Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2023 21:35

РСД (Ρωσικό Σοσιαλιστικό Κίνημα): Θάνατος στη ρωσική αποικιοκρατία!

РСД: Θάνατος στη ρωσική αποικιοκρατία!

Ρωσικό Σοσιαλιστικό Κίνημα (RSD – Российское Социалистическое Движение ), 4/7/2023

Ανακοίνωση του Ρωσικού Σοσιαλιστικού Κινήματος κατά της “ρωσικής αποικιοκρατίας”, με αφορμή τη Διακήρυξη του Βανκούβερ.

Στις 4 Ιουλίου, η Ολομέλεια του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) [1] υπέγραψε τη Διακήρυξη του Βανκούβερ [2], στην οποία δηλώνεται η «ακλόνητη υποστήριξη του οργανισμού στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας», επιβεβαιώνεται ο τρομοκρατικός χαρακτήρας της φασιστικής ομάδας Wagner Group PMC, και υποστηρίζεται η αυτοδιάθεση των λαών της Ρωσίας που υποφέρουν από την αποικιοκρατία του σημερινού ρωσικού καθεστώτος.

Το RSD (Ρωσικό Σοσιαλιστικό Κίνημα) ως κίνημα που στηρίζεται στις αρχές του δημοκρατικού σοσιαλισμού συμφωνεί ότι μόνο με τη διάλυση των καταπιεστικών ιμπεριαλιστικών ιεραρχιών που δημιουργούνται και ενισχύονται για τα συμφέροντα μιας κλίκας εγκληματιών πολέμου στο Κρεμλίνο μπορούμε να επιτύχουμε μια πραγματική ευκαιρία για να δημιουργηθεί μια δίκαιη και δημοκρατική κοινωνία. Χωρίς την αναγνώριση της αποικιοκρατικής και τυραννικής φύσης του νεοφιλελεύθερου καθεστώτος που διεξάγει έναν γενοκτονικό κατακτητικό πόλεμο, είναι αδύνατο να οικοδομηθεί ένα δημοκρατικό σοσιαλιστικό μέλλον για όλους όσοι έχουν καταπιεστεί από την καταστροφική δύναμη του ρωσικού ιμπεριαλισμού και σοβινισμού: τους ιθαγενείς, την LGBTQ+ κοινότητα, τα άτομα με αναπηρίες και όλες τις άλλες ομάδες που καταπιέζονται κάτω από την τυραννική κυριαρχία του αιμοσταγούς ολιγαρχικού καθεστώτος.

Θεωρούμε ότι το αναφαίρετο δικαίωμα αυτοδιάθεσης των ιθαγενών λαών της Ρωσίας πρέπει να υποστηριχθεί από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Θα πρέπει να ενωθούμε για να βοηθήσουμε τους αυτόχθονες λαούς να ακουστεί η φωνή τους. Γι’ αυτό έχουμε υπογράψει τη διακήρυξη «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς» [και στο τέλος] που έχει ως στόχο να ενισχύσει τις φωνές των ιθαγενών ακτιβιστών και πολιτικών.

Καταδικάζουμε σθεναρά τον ρωσικό μιλιταρισμό, ο οποίος έχει οδηγήσει σε αμέτρητες φρικαλεότητες στους αμάχους από την Ουκρανία μέχρι τη Συρία και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία όχι μόνο από το ρωσικό στρατό αλλά και από το φασιστικό ιδιωτικό στρατό Βάγκνερ, που είχε ως ιδιαίτερο στόχο να βυθίσει όλη τη Ρωσία ακόμα περισσότερο στα νύχια του φασισμού με την αποτυχημένη του νέα «πορεία στην Ρώμη». Για να αποτρέψουμε την περαιτέρω φασιστικοποίηση της Ρωσίας πρέπει να βάλουμε τέλος στην πηγή της μάστιγας που γέννησε το Βάγκνερ, δηλαδή τη ρωσική νεοφιλελεύθερη ιμπεριαλιστική μηχανή που φτύνει μιλιταριστική και φασιστική προπαγάνδα δηλητηριάζοντας έτσι τα μυαλά των ανθρώπων όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εμείς, μαζί με τους συντρόφους μας που μοιράζονται τις αξίες του δημοκρατικού σοσιαλισμού παγκοσμίως, καλούμε σε έναν ανελέητο αγώνα ενάντια σε όλες τις μορφές μιλιταρισμού και φασισμού, αλλά ιδιαίτερα του ρωσικού, αφού μια νίκη της Ρωσίας θα σημαίνει νίκη των πιο αντιδραστικών και απάνθρωπων δυνάμεων παγκοσμίως!

Ρωσικό Σοσιαλιστικό Κίνημα

(RSD – Российское Социалистическое Движение )*

7/7/2023

(*) Το Ρωσικό Σοσιαλιστικό Κίνημα είναι το ρωσικό τμήμα της 4ης Διεθνούς. Ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2011 από δύο οργανώσεις, το Σοσιαλιστικό Κίνημα Vperiod («Εμπρός»), που ήταν το ρωσικό τμήμα της 4ης Διεθνούς, και τη Σοσιαλιστική Αντίσταση. Ήταν τμήμα του Αριστερού Μετώπου, της συμμαχίας που σχηματίστηκε κατά τις διαμαρτυρίες ενάντια στη νοθεία των εκλογών του 2011 και 2012.

Μετάφραση ΤΠΤ- «4» από τα αγγλικά facebook.

Российское социалистическое движение

Ανοιχτή επιστολή από τους ιθαγενικούς και αντιαποικιακούς ακτιβιστές:

“Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς”

13 Απριλίου 2023

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποκάλυψε το αληθινό πρόσωπο του ρώσικου ιμπεριαλισμού και άνοιξε τη συζήτηση για τις εσωτερικές και εξωτερικές του διαστάσεις. Ωστόσο, η φιλελεύθερη αντιπολίτευση χρησιμοποίησε την απο-αποικιακή ατζέντα σε βάρος των ιθαγενών ακτιβιστών, που δεν προσκαλούνται πάντα να μιλήσουν οι ίδιοι για αυτήν. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, οι ιθαγενικοί και αποαποικιακοί ακτιβιστές δημοσίευσαν μια ανοιχτή επιστολή προς τη ρώσικη φιλελεύθερη αντιπολίτευση. Το Ρωσικό Σοσιαλιστικό Κίνημα υποστηρίζει τα αιτήματα των ιθαγενικών και αποαποικιακών ακτιβιστών στη Ρωσία και ζητάει από τους συντρόφους μας να διακινήσουν την επιστολή αυτή: “Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς!”.

Υπογραμμίζουμε πως το κύριο αίτημα της επιστολής αυτής θα μπορούσε επίσης να απευθυνθεί και προς τα δυτικά μίντια, που συνήθως αγνοούν την εθνική ποικιλομορφία της Ρωσίας και συχνά δεν προσφέρουν χώρο για τους ιθαγενείς λαούς της Ρωσίας και τους ακτιβιστές τους, για να μιλήσουν για τον εαυτό τους.

Рсд / ΡΣΚ13/4/2023

ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ

ΕΜΕΙΣ, ιθαγενικοί και αποαποικιακοί ακτιβιστές, ΖΗΤΑΜΕ να συμπεριληφθούμε σε όλες τις δημόσιες συζητήσεις για τις δυνατότητες του μέλλοντος που μας αφορούν.

Καταλαβαίνουμε ότι καμία εθνική, εθνοτική ή αποποικιακή πρωτοβουλία δεν μπορεί από μόνη της να εκπροσωπήσει τη βούληση του λαού της. Αλλά το καθένα από τα κινήματα αυτά, χωρίς εξαίρεση, έχει άρρηκτο δέσιμο με τους λαούς του και τη γη του, και αυτό καθιστά την εμπειρογνωμοσύνη τους μοναδική και ουσιαστική.

Οι ιθαγενείς λαοί και/ή αυτόχθονες των εθνικών δημοκρατιών μεταξύ μας θυμούνται την ιστορία μας. Θυμόμαστε ότι οι πολιτικές αποφάσεις που πάρθηκαν χωρίς τη συμμετοχή του ενδιαφερόμενου λαού οδήγησε πάντα σε πολιτική καταστολή, σε διακρίσεις και σε αποικιακή βία.

Θεωρούμε ότι αυτός ο τύπος λήψης αποφάσεων δεν είναι δημοκρατικός και είναι και βαθιά φαύλος.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΠΕΙΣΜΕΝΟΙ ότι μια απλή αντιπροσώπευση δεν είναι επαρκής. Οι εκπρόσωποι των ιθαγενικών λαών, των εθνικών δημοκρατιών και των αποαποικιοκρατικών πρωτοβουλιών πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στις διαδικασίες κατανομής υλικού και κοινωνικού κεφαλαίου.

Θεωρούμε ότι το ξαφνικό ενδιαφέρον για την αποαποικιακή ατζέντα που εκφράζουν ορισμένοι εκπρόσωποι της φιλελεύθερης μοσκοβίτικης αντιπολίτευσης είναι περισσότερο συμβολική χειρονομία παρά ειλικρινής πράξη αλληλεγγύης και στήριξης. Δεν θέλουμε να γίνουμε ακτιβιστές μαριονέτες που η μόνη τους παρουσία να είναι για να ομορφύνει την εικόνα.

Η αληθινή αντιπροσώπευση δεν είναι απλώς συμπερίληψη. Αληθινή αντιπροσώπευση σημαίνει συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα της λήψης αποφάσεων. Η αληθινή αντιπροσώπευση είναι πολύ περισσότερα πράγματα από ένα μη-ρώσικο όνομα να στολίζει τη λίστα των συμμάχων σου ή από ένα μη-σλάβικο πρόσωπο να κάθεται σε ένα τραπέζι διαπραγμάτευσης.

ΖΗΤΑΜΕ να μιλάμε για τους ιθαγενείς λαούς χωρίς ρατσιστικές μανιέρες, κλισέ, γενικεύσεις και εξωτισμούς. Εδώ δεν μιλάμε απλώς για κραυγαλέα ρατσιστικές γλώσσες αλλά και για λέξεις που ενισχύουν τις αποικιοκρατικές ιεραρχίες, όπου συμπεριλαμβάνεται και η χρήση της λέξης “μειονότητες”, όταν μιλάμε για ιθαγενείς λαούς ή όταν απευθυνόμαστε σε ανθρώπους ως “ρούσκι” (εθνικά Ρώσους) αντί για “ροσιγιάνε” (ρωσικής υπηκοότητας άσχετα από εθνότητα), κλπ.

Επίσης ζητάμε να εγκαταλειφθεί η περιγραφή των ιθαγενικών λαών ως μυστηριωδών ή εξωτικών άλλων που πρέπει να εκπολιτιστούν, να διαφωτιστούν και να απαλλαγούν από τις άγριες συνήθειές τους.

Αγαπάμε τις εθνικές μας φορεσιές και τα άλλα στοιχεία του υλικού μας πολιτισμού και ζητάμε για αυτά να εξαλειφθεί η παραπομπή σε εξωτική ιδιοποίηση του περιεχομένου τους.

ΚΑΛΟΥΜΕ για αλληλεγγύη

Ζητάμε την αλληλεγγύη μαζί μας όχι μόνο μέσα από ρητορικές καταδίκες αλλά και με τη ρήξη της συνεργασίας με όποια οντότητα, οργάνωση, πρωτοβουλία ή άτομο (πολιτικούς, μπλόγκερς, κλπ.) συστηματικά αρνιούνται να ακολουθήσουν τις αρχές που περιγράψαμε πιο πάνω και που κάνουν τον κουφό στη δημόσια κριτική.

Πιστεύουμε πως, αν δίνεται σε τέτοιους ανθρώπους και οργανώσεις υλική υποστήριξη ή αν ενισχύεται η φωνή τους με οποιονδήποτε τρόπο, τότε αυτό αυξάνει την πίεση στα ενεργά ιθαγενικά κινήματα και καθιστά τους εκπροσώπους τους ακόμα πιο ευάλωτους.

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το κείμενο αυτό και τις σχετικές εικόνες στα κοινωνικά σας δίκτυα. Μπορείτε να το “κατεβάσετε” από το κανάλι του telegram @decolonialsolidarity.

 r1

r2

r3

 

r4

r5

r6

r7

r8

https://tpt4.org/

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: 

[1] https://www.osce.org

[2] https://www.oscepa.org/en/documents/annual-sessions/2023-vancouver/declaration-29/4744-vancouver-declaration-eng/file

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2023 21:49

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.