Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2016 22:29

Συρία: ειρήνη υπό τον Άσαντ;

Joseph Daher

Η εκεχειρία στη Συρία που συνήφθη στις 9 Σεπτεμβρίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, τερματίστηκε στις 19 Σεπτεμβρίου... και κατέληξε σε πλήρη αποτυχία, είτε με πολιτικούς, είτε με στρατιωτικούς είτε με ανθρωπιστικούς όρους.

Οι στρατιωτικές συγκρούσεις είχαν πράγματι ξεκινήσει απότομα λίγες ημέρες πριν από την επίσημη λήξη της εκεχειρίας, ενώ η παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς πολιορκημένες πόλεις έγινε με το σταγονόμετρο.

Έτσι οι απελευθερωμένες περιοχές του Χαλεπιού μετά από μια σύντομη διακοπή βομβαρδίζονται και πάλι από τις στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος και του Ρώσου συμμάχου του, χωρίς να έχουν λάβει καμία βοήθεια, αν και ήταν μία από τις προτεραιότητες της συμφωνίας. Οι ένοπλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης προς το καθεστώς του Άσαντ, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός και τα ισλαμικά φονταμενταλιστικά κινήματα, ανακοίνωσαν, επίσης, λίγες ώρες πριν από τη λήξη της εκεχειρίας τη θέλησή τους να ξεκινήσουν μια νέα στρατιωτική επίθεση για να σπάσουν την πολιορκία που επιβλήθηκε στις απελευθερωμένες περιοχές του Χαλεπιού.

Την νύχτα της 19ης προς την 20η Σεπτεμβρίου, ο βομβαρδισμός της ρωσικής ή της συριακής αεροπορίας (παραμένει αδιευκρίνιστο ακόμη), σκότωσε τουλάχιστον 14 εθελοντές από τη συριακή Ερυθρά Ημισέληνο και κατέστρεψε τουλάχιστον 18 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας. Αυτά τα φορτηγά ήταν μέρος μιας φάλαγγας 31 οχημάτων του ΟΗΕ και της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου που χορήγησαν βοήθεια σε 78.000 ανθρώπους στο Ορούμ αλ-Κούμπρα στην επαρχία του Χαλεπιού. Από το τέλος της εκεχειρίας, τουλάχιστον 36 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Χαλέπι και την επαρχία του σε επιδρομές και τη Δευτέρα, έγιναν περισσότερες από 40 αεροπορικές επιδρομές...

Η υποτιθέμενη «εκεχειρία»...

Η Ρωσία και το καθεστώς της Συρίας κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ότι είναι ο κύριος υπεύθυνος για την αποτυχία της εκεχειρίας μετά τη βομβιστική επίθεση στο Ντέιρ αζ-Ζορ στις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, σκοτώνοντας περισσότερους από 60 στρατιώτες και επιτρέποντας σε μαχητές του Ντάες να καταλάβουν το όρος Θούρντα, το οποίο δεσπόζει στο αεροδρόμιο που καταλήφθηκε από το καθεστώς. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ήταν ένα λάθος και ζήτησαν συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων.

Οι κατηγορίες αυτές προσπαθούν να κρύψουν τη συνέχιση - πριν απ' αυτό το γεγονός- του πολέμου από τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ και των συμμάχων του εναντίον αμάχων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της εκεχειρίας. Οι ρωσικές βομβιστικές επιθέσεις και οι επιθέσεις του καθεστώτος πραγματοποιήθηκαν σε ορισμένες περιοχές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μετά την υποτιθέμενη «ανακωχή» με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 26 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 8 παιδιά. Την Κυριακή 18 Σεπτέμβρη, η αεροπορία του καθεστώτος βομβάρδισε επίσης τις απελευθερωμένες συνοικίες του Χαλεπίου, σκοτώνοντας έναν και έντεκα άλλους στην επαρχία της Ντέραα με τη ρίψη βαρελιών με εκρηκτικά.

Εν τω μεταξύ, η πολιορκημένη περιοχή της αλ-Ου'άερ στη Χομς, το τελευταίο οχυρό της πόλης που ελέγχεται από την αντιπολίτευση και όπου εξακολουθούν να ζουν περίπου 60.000 άτομα, βιώνει την ίδια μοίρα με την πόλη της Daraya πριν από εβδομάδες. Επιτεύχθηκε συμφωνία με το καθεστώς για να μεταφερθεί ένα τμήμα των κατοίκων και των μαχητών/τριών στην περιοχή του Ιντλίμπ, που βρίσκεται στα χέρια της Φάταχ α-Σαμ (πρώην τζάμπχατ αν-Νούσρα) και του Άχραρ Σαμ. Το καθεστώς του Άσαντ έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές αυτή τη στρατηγική των τοπικών συμφωνιών με τις πόλεις ή/και πολιορκία και βομβαρδισμό συνοικιών, αναγκάζοντας τους ντόπιους που αντιτίθενται στο καθεστώς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για άλλες περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης. Οι περιοχές αυτές υφίστανται, όπως το Ιντλίμπ, βομβαρδισμούς από το καθεστώς και δεν διαθέτουν τα μέσα για να δεχτούν τους νεοεισερχόμενους, για να μην αναφέρουμε τις πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις στις οποίες μερικές φορές τους υποβάλλουν τα φονταμενταλιστικά ισλαμικά κινήματα.

Ειρήνη υπό τον Άσαντ;

Σε πολιτικό επίπεδο, αυτή η ανακωχή ήταν προβληματική, επειδή δεν ασχολείται με την πολιτική πηγή του προβλήματος στη Συρία: το καθεστώς του Άσαντ. Η συμφωνία προβλέπει μεγαλύτερο συντονισμό μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» στη Συρία, με στόχο τις τζιχαντιστικές ομάδες του Ισλαμικού Κράτους και της Φατάχ α-Σαμ, αλλά χωρίς να καταδικάζει τις ιρανικές παρεμβάσεις, της Χεζμπολάχ και άλλων σιιτικών φονταμενταλιστικών πολιτοφυλακών με την πλευρά του καθεστώτος Άσαντ... Και φυσικά χωρίς να αναφέρεται σε μια πολιτική μετάβαση προς ένα δημοκρατικό σύστημα και στην αποχώρηση του δικτάτορα Άσαντ και των συνεργατών του από την εξουσία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η συμφωνία απορρίφθηκε από μεγάλα τμήματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, στρατιωτικής και ειρηνικής.

Την ίδια στιγμή, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους στα συνοριακά εδάφη της Συρίας και την υποστήριξή τους σε ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης (φατρίες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, φατρίες Τουρκμένων, και ισλαμικά φονταμενταλιστικά κινήματα) για να επιβάλουν μια μορφή τουρκικής «ασφαλούς ζώνης», «εκκαθαρισμένης» από τις κουρδικές δυνάμεις του PYD και το ισλαμικό κράτος. Έτσι, στην πόλη της Τζαράμπλους, που καταλήφθηκε στα πλαίσια αυτής της στρατιωτικής επέμβασης, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προσπάθησαν να επιβάλουν συμβούλιο Τουρκμένων για την διακυβέρνηση της πόλης.

Όλες οι διεθνείς και περιφερειακές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις έγιναν ενάντια στα συμφέροντα του συριακού λαού και συχνά ενίσχυσαν τις θρησκευτικές και εθνοτικές εντάσεις. Τα ιμπεριαλιστικά τεχνάσματα και η συνέχιση του πολέμου εναντίον του συριακού λαού από το καθεστώς του Άσαντ και τους συμμάχους του, Ρώσους, Ιρανούς και τη Χεζμπολάχ, καθιστούν σε αυτή την περίπτωση αδύνατο τον τερματισμό του πολέμου μέσα στις σημερινές συνθήκες.

20 Σεπτεμβρίου 2016

Μετάφραση: e la libertà


Joseph Daher, «Syrie: La paix sous Assad?», NPA, 21 Σεπτεμβρίου 2016· سوريا الحرية للأبد – Syria Freedom Forever, 23 Σεπτεμβρίου 2016.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:33
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μια ιδέα που ονομάζεται Ντάραγια Νταράγια »

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.