Σάββατο, 05 Αυγούστου 2023 11:23

Θερμή υποστήριξη για τον Μπόρις Καγκαρλίτσκι. Αλληλεγγύη σε όλους τους Ρώσους αντιπολεμικούς ακτιβιστές- Adam Novac

Θερμή υποστήριξη για τον Μπόρις Καγκαρλίτσκι. Αλληλεγγύη σε όλους τους Ρώσους αντιπολεμικούς ακτιβιστές

Adam Novac

ΠΗΓΗ: https://europe-solidaire.org/

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr

Η σύλληψη του Μπόρις Καγκαρλίτσκι προκάλεσε πληθώρα δηλώσεων αλληλεγγύης και υπογραφών στη δυτική αριστερά. Ο Καγκαρλίτσκι αντιτάχθηκε στην πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία και στον αυξανόμενο αυταρχισμό στη Ρωσία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνελήφθη. Είναι ο πιο γνωστός Ρώσος αριστερός στη Δύση και η περίπτωσή του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την οικοδόμηση αλληλεγγύης προς όλους τους διωκόμενους αντιπολεμικούς ακτιβιστές, σαμποτέρ και αρνητές στράτευσης.
Αυτή δεν είναι μια εύκολη εκστρατεία. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αλληλεγγύης στην Ουκρανία (ENSU) ήταν μια από τις πρώτες ομάδες που ξεκίνησαν καμπάνια με επίκεντρο τον Καγκαρλίτσκι και την αλληλεγγύη προς τους Ρώσους αντιπολεμικούς ακτιβιστές. Για το ENSU και άλλες ομάδες, όπως η Βρετανική Εκστρατεία Αλληλεγγύης στην Ουκρανία (USC) και η Ιρλανδική Αριστερά µε την Ουκρανία (ILWU), η αντιπολεμική αντίσταση στη Ρωσία αποτελεί ουσιαστικό μέρος του αγώνα για τον τερματισμό της ρωσικής κατοχής της Ανατολικής και Νότιας Ουκρανίας. Η άρνηση στράτευσης, το σαμποτάζ της διοίκησης και της υλικοτεχνικής υποδομής της πολεμικής προσπάθειας, η διαμαρτυρία και η διάδοση της αλήθειας για την εισβολή στην Ουκρανία, όλα αυτά συμβάλλουν στην αποδυνάμωση της υποστήριξης ή της ανοχής των Ρώσων πολιτών προς το καθεστώς Πούτιν και τον πόλεμο.
Το θέμα είναι ότι οι περισσότερες από τις καμπάνιες που σήμερα εξελίσσονται ξεκίνησαν και υποστηρίχθηκαν αρχικά κυρίως από συμμάχους του Καγκαρλίτσκι: ανθρώπους που συμμερίζονται τη συμπάθειά του για τη ρωσική επίθεση πριν από το 2022 στο Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ και την Κριμαία. Όπως και ο Καγκαρλίτσκι, ορισμένοι από αυτούς τους ανθρώπους έχουν αλλάξει προς το καλύτερο μετά την εισβολή πλήρους κλίμακας. Αλλά πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να αποθαρρύνουν τη συζήτηση για τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Αντιτίθενται στην αντίσταση της Ουκρανίας, στην προμήθεια δυτικών όπλων, στις κυρώσεις και στα μποϊκοτάζ και ζητούν κατάπαυση του πυρός, ώστε η Ρωσία να διατηρήσει τα εδάφη που κατέχει σήμερα.
Λίγο πριν από τη σύλληψή του, ο Καγκαρλίτσκι επανέλαβε το σχέδιό του για συνεχή ρωσικό πολιτικό έλεγχο του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ και της Κριμαίας, με την παρουσία ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ για να αποτρέψουν κάθε ουκρανική προσπάθεια ανάκτησης των εδαφών αυτών. Ορισμένοι από τους υποστηρικτές του, όπως ο Ισπανός ευρωβουλευτής Miguel Orban Crespo (Anticapitalistas), ζητούν νέα δημοψηφίσματα σε αυτά τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη, για να νομιμοποιήσουν τον ρωσικό έλεγχο. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Ουκρανοί αριστεροί και τα κινήματα αλληλεγγύης δεν συμφωνούν με αυτούς τους ελιγμούς. Έτσι, αυτές οι εκστρατείες για Ρώσους αντιπολεμικούς ακτιβιστές όπως ο Καγκαρλίτσκι αντιπροσωπεύουν μόνο μια μερική σύγκλιση απόψεων. Ο Orban έχει υπογράψει τα αιτήματα του ENSU και του Rabkor: ας δούμε αν, 18 μήνες μετά την εισβολή, θα συμμετάσχει τελικά σε κάποια ουσιαστική αλληλεγγύη. Όλα είναι πιθανά.
Πάνω απ' όλα, η εκστρατεία για τον Καγκαρλίτσκι προσφέρει ένα συγκεκριμένο κοινό έδαφος, όπου οι εκστρατείες αλληλεγγύης στην Ουκρανία μπορούν να ενθαρρύνουν τους δυτικούς αριστερούς να αναλάβουν περισσότερη δράση για να υποστηρίξουν τους Ρώσους αντιπολεμικούς ακτιβιστές.
Ρωσικές αριστερές ομάδες όπως το Ρωσικό Σοσιαλιστικό Κίνημα (RSD) έχουν κεντρική θέση σε αυτές τις εκστρατείες και μπορούν να αποτελέσουν εστία διεθνούς αριστερής αλληλεγγύης. Φυσικά, οι προτάσεις τους για την οικοδόμηση της αντιπολεμικής αντίστασης στη χώρα τους είναι ζωτικής σημασίας.
Οι ακτιβιστές αλληλεγγύης στην Ουκρανία θα μπορούσαν να υπογράψουν κάποια ή όλα τα παρακάτω αιτήματα. Η συνδυασμένη προβολή τους βοηθάει να κερδίσουμε καλύτερες συνθήκες για τους αντιπολεμικούς κρατούμενους στη Ρωσική Ομοσπονδία και αυξάνει την ευαισθητοποίηση για την κατρακύλα της Ρωσίας στον αυταρχισμό.

1. [Free Boris Kagarlitsky!]

(https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScsXUoYu-lIAzK8rsa_HZXLa_eK89JVG_0Qmv6ENnJFHF2Oag/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0) ((EN/FR/ES).

Μία από τις πρώτες καμπάνιες, που ξεκίνησε από υποστηρικτές του ENSU και άλλους ακτιβιστές αλληλεγγύης στην Ουκρανία. Επικεντρωνόμαστε στην καταστολή των αντιπολεμικών ακτιβιστών μετά την ολοκληρωτική εισβολή και καλούμε σε αλληλεγγύη στους αντιπολεμικούς και πολιτικούς κρατούμενους.


2. [Freedom for Boris Kagarlitsky!] (https://freeboriskagarlitski.tilda.ws/en) (EN, FR, ES, IT, DE, SK, РУ/RU)

Δημιουργήθηκε από την ιστοσελίδα του Καγκαρλίτσκι Rabkor. Περιλαμβάνει υπερβολικούς επαίνους για τον Καγκαρλίτσκι ( στμ και την προσφορά του στη Ρωσία). Προσδιορίζει με σαφήνεια την πλήρους κλίμακας εισβολή ως αδικαιολόγητη επίθεση και τη συνδέει με την ανησυχητική μείωση της ελευθερίας στο εσωτερικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ζητάει ελευθερία για τον Μπόρις και αλληλεγγύη με άλλους αντιπολεμικούς κρατούμενους. Οι πρώτες υπογραφές περιλαμβάνουν ορισμένους υποστηρικτές της ENSU. Η έκκληση αυτή υποστηρίζεται από ρωσικές αριστερές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του Ρωσικού Σοσιαλιστικού Κινήματος (RSD).

3. [Freedom for Boris Kagarlitsky!] (https://www.stopwar.org.uk/article/sign-the-petition-free-boris-kagarlitsky/) (EN)

Ξεκίνησε από τη βρετανική ομάδα Stop the War, η οποία "λυπάται" για την εισβολή, αλλά αντιτίθεται στην ουκρανική αντίσταση και σε οποιαδήποτε δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία. Σύντομο, αντικειμενικό ψήφισμα που αναφέρει την αντίθεση του Καγκαρλίτσκι στη ρωσική και δυτική επιθετικότητα. Ζητά την απελευθέρωση όλων των αντιπολεμικών κρατουμένων. Οι διοργανωτές προτείνουν επίσης την υπογραφή του αιτήματος

 [Rabkor] (https://freeboriskagarlitski.tilda.ws/en).

 

https://europe-solidaire.org/spip.php?article67376

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 05 Αυγούστου 2023 11:38

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.