Κυριακή, 10 Ιουλίου 2022 23:33

Δημοτικός σύμβουλος της Μόσχας καταδικάστηκε σε φυλάκιση 7 ετών για αντιπολεμική δήλωση

Γράφτηκε από

Ο Αλεξέι Γκορίνοφ με χειροπέδες σε ένα γυάλινο κλουβί κατηγορουμένου, κρατώντας ένα πλακάτ που γράφει:

"Χρειάζεστε ακόμα αυτόν τον πόλεμο;" [φωτο: Stringer/Reuters].

Δημοτικός σύμβουλος της Μόσχας καταδικάστηκε σε φυλάκιση 7 ετών για αντιπολεμική δήλωση

Ο Αλεξέι Γκορίνοφ δήλωσε σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 15 Μαρτίου ότι η Ρωσία διεξάγει επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Ένας περιφερειακός σύμβουλος της Μόσχας καταδικάστηκε σε φυλάκιση επτά ετών επειδή επέκρινε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε μια υπόθεση που ένας δικηγόρος επικριτής του Κρεμλίνου δήλωσε ότι είναι η πρώτη περίπτωση που κάποιος οδηγείται στη φυλακή βάσει του νέου νόμου για τις "ψευδείς πληροφορίες".

Ο Αλεξέι Γκορίνοφ, μέλος του περιφερειακού συμβουλίου του Κρασνοσέλσκι, δήλωσε σε συνεδρίαση του συμβουλίου στις 15 Μαρτίου, όπου συζητήθηκε ένας διαγωνισμός ζωγραφικής για παιδιά, ότι η Ρωσία διεξάγει επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

"Τι είδους διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής μπορούμε να συζητήσουμε για την Ημέρα του Παιδιού ... όταν έχουμε παιδιά που σκοτώνονται κάθε μέρα;", λέει σε μια καταγραφή της συνεδρίασης που αναρτήθηκε στο YouTube.

Συνελήφθη βάσει του άρθρου 207.3 του ποινικού κώδικα, που ψηφίστηκε λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου για να τεθεί εκτός νόμου η "σκόπιμη διάδοση ψευδών πληροφοριών για τον ρωσικό στρατό", που ορίζεται ως παροχή πληροφοριών που αποκλίνουν από τις επίσημες αναφορές.

Οι υποστηρικτές του Γκορίνοφ ανήρτησαν στο κανάλι τους στο Telegram μια φωτογραφία του δημοτικού συμβούλου, με χειροπέδες σε ένα γυάλινο κλουβί κατηγορουμένου, κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε: "Χρειάζεστε ακόμα αυτόν τον πόλεμο;" κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

"Μου πήραν την άνοιξη, μου πήραν το καλοκαίρι και τώρα μου πήραν άλλα επτά χρόνια από τη ζωή μου", ανέφεραν ότι είπε κατά την καταδίκη του την Παρασκευή.

Ο Λεονίντ Βολκόφ, επικεφαλής του επιτελείου του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε ότι η καταδίκη - που επιβεβαιώθηκε στον λογαριασμό Telegram του ίδιου του δικαστηρίου - είχε σκοπό να παραδειγματίσει τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τη λέξη "πόλεμος" για να αναφερθούν στις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Από τότε που ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί "ειδική στρατιωτική επιχείρηση", η Ρωσία έχει καταστείλει τα μέσα ενημέρωσης και τα άτομα που αναφέρονται στις ενέργειές της ως "πόλεμο" ή "εισβολή".

Σε πολλούς ανθρώπους έχουν επιβληθεί διοικητικά πρόστιμα επειδή διαμαρτυρήθηκαν κατά του πολέμου, αλλά ο δικηγόρος Πάβελ Τσίκοφ δήλωσε στο Telegram ότι μόνο δύο άλλοι έχουν καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα σύμφωνα με το άρθρο 207.3, και ότι στον έναν επιβλήθηκε πρόστιμο και στον άλλον ποινή φυλάκισης με αναστολή.

 ΠΗΓΗ: https://www.aljazeera.com/

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 10 Ιουλίου 2022 23:37

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.