Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2022 23:52

Λευκορωσία: Αρχίζει σύντομα η δίκη των ηγετών του Λευκορωσικού Κογκρέσου Δημοκρατικών Συνδικάτων (BKDP)

Η δίκη των ηγετών του Λευκορωσικού Κογκρέσου Δημοκρατικών Συνδικάτων (BKDP) αρχίζει σύντομα

Τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2022, ένα κύμα ερευνών και συλλήψεων ακτιβιστών του ανεξάρτητου συνδικαλιστικού κινήματος σάρωσε τη Λευκορωσία και τον Ιούλιο, το Ανώτατο Δικαστήριο εκκαθάρισε όλα τα δημοκρατικά συνδικάτα. Τουλάχιστον 37 συνδικαλιστές ηγέτες και ακτιβιστές είναι παράνομα φυλακισμένοι αυτή τη στιγμή, εκ των οποίων αρκετοί έχουν ήδη καταδικαστεί σε πολυετή φυλάκιση.

Στις 20 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η δίκη κατά των ηγετών της συνομοσπονδίας συνδικάτων "Λευκορωσικό Κογκρέσο Δημοκρατικών Συνδικάτων" (BKDP) στο δικαστήριο της πόλης του Μινσκ. Αφορά τον πρόεδρο του BKDP Αλιαξάντρ Γιαρασούκ, τον αναπληρωτή πρόεδρο Σιαρχέι Αντούσεβιτς και την λογίστρια της συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας Ίρινα Μπουτ- Γκούσαϊμ.

 

Πάρτε μέρος στην ηλεκτρονική καμπάνια: Λευκορωσία: Σταματήστε τις επιθέσεις στα συνδικάτα - απελευθερώστε τους φυλακισμένους συνδικαλιστές τώρα

 

Στις 19 Απριλίου 2022, η διοίκηση και οι εργαζόμενοι των γραφείων της BKDP υποβλήθηκαν σε έρευνα στο χώρο εργασίας και στα σπίτια τους. Κατασχέθηκε εξοπλισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι Αντούσεβιτς, Μπουτ-Γκούσαϊμ και Γιαρασούκ συνελήφθησαν. Τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες βάσει του άρθρου 342 του Ποινικού Κώδικα (ομαδικές ενέργειες που παραβιάζουν κατάφωρα τη δημόσια τάξη). Στα τέλη Νοεμβρίου έγινε γνωστό ότι ο Αλιάξαντρ Γιάρασουκ κατηγορήθηκε για έκκληση επιβολής κυρώσεων (άρθρο 361 του Ποινικού Κώδικα). Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από 4 έως 12 έτη.
Οι διεθνείς συνδικαλιστικές ενώσεις συγκλονίστηκαν από την είδηση των συλλήψεων των ηγετών του BKDP και απαίτησαν την απελευθέρωση των συνδικαλιστών ηγετών της Λευκορωσίας και τον τερματισμό της καταστολής κατά των συνδικάτων.
Ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) Γκυ Ράιντερ εξέφρασε "βαθιά ανησυχία για τις αναφορές σχετικά με τη σύλληψη συνδικαλιστών ηγετών" στη Λευκορωσία. Ζήτησε να σταματήσει η δίωξη όσων ασκούν ειρηνικά το δικαίωμά τους στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι στη χώρα.
Εδώ και δεκαετίες, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα παραβιάζονται στη Λευκορωσία. Οι πρόσφατες, αναρίθμητες επιθέσεις κατά ανεξάρτητων συνδικάτων που έλαβαν πέρυσι το βραβείο Άρθουρ Σβένσον, τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής της ΔΟΕ για την Εφαρμογή των Διεθνών Κανόνων κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης Εργασίας στη Γενεύη στις 7 Ιουνίου. Τον Νοέμβριο η συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων των τριών ομάδων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΟΕ αποφάσισε να υποχρεώσει την κυβέρνηση της Λευκορωσίας να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες εργασίας. Οποιαδήποτε μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών κυρώσεων, μπορούν να εφαρμοστούν, καθώς η ΔΟΕ αποφάσισε να αποδεχθεί κατά της Λευκορωσίας την παράγραφο 33 του Καταστατικού της, η οποία ορίζει

"Σε περίπτωση που κάποιο μέλος της Οργάνωσης δεν εφαρμόσει τις συστάσεις (εάν υπάρχουν) που περιέχονται στην έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας ή με εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να συστήσει στη Διάσκεψη τα μέτρα που θεωρεί κατάλληλα για να εξασφαλίσει την εφαρμογή των εν λόγω συστάσεων".
Μέχρι το τέλος του ερχόμενου Μαρτίου, η ΔΟΕ θα πρέπει να έχει επεξεργαστεί κυρώσεις κατά του καθεστώτος Λουκασένκο. Θα επιβληθούν εάν τα 2/3 των μελών ψηφίσουν υπέρ στο Συνέδριο Εργασίας τον Ιούνιο.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr

https://www.svenssonstiftelsen.com/

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2022 23:58

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.