Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016 08:59

Μοσούλη, Ράκα και Χαλέπι: ο πόλεμος συνεχίζεται!

Ghayath Naisse

Μοσούλη, Ράκα και Χαλέπι: ο πόλεμος συνεχίζεται!

Λίγο περισσότερο από ένα μήνα πριν, η ιρακινή κυβέρνηση κήρυξε την έναρξη της μάχης «για την απελευθέρωση της Μοσούλης». Στις 6 Νοεμβρίου, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) κήρυξαν την έναρξη της μάχης για την απελευθέρωση της Ράκα στη Συρία.

Και οι δύο επιθέσεις υποστηρίζονται από τον συνασπισμό στην ηγεσία του οποίου βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτές οι μάχες συναντούν σθεναρή αντίσταση από τους μαχητές του Ντά’ις και φαίνεται πολύ πιο δύσκολο από ό,τι είχε προβλέψει ο συνασπισμός. Και στις δύο πόλεις, ο άμαχος πληθυσμός παραμένει το κύριο θύμα. Και στους δύο πολέμους εναντίον του Ντά’ις υποκρύπτεται μια αντιπαλότητα μεταξύ των περιφερειακών και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Η πάλη για την εξουσία

Στο Ιράκ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέστρεψαν στη χώρα μετά την αναχώρηση τους ύστερα από την ήττα του 2011. Την ίδια στιγμή, οι φιλοϊρανικές ιρακινές σιιτικές πολιτοφυλακές, παρακάμπτουν την άρνηση των ΗΠΑ να συμμετάσχουν στη μάχη της Μοσούλης εισβάλλοντας στη δυτική περιοχή της πόλης. Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ, που σταθμεύουν στο στρατόπεδο Μπασούκα βόρεια της Μοσούλης, περιμένουν την ευκαιρία να προελάσουν στην πόλη. Τέλος, οι Πεσμεργκά, η κουρδική στρατιωτική δύναμη της κυβέρνησης του βόρειου Ιράκ (υπό τον έλεγχο του Μπαρζανί), συμμετέχουν στη μάχη για να επεκτείνουν την επιρροή τους σε μια ζώνη πλούσια σε πετρέλαιο...

Στη Συρία, βλέπουμε ένα παρόμοιο μοτίβο: το καθεστώς και τους συμμάχους του, τις ΗΠΑ και τον συνασπισμό, τον τουρκικό στρατό που προσπαθεί να εισβάλει στην πόλη της αλ-Μπαμπ, βόρεια του Χαλεπίου, η οποία είναι μια πύλη για τη Ράκα, το προπύργιο του Ντά’ις. Γεωπολιτικές διαμάχες σε μια πλούσια γεωργική περιοχή και είσοδο για την περιοχή του πετρελαίου...

Η μάχη για την απελευθέρωση της Ράκα στη Συρία που δόθηκε στις 6 Νοεμβρίου από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, είχε την επονομασία «η οργή του Ευφράτη»... Αυτές οι δυνάμεις προχώρησαν προς την πρωτεύουσα του χαλιφάτου του Ντά’ις και απέχουν λιγότερο από 30 χιλιόμετρα από την πόλη. Η Βόρεια Ράκα είναι μια κατοικημένη περιοχή, πλούσια σε γεωργικές υποδομές. Αυτή η νέα μάχη είναι επομένως πιθανό να καταστρέψει ό,τι έχει απομείνει από τις υποδομές και να προκαλέσει την εκτόπιση του πληθυσμού.

Το Τάγμα επαναστατών της Ράκα, που αποτελεί το (αραβικό) τμήμα των SDF, ανακοίνωσε στις 9 Νοέμβρη ότι δεν θα συμμετάσχει σε αυτή την επίθεση, επειδή «οι μαχητές που θα μπουν και θα απελευθερώσουν τη Ράκα θα πρέπει να είναι οι κάτοικοί της. Αυτοί θα πρέπει να διευθύνουν τη μάχη από στρατιωτική άποψη»... Αυτό αντικατοπτρίζει μια «εθνικιστική» διχόνοια σε αυτή τη μάχη, γιατί η πιο ισχυρή συνιστώσα των SDF είναι το κουρδικό YPG. Αυτή η επίθεση που διεξάγεται κυρίως υπό τη διεύθυνση του κουρδικού YPG, παρά την επιθυμία της πλειοψηφίας του αραβικού πληθυσμού να απαλλαγεί από τον Ντά’ις, δημιουργεί ανησυχίες σχετικά με την πιθανή επέκταση των περιοχών που θα είναι υπό κουρδικό έλεγχο.

Είναι προς το συμφέρον όλων των επαναστατικών δυνάμεων, η ήττα του Ντά’ις, να είναι το αποτέλεσμα της δράσης όλων των Ταγμάτων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, και όλων των συνιστωσών των SDF. Η διαχείριση της Ράκα μετά την απελευθέρωσή της πρέπει να επιστραφεί στις επαναστατικές δυνάμεις της πόλης και της περιοχής, ανεξάρτητα από τη φυλή ή τη θρησκεία.

Το μαρτύριο του Χαλεπιού

Το Χαλέπι, η μαρτυρική πόλη, βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο του συριακού δράματος. Μετά από μια ήσυχη (σχετικά) περίοδο, ο βομβαρδισμός συνεχίζεται στο Χαλέπι, το Ιντλίμπ και τη Χομς από τα μέσα Νοεμβρίου. Ένας κατακλυσμός φωτιάς έπεσε στις ανατολικές συνοικίες του Χαλεπιού και της υπαίθρου του, όλα τα νοσοκομεία των «ελεύθερων» περιοχών που πολιορκούνται, καταστράφηκαν. Ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκε από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς ή τους βοβαρδισμούς του καθεστώτος, ανέρχεται σε δεκάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Η πολιορκία του Ανατολικού Χαλεπιού είναι πλήρης, ο πληθυσμός του των 250.000 κατοίκων υποφέρει από την πείνα και πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια διαμαρτυρίας στις συνοικίες αλ-Φάντος και αλ-Αμίρια στο ανατολικό Χαλέπι μπροστά στις αποθήκες τροφίμων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ενόπλων παρατάξεων. Η Τζάμπχατ α-Νούσρα πυροβόλησε στις 16 Νοεμβρίου τους πεινασμένους και άοπλους διαδηλωτές που ζητούσαν τρόφιμα...

Υποστηριζόμενο από τους Ρώσους και τους συμμάχους τους (το Ιράν, τη Χεζμπολάχ και τις ιρακινές σιιτικές πολιτοφυλακές), το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ κατάφερε να κατακτήσει περισσότερα εδάφη στο Χαλέπι και τα περίχωρά του, παγιώνοντας τον πλήρη αποκλεισμό των ανατολικών συνοικιών της πόλης. Επιπλέον όμως, ένα εκατομμύριο πολίτες της Συρίας ζουν σε περιοχές που βρίσκονται υπό πολιορκία.

Η βαρβαρότητα του καθεστώτος και των συμμάχων του, τροφοδοτεί τον θρησκευτικό και φονταμενταλιστικό εξτρεμισμό: το καθεστώς, με την πολιτική τού ολοκληρωτικού πολέμου εναντίον του συριακού λαού, δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του Ντά’ις και της α-Νούσρα. Για να ηττηθούν ο Ντά’ις και οι θρησκευτικές και αντεπαναστατικές πολιτοφυλακές, θα πρέπει να ηττηθεί το δολοφονικό καθεστώς του Άσαντ και να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Ούτε Άσαντ ούτε Ντά’ις - ούτε Μόσχα ούτε Ουάσιγκτον!

Μετάφραση:e la libertà

NPA (Nouveau Parti Anticapitaliste), 23 Νοεμβρίου 2016.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:32

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.