Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016 09:40

Τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από την ΕΕ

Θ. Μαράκης

Σοβαρές αναταράξεις το επόμενο διάστημα, θα θέσουν σε δοκιμασία την αντοχή και τη συνοχή της ΕΕ. Στις 4 Δεκέμβρη έρχεται το ιταλικό δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος όπου σύμφωνα με την ανάλυση των Financial Times μπορεί να πυροδοτήσει μια σειρά γεγονότων που μπορούν να θέσουν το μέλλον της ΕΕ και της ευρωζώνης εν αμφίβολο. Με το δημοψήφισμα αυτό ο Ρεντσι επιδιώκει να ενισχύσει το ρόλο της κεντρικής κυβέρνησης και να περιορίσει το ρόλο της Γερουσίας για να μπορέσει να περάσει άνετα και χωρίς κωλυσιεργία, τις μεταρρυθμίσεις για την ανασυγκρότηση της ιταλικής οικονομίας.

Το πιο πιθανό, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και έγκριτες αναλύσεις, είναι να χάσει το δημοψήφισμα και σ’ αυτή την περίπτωση έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί, τότε υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο να ξεκινήσει μια διαδικασία που θα κάνει τη θέση της Ιταλίας στην ευρωζώνη να τρίζει και η αιτία δεν βρίσκεται στο δημοψήφισμα αυτό καθ’ εαυτό αλλά στην κατάσταση της ιταλικής οικονομίας, η πολίτικη της λιτότητας, που κυριαρχεί στην ζώνη του ευρώ και την ΕΕ.

Ο λόγος είναι ότι η χώρα θα οδηγηθεί σχεδόν άμεσα σε εκλογές και τις οποίες είναι το πιο πιθανό να κερδίσουν τα τρία αντιπολιτευόμενα κόμματα, που όλα υποστηρίζουν την έξοδο από το ευρώ. Το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό είναι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, του Μπέπε Γρίλο. Το δεύτερο είναι το Forza Italia του Μπερλουσκόνι. Και το τρίτο είναι η αποσχιστική ακροδεξιά Λίγκα του Βορρά.

Έτσι στις 5 του Δεκέμβρη η Ευρώπη μπορεί να ξυπνήσει με ένα άμεσο κίνδυνο αποσύνθεσης.

* * *

«Η νέα βόμβα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χτυπά στην Ολλανδία» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην Wall Street Journal και αναφέρεται στο νόμο που ψηφίστηκε από την ολλανδική βουλή το 2015, βάσει του οποίου η κυβέρνηση της χώρας είναι υποχρεωμένη να διεξάγει δημοψήφισμα για οποιονδήποτε νόμο, εφόσον το ζητήσουν 300 000 πολίτες. Οι Ολλανδοί πολιτικοί και οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών γνωρίζουν ότι ο νόμος για τα δημοψηφίσματα αποτελεί μία πιθανή βόμβα στα θεμέλια της ΕΕ.

Οι βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στην Ολλανδία τον επόμενο Μάρτιο αποκτούν καθοριστική σημασία για το ευρωπαϊκό όραμα αναφέρει το δημοσίευμα. Ο κίνδυνος για την ΕΕ, προσθέτει, δεν έρχεται από τον ακροδεξιό Γκέρτ Βίλντερς, τον ηγέτη του κόμματος της «Ελευθερίας», που είναι κατά της ΕΕ και των μεταναστών.

«Ο κίνδυνος αντίθετα έρχεται από μια νέα γενιά Ολλανδών ευρωσκεπτικιστών, που είναι λιγότερο διχαστικοί και ανήσυχοι για τη μετανάστευση, αλλά εστιάζουν περισσότερο σε ζητήματα κρατικής κυριαρχίας - και είναι πλήρως προσηλωμένοι στην καταστροφή της ΕΕ.»

Ηγετικές μορφές τους είναι ο Τιέρι Μπάουντετ και ο Γιαν Ρόος, που έχουν στενές σχέσεις με τους Βρετανούς ευρωσκεπτικιστές και είναι αυτοί που έπεισαν την ολλανδική Βουλή να ψηφίσει το νόμο για το δημοψήφισμα.

Τώρα ο Μπάουντετ θεωρεί ότι έχει τα μέσα για να μπλοκάρει κάθε μέτρο που πιθανόν θα επεδίωκε να λάβει η ΕΕ για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ή την σταθεροποίηση της Ευρωζώνης, εφόσον πρέπει να ψηφιστεί από την ολλανδική Βουλή!!!

* * *

Η πιθανότητα για νίκη της Μαρίν Λε Πεν στην Γαλλία δεν είναι κάτι που φαντάζει απίθανο. Μιλάμε για τις εκλογές που είναι να γίνουν το Μάη του 2017. Το βέβαιο είναι ότι θα περάσει στο δεύτερο γύρω υποψήφια για την προεδρία. Αν η Λε Πεν γίνει Πρόεδρος έχει υποσχεθεί να κάνει δημοψήφισμα για το μέλλον της Γαλλίας στην Ευρώπη. Αν το δημοψήφισμα αυτό βγάλει Frexit, η ΕΕ θα πνεύσει τα λοίσθια. Και από κοντά και το ευρώ.

* * *

Και βέβαια η οικονομία της Ευρωζώνης ασθμαίνει. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια ποσοτικής χαλάρωσης, τα οικονομικά μεγέθη είναι αδύναμα. Η ανεργία παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ η αύξηση του ΑΕΠ έχει αρχίσει να επιβραδύνεται αντί να αυξάνει.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει αποτύχει.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, για να δημιουργηθεί 1 ευρώ αύξησης του ΑΕΠ, απαιτούνται 18,5 ευρώ προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης!!! Πράγμα που σημαίνει ότι 80 δισεκ. κάθε μήνα σχεδόν χάνονται, δεν πιάνουν τόπο...

Μέχρι σήμερα η ΕΚΤ δαπάνησε για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 1,25 τρισεκ. ευρώ για να πετύχει αύξηση 31 δισεκ. του ΑΕΠ στην ΕΕ!!! Μια ακόμη απόδειξη για το πόσο άρρωστο είναι το καπιταλιστικό σύστημα.

Όλα δείχνουν ότι πλούτος υπάρχει για να βγούμε από τον βραχνά της ΕΕ της λιτότητας. Πλούτος υπάρχει για τους λαούς του νότου και του Βορρά αρκεί να φύγει από τη μέση το κεφάλαιο, οι πολυεθνικές και οι τράπεζες να κοινωνικοποιηθούν για μια ΕΕ σοσιαλιστική. Χωρίς εθνικούς ανταγωνισμούς, χωρίς ανισότητες ανάμεσα στις καπιταλιστικές χώρες του Βορρά και αυτές του Νότου.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020 18:43

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.