Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017 12:08

«Ούτε βήμα πίσω» η απάντηση των Αυτοχθόνων της Β. Αμερικής στον Ντόναλντ Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγες μονό μέρες μετά την ανάληψη της προεδρίας, υπέγραψε πέντε εκτελεστικά περιβαλλοντικά διατάγματα, δύο από τα οποία θα προωθήσουν την κατασκευή των αμφιλεγόμενων αγωγών Keystone XL και Ντακότα. Τα άλλα τρία θα χρησιμεύσουν για να επισπεύσουν τις περιβαλλοντικές αξιολογήσεις για έργα «υψηλής προτεραιότητας».

Άμεση ήταν η απάντηση από την πλευρά του Δικτύου Περιβάλλοντος Αυτοχθόνων (Indigenous Environmental Network). Το δίκτυο αυτό όπως οι ίδιοι αναφέρουν: σχηματίστηκε από τη βάση των αυτοχθόνων λαών για την αντιμετώπιση θεμάτων περιβαλλοντικής και οικονομικής δικαιοσύνης σε ολόκληρο το «νησί της χελώνας», γνωστό και ως Βόρεια Αμερική.
Σύμφωνα με τη δήλωση του Tom BK Goldtooth, (εκτελεστικού διευθυντή του Περιβαλλοντικού Δικτύου των Αυτοχθόνων):

Το Δίκτυο είναι εξαιρετικά θορυβημένο με την ανακοίνωση του Προέδρου Τραμπ για τα δύο εκτελεστικά διατάγματα που θέτουν τις βάσεις για την έγκριση των έργων των ενεργειακών αγωγών του TransCanada Keystone XL και τού Ντακότα Access Pipeline.

Η μόνιμη Φυλή Sioux του Standing Rock και οι άλλες φυλές των Sioux, ως κυρίαρχα ινδιάνικα έθνη, δε ρωτήθηκαν ποτέ από τον Τραμπ ή τη Διοίκηση του για αυτή την απόφαση που παραβιάζει περαιτέρω τα δικαιώματα των λαών Lakota, Nakota, Dakota. Ο Τραμπ φανερώνει το πραγματικό του πρόσωπο, ενώνοντας τις δυνάμεις του με το σκοτάδι των αγωγών τού «Μαύρου φιδιού» που διασχίζουν στο σύνολό τους τα πολιτιστικά και περιβαλλοντικά πλούσια εδάφη της Αμερικής.

Αυτές οι ενέργειες του Προέδρου Τραμπ είναι παρανοϊκές και ακραίες και είναι – το λιγότερο – επιθέσεις στη πατρογονική μας γη ως αυτόχθονες λαοί. Αυτού του τύπου οι ενέργειες από τον πρόεδρο δείχνουν ότι αυτή η διοίκηση είναι κάτι παραπάνω από πρόθυμη να παραβιάζει τον ομοσπονδιακό νόμο που είχε ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των Αυτοχθόνων, τα ανθρώπινα δικαιώματα,το περιβάλλον και συνολικά την ασφάλεια των κοινοτήτων προς όφελος της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων.

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις επιθέσεις αυτές, η αντίδρασή μας θα είναι ισχυρότερη από ποτέ και είμαστε έτοιμοι να αντισταθούμε σε οποιαδήποτε απερίσκεπτη απόφαση του Τραμπ ή της Διοίκησής του. Αν ο Τραμπ δεν αποσύρει αυτά τα διατάγματα, θα έχει σαν αποτέλεσμα την πιο μαζική κινητοποίηση και πολιτική ανυπακοή σε μια κλίμακα πού ποτέ δεν έχει προηγηθεί και ποτέ δεν έχει δει κανένας Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ως τώρα.

Τέταρτο, 26 Ιανουαρίου 2017.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 17:16

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.