Σάββατο, 03 Αυγούστου 2019 15:42

Γαλλία: Μαύρα και Κίτρινα Γιλέκα αντίστασης σε κράτος και αφεντικά

 

Γαλλία: Μαύρα και Κίτρινα Γιλέκα αντίστασης σε κράτος και αφεντικά

Μιχάλης Ρόθος

 

Τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση της κατάληψης στο Πάνθεον του Παρισιού από 700 Αφροαμερικανούς μετανάστες που «που δεν έχουν χαρτιά, δεν έχουν φωνές, δεν έχουν πρόσωπα για την Γαλλική Δημοκρατία». Τα λεγόμενα «Μαύρα Γιλέκα στη Μάχη» τρόμαξαν κάθε ξενοφοβικό και κάθε υπηρέτη της βίαιης μεταναστευτικής πολιτικής του Μακρόν και της ΕΕ, δείχνοντας πως οι μετανάστες έχουν φωνή και μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Τα «Μαύρα Γιλέκα» αποτελούν ένα κίνημα μαύρων μεταναστών στη Γαλλία, οι οποίοι προχωρούν σε διάφορες καταλήψεις χώρων για να αναδείξουν την ανάγκη για χαρτιά και στέγαση που να αφορούν όλους τους μετανάστες. Πριν το Πάνθεον, είχαν καταλάβει τον τερματικό σταθμό της Air France στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ, καθώς σε εκείνο το σημείο στιβάζονται απάνθρωπα οι μετανάστες που απελαύνονται από τη χώρα. Ακόμη, είχαν εισβάλει στα γραφεία της εταιρείας Elior στην γειτονιά La Défense και στο Γενικό Διευθυντήριο Εργασίας. Επίσης, πριν από ένα μήνα, κατέλαβαν την έδρα της εταιρείας Elior, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της καθαριότητας και της μαζικής εστίασης, για να καταγγείλλουν τη χρήση από τα αφεντικά της «μη δηλωμένων» μεταναστών, φυσικά χωρίς ασφάλιση ή άλλα δικαιώματα. «Θέλουμε να πούμε στα αφεντικά που μας εξευτελίζουν και που μας σπάνε τα κόκαλα ότι ο φόβος πλέον βρίσκεται στη δική τους πλευρά!», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.

Παραμονή της εθνικής επετείου από την άλωση της Βαστίλης, τα «Μαύρα Γιλέκα» αποφάσισαν όμως να στείλουν το πιο ηχηρό μήνυμα στο γαλλικό κράτος. Εκατοντάδες από αυτούς και τους υποστηρικτές τους κατέλαβαν το ιστορικό μνημείο Πάνθεον, που χρησιμεύει ως μαυσωλείο διακεκριμένων πολιτών, μεταξύ των οποίων και αγωνιστών για κατάργηση της δουλείας. Εκεί, απαίτησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, ώστε να δοθούν «χαρτιά και καταλύματα για όλες και για όλους».

Φυσικά, η γαλλική αστυνομία, μία από τις πιο ισχυρές και βίαιες σε όλη την ΕΕ, η οποία έχει επιδείξει τις διαθέσεις και τις δυνατότητές της ενάντια στα «Κίτρινα Γιλέκα» δεν συγκινήθηκε ιδιαίτερα από την κινητοποίηση των μεταναστών, τους οποίους έδιωξε από τον κατειλημμένο χώρο με τη χρήση δακρυγόνων. Μία μέρα αργότερα, στο 35o συνεχόμενο Σάββατο που σφραγίστηκε από τις διαδηλώσεις τους σε όλη τη χώρα, τα «Γιλέκα» υπέστησαν μια ακόμη βίαιη επίθεση της αστυνομίας, η οποία προχώρησε σε 152 συλλήψεις, με κατηγορίες ακόμη και για οπλοκατοχή.

Όπως φαίνεται και από την ανακοίνωση τους, τα αιτήματα των «Μαύρων Γιλέκων» είναι ιδιαιτέρως ριζοσπαστικά. Αναδεικνύουν την ύπαρξη 200.000 άδειων σπιτιών στη χώρα που μπορούν να κατοικηθούν από άστεγους και μετανάστες. Καταδικάζουν τις απάνθρωπες συνθήκες στα κέντρα μεταναστών, τα οποία περιφράσσονται και δέχονται συνεχώς επιδρομές από την αστυνομία. Ζητούν την κατάργηση των φυλακών για τους ξένους, καθώς και οποιαδήποτε γραφειοκρατική διαδικασία που τους επιβάλλουν ώστε να συναντηθούν με κάποιον αρμόδιο του κράτους. Εν τέλει, τονίζουν πως «δεν παλεύουμε μόνο για χαρτιά, αλλά επίσης ενάντια στο σύστημα που κατασκευάζει ανθρώπους χωρίς χαρτιά».

Ακόμη, καταδικάζουν τον πόλεμο που διεξάγει το γαλλικό κράτος και στις χώρες από τις οποίες προέρχονται, αλλά και εντός της Γαλλίας, ενάντια στον εσωτερικό εχθρό. «Ήρθαμε για να σας πούμε ότι η τακτική της Γαλλίας για τους ξένους είναι ο εξευτελισμός, η εκμετάλλευση, η απέλαση. Η Γαλλία που διεξάγει πόλεμο εκεί, λεηλατεί τους πόρους μας και αποφασίζει γι αυτούς, μαζί με τα δικά μας διεφθαρμένα κράτη. Η Γαλλία, η οποία κάνει πόλεμο και εδώ», καταγγέλλουν χαρακτηριστικά.

Και με αυτόν τον τρόπο, γίνεται αντιληπτό πως ολοένα περισσότεροι καταπιεσμένοι της Ευρώπης δεν αντέχουν τη μιζέρια και τη δυσκολία για επιβίωση που επιβάλλουν ΕΕ και κεφάλαιο. Γι’ αυτό δημιουργούν νέες μορφές ανυπακοής και αγώνα απέναντι στη βία του κράτους και την εκμετάλλευση των αφεντικών. Η καταπίεση στην Ευρώπη- φρούριο είναι τόσο μεγάλη που ενδέχεται να ξεπηδήσουν όλων των ειδών τα χρώματα γιλέκων. Η μεγάλη πρόκληση είναι η ενωμένη αντεπίθεση μεταναστών, ανέργων, επισφαλώς και «ασφαλώς» εργαζομένων ενάντια στη βία που τους ασκείται καθημερινά.

 

http://prin.gr/

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2019 13:00

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.