Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022 00:49

Ανταρσίες στον ρωσικό στρατό

Ο στρατηγός Κίριλ Κούλακοφ καθυβρίζεται σε εικόνες από ανταρσία σε εκπαιδευτική βάση. Πηγή: East2West

 

 

Antimilitarismus

 

Ανταρσίες στον ρωσικό στρατό

 

 

«Το ζήτημα δεν είναι πώς ένας χαοτικός και εξεγερμένος άμαχος πληθυσμός μπορεί να ξεπεράσει τους καλά οργανωμένους και πειθαρχημένους στρατούς του καπιταλιστικού κράτους σε μάχη, αλλά πώς ένα μαζικό κίνημα μπορεί να παραλύσει εκ των έσω την αποτελεσματική μαχητική ικανότητα του στρατού και να επιφέρει την κατάρρευση και τη διάλυση των ένοπλων δυνάμεων του κράτους».

Χακί Αντάρτες[1]

 

 

Σε όλους τους πολέμους, αργά ή γρήγορα εμφανίζονται τάσεις λιποταξίας, σαμποτάζ διαφόρων ειδών και ανταρσίες από τη βάση. Τα κίνητρα όσων συμμετέχουν σε αυτές τις δραστηριότητες μπορεί να είναι ποικίλα και μερικές φορές αρκετά αντιφατικά. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται πάντα για μια σημαντική συμβολή στην υπονόμευση των ενόπλων δυνάμεων του κράτους, η οποία αποδυναμώνει την ικανότητα του στρατού να διεξάγει πόλεμο.

Παρά τη φιλοκαθεστωτική και φιλοπόλεμη προπαγάνδα, διαδίδονται πληροφορίες για το κακό πολεμικό ηθικό των στρατιωτών του ρωσικού στρατού. Οι στρατιώτες αρνούνται να ακολουθήσουν τις διαταγές, λιποτακτούν και οργανώνουν ανταρσίες.

Στην περιοχή Ουλιάνοφσκ, για παράδειγμα, περισσότεροι από 100 επιστρατευμένοι άντρες στασίασαν στις 2 Νοεμβρίου 2022. Η εξέγερση στο κέντρο εκπαίδευσης αναφέρθηκε από το αντιπολιτευόμενο ειδησεογραφικό κανάλι Serditaya Chuvashia (Οργισμένη Τσουβασία), σύμφωνα με το οποίο περισσότεροι από 100 επιστρατευμένοι στρατιώτες αρνήθηκαν να φύγουν για την Ουκρανία.

«Αρνούμαστε να λάβουμε μέρος στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση και θα αγωνιστούμε για τη δικαιοσύνη μέχρι να πάρουμε τα χρήματα που μας υποσχέθηκε η κυβέρνησή μας με επικεφαλής τον Ρώσο πρόεδρο! [...] Γιατί να πολεμήσουμε για αυτό το κράτος και να αφήσουμε τις οικογένειές μας χωρίς στήριγμα;» Υπάρχουν επίσης πιο πεζές δηλώσεις του τύπου «Μας έχουν γαμήσει».

Η εξέγερση καταπνίγηκε από τις OMON [Οτριάντ Μομπίλ'νιι Οσομπόγκο Ναζνατσένια / Μονάδες Πολιτοφυλακής Ειδικού Σκοπού] και τα στρατεύματα της Εθνοφρουράς, που υπάγονται άμεσα στον πρόεδρο Πούτιν. Ορισμένοι στρατιώτες συνελήφθησαν από τη στρατιωτική αστυνομία. Επίσης, όλα τα οπλοστάσια στην περιοχή σφραγίστηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι όσοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες και ολόκληρη η μονάδα επιτράπηκε να επιστρέψει στα σπίτια της για δύο ημέρες.

Μια άλλη ανταρσία των επιστρατευμένων ανδρών σημειώθηκε στο Καζάν. Οι επιστρατευμένοι στη βάση εκπαίδευσης διαμαρτυρήθηκαν για τις συνθήκες που πρέπει να υποστούν. Τους δόθηκαν σκουριασμένα αυτόματα τουφέκια, χωρίς νερό και φαγητό, αλλά τουλάχιστον πήραν μερικά καυσόξυλα. Ένας αξιωματικός ήρθε να διαπραγματευτεί με τους στρατιώτες. Ωστόσο, έφυγε γρήγορα λόγω των απειλών για βία.

Διέρρευσε επίσης μια επιστολή στην οποία οι Ρώσοι πεζοναύτες κατηγορούσαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι τους οδήγησε στη σφαγή. Καταγγέλλουν τον Πούτιν ότι τους μεταχειρίστηκε σαν «κρέας» και κατηγορούν τους στρατηγούς ότι τους χρησιμοποίησαν ως «τροφή για κανόνια». Οι αποθαρρυμένοι στρατιώτες ισχυρίζονται επίσης ότι οι διοικητές συγκαλύπτουν το χάος στο Ντόνετσκ και υποβαθμίζουν τον αριθμό των απωλειών από φόβο μήπως θεωρηθούν υπεύθυνοι.

Η επιστολή εμφανίστηκε την ώρα που ξέσπασε ανταρσία στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, κατά την οποία 2.000 στρατεύσιμοι περικύκλωσαν τον στρατηγό Κίριλ Κουλάκοφ και του φώναζαν οργισμένοι «Φύγε από εδώ!», «Ντροπή σου» και «Κάτω το καθεστώς [του Πούτιν]!».

Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, ο διοικητής ακούστηκε να λέει: «Απαντώ στις ερωτήσεις σας...». Αλλά ένας από τους εξαγριωμένους στρατεύσιμους φώναξε: «Γαμημένε στρατηγέ, ξέρεις πού μας στέλνεις»

Μία από τις ανταρσίες των Ρώσων στρατιωτών είχε ως αποτέλεσμα ακόμη και το θάνατο ενός συνταγματάρχη, ο οποίος φέρεται να καταπλακώθηκε σκόπιμα από ένα τανκ που οδηγούσαν οι ίδιοι οι υφιστάμενοί του. Το περιστατικό αναφέρεται από το Politico και άλλα μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ο Ρώσος συνταγματάρχης Γιούρι Μεντβέντεφ πέθανε σε νοσοκομείο της Λευκορωσίας αφού έπεσε θύμα ανταρσίας των ίδιων των υφισταμένων του. Σύμφωνα με το Politico, οι Ρώσοι στρατιώτες είχαν εξαντλήσει την υπομονή τους με τον διοικητή που τους είχε οδηγήσει στο θάνατο.

Παρά τον πολλαπλασιασμό των ανταρσιών, οι Ρώσοι στρατιώτες συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται από πολλούς ως φανατικοί υποστηρικτές του καθεστώτος Πούτιν. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Παρόλο που διαρρέουν πληροφορίες για στρατιώτες που αρνούνται να υπακούσουν, λίγοι πόροι πηγαίνουν στη δικτύωση ή στην πρακτική υποστήριξη για λιποταξίες, σαμποτάζ και ανταρσίες. Δεδομένου ότι υπάρχουν αμέτρητες πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των πολιτικών προσφύγων, θα πρέπει να υπάρξουν αρκετές και για την υποστήριξη των στασιαστών του στρατού.

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

“Vzpoury v ruské armádě” Antimilitarismus, 9 Νοεμβρίου 2022, https://antimilitarismus.noblogs.org/post/2022/11/09/vzpoury-v-ruske-armade/.

Antimilitarismus, “Mutinies in the Russian army”, Europe Solidaire Sans Frontières, http://www.europe-solidaire.org/spip.php?article64851.

 

 

Πηγές πληροφοριών:

«Россия: хроника радикального сопротивления 02.11 – 08.11.22», A2DAY, https://a2day.org/rossiya-hronika-radikalnogo-soprotivleniya-02-11-08-11-22/.

«Ruští vojáci se vzbouřili a přejeli svého velitele tankem, píše Politico», Echo24.cz, 27 Μαρτίου 2022, https://echo24.cz/a/SySLK/rusti-vojaci-se-vzbourili-a-prejeli-sveho-velitele-tankem-pise-politico.

“Russian brigade commander killed by his own forces”, Politico, 25 Μαρτίου 2022, https://www.politico.eu/article/russian-brigade-commander-killed-by-his-own-forces/.

Will Stewart, Katie Davis, “‘PUTINY’ GROWS We’re Putin’s cannon fodder, say Russian marines in letter – as vid shows mutinying troops tell general ‘shame on you’”, The Sun, 7 Νοεμβρίου 2022, https://www.thesun.co.uk/news/20345313/cannon-fodder-putin-bloodbath-battle-letter/.

 

 

Σημειώσεις

[1] Αναφορά στις ανταρσίες των Αμερικάνων στρατιωτών και ναυτών στον πόλεμος το Βιετνάμ: Khaki rebelové: Podvracení amerických ozbrojených sil za vietnamské války [Χακί αντάρτες: Η υπονόμευση των αμερικανικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ], Knihovnička Starého Krtka, 23 Φεβρουαρίου 2011, https://kknihovna.wordpress.com/2011/02/23/khaki-rebelove-podvraceni-americkych-ozbrojenych-sil-za-vietnamske-valky/. Στα αγγλικά: Matthew Rinaldi, “The olive drab rebels: military organising during the Vietnam era”, [1974], libcom.org, 22 Νοεμβρίου 2005, https://libcom.org/article/olive-drab-rebels-military-organising-during-vietnam-era-matthew-rinaldi. Το απόσπασμα που παρατίθεται προέρχεται από αυτό το βιβλίο.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022 02:39

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.