Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2017 21:04

Ελληνοκύπριοι εθνικιστές έθαψαν σκοτωμένους και ζωντανό Τουρκοκύπριο το 1963

Μια είδηση από την Κύπρο προκαλεί φρίκη για το μέγεθος της βαρβαρότητας που μπορεί να πάρει ο εθνικισμός. Η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων ετοιμάζεται να ανασκάψει ομαδικό τάφο Τουρκοκύπριων αγνοουμένων, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από ακροδεξιές ελληνοκυπριακές οργανώσεις το 1963. Την πληροφορία για τον χώρο ταφής αποφάσισε να δώσει ο άνθρωπος τον οποίο οι ακροδεξιοί δολοφόνοι ανάγκασαν να θάψει τα θύματά τους. Όμως... δεν ήταν όλοι νεκροί. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ελληνοκύπριοι ακροδεξιοί έθαψαν και έναν νεαρό ο οποίος ήταν ζωντανός.

Τα Χριστούγεννα του 1963 ο Μακάριος αποφάσισε να καταργήσει πραξικοπηματικά τα άρθρα του Συντάγματος με τα οποία διασφαλίζονταν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των Τουρκοκύπριων, στην προσπάθειά του να προωθήσει τον βασικό στόχο του ελληνοκυπριακού αστικού κόσμου για πλήρη και αποκλειστική ελληνοκυπριακή κυριαρχία πάνω στο νησί. Για να αποτρέψει αντιδράσεις απ’ την πλευρά των Τουρκοκύπριων ενάντια στο πραξικόπημά του, ο Μακάριος είχε ήδη αναθέσει σε πρωτοπαλίκαρά του (μεταξύ των οποίων και ο μετέπειτα πραξικοπηματίας Νίκος Σαμψών, αλλά και ο τέως πρόεδρος Τάσος Παπαδόπουλος) την συγκρότηση ένοπλων οργανώσεων οι οποίες (και με τη βοήθεια της ΕΛΔΥΚ) επιτέθηκαν στους Τουρκοκύπριους δολοφονώντας τους και λεηλατώντας τις περιουσίες τους. Το αποτέλεσμα ήταν 364 Τουρκοκύπριοι νεκροί, ενώ το σύνολο σχεδόν του τουρκοκυπριακού πληθυσμού αναγκάστηκε να καταφύγει σε θύλακες στους οποίους οι ελληνοκυπριακές και ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις εφάρμοσαν ασφυκτικό αποκλεισμό για τα επόμενα δέκα χρόνια. Επίσης υπήρχαν 219 Τουρκοκύπριοι αγνοούμενοι, δηλαδή δολοφονημένοι και ενταφιασμένοι σε ομαδικούς τάφους σε άγνωστο μέρος (άμαχοι όλοι τους).

Μια απ’ αυτές τις περιπτώσεις ομαδικής δολοφονίας και ενταφιασμού είναι κι αυτή που μας ήρθε ως είδηση από την Κύπρο. Αναδημοσιεύουμε το σχετικό άρθρο από την ιστοσελίδα Διάλογος.

Έθαψαν σκοτωμένους και ζωντανό Τουρκοκύπριο!

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Εκσκαφή για ομαδικό τάφο Τουρκοκύπριων σε περιοχή της Μιας Μηλιάς

Συγκλονιστικές μαρτυρίες και αξιόπιστες πληροφορίες οδηγούν σε νέα εκσκαφή για εντοπισμό οστών Τουρκοκύπριων αγνοουμένων του 1963.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, η ΔΕΑ κατέχει μαρτυρία η οποία αξιολογήθηκε ως βάσιμη και αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να ξεκινήσουν εκσκαφές σε συγκεκριμένη περιοχή της Μιας Μηλιάς.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, η εκσκαφή θα γίνει στην τοποθεσία «Λούκκοι» Αλέξανδρου Δημητρίου, η οποία βρίσκεται απέναντι από τη βιομηχανική περιοχή της Μιας Μηλιάς.

Εκεί φαίνεται να υπάρχει ομαδικός τάφος Τουρκοκύπριων αγνοουμένων.

Πρόκειται για μια δύσκολη εκσκαφή, αλλά υπήρξε συνεργασία από όλα τα μέλη της ΔΕΑ και έγιναν οι αναγκαίες τεχνικές και άλλες προετοιμασίες και αναμένεται το έργο να ξεκινήσει τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου.

Μαρτυρία λίγο πριν το θάνατο!

Η πληροφορία στη ΔΕΑ δόθηκε πριν λίγους μήνες από αξιόπιστο μάρτυρα, ηλικιωμένο κάτοικο της κατεχόμενης Μιας Μηλιάς, λίγο πριν πεθάνει. Πρόκειται για άτομο το οποίο όλα αυτά τα χρόνια κουβαλούσε το βάρος της ενοχής αλλά και των απειλών να μην μιλήσει.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία, παραμονές των Χριστουγέννων 1963 φορτηγό με τέσσερις Ελληνοκύπριους, οι οποίοι οπλοφορούσαν, κινείτο στην περιοχή «Λούκκοι» στη Μια Μηλιά. Το φορτηγό έγινε αντιληπτό από οδηγό τρακτέρ, ο οποίος εργαζόταν στην εταιρεία του Αλέξανδρου Δημητρίου -χωματουργικές εργασίες και μεταφορά χώματος για την κατασκευή τούβλων. Όταν ο οδηγός είδε το ύποπτο φορτηγό να πλησιάζει, διερωτήθηκε αν ήθελε να φορτώσει χώμα. Πλησίασε προς το φορτηγό και τα τρία άτομα, τα οποία κάθονταν δίπλα από τον οδηγό, κατέβηκαν. Φορούσαν καπελάκια. Τους ρώτησε τι θέλουν και αμέσως ένας από αυτούς πρόταξε το πιστόλι, λέγοντας: «Έχουμε άτομα στο αυτοκίνητο για να θάψουμε. Αν δεν το κάνεις, θα σε θάψουμε κι εσένα μαζί τους…». Ο οικογενειάρχης οδηγός του τρακτέρ μάταια προσπάθησε να τους αποτρέψει. Υπό την απειλή του όπλου, αναγκάστηκε να βγάλει λάκκο μέσα στη ράμπα που διεξάγονταν οι χωματουργικές εργασίες.

Εικόνα που δεν ξεχνιέται ποτέ

Ο οδηγός του ύποπτου φορτηγού έκανε πισινή, ανεβάζοντας απότομα τον κρίκο, ρίχνοντας στο λάκκο 5-6 ανθρώπινα πτώματα, αλλά και ένα νεαρό ζωντανό, ο οποίος φώναζε και έκλαιγε…

Ο οδηγός του τρακτέρ σοκαρισμένος τούς ρώτησε ξανά «τι κάνετε, τι κάνετε, υπάρχει ζωντανό μωρό…», αλλά υπό την απειλή του όπλου τον εξανάγκασαν να κλείσει τον λάκκο.

Από τότε ο οδηγός του τρακτέρ κουβαλούσε μέχρι και πρόσφατα εφιάλτες, γνωρίζοντας για τη βαναυσότητα της πράξης για την οποία τόσα χρόνια δεν μπορούσε να μιλήσει, αφού δεχόταν απειλές για την οικογένειά του.

«Ματωμένα Χριστούγεννα»

Να σημειώσουμε ότι η χρονική περίοδος του εγκλήματος ήταν κατά την περίοδο των διακοινοτικών ταραχών, γνωστών ως τα «Ματωμένα Χριστούγεννα», όπου οι παραστρατιωτικοί της ΤΜΤ του Ρ. Ντενκτάς συγκρούονταν με τους παραστρατιωτικούς του Π. Γιωρκάτζη, με δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους, Ε/κ και Τ/κ, ανάμεσά τους και αθώα γυναικόπαιδα.

Μακριά από φανατισμό και άγονες αντιπαραθέσεις, μετά από τόσα χρόνια, η παραδοχή των ιστορικών γεγονότων και μαρτυριών μάς διδάσκει. Μαρτυρίες, όπως πιο πάνω, όσο κι αν κάποιοι δεν θέλουν να το παραδεχθούν, επιβεβαιώνουν ότι υπήρξαν εγκλήματα και από τις δύο πλευρές με πρωταγωνιστές φασιστικά, εθνικιστικά και ακραία στοιχεία που δρούσαν τόσο στην ελληνοκυπριακή όσο και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Πηγή: Διάλογος, 12 Αυγούστου 2017. 

 


Διαβάστε επίσης: «Ο πόνος δεν γιορτάζεται! / Acıların bayramı olmaz»: Αντιεθνικιστική κινητοποίηση Τουρκοκύπριων

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 17:34

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.