Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024 23:11

ΙΡΑΝ: Καμπάνια για να αποτραπεί η εκτέλεση του ράπερ και εργάτη μετάλλου Toomaj Salehi

ΙΡΑΝ: Καμπάνια για να αποτραπεί η εκτέλεση του ράπερ και εργάτη μετάλλου Toomaj Salehi

ΠΗΓΗ: https://internationalviewpoint.org/

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr

Ο αντιφρονούντας ράπερ Toomaj Salehi κινδυνεύει με εκτέλεση, αφού το Επαναστατικό Δικαστήριο του Εσφαχάν τον καταδίκασε σε θάνατο τον Απρίλιο του 2024 αποκλειστικά και μόνο λόγω της συμμετοχής του στην εξέγερση "Γυναίκα Ζωή Ελευθερία" και των αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επικρίνουν τις ιρανικές αρχές. Η δίκη του ήταν κατάφωρα άδικη και οι αρχές απέρριψαν τις καταγγελίες του για βασανιστήρια, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτροσόκ, απειλών θανάτου και επανειλημμένων ξυλοδαρμών που είχαν ως αποτέλεσμα κατάγματα οστών και εξασθένιση της όρασης στο ένα μάτι.

Διεθνής Αμνηστία [1].

Ο Toomaj Salehi είναι ένας 33χρονος ράπερ και μεταλλουργός.

Εδώ και αρκετά χρόνια ο Toomaj καταγγέλλει τη συστηματική και βάναυση καταπίεση του ιρανικού καθεστώτος. Τα τραγούδια του καταδικάζουν ανοιχτά την απουσία κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, τη διαφθορά, το απαρτχάιντ των φύλων και άλλες κοινωνικές ανισότητες.

Όταν η "αστυνομία ηθών" της Τεχεράνης προκάλεσε το θάνατο της Jina (Mahsa) Amini στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, ο Toomaj Salehi υποστήριξε τα δίκαια αιτήματα των μαζών ενάντια στη φονταμενταλιστική ισλαμική τυραννία [2]. Ο Toomaj, ένας γενναίος αντιφρονούντας ράπερ, τάχθηκε ξεκάθαρα στο πλευρό των εργατών, των γυναικών και των καταπιεσμένων του Ιράν στα τραγούδια του. Αντιμέτωπο με τα πιο σημαντικά και επίμονα κινήματα διαμαρτυρίας στην ιστορία του [3], το ιρανικό καθεστώς συνέλαβε τον Toomaj Salehi στις 30 Οκτωβρίου.

Μετά τον αρχικό βάναυσο ξυλοδαρμό του, ο Toomaj βασανίστηκε, μεταξύ άλλων του έσπασαν το πόδι, του συνέθλιψαν τα δάχτυλα και τα πλευρά και τον κράτησαν για μήνες στην απομόνωση. Οι τραμπούκοι του καθεστώτος τραυμάτισαν επίσης το μάτι του. Παρόλο που κινδύνευε να χάσει την όρασή του από αυτό το μάτι, το αιματοβαμμένο καθεστώς αρνήθηκε στον Toomaj την επείγουσα ιατρική φροντίδα που χρειαζόταν, αναγκάζοντάς τον να ομολογήσει τα λεγόμενα εγκλήματα που δεν είχε διαπράξει. Με βάση την εξαναγκαστική ομολογία, κατηγορήθηκε για "Διαφθορά στη Γη" και "Πόλεμο κατά του Θεού" - και ως εκ τούτου αντιμετώπιζε τη θανατική ποινή.

Το 2022, το Ανώτατο Δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης έξι ετών και τριών μηνών για τα "εγκλήματά" του.

Όμως, στις 24 Απριλίου 2024, το Τμήμα Νο1 του Επαναστατικού Δικαστηρίου του Εσφαχάν προέβη στην πρωτοφανή ενέργεια να μην εφαρμόσει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 2022 σχετικά με την υπόθεση του Tomaj Salehi. Αποκαλώντας την απόφαση αυτή απλώς " οδηγία" και τονίζοντας την ανεξαρτησία του κατώτερου δικαστηρίου, ο Toomaj καταδικάστηκε σε θάνατο με την κατηγορία της "Διαφθοράς επί της Γης".

Ο Toomaj Salehi έχει προθεσμία 20 ημερών για να ασκήσει έφεση. Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο επικυρώσει τη θανατική καταδίκη του, η δικαστική επιτροπή αμνηστίας μπορεί να επανεξετάσει την υπόθεσή του και ίσως να μετατρέψει την ποινή του.

Η καμπάνια δράσης Shahrokh Zamani καταδικάζει έντονα τη σύλληψη, τα βασανιστήρια, τη συνεχιζόμενη κράτηση και τη θανατική καταδίκη του Toomaj Salehi και ζητεί την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή του. Καλούμε όλους τους συνδικαλιστές, σοσιαλιστές και άλλους πολιτικούς ακτιβιστές να μας βοηθήσουν στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, των πολιτικών κρατουμένων και των ακτιβιστών των κοινωνικών δικαιωμάτων στο Ιράν.

Ελευθερώστε τον Toomaj Salehi τώρα!

Ελευθερώστε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους στο Ιράν!

Καμπάνια δράσης Shahrokh Zamani

27 Απριλίου 2024

Μπορείτε να υπογράψετε και να διαδώσετε την ακόλουθη δήλωση:

Ο Toomaj Salehi είναι ένας 33χρονος ράπερ και μεταλλουργός στο Ιράν. Στις 24 Απριλίου 2024 καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή υποστήριξε τις μαζικές διαμαρτυρίες στο Ιράν μετά τη δολοφονία της Jina (Mahsa) Amini από την "αστυνομία ηθών" της Τεχεράνης στις 16 Σεπτεμβρίου 2022. Ο Toomaj έχει προθεσμία 20 ημερών για να ασκήσει έφεση κατά της θανατικής καταδίκης*.

Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του Toomaj Salehi!

Να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες κατά του Toomaj Salehi!

Ελευθερώστε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους στο Ιράν!

Υπογράψτε τη δήλωση εδώ

Πηγή: Internationalist Standpoint.

* Σημείωση: Η Διεθνής Αμνηστία δίνει προθεσμία μέχρι τις 11 Ιουλίου για ανάληψη δράσης και προτείνει ένα υπόδειγμα επιστολής για να στείλετε στον:

Επικεφαλής του δικαστικού σώματος, Gholamhossein Mohseni Ejei c/o Πρεσβεία του Ιράν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Avenue Franklin Roosevelt No. 15, 1050 Bruxelles, Βέλγιο

 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1]  https://www.amnesty.org/en/documents/mde13/8055/2024/en/

[2]  https://www.internationaliststandpoint.org/irans-oil-workers-support-the-mass-protests-and-threaten-to-go-on-strike/

[3]  https://www.internationaliststandpoint.org/an-initial-comment-on-the-uprising-in-iran/

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024 23:20

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.