Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2021 13:19

Λεωνίδας Μοίρας: «Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα μάτια των Οθωμανών»

Λεωνίδας Μοίρας

Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα μάτια των Οθωμανών

Εκδόσεις Τόπος, 2020.

 

Η παρούσα μελέτη επιχειρεί να φωτίσει μια σχετικά άγνωστη πτυχή της Ελληνικής Επανάστασης: Τις αντιδράσεις και τον τρόπο με τον οποίο οι Οθωμανοί προσέλαβαν και ερμήνευσαν το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα των Ελλήνων. Απευθύνεται τόσο στο εξειδικευμένο κοινό όσο και στον απλό αναγνώστη που επιθυμεί να κατανοήσει πληρέστερα τους κλυδωνισμούς και τις συνέπειες της Επανάστασης καθώς και της συνακόλουθης ίδρυσης του ανεξάρτητου κράτους στο εσωτερικό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Οι αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εξέλιξη των γεγονότων της Επανάστασης μέσα από την οπτική της οθωμανικής πολιτικής ελίτ της Κωνσταντινούπολης, των χρονικογράφων της Πύλης και των Οθωμανών αξιωματούχων από περιοχές της περιφέρειας οι οποίες βρέθηκαν στο επίκεντρο των πολεμικών συγκρούσεων.

Το βιβλίο φιλοδοξεί να αποτελέσει συμβολή στην ανάδειξη ορισμένων πλευρών του 1821 και να δώσει νέα ώθηση στην ιστορική έρευνα, μέσα από το «μονοπάτι της νηφαλιότητας και του αναστοχασµού», στοιχείων που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την κατανόηση ενός μείζονος γεγονότος όπως είναι η πράξη δημιουργίας του ελληνικού κράτους.

 

Ο Λεωνίδας Μοίρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης με ειδίκευση στη Νεότερη Οθωμανική Ιστορία. Από το 2019 είναι διδάκτωρ Οθωμανικής Ιστορίας. Διδάσκει Ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ως εντεταλμένος διδάσκων. Έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Τα κύρια επιστημονικά του ενδιαφέροντα κινούνται στον τομέα της γέννησης και της ανάδυσης των βαλκανικών εθνικισμών, στην ιστορία των ιδεών στα χρόνια της οθωμανικής περιόδου και στην πολιτική και κοινωνική ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τον 19ο αιώνα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2021 13:24

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.