Κυριακή, 07 Φεβρουαρίου 2016 11:13

Απεργιακές κινητοποιήσεις ανθρακωρύχων και καταστολή στην Δυτική και στην Ανατολική Ουκρανία

Την ώρα που ο ευρωατλαντικός και ο ρώσικος ιμπεριαλισμός διαγκωνίζονται για τον καταμερισμό της επιρροής πάνω στον ουκρανικό καπιταλισμό, και ενώ η δεξιά εθνικιστική κυβέρνηση του Κιέβου και οι ακροδεξιοί φιλορώσοι αποσχιστές του Ντονμπάς, συνεχίζουν την εθνικιστική πολεμική σύγκρουση, οι ουκρανοί ανθρακωρύχοι, και στις δύο πλευρές της πολεμικής αντιπαράθεσης, δίνουν τον δικό τους αγώνα ενάντια στους απλήρωτους μισθούς και τις νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις, τόσο του Ποροσένκο, όσο και των ηγεσιών των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ (DNR) και του Λουχάνσκ (LNR).

 

Απεργιακές κινητοποιήσεις των ανθρακωρύχων

στη Δυτική Ουκρανία

Ο Ιανουάριος ήταν μήνας απεργιακών κινητοποιήσεων για τους ανθρακωρύχους της Δυτικής Ουκρανίας. Στο Τσερβόνοχραντ, και σε άλλα μέρη της Περιφέρειας του Λβιβ έγιναν απεργιακές κινητοποιήσεις και μαχητικές διαδηλώσεις ενάντια στην καθυστέρηση της πληρωμής των μισθών.

Ο Μιχαήλ Βολίνετς, πρόεδρος της Ανεξάρτητης Ένωσης Ανθρακωρύχων Ουκρανίας (NGPU), κατηγόρησε την ουκρανική κυβέρνηση ότι δεν τήρησε την υπόσχεση της να πληρώσει καθυστερημένους μισθούς ύψους 150 εκατομμυρίων hryvnia και έδωσε μόνο 38 εκατομμύρια hryvnia. Το ουκρανικό κράτος, που είναι ο ιδιοκτήτης των ορυχείων, δεν έχει καταβάλει ολόκληρο μισθό στους ανθρακωρύχους για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, και έτσι οι απλήρωτοι μισθοί φτάνουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις τα 85 εκατομμύρια hryvnia. Οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν ένα ποσό «έναντι» μισθού και αυτό όμως καταβλήθηκε σε πολύ μικρές δόσεις. Αυτή η κατάσταση διαρκεί έναν ολόκληρο χρόνο.

Η οργή των ανθρακωρύχων γι’ αυτήν την κατάσταση, οδήγησε σε κινητοποιήσεις. Στο κρατικό ορυχείο «Lvovugol» έγινε αποκλεισμός του δρόμου που οδηγεί στα σύνορα με την Πολωνία στις 12 Ιανουαρίου. Νωρίτερα οι ανθρακωρύχοι του Λβιβ είχαν αποκλείσει το δρόμο που οδηγεί στο Τσερβόνοχραντ, ενώ οι ανθρακωρύχοι στο ορυχείο «Steppe» ενώθηκαν με άλλα έξι ορυχεία σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στις 15 και 16 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις για να αποφασιστούν κινητοποιήσεις και έγινε μια σειρά από ανεπίσημες  απεργίες στο Τσερβόνοχραντ - όπου οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην πλατεία της πόλης. Επίσης οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν μαζικές πικετοφορίες στην περιφερειακή κρατική διοίκηση του Λβιβ, στις 21 Ιανουαρίου. Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν και τα μέλη των παλαιών (από την περίοδο της ΕΣΣΔ) συνδικάτων της «Ομοσπονδίας Συνδικάτων Ουκρανίας», σε ένδειξη αλληλεγγύης. Εν τω μεταξύ, τα μέλη του Συνδικάτου Βιομηχανίας Άνθρακα (παλαιό συνδικάτο) ψήφισαν εναντίον του επικεφαλής του συνδικάτου τους. Ορισμένοι εργαζόμενοι έχουν ενταχθεί στα παραρτήματα της NGPU.

Ταυτόχρονα, την 1η Ιανουαρίου 2016, ο Βολοντίμιρ Ντεμτσίσιν, Υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας Άνθρακα, πρώην τραπεζίτης, ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνουν επενδύσεις για τη συντήρηση και την ανάπτυξη της βιομηχανίας άνθρακα, αλλά αντίθετα θα δοθούν  χρήματα για την αναδιάρθρωση -δηλαδή για το κλείσιμο- των ορυχείων. Και φαίνεται ότι η απεργιακή δράση των ανθρακωρύχων ενοχλεί τόσο πολύ την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Κιέβου, που καταφεύγει στην φυσική βία για εκφοβισμό των αγωνιστών των συνδικάτων. Στις 3 Φεβρουαρίου οι αντιπρόσωποι του Υπουργού Ενέργειας και Βιομηχανίας Άνθρακα χτύπησαν μέσα στο γραφείο της Διοίκησης τον Ανατόλιι Μουχαμετζάνοφ που είναι επικεφαλής της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης της NGPU στο ορυχείο Novovolynsk.

Η κλιμάκωση της δράση από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των ανθρακωρύχων είναι λοιπόν αναπόφευκτη. Αυτή η κλιμάκωση εξάλλου συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Προεδρείου της NGPU στις 27 Ιανουαρίου στο Κίεβο.

 

Τον δρόμο του αγώνα

ακολουθούν και οι ανθρακωρύχοι του Ντονμπάς.

 

Οι ανθρακωρύχοι στην Μακιγίφκα, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του αποσχιστικού κινήματος, κινδυνεύουν να προσαχθούν σε δίκη με την κατηγορία της προδοσίας, επειδή απέργησαν μέσα στον Ιανουάριο διεκδικώντας τους απλήρωτους μισθούς τους. Σύμφωνα με τον τοπικό τύπο, οι αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (DNR) διεξάγουν ποινική έρευνα και έχουν εντοπίσει τους διοργανωτές αυτής της κινητοποίησης, την οποία η ηγεσία των αποσχιστών αποκαλεί «σαμποτάζ».

Στις 13 Ιανουαρίου έγινε απεργία στο ορυχείο της Μακιγίφκα «Kholodnaya Balka» διεκδικώντας τους καθυστερούμενους μισθούς οι οποίοι συσσωρεύονται από την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων στο Ντονμπάς. Η πρώτη και η δεύτερη βάρδια αρνήθηκαν να κατέβουν στο ορυχείο. Σύμφωνα με αναφορές, η τρίτη βάρδια αρχικά αρνήθηκε κι αυτή, αλλά στη συνέχεια, εργάστηκε κανονικά, καθώς οι ανθρακωρύχοι απειλήθηκαν από την διοίκηση με απόλυση αν δεν κατέβουν.

Σε μερικούς από τους εργαζόμενους έχει καταβληθεί ένα μέρος των οφειλομένων μισθών, αλλά, σύμφωνα με αναφορές στα κοινωνικά δίκτυα, 132 από τους απεργούς έχουν απολυθεί. Μια ακόμα απεργία έγινε στο ορυχείο Chaikino στις 29 Δεκεμβρίου. Παρά το γεγονός ότι οι ανθρακωρύχοι πληρώθηκαν κάποιους μισθούς, αναφέρεται ότι πολλοί, επίσης, απολύθηκαν μετά από αυτή την κινητοποίηση. Τα ίδια δημοσιεύματα κοινωνικών δικτύων δηλώνουν ότι εκδόθηκε διαταγή να μην προσλαμβάνονται οι απεργοί ανθρακωρύχοι σε άλλα ορυχεία.

Αρχικά υπήρξε σιωπή σχετικά με τις απεργίες αυτές. Αλλά στις 23 Ιανουαρίου, η φιλική προς τους αποσχιστές «Makiyivka Worker» ανέφερε ότι οι απεργίες χαρακτηρίστηκαν από την τοπική ηγεσία απαράδεκτες. Η επίσημη ιστοσελίδα της διοίκησης της πόλης αναφέρει ότι το Υπουργείο ενέργειας της DNR δήλωσε ότι: «ο πόλεμος μαίνεται και ως εκ τούτου κανένα σαμποτάζ δεν είναι αποδεκτό και μπορεί να θεωρηθεί μόνο προδοσία». Και οι δύο πηγές ισχυρίζονται ότι οι ανθρακωρύχοι «υποκινήθηκαν σε μαζικές ταραχές και απεργία» μέσω των κοινωνικών δικτύων. Ο Μιχάιλο Βολίνετς, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ένωσης Ανθρακωρύχων, επιβεβαιώνει ότι υπήρξε άσκηση βίας σε βάρος κάποιου από τους απεργούς.

Στο μεταξύ, η διοίκηση της επιχείρησης Makeyevugol [Άνθρακας Μακιγίφκα] δήλωσε ότι τέσσερα από τα εννέα ορυχεία της πρόκειται να αναδιαρθρωθούν, δηλαδή (σύμφωνα με την έννοια που έχει αυτός ο όρος στην γλώσσα του νεοφιλελευθερισμού) να κλείσουν.

Τέλος ο Μιχάιλο Βολίνετς λέει ότι η κατάσταση με τα ορυχεία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ (LNR) είναι επίσης κρίσιμη. Για τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο έχει καταβληθεί στους ανθρακωρύχους μόλις το 20% του μισθού τους – σε ουκρανικό νόμισμα 500 hryvnia - σε μια εποχή που ένα κιλό κρέας κοστίζει περίπου 200 hryvnia.

Το δικαίωμα στην απεργία, στον αγώνα για την ύπαρξή τους, έχει απαγορευτεί, λέει ο Βολίνετς, με τον νόμο που απαγορεύει τη δημιουργία οποιωνδήποτε άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, εκτός από τα συνδικάτα που καθοδηγούνται από τα μέλη του αποσχιστικού κινήματος.

 

Βίντεο:

«Шахтарі Червонограда мітингують під ЛОДА: обіцяні борги не виплатили» [Συγκέντρωση των ανθρακωρύχων στο Τσερβόνοχραντ]

«Шахтарі Львівщини знову страйкують» [Απεργία των ανθρακωρύχων στο Λβιβ]

 

Φωτογραφίες

Miners protest at the Lviv state administration building lviv january 2016 2αΣυγκέντρωση των ανθρακωρύχων έξω από το κτήριο της δημόσιας διοίκησης στο Λβιβ

Chervonohrad Miners blockades the main highway at sΟι ανθρακωρύχοι στο Τσερβόνοχαντ μπλοκάρουν τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο

 

Πηγές:

«Miners strikes, blockades and protests continue in West Ukraine», Ukraine solidarity campaign солідарність України кампанія, 29 Ιανουαρίου 2016.

Halya Coynash, «Donbas miners charged with ‘‘treason’’ for going on strike», Ukraine solidarity campaign солідарність України кампанія, 26 Ιανουαρίου 2016.

«Statement offs each Intependent Trade Offs Healthy koala Mineros offs Ykraine s each Veating off a Healthy Leader», Ukraine solidarity campaign солідарність України кампанія, 5 Φεβρουαρίου 2016.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:48

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.