Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 18:21

Καταλονία: Τρείς μέρες πριν το δημοψήφισμα. 28 Σεπτέμβρη

Μαζική διαδήλωση φοιτητών στην Plaça Universitat1 για το δικαίωμα στην ψήφο. Οι φοιτητές φώναζαν « Οι δρόμοι θα είναι πάντα δικοί μας».2

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν και οι πυροσβέστες. Το πυροσβεστικό σώμα κυρίως στην Καταλονία έχει επιδείξει μία εξαιρετική στάση ταύτισης με τα κοινωνικά αιτήματα καθώς εδώ και περίπου 5 χρόνια δεν δέχεται να υπακούσει σε διαταγές για εκτέλεση εξώσεων.

Οι πυροσβέστες της Βαρκελώνης προσφέρονται για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια στο δημοψήφισμα της 1-O

Η πυροσβεστική υπηρεσία της Βαρκελώνης συμφώνησε να διατηρήσει τα μηνύματα υπέρ της «δημοκρατίας» και των «θεμελιωδών δικαιωμάτων» τόσο στα πάρκα όσο και στα οχήματα.

Το σώμα της Πυροσβεστικής της Βαρκελώνης, το οποίο συνήλθε σε συνέλευση την περασμένη Τρίτη το πρωί για την προσδιόρηση της θέσης κατά το δημοψήφισμα της Κυριακής, έχει προσφερθεί στην Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC) για να «κάνουν κλοιό ασφαλείας για την εξασφάλιση της ειρηνικής ανάπτυξης πράξεων» που αφορούν την ψηφοφορία. Η απόφαση έχει ανακοινωθεί μέσω του κοινωνικού δικτύου Twitter οι εκπρόσωποι των συνδικάτων του CC.OO. στο σώμα.

Οι πυροσβέστες συζήτησαν για περισσότερο από τρεις ώρες ποιος είναι ο ρόλος τους την Κυριακή, στη μέση μιας συζήτησης για την υπακοή και την κυβερνητική κατεύθυνση των δημόσιων δυνάμεων ασφαλείας. Μετά από αρκετές ψήφους των συνοδών και το προσωπικό της φρουράς έχουν αποφασίσει επτά μέτρα από εδώ μέχρι την Κυριακή.

Πρώτον, θα καταρτίσουν «ένα μανιφέστο ενάντια στις επιθέσεις κατά των θεμελιωδών δικαιωμάτων που διεξήχθησαν τις τελευταίες ημέρες». Θα αμφισβητήσουν επίσης δικαστικά την "εντολή παροχής υπηρεσιών που περιορίζει τα δικαιώματα έκφρασης και εκδήλωσης" των πυροσβεστών.

Επίσης προειδοποιούν ότι δεν αφαιρούν όπως τους έχει ζητηθεί τα μηνύματα και πανό για την υπεράσπιση της «δημοκρατίας» και «θεμελιώδη δικαιώματα», τόσο σε πάρκα και υποκαταστήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας και από τα οχήματα της υπηρεσίας.

Εν αναμονή των κυρώσεων του κράτους για την παραβίαση των συλλογικών οδηγιών που έχουν δοθεί στις δυνάμεις ασφαλείας, η συνέλευση συμφώνησε να καλέσει πλατφόρμα των Πυροσβεστών της Βαρκελώνης για τη διαχείριση του κουτιού αντίστασης - ένα όργανο που συνήθως συνδέεται με απεργίες και διαμαρτυρίες- για την κάλυψη των μισθολογικών απαιτήσεων.3

Σε μία διαδήλωση παρωδία, μπάτσοι της εθνικής αστυνομίας κρατώντας ισπανικές σημαίες ,έκαναν πορεία διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς τους. (Οι τοπικοί μπάτσοι της Καταλονίας πληρώνονται καλύτερα). Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε λίγα στενά μακριά από την ογκωδέστατη φοιτητική συγκέντρωση υπέρ του δικαιώματος ψήφου και της ανεξαρτησίας.4

Οι επιτροπές υπεράσπισης του δημοψηφίσματος οργανωμένες ανα συνοικίες συγκεντρώθηκαν σε διάφορες πόλεις της Καταλονίας για να οργανώσουν την υπεράσπιση των εκλογικών κέντρων.

Τακτική γενική απεργία για την 3η Οκτωβρίου στην Καταλονία ενάντια στην καταστολή και τις εργατικές μεταρρυθμίσεις και για την υπεράσπιση της ελευθερίας

ΗCGT, Intersindical Alternativa, Intersindical CSC y COS, στις οποίες έχουν ενταχθεί οι CNT-AIT, Co.bas και Construcció (συνδικάτο τηλεφωνίας) έχουν συμφωνήσει να καλέσουν σε γενική απεργία σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της Καταλονίας για τις 3 Οκτωβρίου. Η πρόσκληση έχει την υποστήριξη του φοιτητικού κινήματος, των πολυάριθμων κοινωνικών κινημάτων και των αριστερών κομμάτων όπως το CUP ή το Podem.

Η εμφάνιση της εργατικής τάξης με τους δικούς της μεθόδους πάλης είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κλιμάκωσης της καταστολής από το κράτος κατά του Καταλανικού λαού και, στη διαδικασία, να υπερασπιστεί τις αξιώσεις της ίδιας της τάξης.

Η πρόσκληση για την 3η του Οκτώβρη για ενιαία γενική απεργία στην Καταλονία από τον ταξικό συνδικαλισμό και τους εναλλακτικούς, με την υποστήριξη του φοιτητικού κινήματος και των πιο μαχητικών κοινωνικών κινημάτων, είναι ως εκ τούτου μεγάλη είδηση, αν και δεν έχουν δυστυχώς, και για άλλη μια φορά, με την υποστήριξη των διευθύνσεων του CCOO και UGT, που έπρεπε να ανοίξει μια εσωτερική δημοκρατική διαδικασία όπου τα μέλη που ασκούν το δικαίωμά τους να αποφασίζουν για ένα τόσο σημαντικό θέμα.

Οι λόγοι για την κάλεσμα είναι: η ζήτηση για τεθεί ένα τέλος στην αναστολή των πολιτικών δικαιωμάτων που βιώνουν τις τελευταίες εβδομάδες στην Καταλονία, την απόρριψη της παρουσίας της αστυνομίας και του στρατού σε πολλές θέσεις εργασίας και την κατάργηση των μεταρρυθμίσεων εργασίας, του 2010 και του 2012.

Η συνομοσπονδιακή επιτροπή της CGT, εν τω μεταξύ, έλαβε δημόσια στήριξη για το κάλεσμα της απεργίας την περασμένη Τρίτη με την έγκριση του 70% των μελών της.

Το κάλεσμα δεν μετρά μέχρι στιγμής με την υποστήριξη των δύο μεγάλων συνδικάτων στην Καταλονία, UGT και CCOO, οι οποίες έχουν αποσυνδεθεί από το κάλεσμα και έχουν ενθαρρύνει την καθιέρωση της «Taula ανά Δημοκρατία», μαζί με το ANC, Omnium και άλλες οντότητες και ομάδες.

Πηγή: Athens Indymedia, 29 Σεπτεμβρίου 2017 

1 https://www.facebook.com/hashtag/pla%c3%a7auniversitat?source=feed_text&story_id=1528313187190619

2 https://www.facebook.com/enough14/videos/1528313187190619/

3 https://www.facebook.com/enough14/videos/1528306510524620/

4 https://www.facebook.com/enough14/videos/1528334507188487/

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 17:10

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.