Σάββατο, 15 Ιουλίου 2023 13:59

Όχι στις βόμβες διασποράς, η Ουκρανία δεν αποτελεί εξαίρεση - Fred Leplat

Όχι στις βόμβες διασποράς - η Ουκρανία δεν αποτελεί εξαίρεση.

 

10 Ιουλίου 2023

Fred Leplat

ΠΗΓΗ: https://anticapitalistresistance.org/

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr

Ο Fred Leplat για λογαριασμό της ACR (Anti Capitalist Resistance) εξετάζει κριτικά την επίμαχη προμήθεια βομβών διασποράς από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου αγώνα της κατά της ρωσικής εισβολής, σταθμίζοντας την ανάγκη για ένοπλη αντίσταση με τους πιθανούς ανθρωπιστικούς κινδύνους που ενέχουν αυτά τα διεθνώς καταδικασμένα όπλα.


Πρέπει να υπάρξει αντίθεση στην προμήθεια πυρομαχικών διασποράς από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία. Οι αντικαπιταλιστές και οι διεθνιστές υποστηρίζουν άνευ όρων τον λαό της Ουκρανίας στην ένοπλη αντίστασή του για την απελευθέρωση της χώρας του από τη ρωσική γενοκτονική εισβολή. Αλλά η υποστήριξη προς την Ουκρανία δεν είναι απαραίτητα άκριτη. Έχουμε ασκήσει κριτική στην επίθεση της κυβέρνησης Ζελένσκι στα εργασιακά δικαιώματα στη χώρα και στην υιοθέτηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Τώρα πρέπει να επικρίνουμε τη χρήση πυρομαχικών διασποράς.

Τα πυρομαχικά διασποράς που χρησιμοποιούνται σε περιοχές με αμάχους καθιστούν μια επίθεση τυφλή και αποτελούν παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Τα πυρομαχικά διασποράς ανοίγουν στον αέρα και διασκορπίζουν δεκάδες ή και εκατοντάδες μικρότερα βομβίδια, σε μια περιοχή στο μέγεθος ενός οικοδομικού τετραγώνου. Πολλές από αυτές τις βόμβες δεν εκρήγνυνται κατά την αρχική πρόσκρουση, αφήνοντας θραύσματα που δρουν σαν νάρκες, και αποτελούν απειλή για τους αμάχους για χρόνια ή και δεκαετίες μετά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα πυρομαχικά διασποράς έχουν απαγορευτεί πλήρως από περισσότερες από 100 χώρες που προσχώρησαν στη Σύμβαση για τα πυρομαχικά διασποράς [1]. Αλλά η Ρωσία, η Ουκρανία και οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση.

Είναι κατανοητό ότι η Ουκρανία θέλει να αποκτήσει όλα τα απαραίτητα όπλα για να πετύχει μια γρήγορη και αποφασιστική νίκη εναντίον του ρωσικού στρατού. Αλλά οι σοσιαλιστές έχουν κάνει εκστρατεία για την απαγόρευση των πυρομαχικών διασποράς, καθώς και των πυρηνικών και χημικών όπλων εδώ και δεκαετίες και δεν πρέπει να αλλάξουμε τη στάση μας σήμερα.
Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολέξι Ρεζνίκοφ, δηλώνει [2] ότι ο πρωταρχικός στόχος των πυρομαχικών διασποράς θα είναι η διάσπαση των ρωσικών δυνάμεων και δεν θα χρησιμοποιηθούν σε αστικές περιοχές και ότι μόνο μετά τη νίκη θα χρησιμοποιηθούν για την αποναρκοθέτηση περιοχών της Ουκρανίας. Επισημαίνει ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει εκτενώς βόμβες διασποράς στην Ουκρανία, υπονοώντας ότι επομένως είναι αποδεκτό να τις χρησιμοποιήσει και η Ουκρανία. Αυτού του είδους το επιχείρημα είναι επικίνδυνο, καθώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει τη χρήση άλλων όπλων μαζικής καταστροφής, όπως πυρηνικών ή χημικών, ή περιβαλλοντοκτόνων, όπως ναπάλμ ή πορτοκαλί παράγοντα [3]. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει τεκμηριώσει ότι η Ουκρανία έχει επίσης χρησιμοποιήσει πυρομαχικά διασποράς, αν και σε πολύ μικρότερη κλίμακα [4]. Αν και δεν χρησιμοποιήθηκαν σε πόλεις, ωστόσο προκάλεσαν θάνατο και τραυματισμούς αμάχων.

Και πάλι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων [5] , "τα πυρομαχικά διασποράς τα οποία σχεδιάζουν να στείλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία είναι ηλικίας άνω των 20 ετών, διασκορπίζονται σε μεγάλη έκταση και έχουν γνωστό υψηλό ποσοστό αποτυχίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να παραμείνουν θανατηφόρα για χρόνια". Με την εκτεταμένη απαγόρευση των πυρομαχικών διασποράς, βολεύει τις Ηνωμένες Πολιτείες να απαλλαγούν από το παλιό απόθεμα που δεν μπορεί να πωληθεί και είναι επικίνδυνο και δαπανηρό να παροπλιστεί. Ωστόσο, αφήνει μια επικίνδυνη κληρονομιά για τους Ουκρανούς. Εκατοντάδες εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο από πυρομαχικά διασποράς που δεν έχουν εκραγεί.

Όποια και αν είναι τα στρατιωτικά επιχειρήματα, η εναντίωση στις επιταγές της Σύμβασης για τα πυρομαχικά διασποράς θα δυσκολέψει την Ουκρανία να επιχειρηματολογήσει για (την εφαρμογή) του διεθνούς δικαίου. Εάν η Ουκρανία αποκτήσει όπλα που τα περισσότερα κράτη μέλη του ΟΗΕ (συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου) επιδιώκουν την απαγόρευση τους, αυτό θα επηρεάσει την ικανότητά της να κερδίσει την αλληλεγγύη και την καταδίκη της παράνομης κατοχής της Ρωσίας από τα κράτη αυτά.

Αν ο ρωσικός στρατός δεν σταματήσει να πολεμά και δεν υποχωρήσει, τότε οι Ουκρανοί δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουν την ένοπλη αντίστασή τους. Η Ρωσία είναι απίθανο να σταματήσει τις μάχες στο ορατό μέλλον, δεδομένων των στόχων που έχει δηλώσει ο Πούτιν, δηλαδή την αποναζιστικοποίηση και αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και εμμέσως την ενσωμάτωση της στην περιφέρεια της Ρωσίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποστηρίζουμε το δικαίωμά τους να αποκτήσουν συμβατικά όπλα και βοήθεια για την αποναρκοθέτηση [6]. Χρειάζεται επίσης μη στρατιωτική βοήθεια, ιδίως ιατρική βοήθεια και στήριξη των προσφύγων.

Πολλές χώρες που έχουν δεχθεί εισβολή από μια πολύ μεγαλύτερη έχουν νικήσει, αλλά όχι μόνο με στρατιωτικά μέσα. Αν η Ουκρανία θέλει να διατηρήσει την αλληλεγγύη σε όλο τον κόσμο, δεν πρέπει να παραβιάσει την απαγόρευση των πυρομαχικών διασποράς από περισσότερες από 100 χώρες. Η Ουκρανία πρέπει επίσης να υποστηρίξει τους αντιπολεμικούς ακτιβιστές στη Ρωσία και να υποδεχθεί τους λιποτάκτες του στρατού της. Η ανοικοδόμηση μετά τον πόλεμο πρέπει να είναι για μια άλλη Ουκρανία με οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη, όχι για μια Ουκρανία όπου τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας παραδίδονται στον δυτικό καπιταλισμό. Μια τέτοια ανασυγκρότηση θα έδινε ελπίδα στους Ουκρανούς ότι η απελευθέρωση της χώρας τους θα είναι κάτι περισσότερο από την απλή ήττα του ρωσικού στρατού. Και η Ουκρανία χρειάζεται επίσης ένα μαζικό αλληλέγγυο διεθνιστικό κίνημα που θα υποστηρίζει την ένοπλη αντίστασή της και ταυτόχρονα θα αντιστέκεται στον κλιμακούμενο μιλιταρισμό της Δύσης.

https://anticapitalistresistance.org/ban-cluster-bombs-ukraine-is-no-exception/


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

 

[1] https://www.clusterconvention.org

[2] https://twitter.com/oleksiireznikov/status/1677410470108471298

[3] Ο Πορτοκαλί Παράγοντας (αγγλικά: Agent Orange) είναι η κωδική ονομασία για ένα από τα φυτοκτόνα και αποφυλλωτικά που χρησιμοποιήθηκαν απο το Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, για την απογύμνωση των δασών του Βιετνάμ.

https://el.wikipedia.org/wiki/Πορτοκαλί_παράγοντας

[4] https://www.hrw.org/news/2023/07/06/ukraine-civilian-deaths-cluster-munitions

[5] https://www.hrw.org/news/2023/07/06/ukraine-civilian-deaths-cluster-munitions

[6] https://www.halotrust.org/latest/halo-updates/news/the-fields-sown-with-bombs/

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 15 Ιουλίου 2023 14:13

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.