Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016 23:57

Γενική απεργία στη Βόρεια Κύπρο την 1η Δεκεμβρίου λόγω του θανατηφόρου τροχαίου

Γενική απεργία έχουν προκηρύξει για την 1η Δεκέμβρη οι τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις στη Βόρεια Κύπρο και συγκεντρώσεις έξω απ’ το πρωθυπουργικό μέγαρο. Η κινητοποίηση γίνεται ύστερα από ένα θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα από σύγκρουση σχολικού λεωφορείου με φορτηγό, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο μαθητριών και του οδηγού του σχολικού λεωφορείου το πρωί της Τρίτης στον δρόμο Κυθρέας – Κερύνειας, κοντά σε λατομείο, στο χωριό Ντάγιολου στην περιοχή Πενταδάκτυλου. Ένας ακόμα μαθητής και μια μαθήτρια βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το δυστύχημα έχει προκαλέσει την οργή πολλών Τουρκοκύπριων, οι οποίοι επιρρίπτουν τις ευθύνες στην τουρκοκυπριακή κυβέρνηση και συγκεκριμένα, στον υπουργό εργασίας, καθώς ο οδηγός του σχολικού λεωφορείου δεν είχε ασφάλεια, αλλά και στον υπουργό συγκοινωνιών, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την οδική ασφάλεια. Τα συνδικάτα και οι πολίτες κατηγορούν την κυβέρνηση, η οποία προωθεί μια νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας, που καταργεί τους ελέγχους ασφαλείας και διαλύει τις εργασιακές σχέσεις. Ζητούν επίσης την εφαρμογή της χειμερινής ώρας. Η Βόρεια Κύπρος ακολούθησε την Τουρκία, η οποία φέτος αποφάσισε, για πρώτη φορά, να μην ακολουθήσει τις ευρωπαϊκές χώρες στην αλλαγή της ώρας (από θερινή σε χειμερινή), με αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλουν τα συνδικάτα και οι οργανώσεις των Τουρκοκυπρίων, στις 7 το πρωί, την ώρα δηλαδή της μεταφοράς των μαθητών, να είναι ακόμα νύχτα. Στην περιοχή που έγινε το δυστύχημα, μεγάλα φορτηγά μεταφέρουν συνεχώς πέτρες από τον Πενταδάκτυλο.

Πολλά τουρκοκυπριακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναρτήσει σε μαύρο φόντο το σύνθημα: «πεθάναμε αλλά δεν το γνωρίζουμε ακόμα».

Ο πρόεδρος της τουρκοκυπριακής συντεχνίας καθηγητών Ταχίρ Γκιοκτσεμπέλ, ο οποίος υπογράφει εκ μέρους της πλατφόρμας των συντεχνιών της Βόρειας Κύπρου την ανακοίνωση για την απεργία της 1ης Δεκεμβρίου, κάλεσε όλους τους εργαζόμενους και τα μέλη των συντεχνιών, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τους μαθητές, τους γονείς τους και όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 10 το πρωί.

Νωρίτερα, οι τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις εκπαιδευτικών KTOEÖS, KTÖS και DAÜ-SEN εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία ζητάνε από την κυβέρνηση να παραιτηθεί, χαρακτηρίζοντάς την υπεύθυνη για την κακή κατάσταση των δρόμων, την ανυπαρξία ελέγχου στα οχήματα μεταφοράς πολιτών και την αδιαφορία για τη λήψη μέτρων πρόληψης οδικών ατυχημάτων.

Κινητοποίηση έγινε και το απόγευμα της Τετάρτης 30 Νοεμβρίου έξω από το προεδρικό μέγαρο την ώρα που συνεδρίαζε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο, ύστερα από αίτημα του Τουρκοκύπριου προέδρου Μουσταφά Ακιντζί (ο οποίος έχει κι αυτός αναρτήσει στη σελίδα του facebook το μαύρο φόντο με το σύνθημα που αναφέραμε).

Πηγές:

«Κατεχόμενα: Φοβερό δυστύχημα με σχολικό λεωφορείο - Τρεις νεκροί (vid)», Πολίτης, 29 Νοεμβρίου 2016.

«Αντιδράσεις Τ/κ για θανατηφόρο: Πεθάναμε αλλά δεν το γνωρίζουμε ακόμα», Πολίτης, 29 Νοεμβρίου 2016.

«Γενική απεργία αύριο στα κατεχόμενα λόγω του θανατηφόρου», Πολίτης, 29 Νοεμβρίου 2016.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020 18:38

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.