Κυριακή, 02 Μαϊος 2021 22:19

Η Arundhati Roy για την καταστροφή Covid στην Ινδία: "Γινόμαστε μάρτυρες ενός εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας"

φωτο: Anupam Nath/AP

Αναδημοσίευση από:  https://www.theguardian.com/

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta

"Γινόμαστε μάρτυρες ενός εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας":

Η Arundhati Roy για την καταστροφή Covid στην Ινδία

Είναι δύσκολο να αποδώσει κανείς όλο το βάθος και το εύρος του τραύματος, του χάους και της ταπείνωσης που υφίστανται οι άνθρωποι.

Εν τω μεταξύ, ο Μόντι και οι σύμμαχοί του μας λένε να μην διαμαρτυρόμαστε

από την Arundhati Roy

Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα πολωμένης προεκλογικής εκστρατείας στο κρατίδιο Uttar Pradesh το 2017, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, μπήκε στη μάχη για να αναστατώσει ακόμη περισσότερο τα νερά. Από ένα δημόσιο βήμα, κατηγόρησε την κυβέρνηση του κρατιδίου - της οποίας ηγείτο ένα κόμμα της αντιπολίτευσης - ότι εξυπηρετούσε τη μουσουλμανική κοινότητα δαπανώντας περισσότερα για μουσουλμανικά νεκροταφεία (kabristans) από ό,τι για ινδουιστικούς χώρους αποτέφρωσης νεκρών (shamshans). Με το συνηθισμένο του σαρκαστικό μειδίαμα, στο οποίο κάθε χλευασμός και αιχμή ανεβαίνει σε μια υψηλή νότα στα μέσα της πρότασης πριν χαθεί σε ένα απειλητικό αντίλαλο, ξεσήκωσε το πλήθος. "Αν χτιστεί ένα kabristan σε ένα χωριό, θα πρέπει να χτιστεί εκεί και ένα shamshan", είπε.

"Σαμσάν! Shamshan!", αντήχησε το μαγεμένο, λατρευτικό πλήθος.

Ίσως είναι ευτυχής τώρα, που η στοιχειωμένη εικόνα των φλογών που αναδύονται από τις μαζικές κηδείες στους χώρους αποτέφρωσης της Ινδίας γίνεται πρωτοσέλιδο στις διεθνείς εφημερίδες. Και ότι όλα τα kabristans και shamshans στη χώρα του, λειτουργούν σωστά, σε άμεση αναλογία με τον πληθυσμό που εξυπηρετούν και πολύ περισσότερο από τις δυνατότητές τους.

"Μπορεί η Ινδία, με πληθυσμό 1,3 δισεκατομμυρίων, να απομονωθεί;" αναρωτήθηκε ρητορικά η Washington Post σε ένα πρόσφατο κύριο άρθρο της σχετικά με την εξελισσόμενη καταστροφή της Ινδίας και τη δυσκολία περιορισμού των νέων, ταχέως εξαπλούμενων παραλλαγών του Covid εντός των εθνικών συνόρων. "Όχι εύκολα", απάντησε. Είναι απίθανο αυτό το ερώτημα να είχε τεθεί με τον ίδιο τρόπο όταν ο κοροναϊός μαινόταν στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη μόλις πριν από λίγους μήνες. Αλλά εμείς στην Ινδία δεν έχουμε και πολύ μεγάλο δικαίωμα να το θεωρήσουμε προσβολή, δεδομένων των δηλώσεων του πρωθυπουργού μας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Ο Μόντι μίλησε την ώρα που οι άνθρωποι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ υπέφεραν από την κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Δεν είχε ούτε μια λέξη συμπάθειας να προσφέρει, παρά μόνο μια μακρά καυχησιολογία για τις υποδομές και την ετοιμότητα της Ινδίας για τον Covid. Κατέβασα την ομιλία γιατί φοβάμαι ότι όταν η ιστορία ξαναγραφτεί από το καθεστώς Μόντι, όπως θα γίνει σύντομα, αυτή (η ομιλία) μπορεί να εξαφανιστεί ή να γίνει δύσκολο να βρεθεί. Ακολουθούν μερικά ανεκτίμητα αποσπάσματα:

"Φίλοι, έφερα το μήνυμα της εμπιστοσύνης, της θετικής διάθεσης και της ελπίδας από 1,3 δισεκατομμύρια Ινδούς μέσα σε αυτές τις εποχές ανησυχίας ... Είχε προβλεφθεί ότι η Ινδία θα ήταν η χώρα που θα πληγεί περισσότερο από τον κορόνα σε όλο τον κόσμο. Είχε ειπωθεί ότι θα υπάρξει τσουνάμι μολύνσεων από κορόνα στην Ινδία, κάποιος είπε ότι 700-800 εκατομμύρια Ινδοί θα μολυνθούν, ενώ άλλοι είπαν ότι 2 εκατομμύρια Ινδοί θα πεθάνουν".

"Φίλοι μου, δεν θα ήταν σκόπιμο να κρίνουμε την επιτυχία της Ινδίας με εκείνη μιας άλλης χώρας. Σε μια χώρα που φιλοξενεί το 18% του παγκόσμιου πληθυσμού, η χώρα αυτή έσωσε την ανθρωπότητα από μια μεγάλη καταστροφή, περιορίζοντας αποτελεσματικά τον κορόνα".

Ο μάγος Μόντι κάνει μια υπόκλιση για τη διάσωση της ανθρωπότητας με τον αποτελεσματικό περιορισμό του κορονοϊού. Τώρα που αποδεικνύεται ότι δεν τον περιόρισε, μπορούμε να διαμαρτυρηθούμε για το ότι μας βλέπουν σαν να είμαστε ραδιενεργοί; Ότι μας κλείνουν τα σύνορα άλλων χωρών και ακυρώνονται πτήσεις; Ότι μας «σφραγίζουν» μέσα μαζί με τον ιό μας και τον πρωθυπουργό μας, μαζί με όλη την αρρώστια, την αντι-επιστήμη, το μίσος και την ηλιθιότητα που εκπροσωπεί αυτός, το κόμμα του και η πολιτική του;

Όταν το πρώτο κύμα του Covid έφτασε στην Ινδία και στη συνέχεια υποχώρησε πέρυσι, η κυβέρνηση και οι υποστηρικτικοί της σχολιαστές θριαμβολογούσαν. "Η Ινδία δεν κάνει πικνίκ", έγραψε στο Twitter ο Shekhar Gupta, αρχισυντάκτης του διαδικτυακού ειδησεογραφικού ιστότοπου the Print. "Αλλά οι αποχετεύσεις μας δεν έχουν πνιγεί από πτώματα, τα νοσοκομεία δεν έχουν ξεμείνει από κρεβάτια, ούτε τα κρεματόρια και τα νεκροταφεία από ξύλα ή χώρο. Πολύ καλό για να είναι αληθινό; Φέρτε στοιχεία αν διαφωνείτε. Εκτός αν νομίζετε ότι είστε θεός".

Αφήστε στην άκρη τις ανάλγητες, ασεβείς εικόνες - χρειαζόμασταν έναν θεό για να μας πει ότι οι περισσότερες πανδημίες έχουν ένα δεύτερο κύμα;

Αυτή η επιδημία είχε προβλεφθεί, αν και η μολυσματικότητά της εξέπληξε ακόμη και τους επιστήμονες και τους ιολόγους. Πού είναι λοιπόν η ειδική υποδομή του Covid και το "λαϊκό κίνημα" κατά του ιού για το οποίο επαίρεται ο Μόντι στην ομιλία του; Νοσοκομειακά κρεβάτια δεν υπάρχουν διαθέσιμα. Οι γιατροί και το ιατρικό προσωπικό βρίσκονται σε οριακό σημείο. Φίλοι τηλεφωνούν με ιστορίες για θαλάμους χωρίς προσωπικό και περισσότερους νεκρούς ασθενείς από ζωντανούς. Άνθρωποι πεθαίνουν στους διαδρόμους των νοσοκομείων, στους δρόμους και στα σπίτια τους. Τα κρεματόρια στο Δελχί έχουν ξεμείνει από καυσόξυλα. Η δασική υπηρεσία αναγκάστηκε να δώσει ειδική άδεια για την κοπή των δέντρων της πόλης. Απελπισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν ό,τι προσάναμμα μπορούν να βρουν. Πάρκα και χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων μετατρέπονται σε χώρους αποτέφρωσης. Είναι σαν να υπάρχει ένα αόρατο UFO παρκαρισμένο στον ουρανό μας, που ρουφάει τον αέρα από τα πνευμόνια μας. Μια αεροπορική επιδρομή που δεν έχουμε ξαναδεί.

Το οξυγόνο είναι το νέο νόμισμα στο νέο νοσηρό χρηματιστήριο της Ινδίας. Ανώτεροι πολιτικοί, δημοσιογράφοι, δικηγόροι - η ελίτ της Ινδίας - παρακαλούν στο Twitter για νοσοκομειακά κρεβάτια και φιάλες οξυγόνου. Η κρυφή αγορά των φιαλών ανθίζει. Οι συσκευές κορεσμού οξυγόνου και τα φάρμακα είναι δυσεύρετα.

india2

 

Υπάρχουν αγορές και για άλλα πράγματα. Στο κατώτερο άκρο της ελεύθερης αγοράς, μια δωροδοκία για να ρίξετε κρυφά μια τελευταία ματιά στον αγαπημένο σας, που είναι σε σακούλα και στοιβαγμένος σε ένα νεκροτομείο νοσοκομείου. Μια (οικονομική) επιβάρυνση για έναν ιερέα που δέχεται να πει τις τελευταίες προσευχές. Διαδικτυακές ιατρικές συμβουλευτικές υπηρεσίες στις οποίες απελπισμένες οικογένειες εξαπατώνται από αδίστακτους γιατρούς. Στο ανώτατο όριο, μπορεί να χρειαστεί να πουλήσετε τη γη και το σπίτι σας και να ξοδέψετε και την τελευταία σας ρουπία για θεραπεία σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Και μόνο η προκαταβολή, πριν καν συμφωνήσουν να σας δεχτούν, θα μπορούσε να γυρίσει την οικογένειά σας δύο γενιές πίσω.

Τίποτα από αυτά δεν αποδίδει το πλήρες βάθος και εύρος του τραύματος, του χάους και, πάνω απ' όλα, της ταπείνωσης που υφίστανται οι άνθρωποι.

Αυτό που συνέβη στον νεαρό φίλο μου Τ. είναι μόνο μία από τις εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες παρόμοιες ιστορίες μόνο στο Δελχί.

Ο Τ, ο οποίος είναι γύρω στα 20, ζει στο μικροσκοπικό διαμέρισμα των γονιών του στο Γκαζιαμπάντ, στα περίχωρα του Δελχί. Και οι τρεις τους βρέθηκαν θετικοί στο Covid. Η μητέρα του ήταν βαριά άρρωστη. Δεδομένου ότι ήταν στις πρώτες μέρες, ήταν αρκετά τυχερός ώστε να βρει ένα κρεβάτι νοσοκομείου για εκείνη. Ο πατέρας του, διαγνωσμένος με σοβαρή διπολική κατάθλιψη, έγινε βίαιος και άρχισε να βλάπτει τον εαυτό του. Σταμάτησε να κοιμάται. Λερώθηκε. Η ψυχίατρός του ήταν online προσπαθώντας να βοηθήσει, αν και η ίδια κατέρρεε κατά διαστήματα, επειδή ο σύζυγός της είχε μόλις πεθάνει από Covid. Είπε ότι ο πατέρας του Τ χρειαζόταν νοσηλεία σε νοσοκομείο, αλλά εφόσον ήταν θετικός στο Covid δεν υπήρχε καμία πιθανότητα. Έτσι ο Τ έμεινε ξύπνιος, νύχτα με τη νύχτα, κρατώντας τον πατέρα του κάτω, σφουγγίζοντάς τον, καθαρίζοντάς τον. Κάθε φορά που του μιλούσα ένιωθα την ανάσα μου να κόβεται. Τελικά, ήρθε το μήνυμα: "Ο πατέρας είναι νεκρός". Δεν πέθανε από Covid, αλλά από μια μεγάλη αύξηση της αρτηριακής πίεσης που προκλήθηκε από μια ψυχιατρική κατάρρευση που προκλήθηκε από την απόλυτη αδυναμία.

Τι να κάνουμε με το σώμα; Τηλεφώνησα απεγνωσμένα σε όλους όσους ήξερα. Μεταξύ αυτών που ανταποκρίθηκαν ήταν ο Anirban Bhattacharya, ο οποίος συνεργάζεται με τον γνωστό κοινωνικό ακτιβιστή Harsh Mander. Ο Bhattacharya πρόκειται να δικαστεί με την κατηγορία της εξέγερσης για μια διαμαρτυρία που βοήθησε να οργανωθεί στην πανεπιστημιούπολη του πανεπιστημίου του το 2016. Ο Mander, ο οποίος δεν έχει αναρρώσει πλήρως από μια άγρια περίπτωση Covid πέρυσι, απειλείται με σύλληψη και κλείσιμο των ορφανοτροφείων που διευθύνει, αφού κινητοποίησε τον κόσμο κατά του Εθνικού Μητρώου Πολιτών (NRC) και του τροποποιητικού νόμου για την ιθαγένεια (CAA) που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019, οι οποίοι και οι δύο εισάγουν κατάφωρες διακρίσεις εις βάρος των μουσουλμάνων. Ο Mander και ο Bhattacharya είναι μεταξύ των πολλών πολιτών που, ελλείψει κάθε μορφής διακυβέρνησης, έχουν δημιουργήσει γραμμές βοήθειας και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και τρέχουν εξαντλητικά οργανώνοντας ασθενοφόρα και συντονίζοντας τις κηδείες και τη μεταφορά νεκρών. Δεν είναι ασφαλές για αυτούς τους εθελοντές να κάνουν αυτό που κάνουν. Σε αυτό το κύμα της πανδημίας, είναι οι νέοι που πέφτουν, που γεμίζουν τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Όταν πεθαίνουν νέοι άνθρωποι, οι μεγαλύτεροι από εμάς χάνουμε λίγο από τη θέλησή μας να ζήσουμε.

Ο πατέρας του Τ αποτεφρώθηκε. Ο Τ και η μητέρα του αναρρώνουν.

Τα πράγματα θα ηρεμήσουν κάποια στιγμή. Φυσικά και θα ηρεμήσουν.

Αλλά δεν ξέρουμε ποιος από εμάς θα επιζήσει για να δει αυτή τη μέρα. Οι πλούσιοι θα αναπνεύσουν πιο εύκολα. Οι φτωχοί όχι. Προς το παρόν, ανάμεσα στους άρρωστους και τους ετοιμοθάνατους, υπάρχει ένα απομεινάρι δημοκρατίας. Και οι πλούσιοι έχουν πεθάνει. Τα νοσοκομεία ικετεύουν για οξυγόνο. Κάποια έχουν ξεκινήσει προγράμματα "φέρε το δικό σου οξυγόνο". Η κρίση του οξυγόνου έχει οδηγήσει σε έντονες, ανάρμοστες μάχες μεταξύ των κρατών, με τα πολιτικά κόμματα να προσπαθούν να αποσείσουν την ευθύνη από τον εαυτό τους.

Τη νύχτα της 22ας Απριλίου, 25 βαριά άρρωστοι ασθενείς με κορονοϊό που έπαιρναν οξυγόνο υψηλής ροής πέθαναν σε ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία του Δελχί, το Sir Ganga Ram. Το νοσοκομείο εξέδωσε πολλά απεγνωσμένα μηνύματα SOS για την αναπλήρωση της παροχής οξυγόνου. Μια μέρα αργότερα, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου έσπευσε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα: "Δεν μπορούμε να πούμε ότι πέθαναν λόγω έλλειψης υποστήριξης με οξυγόνο". Στις 24 Απριλίου, άλλοι 20 ασθενείς πέθαναν όταν εξαντλήθηκαν τα αποθέματα οξυγόνου σε ένα άλλο μεγάλο νοσοκομείο του Δελχί, το Jaipur Golden. Την ίδια ημέρα, στο Ανώτατο Δικαστήριο του Δελχί, ο Tushar Mehta, γενικός εισαγγελέας της Ινδίας, μιλώντας για την κυβέρνηση της Ινδίας, δήλωσε "Ας προσπαθήσουμε να μην είμαστε κλαψιάρηδες ... μέχρι στιγμής έχουμε εξασφαλίσει ότι κανείς στη χώρα δεν έμεινε χωρίς οξυγόνο".

Ο Ajay Mohan Bisht, πρωθυπουργός του Uttar Pradesh ο οποίος εμφανίζεται με ρόμπα μοναχού (saffron-robed) και αποκαλείται Yogi Adityanath, δήλωσε ότι δεν υπάρχει έλλειψη οξυγόνου σε κανένα νοσοκομείο του κρατιδίου του και ότι αυτοί που διασπείρουν φήμες θα συλλαμβάνονται χωρίς εγγύηση βάσει του νόμου περί εθνικής ασφάλειας και θα κατάσχεται η περιουσία τους.

Ο Yogi Adityanath δεν αστειεύεται. Ο Siddique Kappan, ένας μουσουλμάνος δημοσιογράφος από την Κεράλα, ο οποίος φυλακίστηκε για μήνες στο Uttar Pradesh όταν μαζί με άλλους δύο ταξίδεψαν εκεί για να κάνουν ρεπορτάζ για τον ομαδικό βιασμό και τη δολοφονία ενός κοριτσιού Dalit στην περιοχή Hathras, είναι σοβαρά άρρωστος και έχει βρεθεί θετικός στο Covid. Η σύζυγός του, σε μια απελπισμένη αίτηση προς τον αρχιδικαστή του ανώτατου δικαστηρίου της Ινδίας, λέει ότι ο σύζυγός της βρίσκεται αλυσοδεμένος "σαν ζώο" σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου στο νοσοκομείο Medical College της Μαθούρα. (Το ανώτατο δικαστήριο διέταξε τώρα την κυβέρνηση του Uttar Pradesh να τον μεταφέρει σε νοσοκομείο του Δελχί). Έτσι, αν ζείτε στο Uttar Pradesh, το μήνυμα φαίνεται να είναι: κάντε στον εαυτό σας τη χάρη και πεθάνετε χωρίς να διαμαρτυρηθείτε.

india3

Πυρές κηδειών στο Δελχί την περασμένη εβδομάδα. Φωτ: Anindito Mukherjee/Getty Images

Η απειλή για όσους διαμαρτύρονται δεν περιορίζεται στο Uttar Pradesh. Ένας εκπρόσωπος της φασιστικής ινδουιστικής εθνικιστικής οργάνωσης Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) - στην οποία ο Μόντι και αρκετοί υπουργοί του είναι μέλη και η οποία διαθέτει τη δική της ένοπλη πολιτοφυλακή - προειδοποίησε ότι "αντι-ινδικές δυνάμεις" θα χρησιμοποιήσουν την κρίση για να τροφοδοτήσουν την "αρνητικότητα" και τη "δυσπιστία" και ζήτησε από τα μέσα ενημέρωσης να βοηθήσουν στην καλλιέργεια μιας "θετικής ατμόσφαιρας". Το Twitter τους βοήθησε απενεργοποιώντας λογαριασμούς που επικρίνουν την κυβέρνηση.

Πού θα αναζητήσουμε παρηγοριά; Στην επιστήμη; Να προσκολληθούμε στους αριθμούς; Πόσοι είναι οι νεκροί; Πόσοι μολύθηκαν; Πόσοι μολύνθηκαν; Πότε θα έρθει η κορύφωση; Στις 27 Απριλίου, ο απολογισμός ήταν 323.144 νέα κρούσματα, 2.771 θάνατοι. Η ακρίβεια είναι κάπως καθησυχαστική. Μόνο που - πώς το ξέρουμε; Τα τεστ είναι δύσκολο να βρεθούν, ακόμη και στο Δελχί. Ο αριθμός των κηδειών με το πρωτόκολλο Covid από τα νεκροταφεία και τα κρεματόρια σε μικρές πόλεις και κωμοπόλεις υποδηλώνει έναν αριθμό θανάτων έως και 30 φορές υψηλότερο από τον επίσημο απολογισμό. Οι γιατροί που εργάζονται εκτός των μητροπολιτικών περιοχών μπορούν να σας πουν πώς είναι τα πράγματα.

Αν το Δελχί καταρρέει, τι πρέπει να φανταστούμε ότι συμβαίνει στα χωριά του Μπιχάρ, του Ούταρ Πραντές, του Μάντια Πραντές; Όπου δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι από τις πόλεις, μεταφέροντας τον ιό μαζί τους, φεύγουν από τα σπίτια τους στις οικογένειές τους, τραυματισμένοι από την ανάμνηση του εθνικού λοκντάουν του Μόντι το 2020.

Ήταν το αυστηρότερο λοκντάουν στον κόσμο, που ανακοινώθηκε με προειδοποίηση μόλις τεσσάρων ωρών. Άφησε τους μετανάστες εργάτες αποκλεισμένους στις πόλεις χωρίς δουλειά, χωρίς χρήματα για να πληρώσουν το νοίκι τους, χωρίς φαγητό και χωρίς μεταφορικό μέσο. Πολλοί αναγκάστηκαν να περπατήσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα μέχρι τα σπίτια τους σε απομακρυσμένα χωριά. Εκατοντάδες πέθαναν στο δρόμο.

Αυτή τη φορά, παρόλο που δεν υπάρχει εθνικό λοκνταουν, οι εργάτες έφυγαν ενώ οι μεταφορές είναι ακόμη διαθέσιμες, ενώ τα τρένα και τα λεωφορεία εξακολουθούν να λειτουργούν. Έφυγαν επειδή γνωρίζουν ότι, παρόλο που αποτελούν την ατμομηχανή της οικονομίας αυτής της τεράστιας χώρας, όταν έρχεται μια κρίση, στα μάτια αυτής της κυβέρνησης, απλά δεν υπάρχουν. Η φετινή έξοδος έχει οδηγήσει σε ένα διαφορετικό χάος: δεν υπάρχουν κέντρα καραντίνας για να μείνουν πριν μπουν στα σπίτια των χωριών τους. Δεν υπάρχει καν η πενιχρή προσποίηση ότι προσπαθούν να προστατεύσουν την ύπαιθρο από τον ιό της πόλης.

Πρόκειται για χωριά όπου οι άνθρωποι πεθαίνουν από εύκολα θεραπεύσιμες ασθένειες όπως η διάρροια και η φυματίωση. Πώς θα αντιμετωπίσουν το Covid; Έχουν στη διάθεσή τους τις εξετάσεις του Covid; Υπάρχουν νοσοκομεία; Υπάρχει οξυγόνο; Περισσότερο από αυτό, υπάρχει αγάπη; Ξεχάστε την αγάπη, υπάρχει καν ενδιαφέρον; Δεν υπάρχει. Επειδή υπάρχει μόνο μια τρύπα σε σχήμα καρδιάς γεμάτη με ψυχρή αδιαφορία εκεί που θα έπρεπε να είναι η δημόσια καρδιά της Ινδίας.

Νωρίς σήμερα το πρωί, στις 28 Απριλίου, ήρθε η είδηση ότι ο φίλος μας Prabhubhai πέθανε. Πριν πεθάνει, παρουσίασε κλασικά συμπτώματα Covid. Αλλά ο θάνατός του δεν θα καταγραφεί στην επίσημη καταμέτρηση του Covid, επειδή πέθανε στο σπίτι του χωρίς εξέταση ή θεραπεία. Ο Prabhubhai ήταν στέλεχος του κινήματος κατά των φραγμάτων στην κοιλάδα Narmada. Έχω μείνει αρκετές φορές στο σπίτι του στην Kevadia, όπου πριν από δεκαετίες η πρώτη ομάδα ιθαγενών φυλών εκδιώχθηκε από τη γη τους για να κάνει χώρο για τους κατασκευαστές του φράγματος και την αποικία των αξιωματικών. Εκτοπισμένες οικογένειες όπως αυτή του Prabhubhai παραμένουν ακόμα στις παρυφές αυτής της αποικίας, εξαθλιωμένες και χωρίς μόνιμη εγκατάσταση, παραβάτες στη γη που κάποτε ήταν δική τους.

Δεν υπάρχει νοσοκομείο στην Kevadia. Υπάρχει μόνο το Άγαλμα της Ενότητας, χτισμένο με το ομοίωμα του αγωνιστή της ελευθερίας και πρώτου αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ινδίας, Sardar Vallabhbhai Patel, από τον οποίο πήρε το όνομα του το φράγμα. Με ύψος 182 μέτρα, είναι το ψηλότερο άγαλμα στον κόσμο και κόστισε 422 εκατομμύρια δολάρια. Οι ανελκυστήρες υψηλής ταχύτητας στο εσωτερικό του ανεβάζουν τους τουρίστες για να δουν το φράγμα Narmada από το επίπεδο του στήθους του Sardar Patel. Φυσικά, δεν μπορείτε να δείτε τον πολιτισμό της κοιλάδας του ποταμού που βρίσκεται κατεστραμμένος, βυθισμένος στα βάθη του τεράστιου ταμιευτήρα, ούτε να ακούσετε τις ιστορίες των ανθρώπων που έδωσαν έναν από τους πιο όμορφους, βαθύτατους αγώνες που γνώρισε ποτέ ο κόσμος - όχι μόνο ενάντια σε αυτό το ένα φράγμα, αλλά ενάντια στις αποδεκτές ιδέες για το τι συνιστά πολιτισμό, ευτυχία και πρόοδο. Το άγαλμα ήταν το αγαπημένο έργο του Μόντι. Το εγκαινίασε τον Οκτώβριο του 2018.

india4

Ο Ναρέντρα Μόντι στα εγκαίνια του Αγάλματος της Ενότητας, του ψηλότερου αγάλματος στον κόσμο, στο δυτικό κρατίδιο Γκουτζαράτ της Ινδίας το 2018.

Φωτ: HANDOUT/AFP/Getty Images

Ο φίλος που έστειλε μήνυμα για τον Prabhubhai είχε περάσει χρόνια ως ακτιβιστής κατά του φράγματος στην κοιλάδα Narmada. Έγραψε: "Τα χέρια μου τρέμουν καθώς το γράφω αυτό. Η κατάσταση του Covid μέσα και γύρω από την Kevadia Colony είναι ζοφερή".

Οι ακριβείς αριθμοί που συνθέτουν το γράφημα Covid της Ινδίας είναι σαν το τείχος που χτίστηκε στο Αχμενταμπάντ για να κρύψει τις φτωχογειτονιές από τις οποίες θα περνούσε ο Ντόναλντ Τραμπ πηγαίνοντας στην εκδήλωση "Namaste Trump" που του διοργάνωσε ο Μόντι τον Φεβρουάριο του 2020. Όσο ζοφεροί και αν είναι αυτοί οι αριθμοί, σας δίνουν μια εικόνα της Ινδίας-που-έχει-σημασία, αλλά σίγουρα όχι της Ινδίας που έχει αξία (India-that-matters). Στην Ινδία που έχει αξία, οι άνθρωποι αναμένεται να ψηφίσουν ως Ινδουιστές, αλλά να πεθάνουν ως αναλώσιμοι.

"Ας προσπαθήσουμε να μην είμαστε κλαψιάρικα μωρά".

Προσπαθήστε να μην δώσετε προσοχή στο γεγονός ότι το ενδεχόμενο μιας τρομερής έλλειψης οξυγόνου είχε επισημανθεί ήδη από τον Απρίλιο του 2020, και στη συνέχεια και πάλι τον Νοέμβριο από μια επιτροπή που συστάθηκε από την ίδια την κυβέρνηση.

Προσπαθήστε να μην αναρωτηθείτε γιατί ακόμη και τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του Δελχί δεν έχουν τις δικές τους μονάδες παραγωγής οξυγόνου. Προσπαθήστε να μην αναρωτηθείτε γιατί το PM Cares Fund - ο αδιαφανής οργανισμός που αντικατέστησε πρόσφατα το πιο δημόσιο Εθνικό Ταμείο Αρωγής του Πρωθυπουργού, και το οποίο χρησιμοποιεί δημόσιο χρήμα και κυβερνητικές υποδομές αλλά λειτουργεί σαν ιδιωτικό τραστ με μηδενική δημόσια λογοδοσία - μπήκε ξαφνικά στη μέση για να αντιμετωπίσει την κρίση οξυγόνου. Θα έχει ο Μόντι τώρα μετοχές στην αεροπορική μας τροφοδοσία;

"Ας προσπαθήσουμε να μην είμαστε κλαψιάρικα μωρά".

Κατανοήστε ότι υπήρχαν και υπάρχουν πολλά πολύ πιο επείγοντα ζητήματα για την κυβέρνηση Μόντι. Η καταστροφή των τελευταίων απομειναριών της δημοκρατίας, η δίωξη των μη ινδουιστικών μειονοτήτων και η εδραίωση των θεμελίων του ινδουιστικού έθνους αποτελούν ένα αμείλικτο πρόγραμμα. Υπάρχουν τεράστια συγκροτήματα φυλακών για παράδειγμα, που πρέπει να κατασκευαστούν επειγόντως στο Άσαμ για τα 2 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν εκεί εδώ και γενιές και ξαφνικά τους αφαιρέθηκε η υπηκοότητα. (Σε αυτό το θέμα, το ανεξάρτητο ανώτατο δικαστήριό μας τάχθηκε σκληρά με το μέρος της κυβέρνησης).

Υπάρχουν εκατοντάδες φοιτητές και ακτιβιστές και νέοι μουσουλμάνοι πολίτες που πρέπει να δικαστούν και να φυλακιστούν ως βασικοί κατηγορούμενοι στο αντιμουσουλμανικό πογκρόμ που έλαβε χώρα εναντίον της ίδιας τους της κοινότητας στο βορειοανατολικό Δελχί τον περασμένο Μάρτιο. Αν είσαι μουσουλμάνος στην Ινδία, είναι έγκλημα να δολοφονηθείς. Οι δικοί σου θα το πληρώσουν. Υπήρξαν τα εγκαίνια του νέου ναού Ραμ στην Αγιοντίγια, ο οποίος χτίζεται στη θέση του τζαμιού που έγινε σκόνη από ινδουιστές βάνδαλους με την επίβλεψη των ανώτερων πολιτικών του BJP. (Σε αυτό το θέμα, το ανεξάρτητο ανώτατο δικαστήριό μας τάχθηκε σκληρά υπέρ της κυβέρνησης και επιεικώς υπέρ των βανδάλων). Υπήρχαν τα αμφιλεγόμενα νέα νομοσχέδια για τη γεωργία που έπρεπε να περάσουν, με τα οποία η γεωργία ενσωματωνόταν σε εταιρείες. Υπήρχαν εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες που θα ξυλοκοπούνταν και θα δέχονταν δακρυγόνα όταν θα έβγαιναν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.

Ύστερα, ήταν το σχέδιο πολλών-πολλών-πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για μια νέα, μεγαλοπρεπή αντικατάσταση του ξεθωριασμένου μεγαλείου του αυτοκρατορικού κέντρου του Νέου Δελχί που έπρεπε να προσεχθεί επειγόντως. Εξάλλου, πώς μπορεί η κυβέρνηση της νέας ινδουιστικής Ινδίας να στεγάζεται σε παλιά κτίρια; Ενώ το Δελχί είναι σε λοκ-νταουν, ρημαγμένο από την πανδημία, έχουν αρχίσει οι εργασίες κατασκευής του έργου "Central Vista", το οποίο έχει κηρυχθεί ως βασική εργασία. Οι εργάτες μεταφέρονται εκεί. Ίσως μπορούν να αλλάξουν τα σχέδια για να προσθέσουν ένα κρεματόριο.

 

india5

Πλήθος κόσμου στο φεστιβάλ Kumbh Mela στο Haridwar νωρίτερα αυτό το μήνα. Φωτ: Anushree Fadnavis/Reuters

 

Υπήρχε επίσης το Kumbh Mela που έπρεπε να διοργανωθεί, ώστε εκατομμύρια ινδουιστές προσκυνητές να συνωστιστούν σε μια μικρή πόλη για να κάνουν μπάνιο στον Γάγγη και να μεταδώσουν τον ιό ομοιόμορφα καθώς επέστρεφαν στα σπίτια τους σε όλη τη χώρα, ευλογημένοι και εξαγνισμένοι. Αυτό το Kumbh συνεχίζεται, αν και ο Μόντι έχει προτείνει ευγενικά ότι θα μπορούσε να είναι μια ιδέα η ιερή βουτιά να γίνει "συμβολική" - ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. (Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη με όσους συμμετείχαν σε συνέδριο της ισλαμικής οργάνωσης Tablighi Jamaat πέρυσι, τα μέσα ενημέρωσης δεν έκαναν εκστρατεία εναντίον τους αποκαλώντας τους "τζιχαντιστές του κορόνα" ή κατηγορώντας τους για διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας). Υπήρχαν επίσης εκείνες οι μερικές χιλιάδες πρόσφυγες Ροχίνγκια που έπρεπε να απελαθούν επειγόντως πίσω στο γενοκτονικό καθεστώς της Μιανμάρ από όπου είχαν διαφύγει - εν μέσω πραξικοπήματος. (Για άλλη μια φορά, όταν το ανεξάρτητο ανώτατο δικαστήριό μας κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για το θέμα αυτό, συμφώνησε με την άποψη της κυβέρνησης).

Έτσι, όπως μπορείτε να καταλάβετε, είχε πολλή δουλειά, πολλή δουλειά, πολλή δουλειά.

Πέρα και πάνω από όλη αυτή την επείγουσα δραστηριότητα, υπάρχει μια εκλογική αναμέτρηση που πρέπει να κερδηθεί στην πολιτεία της Δυτικής Βεγγάλης. Αυτό απαιτούσε από τον υπουργό Εσωτερικών μας, τον άνθρωπο του Μόντι, τον Αμίτ Σαχ, να εγκαταλείψει λίγο-πολύ τα υπουργικά του καθήκοντα και να επικεντρώσει όλη του την προσοχή στη Βεγγάλη για μήνες, για να διαδώσει τη δολοφονική προπαγάνδα του κόμματός του, για να στρέψει άνθρωπο εναντίον ανθρώπου σε κάθε μικρή πόλη και χωριό. Γεωγραφικά, η Δυτική Βεγγάλη είναι μια μικρή πολιτεία. Οι εκλογές θα μπορούσαν να έχουν διεξαχθεί σε μία μόνο ημέρα, και το έχουν κάνει στο παρελθόν. Αλλά επειδή πρόκειται για νέο έδαφος για το BJP, το κόμμα χρειαζόταν χρόνο για να μετακινήσει τα στελέχη του, πολλά από τα οποία δεν κατάγονται από τη Βεγγάλη, από εκλογική περιφέρεια σε εκλογική περιφέρεια για να επιβλέψουν την ψηφοφορία. Το πρόγραμμα των εκλογών χωρίστηκε σε οκτώ φάσεις, που κατανέμονται σε ένα μήνα, με την τελευταία στις 29 Απριλίου. Καθώς η καταμέτρηση των μολύνσεων του κορόνα ανέβαινε, τα άλλα πολιτικά κόμματα παρακάλεσαν την εκλογική επιτροπή να επανεξετάσει το πρόγραμμα των εκλογών. Η επιτροπή αρνήθηκε και τάχθηκε σκληρά υπέρ του BJP, και η προεκλογική εκστρατεία συνεχίστηκε. Ποιος δεν έχει δει τα βίντεο με τον πρωταγωνιστή της εκστρατείας του BJP, τον ίδιο τον πρωθυπουργό, να θριαμβολογεί και να μιλάει χωρίς μάσκα στα πλήθη χωρίς μάσκα, ευχαριστώντας τους ανθρώπους που προσήλθαν σε πρωτοφανή αριθμό; Αυτό συνέβη στις 17 Απριλίου, όταν ο επίσημος αριθμός των καθημερινών μολύνσεων είχε ήδη εκτοξευθεί πάνω από τις 200.000.

Τώρα, καθώς κλείνει η ψηφοφορία, η Βεγγάλη είναι έτοιμη να γίνει το νέο καζάνι του κορόνα, με ένα νέο τριπλό μεταλλαγμένο στέλεχος γνωστό ως - μαντέψτε - το "στέλεχος της Βεγγάλης". Οι εφημερίδες αναφέρουν ότι κάθε δεύτερο άτομο που εξετάζεται στην πρωτεύουσα της πολιτείας, την Καλκούτα, είναι θετικό στο Covid. Το BJP έχει δηλώσει ότι αν κερδίσει τη Βεγγάλη, θα διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι θα λάβουν δωρεάν εμβόλια. Και αν δεν κερδίσει;

"Ας προσπαθήσουμε να μην είμαστε κλαψιάρικα μωρά".

Τέλος πάντων, τι γίνεται με τα εμβόλια; Σίγουρα θα μας σώσουν; Δεν είναι η Ινδία μια δύναμη εμβολίων; Στην πραγματικότητα, η ινδική κυβέρνηση εξαρτάται εξ ολοκλήρου από δύο κατασκευαστές, το Serum Institute of India (SII) και την Bharat Biotech. Και στους δύο επιτρέπεται να διαθέσουν δύο από τα πιο ακριβά εμβόλια στον κόσμο, στους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου. Αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσαν ότι θα πωλούν σε ιδιωτικά νοσοκομεία σε ελαφρώς αυξημένη τιμή και στις κυβερνήσεις των κρατιδίων σε ελαφρώς χαμηλότερη τιμή. Πρόχειροι υπολογισμοί δείχνουν ότι οι εταιρείες εμβολίων είναι πιθανό να αποκομίσουν αισχρά κέρδη.

Υπό τον Μόντι, η οικονομία της Ινδίας έχει ξεφουσκώσει και εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι που ζούσαν ήδη μια επισφαλή ζωή έχουν ωθηθεί στην απόλυτη φτώχεια. Ένας τεράστιος αριθμός εξαρτάται πλέον για την επιβίωσή του από τις πενιχρές αποδοχές από τον Εθνικό Νόμο Εγγυήσεων για την Αγροτική Απασχόληση (NREGA), ο οποίος θεσμοθετήθηκε το 2005, όταν το κόμμα του Κογκρέσου ήταν στην εξουσία. Είναι αδύνατον να περιμένουμε ότι οικογένειες που βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας θα πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος του μηνιαίου εισοδήματος για να εμβολιαστούν. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα εμβόλια είναι δωρεάν και αποτελούν θεμελιώδες δικαίωμα. Όσοι προσπαθούν να εμβολιαστούν εκτός σειράς μπορεί να διωχθούν ποινικά. Στην Ινδία, η κύρια και βασική ώθηση της εκστρατείας εμβολιασμού φαίνεται να είναι το κέρδος των εταιρειών.

india6

Άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα από τον Covid-19 περιμένουν για οξυγόνο στο Ghaziabad. Φωτ: Adnan Abidi/Reuters

 

Καθώς αυτή η επική καταστροφή διαδραματίζεται στα ινδικά τηλεοπτικά μας κανάλια που πρόσκεινται στον Μόντι, θα παρατηρήσετε πώς όλοι μιλούν με μία καθοδηγούμενη φωνή. Το "σύστημα" έχει καταρρεύσει, λένε, ξανά και ξανά. Ο ιός έχει κατακλύσει το "σύστημα" υγειονομικής περίθαλψης της Ινδίας.

Το σύστημα δεν έχει καταρρεύσει. Το "σύστημα" μόλις και μετά βίας υπήρχε. Η κυβέρνηση - αυτή, καθώς και η κυβέρνηση του Κογκρέσου που προηγήθηκε - διέλυσε σκόπιμα την ελάχιστη ιατρική υποδομή που υπήρχε. Αυτό συμβαίνει όταν μια πανδημία πλήττει μια χώρα με ένα σχεδόν ανύπαρκτο δημόσιο σύστημα υγείας. Η Ινδία δαπανά περίπου το 1,25% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της για την υγεία, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τις περισσότερες χώρες του κόσμου, ακόμη και τις φτωχότερες. Ακόμη και αυτό το ποσοστό θεωρείται ότι είναι διογκωμένο, επειδή έχουν συμπεριληφθεί σε αυτό πράγματα που είναι μεν σημαντικά αλλά δεν χαρακτηρίζονται αυστηρά ως υγειονομική περίθαλψη. Έτσι, το πραγματικό ποσοστό εκτιμάται ότι είναι μάλλον 0,34%. Το τραγικό είναι ότι σε αυτή την καταστροφικά φτωχή χώρα, όπως δείχνει μια μελέτη του Lancet του 2016, το 78% της υγειονομικής περίθαλψης στις αστικές περιοχές και το 71% στις αγροτικές περιοχές διεκπεραιώνεται πλέον από τον ιδιωτικό τομέα. Οι πόροι που παραμένουν στον δημόσιο τομέα διοχετεύονται συστηματικά στον ιδιωτικό τομέα από ένα σύμπλεγμα διεφθαρμένων διοικητικών υπαλλήλων και ιατρών, διεφθαρμένων παραπεμπτικών και ασφαλιστικές κομπίνες.

Η υγειονομική περίθαλψη είναι θεμελιώδες δικαίωμα. Ο ιδιωτικός τομέας δεν θα φροντίσει τους πεινασμένους, άρρωστους, ετοιμοθάνατους ανθρώπους που δεν έχουν χρήματα. Αυτή η μαζική ιδιωτικοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης της Ινδίας είναι έγκλημα.

Το σύστημα δεν έχει καταρρεύσει. Η κυβέρνηση έχει αποτύχει. Ίσως η λέξη "απέτυχε" να είναι ανακριβής, διότι αυτό που παρακολουθούμε δεν είναι εγκληματική αμέλεια, αλλά ένα ξεκάθαρο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Οι ιολόγοι προβλέπουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ινδία θα αυξηθεί εκθετικά σε περισσότερα από 500.000 την ημέρα. Προβλέπουν το θάνατο πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων τους επόμενους μήνες, ίσως και περισσότερων. Οι φίλοι μου και εγώ συμφωνήσαμε να τηλεφωνούμε ο ένας στον άλλον κάθε μέρα μόνο και μόνο για να δηλώσουμε παρόντες, όπως το ονομαστικό προσκλητήριο στις σχολικές τάξεις. Μιλάμε σε αυτούς που αγαπάμε με δάκρυα και με τρόμο, χωρίς να ξέρουμε αν θα ξαναδούμε ποτέ ο ένας τον άλλον. Γράφουμε, δουλεύουμε, χωρίς να ξέρουμε αν θα ζήσουμε για να τελειώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε. Δεν ξέρουμε τι φρίκη και τι ταπείνωση μας περιμένει. Ο εξευτελισμός όλων αυτών. Αυτό είναι που μας λυγίζει.

Το hashtag #ModiMustResign είναι δημοφιλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ορισμένα από τα memes και τις εικονογραφήσεις δείχνουν τον Μόντι με ένα σωρό κρανία να ξεπροβάλλουν πίσω από την κουρτίνα της γενειάδας του. Ο Μόντι ο Μεσσίας να μιλάει σε μια δημόσια συγκέντρωση με πτώματα. Ο Μόντι και ο Αμίτ Σαχ ως όρνεα, που σαρώνουν τον ορίζοντα για πτώματα από τα οποία θα συλλέξουν ψήφους. Αλλά αυτό είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας. Το άλλο μέρος είναι ότι αυτός ο άνθρωπος χωρίς συναισθήματα, ο άνθρωπος με τα άδεια μάτια και το ανέκφραστο χαμόγελο, μπορεί, όπως τόσοι πολλοί τύραννοι στο παρελθόν, να προκαλέσει παθιασμένα συναισθήματα στους άλλους. Η παθολογία του είναι μολυσματική. Και αυτό είναι που τον κάνει να ξεχωρίζει. Στη βόρεια Ινδία, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη εκλογική του βάση και η οποία, λόγω του αριθμού των ψηφοφόρων, τείνει να αποφασίζει για την πολιτική μοίρα της χώρας, ο πόνος που προκαλεί φαίνεται να μετατρέπεται σε μια ιδιότυπη απόλαυση.

Ο Φρέντρικ Ντάγκλας το είπε σωστά: "Τα όρια των τυράννων καθορίζονται από την αντοχή εκείνων που καταπιέζουν". Πόσο υπερηφανευόμαστε εμείς στην Ινδία για την ικανότητά μας να αντέχουμε. Πόσο όμορφα έχουμε εκπαιδεύσει τους εαυτούς μας να διαλογιζόμαστε, να στρεφόμαστε προς τα μέσα, να ξορκίζουμε την οργή μας καθώς και να δικαιολογούμε την αδυναμία μας να είμαστε ισότιμοι. Πόσο ευγενικά αγκαλιάζουμε την ταπείνωσή μας.

Όταν έκανε το πολιτικό του ντεμπούτο ως νέος αρχηγός του Γκουτζαράτ το 2001, ο Μόντι εξασφάλισε τη θέση του στις επόμενες γενιές μετά από αυτό που έμεινε γνωστό ως το πογκρόμ του 2002 στο Γκουτζαράτ. Σε διάστημα λίγων ημερών, ινδουιστικά πλήθη εκδικητών, τα οποία παρακολουθούσε και μερικές φορές βοηθούσε ενεργά η αστυνομία του Γκουτζαράτ, δολοφόνησαν, βίασαν και έκαψαν ζωντανούς χιλιάδες μουσουλμάνους ως "εκδίκηση" για μια φρικιαστική εμπρηστική επίθεση σε ένα τρένο κατά την οποία περισσότεροι από 50 ινδουιστές προσκυνητές είχαν καεί ζωντανοί. Μόλις η βία υποχώρησε, ο Μόντι, ο οποίος μέχρι τότε είχε διοριστεί μόνο ως επικεφαλής υπουργός από το κόμμα του, ζήτησε πρόωρες εκλογές. Η εκστρατεία στην οποία παρουσιάστηκε ως Hindu Hriday Samrat ("Ο αυτοκράτορας των ινδουιστικών καρδιών") του χάρισε μια σαρωτική νίκη. Από τότε ο Μόντι δεν έχει χάσει εκλογές.

Αρκετοί από τους δολοφόνους στο πογκρόμ του Γκουτζαράτ καταγράφηκαν στη συνέχεια από την κάμερα του δημοσιογράφου Ashish Khetan, να καυχιούνται για το πώς πετσόκοψαν ανθρώπους μέχρι θανάτου, άνοιξαν τα στομάχια εγκύων γυναικών και έσπασαν τα κεφάλια βρεφών σε βράχους. Είπαν ότι μπορούσαν να κάνουν ό,τι έκαναν μόνο επειδή ο Μόντι ήταν ο αρχηγός τους. Τα βίντεο αυτά μεταδόθηκαν στην εθνική τηλεόραση. Ενώ ο Μόντι παρέμενε στην εξουσία, ο Khetan, του οποίου τα βίντεο υποβλήθηκαν στα δικαστήρια και εξετάστηκαν εγκληματολογικά, παρουσιάστηκε ως μάρτυρας σε πολλές περιπτώσεις. Με την πάροδο του χρόνου, ορισμένοι από τους δολοφόνους συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν, αλλά πολλοί αφέθηκαν ελεύθεροι. Στο πρόσφατο βιβλίο του, «Undercover: My Journey Into the Darkness of Hindutva», ο Khetan περιγράφει λεπτομερώς πώς, κατά τη διάρκεια της θητείας του Μόντι ως επικεφαλής υπουργού, η αστυνομία του Γκουτζαράτ, οι δικαστές, οι δικηγόροι, οι εισαγγελείς και οι εξεταστικές επιτροπές συνωμότησαν για να αλλοιώσουν τα αποδεικτικά στοιχεία, να εκφοβίσουν τους μάρτυρες και να μεταθέσουν δικαστές.

Παρά το γεγονός ότι γνώριζαν όλα αυτά, πολλοί από τους λεγόμενους δημόσιους διανοητές της Ινδίας, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγάλων εταιρειών της και οι οίκοι μέσων ενημέρωσης που τους ανήκουν, εργάστηκαν σκληρά για να ανοίξουν το δρόμο στον Μόντι να γίνει πρωθυπουργός. Εξευτέλισαν και φώναξαν σε όσους από εμάς επιμείναμε στην κριτική μας. "Προχωρήστε παρακάτω", ήταν το μότο τους (mantra). Ακόμη και σήμερα, μετριάζουν τα σκληρά τους λόγια για τον Μόντι με επαίνους για τις ρητορικές του ικανότητες και τη "σκληρή δουλειά" του. Η καταγγελία τους και η τραμπούκικη περιφρόνησή τους για τους πολιτικούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι πολύ πιο έντονη. Διατηρούν την ιδιαίτερη περιφρόνησή τους για τον Rahul Gandhi του κόμματος του Κογκρέσου, τον μοναδικό πολιτικό που προειδοποίησε σταθερά για την επερχόμενη κρίση του Covid και ζήτησε επανειλημμένα από την κυβέρνηση να προετοιμαστεί όσο καλύτερα μπορούσε. Το να συνδράμει κανείς το κυβερνών κόμμα στην εκστρατεία του να καταστρέψει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ισοδυναμεί με συνέργεια στην καταστροφή της δημοκρατίας.

Να 'μαστε λοιπόν τώρα, στην κόλαση που αυτοί δημιούργησαν συλλογικά, με κάθε ανεξάρτητο θεσμό που είναι απαραίτητος για τη λειτουργία μιας δημοκρατίας συμβιβασμένο και ξεκοιλιασμένο και με έναν ιό που είναι εκτός ελέγχου.

Η μηχανή παραγωγής κρίσεων που αποκαλούμε κυβέρνηση είναι ανίκανη να μας βγάλει από αυτή την καταστροφή. Όχι μόνο επειδή ένας άνθρωπος παίρνει όλες τις αποφάσεις σε αυτή την κυβέρνηση, και αυτός ο άνθρωπος είναι επικίνδυνος - και όχι πολύ έξυπνος. Αυτός ο ιός είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Για την αντιμετώπισή του, η λήψη αποφάσεων, τουλάχιστον όσον αφορά τον έλεγχο και τη διαχείριση της πανδημίας, θα πρέπει να περάσει στα χέρια κάποιου είδους υπερκομματικού οργάνου που θα αποτελείται από μέλη του κυβερνώντος κόμματος, μέλη της αντιπολίτευσης και εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας και δημόσιας πολιτικής.

Όσο για τον Μόντι; Είναι εφικτή η παραίτηση από τα εγκλήματά σας; Ίσως θα μπορούσε απλώς να κάνει ένα διάλειμμα από αυτά - ένα διάλειμμα από όλη τη σκληρή δουλειά του. Υπάρχει εκείνο το Boeing 777 των 564 εκατομμυρίων δολαρίων, το Air India One, προσαρμοσμένο για ταξίδια VVIP -για τον ίδιο, στην πραγματικότητα- που κάθεται αδρανές στον διάδρομο προσγείωσης εδώ και λίγο καιρό. Αυτός και οι άνδρες του θα μπορούσαν απλά να φύγουν. Οι υπόλοιποι από εμάς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καθαρίσουμε τα χάλια τους.

Όχι, η Ινδία δεν μπορεί να απομονωθεί. Χρειαζόμαστε βοήθεια.

 

https://www.theguardian.com/news/2021/apr/28/crime-against-humanity-arundhati-roy-india-covid-catastrophe#top

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 02 Μαϊος 2021 23:33

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.