Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017 12:03

Αργεντινή: 30.000 διαδηλώνουν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους της PepsiCo

Αργεντινή: 30.000 διαδηλώνουν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους της PepsiCo

Περίπου 30.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη βάση του οβελίσκου στο κέντρο του Μπουένος Άιρες, την Τρίτη για να διαδηλώσουν για τους απολυμένους εργαζόμενους του σε αναστολή εργασιών εργοστασίου της PepsiCo. Οι εργαζόμενοι, αλληλέγγυοι, συνδικαλιστές και μέλη πολιτικών οργανώσεων διαδήλωσαν ειρηνικά μέσα από την περιοχή του κέντρου της πόλης πριν από την άφιξη μπροστά από το Κογκρέσο, όπου οι διοργανωτές εγκατέστησαν μια μεγάλη σκηνή που θα χρησιμεύσει ως βάση της «συνέχισης του αγώνα.»

1 ddd 2 ca60b

Η πορεία απαίτησε την επαναφορά των πάνω από 600 εργαζομένων στο εργοστάσιο της πολυεθνικής εταιρείας και παραγωγό αμέτρητων προϊόντων σνακ, PepsiCo. Οι εργάτες ανακάλυψαν ότι είχαν χάσει τη δουλειά τους μέσω ενός σημειώματος στην πόρτα του κλειστού εργοστασίου το πρωί της 20η Ιουνίου. Η PepsiCo αποφάσισε να μεταφέρει την παραγωγή της από το εργοστάσιο στα βόρεια του Μπουένος Άιρες στην Mar del Plata, όπου υπάρχει μικρή οργάνωση βάσης των εργαζομένων. Στο εργοστάσιο του Μπουένος Άιρες, το σωματείο καθοδηγείτε από εργαζόμενους που εντάσονται στο τροτσκιστικό Partido de Trabajadores Socialistas (PTS), καθώς και από μαχητικούς, ανεξάρτητους εργαζόμενους. Η αντι-γραφειοκρατική επιτροπή βάσης οργάνωσης των εργαζομένων οργανώνει τακτικές συνελεύσεις όπου οι εργαζόμενοι ψήφισαν για να αγωνιστούν για καλύτερες συνθήκες στην εργασία, καθώς και για την αλληλεγγύη με κινήσεις όπως η «απεργία της Γυναίκας» και «Ούτε μία λιγότερη». Αυτός είναι ο λόγος που η PepsiCo θέλει να κλείσει αυτό το συγκεκριμένο εργοστάσιο.

2 Photo by Matías Baglietto

Φωτογραφία από Matías Baglietto

Όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με την απώλεια των θέσεων εργασίας τους, οι εργαζόμενοι δεν το έβαλαν κάτω τόσο εύκολα, προχωρώντας στην κατάληψη του εργοστασίου. Διαμαρτυρήθηκαν επίσης για το κλείσιμο όλο τον επόμενο μήνα και αύξησαν την ευαισθητοποίηση των κατοίκων για την κατάστασή τους .

Την Πέμπτη 13 Ιουλίου, οι εργάτες και οι υποστηρικτές τους υπέστησαν βίαια έξωση από το εργοστάσιο, φέρνοντας ακόμα μεγαλύτερο ξέσπασμα της υποστήριξης από την πόλη, το έθνος και τη διεθνή κοινότητα. Ο αγώνας στην PepsiCo ήταν στο εξώφυλλο πολλών μεγάλων εφημερίδων, ενώ συχνά δημοσιεύονται ακόμα και στον αστικό τύπο, ευνοϊκές ιστορίες για τον αγώνα των εργαζομένων. Την ίδια ημέρα, το τμήμα 6 του δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι το κλείσιμο ήταν παράνομο λόγω της έλλειψης κατάλληλων εγγράφων που αποδεικνύουν την οικονομική κρίση του εργοστασίου και την λανθασμένη κατάθεση της Διαδικασίας πρόληψης κρίσης. Το δικαστήριο διέταξε στη συνέχεια ότι θα αποκατασταθούν οι εργαζόμενοι. Τα αποτελέσματα της δικαστικής υπόθεσης μέλει ακόμα να τα δούμε, καθώς η PepsiCo είναι πιθανό να προσφύγει κατά της απόφασης. Εν τω μεταξύ, οι διοργανωτές για την υποστήριξη της PepsiCo συνεχίζουν να οργανώνουν διάφορες δράσεις.

3 tues pepsico 2 247e1

Πολλά συνδικάτα, οργανώσεις και πολιτικά κόμματα εκπροσωπήθηκαν στην πορεία την Τρίτη, καθώς και ανένταχτοι υποστηρικτές, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές. Στις ομάδες περιλαμβάνονται το Central de Trabajadores (CTA), Suteba, η Ένωση Εργαζωμένων στην Εκπαίδευση (UTE), ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Δημόσιο (ΑΤΕ), φοιτητικές οργανώσεις από το Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες, μέλη του κινήματος #NiUnaMenos, εργάτες από τα εργοστάσια των άλλων πολυεθνικών εταιρειών, φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Madres de Plaza de Mayo, το Frente Milagro Sala, του Συλλόγου Εργατικών Δικηγόρων, τα πολιτικά κόμματα του Αριστερού Μετώπου και των Σοσιαλιστών Εργατών, και πολλά άλλα. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα ενιαίο μέτωπο των διαφόρων οργανώσεων των εργαζομένων και των συνδικάτων για την υπεράσπιση των εργαζομένων PepsiCo.

4 coke workers 1a217

Στο μπροστινό μέρος της πορείας ήταν εργαζόμενοι της PepsiCo, ιδιαίτερα μια ομάδα γυναικών εργαζομένων που έχει γίνει γνωστή ως «λέαινες» της PepsiCo. Μαζί τους διαδήλωσαν κάποιες από τις Madres de La Plaza de Mayo. Η Cecilia, μία από τις απολυμένες εργάτριες της PepsiCo είπε, «έχω στην PepsiCo 20 χρόνια. Στην αρχή είχε μόνο τρεις γραμμές παραγωγής και τώρα έχει 6. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία μεγάλωσε και μεγάλωσε με δικά μας έξοδα, μεγάλωσε στις πλάτες μας και λόγω της εργασίας μας.»Πήγε για να πει στο πλήθος, «Αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο για εμάς. Είναι για όλους εκείνους που έχουν απολυθεί σε αυτή τη χώρα.»

5 Not one more of us without a job

Ούτε ένας περισσότερος από εμάς χωρίς δουλειά

Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε μπροστά από το Εθνικό Κογκρέσο, όπου οι εργαζόμενοι έστησαν μια σκηνή που θα χρησιμεύσει ως κέντρο για την οργάνωση του αγώνα, όχι μόνο των εργαζομένων της PepsiCo, αλλά και των εργαζομένων που έχουν δεχθεί την αδυσώπητα επίθεση από τα κυβερνητικά μέτρα λιτότητας και τις απολύσεις των εταιρειών. Οι εργαζόμενοι και οι υποστηρικτές τους, θα βρίσκονται εκεί όλο το 24ωρο.

Η πορεία έδειξε την συνεχή στήριξη στους εργαζομένους της PepsiCo και των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι αποφασιστικές ενέργειες των εργαζομένων, ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, μπορεί να βρει στήριξη στο μαζικό αριθμό των ανθρώπων και να θέσει ένα πραγματικό αγώνα κατά των επιθέσεων και της λιτότητας.

Ωστόσο, ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Προς το παρόν, οι εργάτες και οι υποστηρικτές τους συνεχίζουν να αγωνίζονται. #TodosSomosPepsico.

Athens Indymedia, 20 Ιουλίου 2017 («30,000 Protest PepsiCo Factory Closure, Police Repression», LeftVoice, 19 Ιουλίου 2017) 

Διαβάστε επίσης: «Αργεντινή: άγρια επίθεση της αστυνομίας στους/στις απεργούς της PepsiCo» 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 17:56

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.