Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2023 02:16

Μήνυμα Αλληλεγγύης από την Ουκρανία: Δικαιοσύνη για τον Nahel. Δήλωση του Sotsialniy Rukh

Μήνυμα Αλληλεγγύης από την Ουκρανία: Δικαιοσύνη για τον Nahel
Δήλωση του Sotsialniy Rukh (Κοινωνικό Κίνημα)


Η δολοφονία του 17χρονου Nahel από έναν αστυνομικό προκάλεσε μια πραγματική εξέγερση μεταξύ των νέων στη Γαλλία. Αυτή η δολοφονία είναι μόνο μία από μια μακρά και θλιβερή λίστα εγκλημάτων που διαπράττονται από τη γαλλική αστυνομία, τα οποία πλήττουν ιδιαίτερα τους νέους των οποίων οι γονείς προέρχονται από πρώην ή σημερινές γαλλικές αποικίες (Αλγερία, Αφρική, Μαρτινίκα κ.λπ.).
Δύο εβδομάδες πριν από το θάνατο του Nahel, ένας 19χρονος από τη Γουινέα σκοτώθηκε από αστυνομικό στις 19 Ιουνίου καθώς έφευγε για τη δουλειά του (Angoulême).
Στις 30 Ιουνίου, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατήγγειλε τα "βαθιά προβλήματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων στη [γαλλική] αστυνομία".
Επιπλέον, ένας νόμος του 2017 επιτρέπει στην αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση των όπλων, γεγονός που έχει πρακτικά μετατραπεί σε "άδεια για να σκοτώνεις". Σε ένα βαθύτερο επίπεδο, οι νέοι στη Γαλλία, ιδίως όσοι θεωρούνται μαύροι ή Άραβες, βιώνουν κοινωνική δυστυχία. Θύματα διακρίσεων στην απασχόληση, τη στέγαση και την πρόσβαση σε δραστηριότητες αναψυχής, οι νέοι αυτοί υποβάλλονται καθημερινά και χωρίς λόγο σε αστυνομικούς ελέγχους που συχνά είναι εξευτελιστικοί.
Ένας κάτοικος της Μασσαλίας (νότια Γαλλία) έκανε τη σωστή διαπίστωση: "Οι νέοι που είναι κλεισμένοι σε γκέτο, χωρίς κοινωνικές προοπτικές, βρίσκονται στη διαδικασία να κάνουν επανάσταση". Οι σημερινές ταραχές στη Γαλλία θυμίζουν τις φυλετικές ταραχές στο Λος Άντζελες το 1992 μετά τον ξυλοδαρμό του Ρόντνεϊ Κινγκ από την αστυνομία και τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ το 2020.
Εδώ και χρόνια, οι νέοι υφίστανται καθημερινά ρατσισμό, διακρίσεις και βία. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Ως διεθνιστική οργάνωση, η Sotsialnyi Rukh δηλώνει την απόλυτη αλληλεγγύη της στη γαλλική νεολαία στον αγώνα της για αξιοπρέπεια και δικαιώματα.
Όχι στο ρατσισμό και σε όλες τις μορφές διακρίσεων.
3 Ιουλίου 2023
Соціальний рух
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2023 14:28

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.