Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016 23:36

Η Αίγυπτος κυβερνάται από παρανοϊκούς; Δικαστήριο του Καΐρου καταδικάζει τετράχρονο σε ισόβια

Ο τετράχρονος Αχμέντ Μανσούρ Καρνί, θα περάσει την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή, απόρροια δικαστικής απόφασης που εκδόθηκε σε δικαστήριο του Καΐρου την Τρίτη. Το μικρό αγόρι καταδικάστηκε ερήμην για διάφορες κατηγορίες συμπεριλαμβανόμενης και της δολοφονίας.

Σύμφωνα με τη χρονολογική σειρά των γεγονότων και των εγκλημάτων για τα οποία καταδικάστηκε το νήπιο, ο Καρνί ήταν 2 ετών μιας και αυτά συνέβησαν πριν από δύο χρόνια κατά τη διάρκεια των ταραχών και των διαδηλώσεων στις 3 Ιανουαρίου 2014. Αλλά το όνομά του ήταν σε μια λίστα που περιείχε πάνω από εκατό ονόματα καταζητούμενων για δολοφονίες, διατάραξη ειρήνης και φθορά δημόσιας περιουσίας.

Πριν εκδοθεί η απόφαση, ο δικηγόρος υπεράσπισης είπε ότι το όνομα του παιδιού βρέθηκε στη λίστα κατά λάθος και παρουσίασε το πιστοποιητικό γέννησης στο δικαστήριο, αλλά φαίνεται ότι δεν έγινε δεκτό και ο δικαστής δεν επανεξέτασε την υπόθεση.  «Το πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού παρουσιάστηκε αφού οι κρατικές δυνάμεις ασφαλείας προσέθεσαν το όνομά του στη λίστα, αλλά η υπόθεση μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό δικαστήριο και το παιδί καταδικάστηκε ερήμην κατά την ακροαματική διαδικασία,» δήλωσε ο δικηγόρος.

Παρότι το πιστοποιητικό αποδεικνύει ότι το παιδί γεννήθηκε το Σεπτέμβρη του 2012, το κατηγορητήριο αναφέρει ότι το παιδί είναι ένοχο για δολοφονία – τέσσερις δολοφονίες, για απόπειρα δολοφονίας – οκτώ απόπειρες, για απειλή των δυνάμεων ασφαλείας και για βανδαλισμούς περιουσίας που ανήκει στην Αιγυπτιακή Διοίκηση Υγείας και οχημάτων που ανήκουν στις δυνάμεις ασφαλείας. Πώς μπορεί ένα δίχρονο να διαπράξει αυτά τα εγκλήματα;

Σε απάντηση στην απόφαση που εκδόθηκε για το νήπιο, οι Αιγύπτιοι βγήκαν στα social media κατηγορώντας την κυβέρνηση και το δυσλειτουργικό νομικό σύστημα για διαφθορά και αδικία. Ένας θυμωμένος Αιγύπτιος δικηγόρος, ο Μοχάμεντ Άμπου Χουράιρα, είπε ότι δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση στις δικαστικές αποφάσεις και εξέδωσε μια απάντηση στην γελοία δικαστική απόφαση λέγοντας ότι, «Στο απόγειο της αδικίας και παράνοιας στην Αίγυπτο, ένα τετράχρονο παιδί καταδικάστηκε σε ισόβια. Κατηγορείται για διατάραξη ειρήνης, για υλικές ζημιές και για φόνο. Η Αιγυπτιακή ζυγαριά της δικαιοσύνης δεν είναι αναστρέψιμη. Δεν υπάρχει δικαιοσύνη στην Αίγυπτο. Δεν υπάρχει λογική. Η λογική έχει αυτοκτονήσει εδώ και καιρό. Η Αίγυπτος έχει τρελαθεί. Η Αίγυπτος κυβερνάται από μια ομάδα παρανοϊκών.»

Ιστορικό άδικων δικών

Όταν ο πρώην αρχηγός του στρατού Αμντέλ Φατάχ ελ-Σισί εξελέγη πρόεδρος το 2014, υποσχέθηκε στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι θα στηρίξει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, της ελευθερίας της έκφρασης και τους κράτους δικαίου, αλλά στην ουσία απέτυχε. Αντ’ αυτού η κυβέρνησή του επέκτεινε τη δικαιοδοσία των στρατιωτικών δικαστηρίων στην εκδίκαση αστικών υποθέσεων και έδωσε περιθώρια για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, το Αιγυπτιακό δικαστικό σύστημα είναι βαθιά προβληματικό. Ο Καρνί δεν είναι το πρώτο παιδί που έχει λάβει μια τόσο άδικη και αθέμιτη δικαστική απόφαση, μιας και τα δικαστήρια σε όλη την Αίγυπτο καταδικάζουν παιδιά σε ισόβια κάθειρξή ακόμα και θάνατο κατά παράβαση τόσο του διεθνούς όσο και του Αιγυπτιακού Δικαίου. Επίσης εκατοντάδες ακτιβιστές καταδικάζονται σε θάνατο με άδικες δίκες και ψευδείς κατηγορίες.

Ο δικαστές αδυνατούν να ακολουθήσουν νομικές διαδικασίες, όπως στην περίπτωση του μικρού Κανρί, και πολλές δίκες διεξάγονται ερήμην των κατηγορουμένων και των συνηγόρων τους. «Σε πολλές περιπτώσεις τα δικαστήρια καταδίκασαν τους υπόδικους παρά την απουσία απτών αποδείξεων εναντίον τους. Η Εισαγγελία με την σειρά της δεν επιδιώκει να καθορίσει ατομικές ποινικές ευθύνες και κατηγορητήρια, αντ’ αυτού φέρει ταυτόσημες κατηγορίες εναντίον ομάδων κατηγορουμένων και βασίζεται σε τεράστιο βαθμό σε εκθέσεις και μαρτυρίες της αστυνομίας και των σωμάτων ασφαλείας…»

kollectnews

(από Ventures Africa)

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:39

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.