Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2023 13:38

Ανακοίνωση του Ρωσικού Σοσιαλιστικού Κινήματος: Να απελευθερωθεί ο Καγκαρλίτσκυ και όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι

 

 

 

Ρωσικό Σοσιαλιστικό Κίνημα

РСД – Российское социалистическое движение

 

 

Η Ρωσία άσκησε ποινική δίωξη κατά του κοινωνιολόγου Μπόρις Καγκαρλίτσκι για «υποστήριξη της τρομοκρατίας»

 

 

Να οργανώσουμε μια πλατιά εκστρατεία αλληλεγγύης και να απαιτήσουμε την άμεση απελευθέρωση του Μπόρις Καγκαρλίτσκι και όλων των πολιτικών κρατουμένων

Πριν από λίγες ώρες έγινε γνωστό [1] ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) κίνησε ποινική δίωξη εναντίον του γνωστού αριστερού πολιτικού επιστήμονα και κοινωνιολόγου, εκδότη του διαδικτυακού περιοδικού Ράμπκορ [«Рабкор»] [2] Μπόρις Καγκαρλίτσκι. Ο επίσημος λόγος για τη δρομολόγηση της υπόθεσης ήταν η υποτιθέμενη «υποστήριξη της τρομοκρατίας» [3] , αλλά είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η δίωξη του Καγκαρλίτσκι είναι πολιτικά αντίποινα για τις απόψεις του.

Τον τελευταίο καιρό, ο Μπόρις σχολιάζει ενεργά την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, ασκώντας ανοιχτή κριτική τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική των ρωσικών αρχών.

Το καθεστώς προσπάθησε επανειλημμένα να φιμώσει τον πολιτικό επιστήμονα – το 2018, το Ινστιτούτο Παγκοσμιοποίησης και Κοινωνικών Κινημάτων (ИСГО / Институт глобализации и социальных движений – IGSO / Institute of Globalization and Social Movements), το οποίο διευθύνει ο Καγκαρλίτσκι, χαρακτηρίστηκε ως ξένος πράκτορας, ενώ τον Απρίλιο του περασμένου έτους ο χαρακτηρισμός του “ξένου πράκτορα” αποδόθηκε και στον ίδιο.

Έχοντας ξεκινήσει τη δραστηριότητά του στη Σοβιετική Ένωση, ο Καγκαρλίτσκι φυλακίστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Γιούρι Αντρόποφ. Επί Γέλτσιν, κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Οκτωβρίου 1993, αντιτάχθηκε στη διάλυση του Ανώτατου Σοβιέτ, για την οποία συνελήφθη και ξυλοκοπήθηκε άγρια. Το 2021, για εκκλήσεις συμμετοχής σε διαδηλώσεις μετά τις εκλογές για την Κρατική Δούμα, εξέτισε 10 ημέρες διοικητικής κράτησης. Τώρα ο Καγκαρλίτσκι κινδυνεύει να φυλακιστεί έως και για 5 χρόνια.

Η ποινική υπόθεση κατά του Μπόρις Καγκαρλίτσκι αποτελεί επίθεση σε ολόκληρο το αριστερό κίνημα. Μπορεί να διαφωνεί κανείς όσο θέλει με επιμέρους δηλώσεις και διαπιστώσεις που διατύπωσε σε διάφορες περιόδους της δημόσιας δράσης του, αλλά η επίλυση των διαφωνιών με ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο με τον Μπόρις ελεύθερο. Καλούμε όλες τις σοσιαλιστικές και κομμουνιστικές οργανώσεις να οργανώσουν μια πλατιά καμπάνια αλληλεγγύης και να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωση του Μπόρις Καγκαρλίτσκι και όλων των πολιτικών κρατουμένων.

Στα τελευταία άρθρα και τις ομιλίες του, ο Καγκαρλίτσκι παρέμεινε πάντοτε αισιόδοξος για τις προοπτικές της σημερινής ρωσικής κυβέρνησης, ή μάλλον για την απουσία τους. Η αντικειμενική πραγματικότητα δείχνει ότι αυτή η αισιοδοξία είναι απολύτως δικαιολογημένη – ξεκινώντας μια ολοκληρωτική εκκαθάριση των υπολειμμάτων της κοινωνίας των πολιτών, οι αρχές είναι σαν να προσπαθούν να κλείσουν μια πυρηνική διαρροή με ένα καπάκι μπουκαλιού.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: 

 

[1] https://novayagazeta.eu/articles/2023/07/25/russia-opens-criminal-case-against-sociologist-boris-kagarlitsky-for-justifying-terrorism-en-news

[2] https://rabkor.ru

[3] https://www.themoscowtimes.com/2023/07/26/russian-anti-war-sociologist-charged-with-justifying-terrorism-a81969

 

 

Περιοδικό «Τέσσερα»

Το Ρωσικό Σοσιαλιστικό Κίνημα είναι το ρωσικό τμήμα της 4ης Διεθνούς. Ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2011 από δύο οργανώσεις, το Σοσιαλιστικό Κίνημα Vperiod («Εμπρός»), που ήταν το ρωσικό τμήμα της 4ης Διεθνούς, και τη Σοσιαλιστική Αντίσταση. Ήταν τμήμα του Αριστερού Μετώπου, της συμμαχίας που σχηματίστηκε κατά τις διαμαρτυρίες ενάντια στη νοθεία των εκλογών του 2011 και 2012.

РСД — Российское социалистическое движение, «Возбуждено уголовное дело против Бориса Кагарлицкого», 25 Ιουλίου 2023, https://t.me/s/rsd_tg.

Russian Socialist Movement, “Organize a broad solidarity campaign and demand the immediate release of Boris Kagarlitsky and all political prisoners”, International Viewpoint, 26 Ιουλίου 2023, https://internationalviewpoint.org/spip.php?article8185.

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2023 23:03

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.