Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 13:31

Ονδούρα: αυξάνονται οι πολιτικές δολοφονίες των αντιπάλων του πραξικοπήματος του 2009

3 Δικηγόροι Σκοτώθηκαν σε 1 ημέρα καθώς συνεχίζεται η Κρίση μετά το Πραξικόπημα

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ονδούρας, το 94% των θανάτων δικηγόρων, οι οποίοι είναι περισσότεροι από 100 από το 2010, δεν έχουν τιμωρηθεί.

Τρεις δικηγόροι έχουν σκοτωθεί σε μια μέρα στην Ονδούρα στην τελευταία έξαρση θανατηφόρας βίας εναντίον των πολιτικών ακτιβιστών, δημοσιογράφων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και νομικών εκπροσώπων. Περισσότεροι από 100 δικηγόροι δολοφονήθηκαν στην Ονδούρα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σε τρία διαφορετικά περιστατικά, οι δικηγόροι Kevin Ferrera, Fredy Mendoza και Carlos Alberto Mejia Lopez δολοφονήθηκαν την Τρίτη.

Ο Ferrera, πρόεδρος του τμήματος νεολαίας του Φιλελεύθερου Κόμματος, πυροβολήθηκε καθώς οδηγούσε για το σπίτι του στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα. Ο Mendoza δολοφονήθηκε κι αυτός στην Τεγκουσιγκάλπα και το σώμα του βρέθηκε σε ένα εγκαταλελειμμένο όχημα με πυροβολισμούς στο κεφάλι. Φέρεται να είχε απαχθεί πριν τον δολοφονήσουν πυροβολώντας τον.

Ο Mejia Lopez βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Ροατάν, στα νησιά Μπάι στα ανοικτά της βόρειας ακτής της Ονδούρας. Οι αρχές αναφέρουν ότι είχε ήδη πεθάνει λίγες ημέρες πριν βρεθεί όταν οι γείτονες ειδοποίησαν λόγω της μυρωδιά. Σημαντικές εφημερίδες της Ονδούρας ανέφεραν ότι η αιτία του θανάτου του είναι άγνωστη και θεωρούν πιθανή την αυτοκτονία, αλλά μια τοπική εφημερίδα των νησιών Μπάι ισχυρίστηκε ότι οι φωτογραφίες της σκηνής του εγκλήματος δείχνουν ότι Mejia Lopez «προσπάθησε να ξεφύγει» από έναν εισβολέα, επειδή υπήρχαν ίχνη αίματος σε ολόκληρο το διαμέρισμά του.

Οι τρεις θάνατοι που συνέβησαν την Τρίτη, την ίδια ημέρα που ο Δικηγορικός Συλλόγος της Ονδούρας έκλεισε τα 100 χρόνια του, ρίχνουν μια βαριά σκιά πάνω από την επέτειο. Ο δικηγορικός σύλλογος έχει περίπου 20.400 εγγεγραμμένα μέλη, σχεδόν τα δύο τρίτα των οποίων είναι κάτω των 35 ετών.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ονδούρας, 102 δικηγόροι δολοφονήθηκαν στην Ονδούρα μεταξύ του 2010 και τον Μάρτιο του 2016. Ένα εντυπωσιακό 94% των περιπτώσεων δεν έχουν τιμωρηθεί, και το 72% των δολοφονιών έχουν συμβεί στις περιφέρειες Francisco Morazan και Cortes, όπου βρίσκονται οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, η Τεγκουσιγκάλπα και τον Σαν Πέδρο Σούλα, αντίστοιχα.

Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ονδούρα έχει επιδεινωθεί δραματικά από πραξικόπημα -το οποίο υποστηρίχτηκε από τις ΗΠΑ- το 2009, εναντίον του προέδρου Μανουέλ Σελάγια, για τον οποίο, στη συνέχεια, η υπουργός εξωτερικών των Η.Π.Α Χίλαρι Κλίντον, εξασφάλισε διπλωματική προστασία. Η χώρα μετά το πραξικόπημα χαρακτηρίστηκε «παγκόσμια πρωτεύουσα δολοφονιών», μέσα σ' ένα ενός κύμα πολιτικής βίας και σε μια κρίση πλήρους ατιμωρησίας που επέτρεψαν στο οργανωμένο έγκλημα και στη γενικευμένη ανασφάλεια να πάρουν εκρηκτικές διαστάσεις.

Το 2015, η Ονδούρα χαρακτηρίστηκε η πιο θανατηφόρα χώρα στον κόσμο για τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές και η πιο επικίνδυνη χώρα στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική για τους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τουλάχιστον 59 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν μεταξύ 2009 και 2016

Η κοινότητα LGBTQ έχει επίσης δεχτεί ισχυρά χτυπήματα, με 36 LGBTQ ανθρώπους να έχουν δολοφονηθεί κατά τους πρώτους έξι μήνες μετά το πραξικόπημα. Μια έρευνα από την Index on Censorship (παγκόσμιος οργανισμό για την λογοκρισία), που δημοσιεύτηκε από τη SAGE, διαπίστωσε ότι συνολικά 215 LBGTQ άνθρωποι δολοφονήθηκαν μεταξύ του 2009 και του 2015 στην Ονδούρα, με 37 από αυτούς τους θανάτους μόνο πέρυσι. Οι γυναίκες έχουν σηκώσει το κύριο βάρος της βίας, με μια απότομη αύξηση των δολοφονιών γυναικών, στα πλαίσα της οποίας, μία γυναίκα δολοφονείται κάθε 16 ώρες στη χώρα

Ίσως το πιο εμβληματικό σύμβολο της σοβαρή κρίσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ονδούρα είναι η περίπτωση της διεθνούς φήμης ηγέτιδας των Αυτόχθονων Berta Caceres, που πυροβολήθηκε και δολοφονήθηκε στο σπίτι της τον Μάρτιο, μετά από χρόνια καταστολής που αντιμετώπισε για την αντίστασή της ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική και τα ανεπιθύμητα προγράμματα εξόρυξης πόρων στη γη των αυτόχθονων.

Οι ακτιβιστές συνεχίζουν να απαιτούν δικαιοσύνη για την Berta Caceres και για δεκάδες άλλα θύματα της δολοφονικής βίας στην Ονδούρα μετά το πραξικόπημα. 

 

Μετάφραση: e la libertà

Πηγή: «3 Lawyers Killed in 1 Day as Post-Coup Honduras Crisis Continues», teleSUR, 10 Αυγούστου 2016.

Στην αρχική φωτογραφία επάνω, το πλακάτ γράφει: «Μπορείτε να μας σκοτώσετε, αλλά δεν μπορείτε να μας φιμώσετε». Πορεία στην Τεγκουσιγκάλπα, 8 Μαρτίου 2016. / Φωτογραφία: EFE

 

 

2009 Honduras BulletsHonduras police agents detain campesino leaders in the Aguan Valley at a protest in the capital451908972A protester denounces violence against journalists in Honduras Photo CNSEl periodismo necesita inversiónGettyImages 114165066 1465082197dt.common.streams.StreamServer.cls20160304 125651

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 17:21

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.