Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2017 13:10

Η ακυβέρνητη Αϊτή: «Θα κάψουμε το Κοινοβούλιο!»

 

Από τον Σεπτέμβριο συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες στην Αϊτή, η οποία εξακολουθεί να προσπαθεί να ανακάμψει από τον καταστροφικό σεισμό του 2010, ο οποίος έχει αφήσει πολλούς να ζουν σε σκηνές χωρίς σωστή αποχέτευση, οδηγώντας σε επιδημία χολέρας, καθώς και τις πιο πρόσφατες επιπτώσεις των τυφώνων Matthew και Irma, την αχαλίνωτη διαφθορά και από μία από τις πιο ακραίες φτώχειες σε ολόκληρη την περιοχή.

Από τον Σεπτέμβριο, ο Συνασπισμός της Δημοκρατικής Οργάνωσης ανακοίνωσε διαμαρτυρίες κατά του προϋπολογισμού 2017-2018, που ονομάστηκε «Προϋπολογισμός Θανάτου», που περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων που προορίζονται για τους φτωχούς καθώς και μείωση των ενισχύσεων. Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε τον Ιούλιο και τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου. Το Miami Herald περιγράφει μερικές από τις πρώτες εξεγέρσεις:

Με επικεφαλής έναν πρώην υποψήφιο για την προεδρία, τον Jean-Charles Moïse, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν μια επιχείρηση στρατιωτικού τύπου, εμποδίζοντας τις βασικές διασταυρώσεις γύρω από την πρωτεύουσα και παραλύοντας την μητροπολιτική Port-au-Prince. Πίσω από το προεδρικό μέγαρο, οι μασκοφόροι αστυνομικοί της Εθνικής Αστυνομίας της Αϊτής δέχτηκαν πέτρες μετά την εκτόξευση νερού και δακρυγόνων στους διαδηλωτές, αναγκάζοντας παιδιά σχολείου και διαδηλωτές να τρέχουν για να καλυφθούν.

Στη ρίζα του θυμού βρίσκονται οι πολλές νέες αυξήσεις φόρων - αυξήσεις φόρων για ιδιοκτησία, διαβατήρια και προστίμων για παραβιάσεις της κυκλοφορίας - τα οποία τέθηκαν στον προϋπολογισμό και εγκρίθηκαν από το κοινοβούλιο μόλις λίγες ώρες πριν ο τυφώνας Irma αγγίξει στη βόρεια ακτή της Αϊτής, κατακλύζοντας αγροκτήματα και πλήττοντας πάνω από 8.000 σπίτια σε ολόκληρη τη βόρεια περιοχή.

Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει αύξηση κατά 74% των μισθών, των αυτοκινήτων, του προσωπικού και των ταξιδιών ανά ημέρα για τα μέλη του κοινοβουλίου. Επίσης στον προϋπολογισμό είναι ένας νέος φόρος που επιβάλλεται στους πολίτες της Αϊτής πριν αποκτήσουν πρόσβαση στις κυβερνητικές υπηρεσίες. Το ποσό - 10.000 γκουρντς ή $ 159 ανά έτος, ανάλογα με τη συναλλαγματική ισοτιμία -απαιτείται επίσης από τους Αϊτινούς που ζουν στο εξωτερικό.

Ένας άνδρας στους δρόμους στα μέσα Σεπτεμβρίου σχολίασε:

«Η επανάσταση μόλις ξεκίνησε. Ο Jovenel Moise θα πρέπει να ανακαλέσει τους φόρους του ή θα πρέπει να φύγει αμέσως», δήλωσε ο Jacques Menard, ένας 31χρονος διαδηλωτής. «Και αυτό είναι μια προειδοποίηση επειδή η επόμενη φάση μπορεί να είναι πολύ βίαιη».

Από τις αρχικές διαμαρτυρίες του Σεπτεμβρίου, οι διαδηλώσεις έχουν εξελιχθεί σε εξέγερση, με τις διαδηλώσεις, τις απεργίες, τις ταραχές και τις συγκρούσεις με την αστυνομία να εξαπλώνονται και το πλήθος να αναπτύσσει όλο και περισσότερο εξεγερσιακές λογικές και να στοχεύει ολόκληρη τη δομή της κυβέρνησης. Σε ένα βίντεο εμφανίζεται ένας άνδρας να λέει: «Καίμε ελαστικά, καταστρέφουμε πράγματα μέχρι να μας σκοτώσουν».

Τον Οκτώβριο οι μεταφορείς έκλεισαν μεγάλα τμήματα της χώρας με διαδηλώσεις εναντίον του νόμου και τουλάχιστον 45 δήμαρχοι «κατέβηκαν σε απεργία για να διαμαρτυρηθούν για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο».

Καθώς οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, έχουν αποκτήσει έναν επαναστατικό χαρακτήρα που στοχεύει σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Όπως ανέφερε το Tele-Sur:

Οι αστυνομικές δυνάμεις συγκρούονται με χιλιάδες διαδηλωτές στην Αϊτή – οι οποίοι απαιτούν από την κυβέρνηση να παραιτηθεί και να ανακαλέσει το νομοσχέδιο που εγκρίνει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να περάσουν από μια περιοχή της ανώτερης τάξης της πρωτεύουσας Port-au-Prince την Τρίτη προς το κέντρο της πόλης στο Petionville, αλλά οι αστυνομικοί τους σταμάτησαν στα μισά του δρόμου με δακρυγόνα και κανόνια νερού.

Η αστυνομία απάντησε με βιαιότητα. Οι διαδηλώσεις έχουν γίνει επανειλημμένως πεδίο τραυματισμών που οφείλονται σε αστυνομικές σφαίρες και δακρυγόνα. Τον Οκτώβριο, η αστυνομία προσπάθησε να καταστείλει τις διαμαρτυρίες, καθώς οι διαδηλωτές απάντησαν προσπαθώντας να κάψουν ένα βενζινάδικο και να συγκρουστούν με την αστυνομία. Ενώ τα συνδικάτα και τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αναλάβει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να κατευθύνουν και να εκπροσωπήσουν το κίνημα ενάντια στον προϋπολογισμό, είναι σαφές ότι αυτό που εξελίσσεται στην Αϊτή αναπτύσσετε πέρα από τα όρια του ελέγχου τους, καθώς οι πολιτικοί ηγέτες προσπάθησαν να καταδικάσουν «τη βία.»

Πηγή: Athens Indymedia, 28 Οκτωβρίου 2018.

«Haiti Ungovernable: “We Will Burn the Parliament Down!”», It's Going Down, 27 Οκτωβρίου 2017. 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 16:06

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.