Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018 14:27

Κανείς δεν είναι παράνομος - Αλληλεγγύη στα μεταναστευτικά καραβάνια

Partido Revolucionario de las Trbajadores (Μεξικό)

Κανείς δεν είναι παράνομος - Αλληλεγγύη στα μεταναστευτικά καραβάνια

 

Χιλιάδες μετανάστες από την Κεντρική Αμερική οργανωμένοι σε καραβάνια έκαναν πολιτικά και κοινωνικά ορατή τη δομική βία και τη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση, χωρίς οι κυβερνήσεις να ενδιαφέρονται για τις αιτίες ή τις βασικές ανάγκες επιβίωσης. Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους, έχοντας μόνο ό,τι κουβαλούν στην πλάτη τους και υποφέροντας από τις δυσκολίες ενός μακρινού ταξιδιού προς έναν αβέβαιο προορισμό. Δραπετεύουν από την καπιταλιστική εγκληματικότητα, τη θεσμική, κρατική και πατριαρχική βία. Προχωρούν ενάντια στις απειλές της αστυνομίας και των στρατιωτών που φυλάνε τα διαφορετικά σύνορα, σαν σε έναν πόλεμο με τους κολασμένους της γης.

Η αλληλεγγύη προς τ' αδέρφια τους, τους μετανάστες και τις μετανάστριες που υποφέρουν από πείνα, δίψα, ασθένεια και εξάντληση εκφράστηκε από χιλιάδες ανθρώπους που τους στήριξαν με τρόφιμα, νερό και ρούχα για να αμβλύνουν την πείνα και τη δίψα τους και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Όλες οι δράσεις στήριξης και αλληλεγγύης στις μεγάλες και μικρές πόλεις απ' όπου παιρνούν, είναι ένα καθήκον που γεννιέται από την κοινωνική συνείδηση, ότι δεν πρέπει να αφεθούν μόνοι τους. Αυτή η αλληλεγγύη των λαών αποτρέπει την επιδείνωση των ασθενειών και περιορίζει τους παράγοντες κινδύνου. Έτσι, το πέρασμα των καραβανιών αγγίζει τις καρδιές εκείνων που καταλαβαίνουν ότι σήμερα υπάρχουν γυναίκες, άνδρες, LGBT+ άτομα, νέοι, έφηβοι, κορίτσια και αγόρια που βρίσκονται στη μέση μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης αναγκαστικής μετανάστευσης. Και είναι επίσης σαφές ότι αυτά τα καραβάνια είναι μόνο η συμπυκνωμένη έκφραση της εμπειρίας 250 εκατομμυρίων ανθρώπων που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη.

Το πρώτο μεγάλο καραβάνι ξεκίνησε στην Ονδούρα, τον Οκτώβριο αυτής της χρονιάς, αποτελούμενο από χιλιάδες ανθρώπους, σχεδόν οι μισοί από αυτούς γυναίκες και παιδιά, πέρασε μέσα από την Πόλη του Μεξικό και τώρα συνεχίζει το ταξίδι προς τα βόρεια σύνορα με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ξεπέρασαν τα εμπόδια της αστυνομικής βίας στα νότια σύνορα του Μεξικού, τις απειλές και τις επιθέσεις των εγκληματικών ομάδων, την εξαφάνιση μιας εκατοντάδας στα χέρια των ένοπλων ομάδων, κάθε είδους εκβιασμούς και την εκστρατεία ξενοφοβικού μίσους και ρατσιστικών διακρίσεων που προωθούνται και υποδαυλίζονται από την αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και τη δεξιά. Εκείνων που τροφοδοτούν αντιδραστικές και φονταμενταλιστικές ιδεολογίες μέσω διαφορετικών μέσων, διεγείρουν προκαταλήψεις, φόβους και φήμες που πολλαπλασιάζονται ως μέρος της κυρίαρχης ιδεολογίας, οι οποίες διεισδύουν ακόμη και μεταξύ των απλών ανθρώπων, αφυπνίζοντας τον εγωιστικό ατομικισμό και τον αλλοτριωμένο ανταγωνισμό που αποκρύπτει τη γνώση της πραγματικότητας.

Ενάντια σ' αυτούς που πιστεύουν ότι το καραβάνι είναι ένα μεγάλο μοντάζ μέσων ενημέρωσης και το προϊόν μιας ενορχηστρωμένης επιχείρησης, καταγγέλλουμε την αυξανόμενη οικονομική, και πολιτική, ανασφάλεια, τις δολοφονίες, ανθρωποκτονίες και εξαφανίσεις στην Ονδούρα που προκάλεσαν αυτή την διογκούμενη οργανωμένη μετανάστευση. Επίσης, καταδικάζουμε τη δυστυχία και την ανεργία που δημιουργούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τη συστηματική καταστολή μιας κυβέρνησης που εγκαθιδρύθηκε από τη στρατιωτική δικτατορία, η οποία πραγματοποίησε πραξικόπημα ενάντια στην δειλά προοδευτική κυβέρνηση του Μανουέλ Ζελάγια το 2009. Αυτό συνδιάζεται με τα υψηλά επίπεδα εγκληματικής βίας που υπάρχουν στους δρόμους της Ονδούρας, όπως στο Σαν Πέδρο Σούλα, που θεωρείται η πιο βίαιη πόλη σε όλη τη Λατινική Αμερική. Όλα αυτά είναι οι άμεσες αιτίες της σημερινής αναγκαστικής μετανάστευσης.

Τα άλλα καραβάνια, από το Ελ Σαλβαδόρ και τη Γουατεμάλα, δείχνουν επίσης ότι οι τρομερές συνθήκες επιβίωσης, όπως και σε μεγάλες περιοχές του Μεξικού, οδηγούν σε μια αύξηση της απελπισίας χιλιάδες ανθρώπους που δεν βλέπουν άλλη προοπτική από το να γατζωθούν σε μια πιθανότητα βελτίωσης φεύγοντας από τις χώρες τους. Παρόλο που δεν υπάρχει καμία ασφάλεια, ιδίως λόγω των ρατσιστικών και ξενοφοβικών πολιτικών και των πολιτικών διακρίσεων που οδήγησαν την κυβέρνηση Τραμπ να στρατιωτικοποιήσει τα σύνορα με το Μεξικό με βαριά οπλισμένους στρατιώτες, καθώς επίσης των ένοπλων, ρατσιστικών, ακροδεξιών και φονταμενταλιστικών ομάδων πολιτών που έχουν ήδη διαπράξει άγρια εγκλήματα εναντίον των Λατινοεμαρικανών μεταναστών.

Μέχρι στιγμής, περισσότερα από τρία καραβάνια, συνολικά περισσότερα από 10.000 άτομα, αποφάσισαν να διασχίσουν το Μεξικό αυτές τις μέρες με στόχο να φτάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και όλα δείχνουν ότι περισσότεροι άνθρωποι θα ακολουθήσουν με αυτόν τον σκοπό. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι αυτή η αναγκαστική εκτόπιση συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια, αν και με κρυφό τρόπο. Έτσι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2018, καταχωρήθηκαν περισσότεροι/ες από 41.000 Ονδουριανοί και Ονδουριανές που ταξίδευαν μέσω του Μεξικού, αν και η μεγάλη πλειοψηφία έχει ήδη απελαθεί από την κυβέρνηση του Μεξικού.

Αυτό που είναι νέο τώρα είναι ότι αντί αυτής της συνεχούς και μακράς χρονικής διάρκειας μετανάστευσης έχουμε τώρα μια μαζική, συλλογική μετανάστευση που διασχίζει το Μεξικό, η οποία αντιμετωπίζει από κοινού τους μεγάλους κινδύνους και τους κινδύνους της δολοφονίας, της γυναικοκτονίας, της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών και των εξαφανίσεων. Πρέπει να σημειωθεί ότι για περισσότερο από μια δεκαετία αυτό οδήγησε οικογένειες και μητέρες μεταναστών/στριών της Κεντρικής Αμερικής που εξαφανίστηκαν στο μεξικανικό έδαφος, να οργανώσουν ένα διεθνές κίνημα για την αναζήτησή τους. Ως εκ τούτου, η σημερινή συλλογική, μαζική κινητοποίηση πλατιών τμημάτων των λαών της Κεντρικής Αμερικής είναι μια απόδραση από τις καταστροφικές συνθήκες που επιβάλλει ο καπιταλισμός στην περιοχή και την ακραία βία που εξαπέλυσε. Είναι μια κοινωνική απάντηση που αποφάσισε να αλλάξει αυτές τις συνθήκες, να βαδίσει από κοινού μια μακρά και επικίνδυνη πορεία αναζητώντας μια αξιοπρεπή ζωή. Δεδομένης αυτής της κατάστασης, οι απειλές του Τραμπ ενθαρρύνουν μόνο μια επίθεση ή μια σύγκρουση στα σύνορα με το Μεξικό. Θεωρούμε ότι τόσο η απερχόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Μεξικού όσο και η καινούρια έχουν την υποχρέωση να εγγυώνται το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών καθώς περνούν από τη χώρα και τις θεωρούμε υπεύθυνες για το γεγονός ότι δεν εγγυώνται το δικαίωμά τους στην ελευθερία διέλευσης, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, σε επιπλέον προστασία, ασφάλεια, ιατρική φροντίδα ή τη μεταφορά τους καθώς διασχίζουν το Μεξικό.

Για μια αντικαπιταλιστική εναλλακτική κοινωνική και πολιτική αλληλεγγύη στους μετανάστες

Αντιμετωπίζοντας αυτή τη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, η μόνη αποτελεσματική απάντηση είναι να απορριφθεί η αντίληψη της μετανάστευσης ως «προβλήματος» και να ικανοποιηθούν οι κοινωνικές ανάγκες εκατομμυρίων γυναικών, ανδρών, ΛΟΑΤ+ ατόμων και παιδιών, μεταναστών και αυτοχθόνων λαών. Απαιτούμε από τις πλουσιότερες χώρες να είναι χώρες υποδοχής, όπως είναι ήδη και άλλες χώρες του κόσμου.

Απαιτούμε το δικαίωμα μετανάστευσης, ελεύθερης κυκλοφορίας, μεταφοράς και διαμονής. Ως διεθνιστές διεκδικούμε ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους να ζουν με αξιοπρέπεια και να απολαμβάνουν όλα τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα της χώρας στην οποία διαμένουν. Η συνταγματική μεταρρύθμιση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που εγκρίθηκε στο Μεξικό το 2011, δηλώνει ακριβώς ότι τα δικαιώματα αυτά αναγνωρίζονται όχι μόνο για τον πληθυσμό του Μεξικού, αλλά και για έναν ξένο πληθυσμό που κατοικεί στο Μεξικό ή διέρχεται από τη χώρα.

Επιπλέον, η μετανάστευση πρέπει να είναι μια ελεύθερα υιοθετημένη επιλογή. Εντούτοις, εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για να αποφύγουν τη δυστυχία, τη φτώχεια, τον μισογυνισμό, την ομοφοβία, την τρανσφοβία, τον πόλεμο, την οικοκτονία, την οικολογική κρίση, την έλλειψη προοπτικών κ.ο.κ. Όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, του δικαιώματος ασύλου για όσους εγκαταλείπουν τον πόλεμο και τις διώξεις.

Υποστηρίζουμε την αυτοοργάνωση και τους αγώνες των μεταναστών ξεκινώντας από τις συγκεκριμένες και ιδιαίτερες διεκδικήσεις τους, αλλά επιδιώκοντας να οικοδομήσουμε τους απαραίτητους δεσμούς με το ταξικό ζήτημα, το ζήτημα του φύλου και το ζήτημα των ρατσιστικών διακρίσεων, δείχνοντας πώς αυτή είναι μια ενιαία αλληλοσυνδεόμενη διαδικασία. Αναδεικνύουμε εμπειρίες αμοιβαίας βοήθειας μεταξύ αυτών που υφίστανται ταξική εκμετάλλευση και διακρίσεις και τους κοινούς αγώνες τους, είτε με την ανάπτυξη κοινωνικών και συνδικαλιστικών αγώνων που περιλαμβάνουν εργαζόμενους κάθε είδους είτε με συλλογικά σχέδια, όπως αυτοδιαχειριζόμενα σχέδια στέγασης, συνεταιρισμοί, ενώσεις αλληλεγγύης και άτυπες ομάδες οικονομικής και κοινωνικής αλληλοβοήθειας.

Ως διεθνιστές θεωρούμε ότι η ελεύθερη μετανάστευση και η ανάμειξη των πληθυσμών είναι θετικές για τις κοινωνίες. Η οικοδόμηση δεσμών μεταξύ λαϊκών και κοινωνικών κινημάτων στις χώρες προέλευσης και στις χώρες υποδοχής αποτελεί ζωτικό μέρος της ανάπτυξης κοινωνικών κινημάτων αντίστασης απέναντι στον καπιταλισμό, δεσμών που δείχνουν τις δυνατότητες ενός νέου κόσμου που βασίζεται στην αδελφότητα, την αλληλεγγύη και την αμοιβαία βοήθεια.

Επειδή κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος, ας ενισχύσουμε την αλληλεγγύη και τον διεθνιστικό αγώνα μαζί με τους μετανάστες που βρίσκονται σήμερα στο δρόμο.

Φτάνει πια με τον ρατσισμό και την ξενοφοβία!

Αδελφοσύνη και αλληλεγγύη

Για μια κυβέρνηση των εργατών και των αγροτών

12 Νοεμβρίου 2018

Μετάφραση: e la libertà

Partido Revolucionario de las Trbajadores, «No one is illegal - Solidarity with the Migrant Caravans», International Viewpoint, 18 Νοεμβρίου 2018,

 

Το Partido Revolucionario de las Trbajadores (PRT, Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα) είναι το μεξικανικό τμήμα της Τέταρτης Διεθνούς.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:53

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.