Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017 22:56

Εκκένωση της κατάληψης Argo στην Izola της Σλοβενίας

Εκκένωση της κατάληψης Argo στην Izola της Σλοβενίας

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 3 Ιανουαρίου η κατάληψη Argo στην Ίζολα, μια μικρή παραθαλάσσια πόλη στη δυτική Σλοβενία, εκκενώθηκε από την ιδιωτική εταιρία security Galekom και την αστυνομία. Αφού εισέβαλλαν βίαια στο κτίριο, το κλείδωσαν και παρέμειναν εκεί μην επιτρέποντας σε κανέναν να εισέλθει. Οι άνθρωποι της κατάληψης δε γνωρίζουν τι θα γίνει με τα πράγματα που βρίσκονται στην κατάληψη τα οποία παραμένουν ακόμα εντός αλλά και εκτός του κτιρίου. Το απόγευμα της ίδιας μέρας αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες που είχαν μαζευτεί μπροστά στην κατάληψη δέχθηκαν επίθεση από τους σεκιουριτάδες με σπρέυ πιπεριού.

Η κατάληψη Argo, που πρόκειται για παλιό εργοστάσιο, ξεκίνησε με την πρωτοβουλία κάποιων ατόμων και στις αρχές του καλοκαιριού του 2016 άρχισε τις δραστηριότητες της δημόσια. Ήταν μια ανάγκη του κινηματικού κόσμου που δραστηριοποιείται στην πόλη να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς, καθώς έως τότε δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο στην πόλη. Όλο αυτό τον καιρό η κατάληψη πραγματοποιούσε προβολές ταινιών, εκδηλώσεις, συλλογικές κουζίνες “food not bombs”, συναυλίες και προφανώς φιλοξενούσε τις κινηματικές διαδικασίες της πόλης (συνελεύσεις κλπ).

Μιλάμε για μία πόλη που δεν αριθμεί πάνω από είκοσι χιλιάδες κατοίκους, οπότε όπως είναι εύκολα αντιληπτό τέτοιοι χώροι είναι σαν όαση σε μικρές κοινωνίες σαν αυτή. Μετά την εκκένωση έγιναν κάποιες συνελεύσεις αλληλεγγύης, αλλά και για να συζητηθεί το μέλλον για τέτοιους χώρους στην πόλη, όμως οι δυνατότητες και οι προοπτικές για μελλοντικές δράσεις δεν είναι ξεκάθαρες. Τέλος έχουν ακουστεί επίσης φήμες και για εκκένωση της κατάληψης INDE στη γειτονική πόλη Κόπερ.

Πηγή: Our baba doesn’t say fairy tales, 12 Ιανουαρίου 2017.

Argo 1Argo 2Argo 3

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 17:17

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.