Τετάρτη, 08 Μαϊος 2024 10:34

ΗΠΑ: Θα καταφέρουν να συντρίψουν το μεγαλύτερο φοιτητικό κίνημα μετά το Βιετνάμ; - Jewish Voice for Peace

ΗΠΑ: Θα καταφέρουν να συντρίψουν το μεγαλύτερο φοιτητικό κίνημα μετά το Βιετνάμ;

Jewish Voice for Peace

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr

Μέσα σε λίγες μέρες, δεκάδες καταυλισμοί αλληλεγγύης στη Γάζα έχουν ξεφυτρώσει σε πάνω από εκατό πανεπιστημιουπόλεις στις ΗΠΑ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο φοιτητικό κίνημα από την εποχή των αντιπολεμικών διαδηλώσεων που σάρωσαν τα αμερικανικά πανεπιστήμια τη δεκαετία του 1960. 

Καθώς στήνονται καταυλισμοί σε όλη τη χώρα, οι φοιτητές ζητούν ειρηνικά την αποεπένδυση από το Ισραήλ, που καταπιέζει τους Παλαιστίνιους.

Σε απάντηση, πολλές διοικήσεις πανεπιστημίων καλούν την αστυνομία να εισέλθει στις σχολές για να καταστείλει βίαια τους φοιτητές. Για πάνω από έξι μήνες, δεκάδες χιλιάδες Εβραίοι και αμέτρητοι άλλοι άνθρωποι με συνείδηση αγωνίστηκαν για να τερματίσουν τη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Συνεχίζουμε να απαιτούμε από την κυβέρνηση Μπάιντεν να τερματίσει την υποστήριξή της στον ισραηλινό στρατό.

Το μεγαλύτερο φοιτητικό αντιπολεμικό κίνημα μετά το Βιετνάμ

Καθώς το κίνημα για κατάπαυση του πυρός μεγαλώνει, φοιτητές σε όλη τη χώρα έχουν οργανωθεί κατά χιλιάδες για να απαιτήσουν από τα πανεπιστήμιά τους να διακόψουν τους δεσμούς τους με το καθεστώς απαρτχάιντ του Ισραήλ. Πάνω από 100 καταυλισμοί αλληλεγγύης στη Γάζα έχουν στηθεί σε πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα, διεκδικώντας το χώρο ως "απελευθερωμένες ζώνες" και "Λαϊκά Πανεπιστήμια για τη Γάζα". Φοιτητικά τμήματα της Jewish Voice for Peace έχουν συμμετάσχει στην οργάνωση τουλάχιστον 47 από αυτούς τους καταυλισμούς.

Στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, φοιτητές εγκατέστησαν το "Λαϊκό Πανεπιστήμιο για τη Γάζα" στο κεντρικό τετράγωνο της πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου του Σικάγο [1]. Γύρω από τον καταυλισμό έχουν τοποθετηθεί ζωγραφισμένες πινακίδες με τα μηνύματα "Αποκαλύψτε, αποεπενδύστε και αποκαταστήστε" και "Αλληλεγγύη με τη Γάζα για πάντα".

chikagounivercity

Στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, μετά την εκκένωση του φιλοπαλαιστινιακού καταυλισμού τους και τη σύλληψη εννέα ατόμων την περασμένη εβδομάδα, εκατοντάδες διαδηλωτές φοιτητές έστησαν νέο καταυλισμό τη Δευτέρα [2], κάνοντας ανθρώπινη αλυσίδα για να τον προστατεύσουν μετά την απειλή νέων συλλήψεων [3].

Και ούτω καθεξής, σε περισσότερες από εκατό πανεπιστημιουπόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Σε απάντηση σε αυτές τις ειρηνικές αντιπολεμικές διαμαρτυρίες των φοιτητών ενάντια στη γενοκτονία, πολλές διοικήσεις πανεπιστημίων κάλεσαν την αστυνομία στην πανεπιστημιούπολη για βίαιη καταστολή.

Βίαιη καταστολή στο Πανεπιστήμιο Columbia και το City College

Στο Πανεπιστήμιο Columbia, οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν και το πανεπιστήμιο άρχισε να εκδίδει νέες αποβολές τη Δευτέρα. Σε απάντηση, εκατοντάδες φοιτητές και καθηγητές του Columbia κατέλαβαν το Hamilton Hall, ένα από τα κτίρια που είχαν καταλάβει οι αντιπολεμικοί διαδηλωτές φοιτητές το 1968. Οι καθηγητές έκαναν ανθρώπινη αλυσσίδα μαζί με τους φοιτητές για να προστατέψουν τους διαδηλωτές που βρίσκονταν μέσα.

linkinarms

Οι φοιτητές μετονόμασαν το υπό κατάληψη κτίριο σε "Hind's Hall", από το όνομα της 6χρονης Hind Rajab, η οποία δολοφονήθηκε μαζί με την οικογένειά της από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα [4]. Για ώρες, η Hind αφέθηκε να αιμορραγεί καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβολούσαν τα ασθενοφόρα που προσπαθούσαν να την προσεγγίσουν.

Israel Palestinians Campus

https://twitter.com/Car_Bissonnette/status

Το βράδυ της Τρίτης, η διοίκηση του Columbia κάλεσε και πάλι τους μπάτσους εναντίον των ίδιων των φοιτητών της. Καθώς οι φοιτητές δημοσιογράφοι ήταν περιορισμένοι στο Pulitzer Hall και τους είπαν ότι θα συλληφθούν αν φύγουν, εκατοντάδες αστυνομικοί της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης, ντυμένοι με εξοπλισμό των ΜΑΤ, κατέκλυσαν την πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια για να διαλύσουν με τη βία τον καταυλισμό και να απομακρύνουν τους φοιτητές που είχαν καταλάβει το Hind's Hall. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν ένα θωρακισμένο όχημα για να εισέλθουν στο Hind's Hall και κακοποίησαν βάναυσα τους δεκάδες διαδηλωτές φοιτητές που δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να καταλαμβάνουν ειρηνικά ένα κτίριο στην ίδια τους την πανεπιστημιούπολη.

Ένα βίντεο δείχνει έναν διαδηλωτή να τον πετάνε από τις σκάλες- ένα άλλο δείχνει αστυνομικούς να μπαίνουν στο Hind's Hall με τα όπλα τους προτεταμένα για να αντιμετωπίσουν τους άοπλους φοιτητές διαδηλωτές που βρίσκονταν μέσα [5]. Λίγα χιλιόμετρα μακριά, δεκάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν σε μια ταυτόχρονη επιδρομή για την καταστολή των διαδηλωτών στο CNNY (City College of New York), όπου η αστυνομία χρησιμοποίησε επίσης υπερβολική βία εναντίον ειρηνικών φοιτητών, συλλαμβάνοντας δεκάδες. Σε ολόκληρη την πόλη, εκατοντάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Στον αέρα, ένας φοιτητής-δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού του Columbia δάκρυσε με την είδηση ότι ο πρόεδρος του Columbia Minouche Shafik ζήτησε από την αστυνομία της Νέας Υόρκης να παραμείνει στην πανεπιστημιούπολη για το υπόλοιπο της σχολικής χρονιάς.

View this post on Instagram< A post shared by Jewish Voice for Peace (@jewishvoiceforpeace)

Βίαιη καταστολή στο UCLA (University of California, Los Angeles)

Στο UCLA, δεκάδες χιλιάδες δολάρια συγκεντρώθηκαν μαζικά για να μεταφερθούν σιωνιστές ταραξίες στην πανεπιστημιούπολη, όπου περικύκλωσαν διαδηλωτές φοιτητές [6].

Σε ένα βίντεο, μια γυναίκα που ανεμίζει μια ισραηλινή σημαία φαίνεται να φωνάζει στους φοιτητές: "Πηγαίνετε στην Παλαιστίνη. Ελπίζω να σας βιάσουν".

Το βράδυ της Τρίτης, μασκοφόροι σιωνιστές εθνοφύλακες έξω από την πανεπιστημιούπολη επιχείρησαν να γκρεμίσουν τον καταυλισμό των φοιτητών. Χτύπησαν φοιτητές με ρόπαλα, πέταξαν τούβλα, ψέκασαν με σπρέι και πυροβόλησαν με φωτοβολίδες τους διαδηλωτές, ενώ η αστυνομία παρακολουθούσε. Αργότερα χθες το βράδυ, φοιτητές δημοσιογράφοι του UCLA που περπατούσαν στην πανεπιστημιούπολη ακολουθήθηκαν και δέχτηκαν επίθεση από σιωνιστές αντιδιαδηλωτές.

Βίαιη καταστολή σε όλη τη χώρα

Καθώς δεκάδες καταυλισμοί στήνονται σε όλη τη χώρα, οι φοιτητές που ζητούν ειρηνικά την απομάκρυνση από την καταπίεση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ αντιμετωπίζουν μια όλο και πιο βίαιη καταστολή από το κράτος.

Αστυνομικοί ντυμένοι με εξοπλισμό των ΜΑΤ έχουν κληθεί να εκκαθαρίσουν με τη βία τους καταυλισμούς και συνολικά έχουν συλληφθεί πάνω από 1.000 φοιτητές. Βίντεο που έχουν τραβηχτεί από αστυνομικές επιδρομές έχουν δείξει φοιτητές και καθηγητές να πετιούνται στο έδαφος και να τους περνούν χειροπέδες, να τους σπρώχνουν, να τους χτυπούν και να τους σέρνουν οι οπλισμένοι αστυνομικοί [7].

Σε όλη τη χώρα, οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν σπρέι πιπεριού, σφαίρες από καουτσούκ, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα εναντίον φοιτητών [8], πολλοί από τους οποίους είναι ακόμα έφηβοι, κατ' εντολή των πανεπιστημιακών διοικήσεων που ισχυρίζονται ότι ενδιαφέρονται για την ασφάλειά τους.

 

Στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, βίντεο έδειχνε αστυνομικούς να αφαιρούν τα χιτζάμπ από μουσουλμάνες διαδηλώτριες [9]. Στο Τουλέιν, έφιπποι αστυνομικοί πέρασαν μέσα από τον καταυλισμό των φοιτητών [10].

Οι φιλοϊσραηλινοί ταραχοποιοί κάνουν επίσης ό,τι περνάει από το χέρι τους για να συκοφαντήσουν τους διαδηλωτές και να κλείσουν με τη βία τους καταυλισμούς. Όταν ένας άνδρας που κρατούσε ισραηλινή σημαία εμφανίστηκε στον καταυλισμό αλληλεγγύης στη Γάζα του Πανεπιστημίου Northeastern και φώναξε "σκοτώστε τους Εβραίους", το πανεπιστήμιο προχώρησε στη σύλληψη 100 διαδηλωτών φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης ως απάντηση [11]. Η διοίκηση του Northeastern δικαιολόγησε την καταστολή με μια ανακοίνωση που επικαλέστηκε αυτή την αντισημιτική απειλή - παραλείποντας να διευκρινίσει ότι ήταν ένας φιλοϊσραηλινός προβοκάτορας που εκτόξευσε αυτή την απειλή.

Είναι ξεκάθαρο ότι η μόνη βία που εκδηλώνεται στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ διαπράττεται από το κράτος και τους σιωνιστές ταραξίες.

Ωστόσο, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί που τάσσονται υπέρ της γενοκτονίας έχουν κάνει τα πάντα για να παρουσιάσουν τις ειρηνικές, αντιπολεμικές διαδηλώσεις των φοιτητών ως βίαιες, αντισημιτικές οχλοκρατίες, προκειμένου να δικαιολογήσουν την ολοένα και πιο βίαιη καταστολή του δικαιώματος στη διαμαρτυρία.

Μπορούμε να νικήσουμε - όταν οργανωθούμε.

Οι απόπειρες συκοφάντησης του μεγαλύτερου φοιτητικού αντιπολεμικού κινήματος από το Βιετνάμ δεν θα μας αποσπάσουν την προσοχή από το επείγον καθήκον: τον τερματισμό της γενοκτονίας στη Γάζα.

Οι Παλαιστίνιοι σκάβουν με τα χέρια τους για να ξεθάψουν τα πτώματα των αγαπημένων τους προσώπων που είναι τυλιγμένα σε πλαστικό και πεταμένα σε ομαδικούς τάφους έξω από το νοσοκομείο Νάσερ και το νοσοκομείο Αλ Σίφα, ορισμένα από αυτά με τα χέρια δεμένα, άλλα ακόμα συνδεδεμένα με σωληνάκια.Σύμφωνα με τα λόγια του Παλαιστίνιου συγγραφέα Μοχάμεντ Ελ Κουρντ, "Πεθαίνουμε. Επικεντρωθείτε στον στόχο".

Τα κινήματά μας συνεχίζουν να εμπνέονται από τη σταθερότητα αυτών των θαρραλέων φοιτητών απέναντι στην κρατική βία και τις ανελέητες επιθέσεις κατά της προσωπικότητάς τους. Γιατί όταν οργανωνόμαστε, βλέπουμε αποτελέσματα. Τη Δευτέρα, μετά από πέντε συνεχόμενες ημέρες διαδηλώσεων, οι φοιτητές του Northwestern κέρδισαν μια σειρά παραχωρήσεων από το πανεπιστήμιό τους [12], συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης διαφάνειας γύρω από τις επενδύσεις της σχολής. Πίσω στη Νέα Υόρκη, πάνω από το 90 τοις εκατό των φοιτητών του Barnard ψήφισαν υπέρ της αποεπένδυσης από το ισραηλινό απαρτχάιντ [13], και στο Rhode Island, οι φοιτητές άσκησαν με επιτυχία πίεση στους διοικητές του Πανεπιστημίου Brown να διεξαγάγουν ψηφοφορία για την αποεπένδυση [14].

Η αλληλεγγύη μας είναι ισχυρότερη από εκείνους που προσπαθούν να μας διχάσουν και να μας στρέψουν τον έναν εναντίον του άλλου. Αλλά το έργο μας μόλις τώρα αρχίζει. Σχεδόν επτά μήνες μετά τη γενοκτονία που διαπράττει η ισραηλινή κυβέρνηση, εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Καθώς οι φοιτητές σε όλη τη χώρα ορθώνουν το ανάστημά τους και κλιμακώνουν την τακτική τους κάτω από την αυξανόμενη κρατική βία, είναι κρίσιμο να διατηρήσουν και τα κινήματά μας τη δυναμική που έχουμε χτίσει.

Jewish Voice for Peace (Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη)

Συμπαρασταθείτε στους φοιτητές που διαμαρτύρονται για τη γενοκτονία.

Οι φοιτητές υπόκεινται σε ολοένα και πιο βίαιη καταστολή επειδή διαμαρτύρονται ειρηνικά. Ακολουθούν τρεις τρόποι με τους οποίους μπορείτε να τους υποστηρίξετε:

1.         Ακολουθήστε τις κορυφαίες φοιτητικές οργανώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενισχύστε τις ειδοποιήσεις και τα αιτήματά τους σε ευρύ κοινό.

2.         Να είστε έτοιμοι να εμφανιστείτε αυτοπροσώπως όταν οι φοιτητές χρειάζονται ενίσχυση της κοινότητας και να είστε προετοιμασμένοι να φέρετε τις ζητούμενες προμήθειες.

3.         Προσέξτε τα αιτήματα οικονομικής υποστήριξης των διαδηλωτών που αντιμετωπίζουν κρατική και θεσμική καταστολή.

 

https://www.jewishvoiceforpeace.org/2024/05/01/will-they-crush-the-biggest-student-movement-since-vietnam/

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

 

[1]  https://twitter.com/misbah_hyder/status/1785326496275374352

[2]  https://www.startribune.com/at-university-of-minnesota-another-pro-palestinian-protest-camp-goes-up/600362587/

[3] https://twitter.com/MnarMuh/status/1785105098235859105

[4]  https://twitter.com/prem_thakker/status/1785185190815359313

[5]  https://twitter.com/prem_thakker/status/1785510218140454994

[6]  https://www.thedailybeast.com/jessica-seinfeld-and-bill-ackman-fund-pro-israel-counterprotests-at-ucla

[7]  https://twitter.com/prem_thakker/status/1785397144515469402

[8]  https://twitter.com/prem_thakker/status/1785067586993922371

https://twitter.com/joshuaphilll/status/1785443970237317351?s=46

[9]  https://twitter.com/SanaSaeed/status/1785029694573646093

[10]  https://twitter.com/AndrewMLeber/status/1785118895923159481

[11]  https://www.thedailybeast.com/pro-israel-agitator-shouts-kill-the-jews-gets-everyone-else-arrested/

[12]  https://dailynorthwestern.com/2024/04/29/campus/breaking-administrators-student-demonstrators-reach-agreement-to-end-encampment/

[13]  https://www.columbiaspectator.com/news/2024/04/30/barnard-student-body-votes-for-divestment-from-israel-with-over-90-percent-in-favor-as-sga-releases-election-results/

[14]  https://www.instagram.com/p/C6ZRsseuzeJ/?img_index=2

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Μαϊος 2024 11:08

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.