Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017 12:03

Αργεντινή: άγρια επίθεση της αστυνομίας στους/στις απεργούς της PepsiCo

Αργεντινή: άγρια επίθεση της αστυνομίας στους/στις απεργούς της PepsiCo

691 εργάτες του εργοστασίου PepsiCo στο Μπουένος Άιρες ξεκίνησαν απεργία εδώ και τρεις εβδομάδες διεκδικώντας να μην χάσουν τις δουλείες τους, ύστερα από την απόφαση της εταιρείας που στηρίχτηκε από τον προέδρο Μαουρίσιο Μάκρι και την κυβερνήτρια του Μπουένος Άιρες Μαρία Εουχένια Βιντάλ, να κλείσει η επιχείρηση και να απολυθούν οι εργαζόμενοι παίρνοντας τη μισή μόνο αποζημίωση (εκτός από 155 εργαζόμενους/ες οι οποίοι θα μεταφέρονταν σε άλλα τμήματα της εταιρείας). Το κύμα ιδιωτικοποιήσεων, κλεισιμάτων και απολύσεων έχει αυξηθεί από τότε που ο Μάκρι ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στα τέλη του 2015 και έχει οδηγήσει σε 179 χιλιάδες απολύσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καθώς και σε αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Για το κλείσιμο του συγκεκριμένου εργοστασίου η εταιρεία επικαλέστηκε την αύξηση του λειτουργικών εξόδων, αλλά στην πραγματικότητα αυτό που επιδιώκει είναι η επαναλειτουργία του εργοστασίου σε άλλο μέρος, στο Μαρ ντελ Πλάτα, όπου θα εξασφάλιζε ευκολότερη, φθηνότερη και λιγότερο προστατευμένη εργασία και κυρίως, χωρίς συνδικαλιστική οργάνωση. Η PepsiCo είναι μια από τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων και ποτών στον κόσμο, και τα κέρδη της στην Αργεντινή αυξήθηκαν κατά 2% από το 2016.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες της PepsiCo μαζί με αλληλέγγυους/ες είχαν καταλάβει τον χώρο του εργοστασίου από τις 20 Ιουνίου, με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης. Η αργεντίνικη συνδικαλιστική γραφειοκρατία δεν στήριξε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της PepsiCo, όμως ο αγώνας τους έγινε γνωστός και υποστηρίχτηκε από τους/τις εργαζόμενους/ες της Αργεντινής και από πολλά κομμάτια του κινήματος σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική – ακόμα και από τις ΗΠΑ. Η πλειοψηφική δύναμη του σωματείου της PepsiCo είναι η La Lista Bordó, μια συνεργασία εργαζομένων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και ανεξάρτητων εργαζομένων, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην απεργιακή κινητοποίηση και στην οργάνωση της αλληλεγγύης. Είναι κι αυτός όμως ένας λόγος για να θέλει η εταιρεία να διαλύσει το συγκεκριμένο εργοστάσιο.

Το πρωί της περασμένης Πέμπτης, ύστερα από απόφαση δικαστή, αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στον χώρο του εργοστασίου και διέλυσαν βίαια την κατάληψη, χτυπώντας άγρια τους/τις καταληψίες και κάνοντας χρήση δακρυγόνων, σπρέι πιπεριού και πλαστικών σφαιρών. Έγιναν επίσης συλλήψεις.

Οι εργαζόμενοι/ες αντιστάθηκαν για αρκετή ώρα στην επίθεση της αστυνομίας, καίγοντας ελαστικά για να διαλύσουν τα δακρυγόνα και στη συνέχεια αρκετοί/ες κατέφυγαν στο εσωτερικό του κτηρίου και μετά στη στέγη. Έξω από το εργοστάσιο, εργαζόμενοι/ες και αλληλέγγυοι/οι φοιτητ(ρι)ες έστησαν οδοφράγματα για να εμποδίσουν την επίθεση της αστυνομίας.

Μετά την βίαιη έξωσή τους, οι απεργοί/ες και οι αλληλέγγυοι/ες πήγαν με πορεία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, απαιτώντας την απελευθέρωση των 8 συλληφθέντων, οι οποίοι τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ύστερα από την την βίαιη διάλυση της κατάληψης έχει ξεκινήσει μια καμπάνια αλληλεγγύης και καταδίκης της αστυνομικής βίας σ’ ολόκληρη τη χώρα, η οποία έχει βρει μαζική ανταπόκριση. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο εξάλλου, βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή, η κάτοικοι της οποίας έχουν συμπαρασταθεί στους/στις απεργούς και κατά την επίθεση της αστυνομίας άρχισαν να χτυπούν κατσαρόλες και βοηθούσαν όσους/όσες είχαν τραυματιστεί από την αστυνομία.

Επίσης, στη γειτονική περιοχή Λα Πλάτα, εργαζόμενοι/ες και φοιτητ(ρι)ες προχώρησαν στο κλείσιμο ενός δρόμου σε ένδειξη συμπαράστασης στους/στις απεργούς της PepsiCo που χτυπιούνταν από την αστυνομία.

Φωτογραφίες

1 desalojo5 d5d212 el pais internaional 2038f3 fabrica 0ca224 pepsico toma desalojo 1920 6 1a026 2 0d7765 pepsicoclarin3 aaf606 pepsicoclarin4 d38e87 pepsicolanacion2 c67608 cops roof 32d0a9 roof 8e29510 cops la nacion dbcba

Πηγές:

http://www.leftvoice.org/Workers-Occupy-Factory-to-Keep-their-Jobs-with-PepsiCo

http://www.telesurtv.net/english/news/Argentina-Police-Evict-Detain-Workers-After-PepsiCo-Layoffs-20170713-0009.html

http://www.leftvoice.org/10-Images-of-the-Battle-at-PepsiCo

http://www.leftvoice.org/The-Battle-at-PepsiCo

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 17:58

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.