Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016 13:13

Πρωθυπουργός ο Ραχόι με τη βοήθεια των Σοσιαλιστών

Τα κατάφερε τελικά ο Μαριάνο Ραχόι μετα από 10 μήνες και εκλέχτηκε πρωθυπουργός από το ισπανικό κοινοβούλιο. Ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, έχοντας εξασφαλίσει την στήριξη των Ciudadanos καθώς και την «σιωπηρή αποδοχή» του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που απείχαν από την ψηφοφορία. Έτσι ο Ισπανός πρωθυπουργός είναι ο μόνος που έχει καταφέρει να επιβιώσει των μέτρων λιτότητας που έχει λάβει αλλά για να το πετύχει αυτό χρειάστηκε μήνες διαπραγματεύσεων, πιέσεων και δύο εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίς βγήκε νικητής.

Ο Ραχόι χρειαζόταν απλή πλειοψηφία στη Βουλή για να εξασφαλίσει την επιστροφή του στην εξουσία. Κατάφερε να κερδίσει 170 θετικές ψήφους, 111 βουλευτές τον καταψήφισαν και 68 απείχαν. Στα 111 «όχι» προσμετρώνται και 15 Σοσιαλιστές βουλευτές και βουλεύτριες που δεν πειθάρχησαν στην επίσημη γραμμή του κόμματος καταδεικνύοντας ότι η βαθιά ρήξη που υπάρχει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα ξεκινάει από τη βάση και φτάνει μέχρι την κορυφή, τον πρώην πρόεδρο Πέδρο Σάντσεθ, τους 7 βουλευτές της Καταλονίας καθώς και άλλους βουλευτές από τη Μαδρίτη, τη Σαραγόθα, τις Βαλεαρίδες και την Χώρα των Βάσκων που επέλεξαν να μην πειθαρχήσουν και να ψηφίσουν «όχι» στον Ραχόι. Ο Πέδρο Σάντσεθ παραιτήθηκε πριν την ψηφοφορία και δήλωσε πως το «όχι σημαίνει όχι» και πως θα πάρει το αυτοκίνητο και θα γυρίσει όλη την Ισπανία αναζητώντας τα μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος που δεν συμφωνούν με όσα γίνονται αφήνοντας να εννοηθεί πως ξεκινάει αγώνα ενάντια στην πλειοψηφία του κόμματος του.

Ο Αντόνιο Ερνάντο, επικεφαλής πλέον των Σοσιαλιστών στο Κοινοβούλιο, έκανε από το πρωί και μέχρι την ψηφοφορία συναντήσεις με τους βουλευτές που δεν είχαν ξεκάθαρει θέση προκειμένου να τους πείσει να απέχουν. Δήλωσε πως αυτοί που δεν θα πειθαρχήσουν στην απόφαση του κόμματος θα έχουν να αντιμετωπίσουν την Κεντρική Επιτροπή και τις πειθαρχικές επιπτώσεις που προβλέπει το καταστατικό που ξεκινούν από πρόστιμο και φτάνουν μέχρι την διαγραφή.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας διαδηλωτές περικύκλωσαν το Κοινοβούλιο φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ραχόι. Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας και το νο2 του Ποδέμος, Ινίγο Ερεχόν δεν παραβρέθηκαν στην διαδήλωση σε αντίθεση με άλλους βουλευτές του κόμματος και τον επικεφαλής της Ενωμένης Αριστεράς, Αλμπέρτο Γκαρθόν.

Πηγή: alterthess, 31/10/2016

Espania 01Espania 02Espania 03Espania 04Espania 05Espania 06Espania 07Espania 08

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 15:46

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.