Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023 21:27

NPA: Μια νίκη κατά του Μακρόν και της αντιμεταρρύθμισής του είναι εφικτή!

Μια νίκη κατά του Μακρόν και της αντιμεταρρύθμισής του είναι εφικτή!

Nouveau Parti anticapitaliste (NPA Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα, Γαλλία)

16/3/2023

Η χρησιμοποίηση του άρθρου 49-3 [1] από την κυβέρνηση αποτελεί αντιδημοκρατικό σκάνδαλο. Εκφράζει την έλλειψη κοινωνικής βάσης της εξουσίας και την αυταρχική της πορεία. Με την πίεση του κινήματος, παρά τη συμφωνία με τη δεξιά LR [2], οι βουλευτές δεν τόλμησαν να ψηφίσουν τη μεταρρύθμιση. Αυτό ενισχύει την έλλειψη νομιμοποίησης της κυβέρνησης και σπρώχνει και τις ηγεσίες που είναι ενταγμένες στους θεσμούς να παραμείνουν μέσα στις κινητοποιήσεις, με πρώτη-πρώτη την CFDT. Δείχνει τον ιδιαίτερα αντιδημοκρατικό χαρακτήρα των θεσμών της 5ης Δημοκρατίας, που επιτρέπουν σε μια μειοψηφική κυβέρνηση να περνά μια μεταρρύθμιση. Από μια άποψη, έτσι, είναι και έναν καλό νέο για το κίνημα.

Οι κινητοποιήσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα, σήμερα, Πέμπτη, δείχνουν τον θυμό απέναντι στο τωρινό αντιδημοκρατικό σκάνδαλο και στην καταστολή ενάντια στις διαδηλώσεις, καθώς και συγκεκριμένα ενάντια στους ειδικά στοχοποιημένους συνδικαλιστικούς εκπρόσωπους, όπως στην ενέργεια, καθώς και τη σκλήρυνση της εξουσίας. Ο Μακρόν είναι εξαιρετικά μειοψηφικός και το ίδιο και η μεταρρύθμισή του και οι πρώτες έρευνες γνώμης, μετά το 49-3, δείχνουν μαζική απόρριψη αυτής της αυταρχικής στροφής καθώς και το βάθος της αμφισβήτησης, που δεν κοπάζει. Με τη συνέχιση της κινητοποίησης είναι πιθανόν η κυβέρνηση να ενισχύσει την καταστολή. Αυτό θα απαιτήσει αλληλεγγύη και μια ενιαία απάντηση αντίστοιχη με την πρόκληση.

Ωστόσο, τίποτα δεν έχει κερδηθεί. Οι  προτάσεις μομφής στη Βουλή θα απορριφθούν και ο συσχετισμός δυνάμεων παραμένει αβέβαιος. Το κίνημα πρέπει να κάνει ένα βήμα μπροστά, για να μπορέσει να κερδίσει, δεν μπορούμε πλέον να αρκεστούμε σε κλαδικές απεργίες. Η ημερομηνία 23 Μαρτίου που υιοθέτησε η διασυνδικαλιστική είναι πολύ μακριά. Πρέπει να την χρησιμοποιήσουμε για να οικοδομήσουμε την απεργία εκεί όπου δεν υπάρχει ακόμα, στηριζόμενοι στους τομείς που έχουν ήδη κινητοποιηθεί. Αλλά πρέπει να επιταχύνουμε τους ρυθμούς, για να μην υπάρξει απογοήτευση και να μην αφήσουμε μόνους τους τομείς που βρίσκονται στην πρωτοπορία.

Για εμάς, μια νίκη περνάει από το συνδυασμό διάφορων παραγόντων:

-Ενίσχυση των επαναλαμβανόμενων απεργιών, ιδιαίτερα στις δημόσιες υπηρεσίες και στις κρατικές επιχειρήσεις. Στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να καταφέρουμε να ενισχύσουμε την κινητοποίηση για να επιβραδύνουμε την παραγωγή και να ασκηθεί πίεση στους εργοδότες παράλληλα με την πολιτική τους εκπροσώπηση. Οι επαναλαμβανόμενες απεργίες έχουν συμβάλει σημαντικά στην αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Πρέπει να κάνουμε το παν για να τις επεκτείνουμε, να μετατραπεί ο αγώνας αυτός σε καθημερινή κινητοποίηση: το κίνημα πρέπει να καταλάβει την επικαιρότητα καθημερινά. Ο στόχος μας πρέπει να είναι η γενική απεργία.

  • Διατήρηση των μαζικών διαδηλώσεων, που δείχνουν το βάθος του κινήματος, τη νομιμοποίησή του. Το κάλεσμα για κινητοποιήσεις παντού, που στοχεύουν άμεσα την πολιτική εξουσία, όπως το είχε κάνει το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων. Με Γενικές Συνελεύσεις και με συνδικαλιστικές επιτροπές, πρέπει το κίνημα να στοχεύσει να μπλοκάρει όλη τη χώρα. Χρειάζεται και μια εθνική διαδήλωση στο Παρίσι, για να αμφισβητηθεί πολιτικά και μαζικά η μεταρρύθμιση και η εξουσία.
  • Απάντηση απέναντι στο τωρινό αντιδημοκρατικό σκάνδαλο. Η κυβέρνηση και ο Μακρόν πρέπει να φύγουν, αλλά πρέπει να εμποδιστεί η άκρα δεξιά, που περιμένει στη γωνία, να επωφεληθεί από αυτό. Πρέπει να επιβάλουμε μια πολιτική που να ξεκινάει από τις ανάγκες των μισθωτών, της νεολαίας, των συνταξιούχων, και που να στηρίζεται στις κινητοποιήσεις τους για να επιβάλει μια κυβέρνηση τόσο πιστή στα συμφέροντα των εργαζομένων όσο πιστή είναι και η κυβέρνηση του Μακρόν στα συμφέροντα της εργοδοσίας. Είναι ευθύνη όλων των οργανώσεων της συνδικαλιστικής, πολιτικής, συνεργατικής αριστεράς να συζητήσει όλα αυτά τα σημεία. Προτείνουμε να πραγματοποιηθεί συνάντηση το συντομότερο δυνατό.

Και ακόμα πιο πέρα, και περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται μια εναλλακτική πολιτική λύση γύρω από ένα σχέδιο ρήξης με τις καπιταλιστικές πολιτικές, μιας ρήξης για μια οικοσοσιαλιστική κοινωνία.

Μια νίκη κατά του Μακρόν και της μεταρρύθμισής του είναι εφικτή. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να το καταφέρουμε.

Εκτελεστική Επιτροπή του NPA

16/3/2023

Μετάφραση:ΤΠΤ-4 από το site του NPA

https://tpt4.org/

[1]  149-3 είναι ένα άρθρο του Συντάγματος που επιτρέπει στην κυβέρνηση να υιοθετήσει νόμο χωρίς ψήφο από τη Βουλή, με μόνο αντιστάθμισμα τη δυνατότητα της Βουλής να καταψηφίσει την ίδια την κυβέρνηση.

 

[2]  https://en.wikipedia.org/wiki/The_Republicans_(France)

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023 21:35

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.