Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2020 15:32

Νόμιμες οι εκτρώσεις στην Αργεντινή! Ένα πρώτο βήμα για μια τεράστια νίκη...

Αργεντινή: Υπερψηφίστηκε από την Βουλή το νομοσχέδιο για τις αμβλώσεις

Η Κάτω Βουλή του Κογκρέσου της Αργεντινής ενέκρινε το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων την Παρασκευή το πρωί. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο τομή για τα γυναικεία δικαιώματα και ένα μεγάλο βήμα για τη νομοθεσία που θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για μια ευρύτερη αλλαγή στο ζήτημα αυτό στη συντηρητική Λατινική Αμερική. Το νομοσχέδιο πρέπει να συζητηθεί και να ψηφιστεί από την Γερουσία.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Αργεντινής ψήφισε το νομοσχέδιο με 131 ψήφους υπέρ, 117 κατά και 6 αποχές.

Μέχρι στιγμής, η άμβλωση στην Αργεντινή είναι νόμιμη μόνο σε περιπτώσεις βιασμού ή θανατηφόρου απειλής για τη ζωή μιας γυναίκας. Ο προτεινόμενος νόμος θα μπορούσε να νομιμοποιήσει την άμβλωση σε όλες τις περιπτώσεις έως και 14 εβδομάδες...

Την ώρα που ψηφιζόταν το νομοσχέδιο χιλιάδες φεμινίστριες και υποστηρίκτριες του νόμου φορώντας πράσινα μαντήλια πέρασαν την νύχτα έξω από το κτίριο της Βουλής στο Μπουένος Άιρες περιμένοντας τα νέα και ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και εκδηλώσεις χαράς στο άκουσμα της καλής είδησης.

   

   

argentini2

  

Λίγα μέτρα μακρυά από την Κάτω Βουλή χριστιανικά σωματεία και ομάδες της αντιπολίτευσης με μπλέ μαντήλια που διαδήλωναν ενάντια στο νομοσχέδιο αντέδρασαν με σφοδρότητα.

Η Διεθνής Αμνηστία χαιρέτισε την έγκριση του νομοσχεδίου και κάλεσε τη Γερουσία της χώρας να μην «γυρίσει την πλάτη της» στις γυναίκες και να βοηθήσει στον τερματισμό των παράνομων αμβλώσεων που διακινδυνεύουν τη ζωή των γυναικών.

Να θυμίσουμε ότι σε μια θυελλώδη συνεδρίαση τον Αύγουστο του 2018 η Γερουσία της χώρας του Πάπα Φραγκίσκου καταψήφισε το προηγούμενο νομοσχέδιο υπέρ των αμβλώσεων ισχυροποιώντας ωστόσο το φεμινιστικό κίνημα ενώ η νομιμοποίηση των αμβλώσεων αποτέλεσε προεκλογική υπόσχεση του προέδρου Φερνάντες.

ΠΗΓΗ: www.alterthess.gr/

argentini0

Ένα πρώτο βήμα για μια τεράστια νίκη στην Αργεντινή!

Μετά από 20 ώρες συνεδρίασης και με χιλιάδες γυναίκες, φεμινίστριες αλλά και αλληλέγγυους και αλληλέγγυες στο δρόμο εγκρίθηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των εκτρώσεων. Οι δρόμοι του Μπουένος Άιρες πλημμύρισαν από γυναίκες που φορούσαν ένα πράσινο μαντίλι, σύμβολο του αγώνα τους, και κρατούσαν πανό στα οποία έγραφαν: «Νόμιμη άμβλωση τώρα, δωρεάν και στα νοσοκομεία!».

Το νομοσχέδιο πέρασε με 131 ψήφους υπέρ και 117 ψήφισαν κατά. Είναι η ένατη φορά που κατατίθεται στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων ως τη 14η εβδομάδα της κύησης κι αναγκάζει όσους γιατρούς είναι αντίθετοι στην πρακτική ναι μεν να δηλώσουν την αντίρρηση αυτή ωστόσο τους υποχρεώνει να καθοδηγούν τις ασθενείς ώστε να λάβουν την κατάλληλη φροντίδα.

Ο νόμος που πέρασε από το κοινοβούλιο της Αργεντινής αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση στη Γερουσία πριν το τέλος του έτους. Η έγκριση από τη Γερουσία αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για το φεμινιστικό κίνημα όπου θα κληθεί να δώσει και άλλους αγώνες.

Μένουμε Ενεργοί - υγεία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη

 

argentini1

SOMOS LAS NIETAS DE TODAS LAS BRUJAS QUE NUNCA PUDIERON QUEMAR!

Νόμιμες οι εκτρώσεις στην Αργεντινή!

Ο αγώνας για την νομιμοποίηση της έκτρωσης είχε μια τεράστια νίκη, καθώς η κάτω Βουλή της χώρας με τον νέο νόμο που υπερψηφίστηκε επιτρέπει στις γυναίκες να κάνουν οικειοθελή έκτρωση μέχρι και την 14η εβδομάδα της κύησης.

Η Αργεντινή μαζί με την Ουρουγουάη και την Κούβα, εντάσσονται στις μοναδικές χώρες της Λατινικής Αμερικής που έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμα στην άμβλωση. Στην μαραθώνια διαβούλευση των 15 ωρών παρά την βροχή και το κρύο η " πράσινη παλίρροια" των θηλυκοτήτων με τα πράσινα μαντήλια κατέκλυσε τον χώρο έξω από

Οι μέθοδοι για την άμβλωση που παραμένει παράνομη για πολλές χώρες περιλαμβάνουν τη χρήση βελόνας πλεξίματος ή αιχμηρής κρεμάστρας ρούχων για να σπάσει ο αμνιακός σάκος μέσα στη μήτρα. Άλλες φορές καταφεύγουν σε βότανα ή γίνεται χρήση άλλων φαρμάκων αμφιβόλου ποιότητας που μπορούν να τις οδηγήσουν μέχρι στον θάνατο.

Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση των σωμάτων και στην ασφαλή και χωρίς αποκλεισμούς άμβλωση έχει αυξημένη βαρύτητα ειδικά σε μια καθολική χώρα όπως η Αργεντινή.

Πιάνοντας το νήμα από τους αγώνες στην Πολωνία, οι φεμινισμοί μας τραντάζουν ολόκληρη την γη!

argentini5

argentini3

argentini4

Sabbat - Burn the Rich not the Witch

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2020 16:23

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.