Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019 14:35

Υποστήριξη στον λαό του Χονγκ Κονγκ στον αγώνα για τα δημοκρατικά του δικαιώματα Κύριο

Nouveau Parti Anticapitaliste

Υποστήριξη στον λαό του Χονγκ Κονγκ στον αγώνα για τα δημοκρατικά του δικαιώματα

Ήταν πράγματι το Πεκίνο και η επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Κάρι Λαμ, αυτοί που ανέλαβαν την ευθύνη, σχεδόν πριν από τέσσερις μήνες, για το ξέσπασμα αυτής της κρίσης θέτοντας υπό αμφισβήτηση το καθεστώς που απολαμβάνει αυτή η περιοχή ως Ειδική Διοικητική Περιφέρεια, ένα καθεστώς που απορρέει από τις τις συμφωνίες παράδοσης της πρώην βρετανικής αποικίας. Αυτό εξασφαλίζει σημαντικό βαθμό αυτονομίας σε πολλούς τομείς. Το καθεστώς αυτό επρόκειτο να παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι το 2047.

Τα πέντε κύρια αιτήματα των διαδηλωτών αφορούν όλα τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα:

Η οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου που επιτρέπει στο Πεκίνο να ζητάει την έκδοση οποιουδήποτε προσώπου από το Χονγκ Κονγκ για να δικάζεται στην ηπειρωτική χώρα. Τα πρόσωπα αυτά δεν θα δικαιούνται πλέον τις ελάχιστες εγγυήσεις που παρέχονται από το δικαστικό σύστημα του Χονγκ Κονγκ.

Η απόσυρση του χαρακτηρισμού των διαδηλώσεων ως «ταραχών», ένας όρος που τους αποκλείει πολιτικά και που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει την ιδιαίτερα έντονη καταστολή.

Η άνευ όρων απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων διαδηλωτών χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Η δημιουργία ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τη χρήση αστυνομικής βίας και κατάχρηση εξουσίας.

Η παραίτηση της Κάρι Λαμ και η εφαρμογή της καθολικής ψηφοφορίας. Το σημερινό Νομοθετικό Συμβούλιο εκλέγεται εν μέρει μόνο με καθολική ψηφοφορία, γεγονός που ενισχύει την σημασία της επιχειρηματικής κοινότητας και των στοιχείων που υποστηρίζουν το καθεστώς του Πεκίνου.

Εδώ και χρόνια, το καθεστώς του Πεκίνου δουλεύει για να ενισχύσει τον άμεσο έλεγχο του Χονγκ Κονγκ. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο καμπής σήμερα. Μια ήττα της συνεχιζόμενης δημοκρατικής πάλης θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες.

Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μια αντιπαράθεση μεταξύ μιας «κομμουνιστικής» εξουσίας (Πεκίνο) και ενός «καπιταλιστικού» θύλακα (Χονγκ Κονγκ). Η Κίνα του Ξι Ζιπίνγκ είναι μια καπιταλιστική δύναμη και συνεργάζεται με το Διεθνές Κεφάλαιο! Η αυτοσυγκράτηση που έχει δείξει μέχρι στιγμής ο Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την παρούσα κρίση, παρά την αντιπαράθεση με το Πεκίνο, και η μεγάλη διακριτικότητα του Εμμανουέλ Μακρόν, το αποδεικνύουν!

Η αντιπροσωπευτικότητα του σημερινού δημοκρατικού κινήματος αποδείχθηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια αυτών των τεσσάρων μηνών κινητοποίησης.

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονταν στους δρόμους στις 16 Ιουνίου, που αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων που είναι σε ηλικία για να διαδηλώσουν.

Στα μέσα Αυγούστου, την Κυριακή 18 Αυγούστου, 1,7 εκατομμύρια κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ βρέθηκαν στο δρόμο με τη βροχή, παρά την απαγόρευση αυτής της νέας διαδήλωσης.

Στο ξεκίνημα αυτής της ημέρας δράσης την Κυριακή 18 Αυγούστου, μια συγκεκριμένη διαδήλωση καθηγητών είχε προηγουμένως συγκεντρώσει 22.000 συμμετέχοντες.

Στις 5 Αυγούστου, το Χονγκ Κονγκ παρέλυσε εν μέρει από μια γενική απεργία που επηρέασε ιδιαίτερα δύο σημαντικούς τομείς, τις αεροπορικές μεταφορές και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και από τα οδοφράγματα.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, που κινητοποιήθηκαν μαζικά στις 2 και στις 5 Αυγούστου, ξεκίνησαν νέες μαχητικές δράσεις.

Μεταξύ των μαθητών του γυμνασίου και του λυκείου, υπάρχουν καλέσματα να μποϊκοτάρουν τις σχολικές αίθουσες στις αρχές της επόμενης σχολικής χρονιάς.

Η στρατιωτική επέμβαση του Πεκίνου είναι μόνο έσχατη λύση. Ενώ επισείεται αυτή η απειλή, το κινεζικό καθεστώς είναι σε θέση να παρεμβαίνει με πολλούς τρόπους μέσα από την επικράτεια, ενώ ταυτόχρονα κερδίζει χρόνο, σπέρνοντας διαιρέσεις και ελπίζοντας στη φθορά του σημερινού κινήματος.

Σε κάθε περίπτωση, ο αγώνας για τις βασικές ελευθερίες στο Χονγκ Κονγκ αξίζει την πλήρη υποστήριξή μας.

Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα

Μοντρέιγ (Γαλλία) Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Μετάφραση: e la libertà

Στα αγγλικά; NPA, «Support for Hong Kongers in struggle for their democratic rights», International Viewpoint, 20 Αυγούστου 2019 - Europe Solidaire Sans Frontières, 19 Αυγούτσου 2019

Στα γαλλικά: NPA, «Soutien aux hongkongais.es en lutte pour leurs droits démocratiques», NPA [Nouveau Parti Anticapitaliste] - Europe Solidaire Sans Frontières, 19 Αυγούτσου 2019 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 13:15

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.