεν μιλούν για τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν ή τη Λευκορωσία ως ελκυστικά παραδείγματα απομόνωσης ή αυτάρκειας. Οι χώρες αυτές μπορούν να αναφερθούν ως πιθανοί σύμμαχοι της Ρωσίας, αλλά αφού δεν έχουν επιδείξει οικονομική επιτυχία, δεν αναφέρονται ως σημεία αναφοράς για τη μελλοντική ανάπτυξη της Ρωσίας).

Η εικόνα μιας επιτυχημένης Κίνας χρησιμοποιείται επίσης όταν ορισμένοι ερωτηθέντες μιλούν για τη λογοκρισία και την κρατική βία στη Ρωσία και δεν εκφράζουν καμία αποδοκιμασία γι' αυτήν. Ο λόγος είναι ότι η οικονομική επιτυχία της Κίνας αποδίδεται όχι στην πολύπλευρη οικονομική της πολιτική και στον πραγματισμό της, αλλά στην "αδίστακτη" και "δικτατορική" της πολιτική. Για παράδειγμα, τον Οκτώβριο του 2022, ένας ερωτώμενος που κατάγεται από το Βλαδιβοστόκ (στα ανατολικά της Ρωσίας) αλλά τώρα κατοικεί στην Αγία Πετρούπολη υποστηρίζει τα εξής:

Τώρα οι Κινέζοι, αισθάνονται υπέροχα, απλά δεν τους ενδιαφέρει [για τα τρέχοντα διεθνή προβλήματα]. Κατάφεραν να απομονωθούν από τον υπόλοιπο κόσμο για κάποιο χρονικό διάστημα, και τώρα τίποτα δεν συμβαίνει στον κόσμο χωρίς την Κίνα. Πάρτε ακόμη και τα iPhones, τα τηλέφωνα που εσείς και εγώ χρησιμοποιούμε για να επικοινωνούμε, όλα κατασκευάζονται στην Κίνα. Οι ηγέτες της χώρας [της Κίνας] απλώς άρχισαν να εστιάζουν στον λαό τους κάποια στιγμή. Ναι, τα πράγματα είναι ανελέητα εκεί, εξακολουθούν να γίνονται εκτελέσεις εκεί. Αλλά, γαμώτο, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως η δημοκρατία, και δεν θα υπάρξει ποτέ. Η δικτατορία και η τυραννία - για κάποιο λόγο, αυτά είναι τα μόνα πράγματα που αναπτύσσουν τις χώρες.

Τόσο η "δημοκρατία" όσο και η "δικτατορία" εδώ είναι όροι που δεν έχουν συγκεκριμένο νόημα, αλλά έχουν τεράστια συμβολική δύναμη. "Δεν υπάρχει δημοκρατία και δεν θα υπάρξει ποτέ" είναι η συναισθηματική φρασεολογία ενός ατόμου που πίστεψε σε ένα θαύμα, αλλά το θαύμα δεν έγινε ποτέ. Η φρασεολογία όπου η άρνηση και η αδυναμία ενός ιδανικού οικοδομήματος οδηγεί στον αντίθετο πόλο ("δικτατορία και τυραννία - για κάποιο λόγο, αυτά είναι τα μόνα πράγματα που αναπτύσσουν τις χώρες"). Μια τέτοια σκέψη - ενδεχομένως γεμάτη απογοήτευση και σύγχυση - αντιπροσωπεύει επίσης μια απλουστευμένη και αφελή άποψη του κόσμου.
Στα δυτικά της Ρωσίας - υπάρχει δημοκρατία, αλλά εκεί υπάρχει απογοήτευση, είναι όλα απατηλά εκεί. Έχουμε βρεθεί εκεί και δεν μας άρεσε. Και στα ανατολικά της Ρωσίας (Κίνα) - δικτατορία και τυραννία, και αναπτύσσουν χώρες. Έχουμε βρεθεί εκεί, πρέπει να επιστρέψουμε εκεί.

Η έλξη της "δικτατορίας" και της "τυραννίας" λειτουργεί γενικότερα στο πλαίσιο μιας λατρείας της δύναμης που μοιράζονται πολλοί ερωτηθέντες που υποστηρίζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η εικόνα της δύναμης αποτελεί επίσης σημαντικό στοιχείο για το πώς βλέπουν οι άνθρωποι την Κίνα. Τον Μάρτιο του 2022, ένας άλλος ερωτηθείς από την Αγία Πετρούπολη, ενώ μιλάει για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, χρησιμοποιεί την Κίνα ως παράδειγμα για να καταδείξει την άποψή του:


Δεν μπορούν να μιλήσουν έτσι στην Κίνα, οπότε η Κίνα κάνει ό,τι θέλει. Η Κίνα κατέλαβε το Θιβέτ χωρίς να υποστεί συνέπειες, η Κίνα κατέλαβε την Εσωτερική Μογγολία χωρίς να υποστεί συνέπειες. Η Κίνα κάνει τώρα εθνοκάθαρση και κοιτάει σοβαρά την Ταϊβάν. Γιατί; Μπορούν να το κάνουν αυτό, επειδή είναι πολύ ισχυροί. [...] Ο Πούτιν είναι αντιπαθής στη Δύση εδώ και δεκαετίες, αλλά οι δυτικές εταιρείες δεν εγκατέλειπαν τη Ρωσία. Και πάλι, κοιτάξτε την Κίνα, οι δυτικές εταιρείες δεν είχαν κανένα πρόβλημα να κάνουν επιχειρήσεις στην Κίνα. Συνεχίζουν να εργάζονται εκεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Κανείς δεν προσπαθεί μέσω των κυρώσεων να κάνει τους Κινέζους να ανατρέψουν το Κομμουνιστικό Κόμμα, αν και [οι δυτικές εταιρείες/χώρες] μπορεί να μην τους αρέσει ούτε αυτό.


Οι παγκόσμιες επιχειρήσεις είναι συχνά ανήθικες και πρόθυμες να συνεργαστούν με οποιονδήποτε, εφόσον η φήμη δεν μεταφράζεται σε οικονομικό κόστος, και αυτό κάνει τον συμμετέχοντα να αναρωτιέται: Οι δυτικές εταιρείες μπορεί να μην συμπαθούσαν τον Πούτιν πριν από τον πόλεμο, αλλά παρέμειναν στη Ρωσία. Οι επιχειρήσεις παραμένουν στην Κίνα, ό,τι κι αν συμβεί. Άρα η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να γίνουμε "σαν την Κίνα": ισχυρότεροι και πιο ισχυροί.

Είναι χρήσιμο να αναφέρουμε εδώ ότι η κινεζική αγορά, τόσο από την άποψη της παραγωγής όσο και της κατανάλωσης, είναι πράγματι ένας πραγματικά ισχυρός παράγοντας. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις [4], το 2018 η μεσαία τάξη της Κίνας ήταν 707 εκατομμύρια άνθρωποι, και αυτή είναι μια εξαιρετικά ελκυστική αγορά για τις παγκόσμιες εταιρείες οι οποίες μπορούν να κάνουν τα στραβά μάτια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, επιδιώκοντας το κέρδος. Αλλά ακόμη και ακολουθώντας αυτή την κυνική λογική, δεν είναι σαφές τι σχέση έχει η Ρωσία με τον μειούμενο (με άγνωστο ρυθμό) πληθυσμό της, που ανέρχεται σε 140 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η Κίνα ως σύμμαχος

Η Κίνα αναφέρεται ως σύμμαχος συχνότερα στη συζήτηση για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν πρόσφατα στη Ρωσία. Οι ερωτηθέντες που εκφράζουν υποστήριξη ή μη αντίθεση στον πόλεμο στην Ουκρανία εκφράζουν θετική στάση για τον ρόλο της Κίνας ως συμμάχου και εταίρου και έχουν αισιόδοξη άποψη για τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας. Για παράδειγμα, τον Μάρτιο του 2022, μια 60χρονη ερωτώμενη από τη Μόσχα μίλησε για τις κυρώσεις ως εξής :

Η Ρωσία είναι μια μεγάλη χώρα με πολλούς φυσικούς πόρους. Αργά ή γρήγορα θα βγούμε από αυτή την κρίση. Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω άσχημη γλώσσα, αλλά όσο περισσότερο υποτιμούν τη Ρωσία, τόσο πιο ανθεκτική γίνεται, νομίζω. Δεν θα είμαστε σε θέση να παράγουμε όλα όσα χρειαζόμαστε, όπως τα αυτοκίνητα, για παράδειγμα. Αλλά υπάρχει η Ανατολή, υπάρχει η Νότια Κορέα, η Κίνα.

Και εδώ είναι μια απάντηση από μια 41χρονη ερωτώμενη, επίσης από τη Μόσχα, τον Απρίλιο του 2022:

Με τις κυρώσεις, νομίζω ότι [η Δύση] τρώει την ουρά της και τιμωρεί τον εαυτό της με αυτές τις κυρώσεις. Αυτός είναι ένας δύσκολος δρόμος για εμάς, σίγουρα. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να σταθούμε δυνατοί παρά τις κυρώσεις. Και ελπίζω πραγματικά ότι για εκείνα τα πράγματα που δεν έχουμε παράξει ακόμη εμείς οι ίδιοι ή έχουμε ξεχάσει πώς να τα φτιάχνουμε από τη σοβιετική εποχή, ότι η παραγωγή τους θα αναζωογονηθεί. Ή θα βρούμε τρόπους να συνεργαστούμε με την Κίνα, την Ινδία, ώστε να μπορέσουμε να βγούμε από αυτή τη δύσκολη κατάσταση και να μην χάσουμε, αλλά μόνο να κερδίσουμε.

Τον Οκτώβριο του 2022, ένας ερωτώμενος από την Yoshkar-Ola (κεντρική Ρωσία) αποδίδει τα εύσημα στον Πούτιν για τη διαμόρφωση ενός "μεγάλου συνασπισμού" στην Ανατολή, ωστόσο επισημαίνει ότι υπάρχουν αμφιβολίες για την Κίνα ως σύμμαχο:

Πρώτα απ' όλα, δώσαμε πραγματικά ώθηση σε ολόκληρη την ανατολική περιοχή, ενώνοντάς την σε μια ισχυρή δύναμη. Χάρη σε αυτό προέκυψε άλλος ένας μεγάλος συνασπισμός στον κόσμο. Και η ιδέα ήταν στην πραγματικότητα του Πούτιν. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Κίνα. Λοιπόν, οι Κινέζοι επιδιώκουν φυσικά τα δικά τους οφέλη, αλλά προς το παρόν τουλάχιστον οι σχέσεις μας μαζί τους εξακολουθούν να είναι αρκετά φιλικές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ μιλάει για την Κίνα ως σύμμαχο, ο ερωτώμενος τονίζει τον προσωρινό χαρακτήρα της τρέχουσας στιγμής, λέγοντας ότι "προς το παρόν τουλάχιστον οι σχέσεις μας μαζί τους είναι ακόμη αρκετά φιλικές".

Ορισμένοι ερωτηθέντες αντιλαμβάνονται ότι η Κίνα είναι μια χώρα με μεγαλύτερη δύναμη και επιρροή από τη Ρωσία και ότι η Ρωσία εισέρχεται σε αυτή τη σχέση από αδύναμη θέση. Τον Μάρτιο του 2022, ένας ερωτώμενος από το Καζάν (δυτική Ρωσία) λέει ότι η Ρωσία δεν μπορεί να ανταγωνιστεί οικονομικά δύο "υπερδυνάμεις" (τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα) και γι' αυτό θα πρέπει "να επικεντρωθεί στο εσωτερικό της χώρας και να εργαστεί στο εσωτερικό της οικονομίας της και να συνεχίσει να την αναπτύσσει". Εν τω μεταξύ (όσο η οικονομία είναι ακόμη αδύναμη) "θα πρέπει να μείνουμε στον εταίρο μας".

Πώς πρέπει να ενεργήσει η Ρωσία σε αυτή την κατάσταση; Θα πρέπει να παραμείνουμε στο πλευρό του εταίρου μας. Λέμε στην Κίνα εδώ και πολύ καιρό ότι είμαστε φίλοι. Και η Κίνα μας θεωρεί επίσης σύμμαχο και φίλο της. Σε αυτή την κατάσταση, πρέπει κανείς να είναι φίλος με τον ισχυρό. Όταν η Κίνα ήταν μικρή και αδύναμη, ήταν φίλη με την ισχυρή Σοβιετική Ένωση, η οποία βοήθησε την Κίνα καθ' όλη τη διάρκεια πολλών ετών. [...] Τώρα έχει αντιστραφεί αυτή η θέση μας.

Ο ίδιος ερωτώμενος, σε μια μετέπειτα συνέντευξη τον Οκτώβριο του 2022, μιλώντας για το πώς έχει αλλάξει ο κόσμος από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, συνεχίζει να βλέπει πλεονεκτήματα για τη Ρωσία στην τρέχουσα διεθνή κατάσταση. Η αντίθεση στην αμερικανική επιρροή γίνεται το κύριο θέμα ("ο κόσμος καταλαβαίνει τώρα ότι δεν χρειάζεται να υποκύψει στους Γιάνκηδες" [χρησιμοποιείται η υποτιμητική λέξη pindos [5]]). Σε μια τέτοια κατάσταση, η δυναμική των σχέσεων Ρωσίας-Κίνας εξετάζεται αποκλειστικά στην τρέχουσα στιγμή, και όλοι οι κίνδυνοι αναβάλλονται για αργότερα με αντάλλαγμα την ύπαρξη συμμάχων τώρα:

Ακόμη και εδώ στην πόλη μας, μπορείτε πλέον να αγοράσετε εύκολα γουάν στην τράπεζα χωρίς περιορισμούς. Οι κινεζικές εταιρείες, ας πούμε, ήδη χρησιμοποιούν γουάν. Έτσι, όταν η Κίνα αρχίσει να μας καταλαμβάνει, θα γίνει πρόβλημα μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας. Και αυτό θα είναι ένα διαφορετικό ζήτημα. Αλλά προς το παρόν, οι επιχειρήσεις συνεχίζονται ήσυχα, όπως και η διπλωματία με τις ανατολικές χώρες.

Η φράση "όταν η Κίνα αρχίσει να μας καταλαμβάνει" είναι μια αναφορά στους φόβους που κυκλοφορούν στη ρωσική κοινωνία εδώ και αρκετό καιρό ότι η Κίνα μπορεί να καταλάβει τμήματα της ρωσικής επικράτειας. Αλλά αυτοί οι φόβοι κυκλοφορούν ως αφηρημένη ιδέα. Από τη μία πλευρά, πρόκειται για μια αφηρημένη ιδέα που στερείται ιστορικού πλαισίου. Η μνήμη της σύγκρουσης στη νήσο Νταμάνσκι (η σινοσοβιετική συνοριακή σύγκρουση του 1969) είναι είτε αδύναμη είτε δεν έχει διαμορφωθεί και ενισχυθεί ενεργά από την προπαγάνδα. Μια νέα οριοθέτηση των κινεζορωσικών συνόρων πραγματοποιήθηκε το 2005 με τον Πούτιν ήδη στην εξουσία. Αυτό συνεπαγόταν τη μεταβίβαση στην Κίνα 337 τετραγωνικών χιλιομέτρων γης μαζί με οικόπεδα και εξοχικές κατοικίες που ανήκαν σε Ρώσους πολίτες. Η ανάμνηση αυτή είναι ακόμη ζωντανή για τους κατοίκους των περιοχών της Νότιας Σιβηρίας και της Άπω Ανατολής, αλλά είναι ελάχιστα γνωστή σε όσους ζουν μακριά από τα σύνορα με την Κίνα. Από την άλλη πλευρά, πρόκειται για μια αφηρημένη ιδέα που στερείται σύγχρονου πλαισίου. Για να κατανοήσουμε πώς η Κίνα μπορεί να "καταλάβει" τη Ρωσία στο μέλλον (ή την έχει ήδη καταλάβει), είναι απαραίτητο να αναλύσουμε διεξοδικά την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στις περιοχές που συνορεύουν με την Κίνα, καθώς και τη ρωσική οικονομία γενικότερα. Αλλά τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και η προπαγάνδα δεν ενδιαφέρονται για μια τέτοια ανάλυση.

Σε σχέση με τέτοιες δηλώσεις, είναι σημαντικό να τονιστούν δύο σημεία. Πρώτον, η γενική εχθρότητα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες (και η γενική δυσαρέσκεια προς "τη Δύση"), μαζί με τον τρέχοντα πολεμικό πυρετό, γίνεται ένας βάσιμος λόγος για να στηριχτεί κανείς σε μια σχέση με μια χώρα, της οποίας τα κίνητρα και οι στρατηγικές προκαλούν υποψίες. Δεύτερον, υπάρχει μια σκόπιμη εστίαση στην παρούσα στιγμή και η αναγνώριση ότι ο στοχασμός και η ανάλυση της κατάστασης αναβάλλονται για ένα απροσδιόριστο χρονικό σημείο στο μέλλον.
Η απροθυμία ή η ανικανότητα να εξετάσουν τις συνέπειες των δικών τους ενεργειών και των ενεργειών της ηγεσίας της χώρας διοχετεύουν τη συζήτηση για την πραγματική γεωπολιτική κατάσταση και τις πραγματικές συνέπειες των σημερινών αποφάσεων στην κατάσταση "περιμένουμε και βλέπουμε" (περισσότερα σχετικά με αυτό εδώ [6]). Οι σκέψεις που καθοδηγούνται από την αγανάκτηση και τα αντανακλαστικά επίσης περιορίζουν τη διαχρονικότητα της λήψης αποφάσεων σε τόσο σύνθετα ζητήματα όπως η οικοδόμηση μελλοντικής στρατηγικής. Τον Οκτώβριο του 2022, ένας ερωτώμενος από την Αγία Πετρούπολη, ο οποίος θαυμάζει την ουκρανική κουλτούρα αλλά υποστηρίζει τον πόλεμο και βλέπει πλεονεκτήματα από αυτόν για τη Ρωσία, προβληματίζεται για τη δική του θέση στην τρέχουσα κατάσταση:

Οι απόψεις μας αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Μόνο στο νεκροκρέβατό μου θα είμαι σε θέση να πω πώς θα διαμορφωθούν οι δικές μου. Και τώρα όλα μπορούν να συμβούν... Ίσως αποδειχθεί ότι ο θείος Πούτιν μας πούλησε όλους στους Κινέζους και όλα αυτά γίνονται για να δημιουργηθούν νέα βιοεργαστήρια στην Ουκρανία, ώστε να μας μετατρέψουν σε cyborgs. Ποιος ξέρει; Υπάρχουν όλων των ειδών οι απίθανες θεωρίες. Αλλά προς το παρόν, παρακολουθούμε και βοηθάμε με όποιον τρόπο μπορούμε.
Ο χώρος για τη λήψη αποφάσεων σπρώχνεται προς τα πίσω και δεν ξεκινάει καν από το πού θα μπορούσε να είναι μια κόκκινη γραμμή, αλλά υποβιβάζεται στην κατηγορία του φανταστικού (ίσως ο θείος Πούτιν μας πούλησε όλους στους Κινέζους [...]για να δημιουργήσει νέα βιοεργαστήρια στην Ουκρανία για να μας μετατρέψει σε cyborgs).

Οι πεποιθήσεις που έχουν οι περισσότεροι Ρώσοι σχετικά με την Κίνα επηρεάζονται από κείμενα και πραγματικές πληροφορίες που κυκλοφορούν σε έναν χώρο μέσων ενημέρωσης που ορίζεται και ελέγχεται από το Κρεμλίνο. Η ρωσική προπαγάνδα είναι η κύρια πηγή των μύθων για την Κίνα που υποστηρίζουν οι Ρώσοι που δεν αντιτίθενται στον πόλεμο. Αυτό περιλαμβάνει την περιορισμένη διαθεσιμότητα εκτενών ή κριτικών πληροφοριών για την Κίνα στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και, ενίοτε, την απλή αναδημοσίευση της κινεζικής προπαγάνδας [7]. Αντί να παρέχεται ολοκληρωμένη και διαφοροποιημένη συζήτηση για την Κίνα, η αφήγηση που παρουσιάζεται είναι μια αφήγηση επιτυχίας χωρίς εξηγήσεις, μια ιστορία ευσεβούς πόθου.

Η κατασκευασμένη εικόνα της Κίνας - που παρουσιάζεται ως απομονωμένη, αυτάρκης και οικονομικά επιτυχημένη, με την ικανότητα να υπαγορεύει όρους από θέση ισχύος - είναι επίσης ένα επιθυμητό μέλλον για τη Ρωσία. Αυτή η συγκεκριμένη εικόνα όχι μόνο καλύπτει το ιδεολογικό κενό κατά τον οραματισμό του μέλλοντος της Ρωσίας, αλλά χρησιμεύει επίσης για τη νομιμοποίηση και τη δικαιολόγηση του συνεχιζόμενου πολέμου. Κοιτάζει πέρα και πέρα από τις πραγματικότητες και τη φρίκη του πολέμου, στο βάθος προς ένα φαντασιακό μέλλον. Αυτή η προοπτική παρέχει μια αίσθηση παρηγοριάς καλλιεργώντας την πίστη σε μια προγραμματισμένη και ορθολογική πρόοδο προς την αυτάρκεια, την "πραγματική ανεξαρτησία" και την οικονομική ευημερία. Επιπλέον, η εξάρτηση από την εικόνα μιας άλλης χώρας -μιας ισχυρής Κίνας ως σημείο αναφοράς- επιτρέπει επίσης ένα αίσθημα συλλογικής αντίθεσης: δεν είμαστε μόνοι, είμαστε μαζί, με την Κίνα, ενάντια στη Δύση. Στηρίζεται σε μια φαντασιακή "ακριβώς έτσι" ιστορία της επιτυχίας μιας άλλης χώρας, η οποία έχει ελάχιστη σχέση με τις δυνατότητες της ίδιας της Ρωσίας για μελλοντική ανάπτυξη, ούτε, εδώ που τα λέμε, με την πραγματική ιστορία της επιτυχίας της Κίνας. Κατά ειρωνικό τρόπο, το να ακολουθεί κανείς το παράδειγμα του ομολογουμένως ισχυρότερου συμμάχου στη σχέση Ρωσίας-Κίνας ("πρέπει να μείνουμε στο πλευρό του εταίρου μας", "πρέπει να είμαστε φίλοι με τους ισχυρούς"), ενώ αναγνωρίζει τους κινδύνους μιας τέτοιας συνεργασίας ("όταν η Κίνα αρχίσει να μας καταλαμβάνει, θα είναι άλλο θέμα"), έρχεται σε αντίθεση με τα επιθυμητά ιδανικά της "αυτάρκειας" και της "ανεξαρτησίας" που αποτελούν το θεμέλιο της υποστήριξης του πολέμου. Η υιοθέτηση μιας νοοτροπίας "περιμένουμε και βλέπουμε" όχι μόνο αναβάλλει τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει τελικά να ληφθούν, αλλά και απαλλάσσει από την ανάληψη ευθύνης.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:  

 

Το πρώτο μέρος της σειράς Ανισότητες: Θα εξεγερθούν οι αποικίες της Μόσχας; Elena Solovyova

 https://www.elaliberta.gr/διεθνή/ανατολική-ευρώπη-βαλκάνια/8924-θα-εξεγερθούν-οι-αποικίες-της-μόσχας

Το δεύτερο μέρος της σειράς Ανισότητες: Η δημοκρατία του Ειρηνικού. Rolan Avdeev

 https://www.elaliberta.gr/διεθνή/ανατολική-ευρώπη-βαλκάνια/8951-η-δημοκρατία-του-ειρηνικού-rolan-avdeev

Το τρίτο μέρος της σειράς Ανισότητες: Πληρώνοντας με τον τόνο: Πρώτα τα διόδια και μετά ο πόλεμος - Alena Soiko

https://www.elaliberta.gr/διεθνή/ανατολική-ευρώπη-βαλκάνια/8960-πληρώνοντας-με-τον-τόνο-πρώτα-τα-διόδια-και-μετά-ο-πόλεμος-alena-soiko

Το τέταρτο μέρος της σειράς Ανισότητες: Η πλειοψηφία δεν υπάρχει - Itil Tyemnaya

https://www.elaliberta.gr/διεθνή/ανατολική-ευρώπη-βαλκάνια/8982-η-πλειοψηφία-δεν-υπάρχει-itil-tyemnaya

 

 

[1] http://publicsociology.tilda.ws/ukreng

[2] http://publicsociology.tilda.ws/report2

[3] https://www.amazon.com/war-near-far-Russians-perceive-ebook/dp/B0C45ST8JF/ref=sr_1_1?keywords=the+war+near+and+far&qid=1683727134&sr=8-1

[4] https://chinapower.csis.org/china-middle-class/

[5] https://www.urbandictionary.com/define.php?term=pindos

[6] https://posle.media/language/en/for-me-its-easier-that-way-why-facts-wont-beat-propaganda/

[7] https://meduza.io/feature/2020/07/27/eto-polnyy-feyspalm

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Ιουλίου 2023 23:13

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.