Κυριακή, 06 Σεπτεμβρίου 2015 11:15

Το κίνημα «Εσείς Βρομάτε» κλονίζει το θρησκευτικό καθεστώς του Λιβάνου

Joseph Daher

 

«Εκκοσμίκευση, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη»

Από πανό της προοδευτικής συμμαχίας «Ο λαός θέλει»

 

Ο Λίβανος αντιμετώπισε κάποιες μεγάλες διαδηλώσεις στις αρχές του 2011 εναντίον του καθεστώτος που βασίζεται στον θρησκευτικό διαχωρισμό, ύστερα από τις περιφερειακές λαϊκές εξεγέρσεις, αλλά το κίνημα δυστυχώς σταμάτησε λίγους μήνες αργότερα, ιδιαίτερα μετά το σαμποτάζ των διαφόρων θρησκευτικών και αντιδραστικών κομμάτων ενάντια στο κίνημα και με τη συνενοχή των αριστερών κινημάτων με σταλινική παράδοση.

Μια νέα λαϊκή δυναμική ξεκίνησε με το κίνημα «Εσείς Βρομάτε» που πυροδοτήθηκε ύστερα από μια κρίση διαχείρισης αποβλήτων. Σωροί σκουπιδιών έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους της Βηρυτού από τις αρχές Ιουλίου, μετά το κλείσιμο του εργοστασίου μιας μεγάλης χωματερής στην πόλη Naameh, μια παραθαλάσσια πόλη στο νότο. Αυτός ο χώρος υγειονομικής ταφής αποβλήτων άνοιξε σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, το 1998, και έπρεπε να κλείσει δέκα χρόνια αργότερα και ποτέ να μην υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών. Στις 17 Ιούλη 2015, όταν οι κάτοικοι των γύρω χωριών μπλόκαραν το δρόμο για τα απορριμματοφόρα της εταιρείας Sukleen, η χωματερή είχε διευρυνθεί τέσσερις φορές και περιείχε 18 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων. Από εκείνη την ημέρα, η βρόμα που σε καθημερινή βάση έπνιγε την Naameh επεκτάθηκε και στους δρόμους της Βηρυτού. Ύστερα από δέκα ημέρες που δεν είχε γίνει συλλογή των απορριμμάτων, υπήρχαν απόβλητα 3000 τόνων για κάθε μέρα.

Στη συνέχεια, η λιβανική κυβέρνηση εθνικής ενότητας που αποτελείται από τις δυνάμεις της 8ης Μαρτίου και της 14ης Μαρτίου1, μετέφερε ορισμένες ποσότητες απ' τους σωρούς των σκουπιδιών στις φτωχότερες περιοχές για να εκτονώσει προσωρινά τις εντάσεις στην πρωτεύουσα Βηρυτό και να απαλλάξει τις πιο αναβαθμισμένες γειτονιές απ' την οσμή και τη ρύπανση των σκουπιδιών. Μέχρι σήμερα, δεν έχει βρεθεί λύση στην κρίση της συσσώρευσης των απορριμμάτων και οι περισσότεροι από τους δρόμους του Λιβάνου είναι τώρα γεμάτοι με σκουπίδια.

Η αστική τάξη των θρησκευτικών κοινοτήτων επιχειρεί να γίνει καταμερισμός των κερδών από την ιδιωτικοποίηση της παραλαβής των σκουπιδιών ανάλογα με τις θρησκευτικές και γεωγραφικές διαχωριστικές γραμμές. Η πιο σημαντική περίπτωση είναι οι δεσμοί της Averda, της εταιρεία στην οποία ανήκει η Sukleen, με την ισχυρή οικογένεια Χαρίρι. Δίπλα στον πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, που δολοφονήθηκε το 2005, ο Μαϊσαράχ Σούκαρ ίδρυσε την Averda λίγους μήνες πριν πάρει το πρώτο του συμβόλαιο στον Λίβανο. Με κύκλο εργασιών ύψους 20.000 δολαρίων, της παραχωρήθηκε στη συνέχεια η εκμετάλλευση των αποβλήτων, αξίας πολλών εκατομμυρίων, στη Βηρυτό και στο Όρος του Λιβάνου, χωρίς δημόσιο διαγωνισμό. Η σύμβαση της Averda ανανεώθηκε αρκετές φορές μέσα σε γενική αδιαφάνεια και έληξε τελικά στις 17 Ιουλίου 2015. Χωρίς να έχει επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία για ένα νέο χώρο ταφής των αποβλήτων, τα φορτηγά της Sukleen άρχισαν να τα ρίχνουν σε ποτάμια, σε ανοιχτούς χώρους ή στο λιμάνι της Βηρυτού.

Η εκστρατεία «τάλαʼατ ραϊχάτακουμ» («Εσείς Βρομάτε») αρχικά απαίτησε μια οικολογική λύση για την κρίση των αποβλήτων, αλλά αργότερα, όπως θα εξηγήσουμε, το κίνημα ριζοσπαστικοποιήθηκε και κατήγγειλε το λιβανέζικο θρησκευτικό και αστικό καθεστώς στο σύνολό του.

Κατά την πρώτη κινητοποίηση, στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής το Σάββατο 22 Αυγούστου, περισσότεροι από 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Βηρυτού. Οι διαδηλωτές κατηγορούσαν όλα τα θρησκευτικά και αστικά πολιτικά κόμματα της 8ης Μαρτίου και της 14ης Μαρτίου για την κρίση των αποβλήτων και τη διαφθορά που μαστίζει τη χώρα.

Κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων διαμαρτυριών, η καταστολή του στρατού και της αστυνομίας ήταν πολύ βίαιη. Προσπάθησαν να διώξουν τους διαδηλωτές από τους δρόμους που οδηγούν στο κέντρο της πόλης της Βηρυτού, πυροβολώντας με πραγματικά πυρά στον αέρα και χτυπώντας τους διαδηλωτές με δακρυγόνα και κανόνια νερού. Η αστυνομία επιτέθηκε επίσης τους διαδηλωτές με κλομπ, τραυματίζοντας περισσότερα από 75 άτομα.

Παρά την άγρια καταστολή, νέες κινητοποιήσεις οργανώθηκαν την επόμενη ημέρα ως μια απάντηση στην αστυνομία, με περίπου 20.000 άτομα στους δρόμους της Βηρυτού. Μπορούσε κανείς να διαβάσει στους τοίχους των αναβαθμισμένων περιοχών του κέντρου της πόλης συνθήματα που γράφτηκαν από τους διαδηλωτές, όπως «Κάτω ο καπιταλισμός» και «Το Κέντρο της Βηρυτού Ανήκει στο Λαό», «Όχι στην Ομοφοβία, το Ρατσισμό, το Σεξισμό και τις Ταξικές Διακρίσεις» και «Επανάσταση».

Τα διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Λιβάνου, όλα στην υπηρεσία των θρησκευτικών και αστικών πολιτικών κομμάτων, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες ασφαλείας, καθώς επίσης και ορισμένα μέλη της εκστρατείας «Εσείς Βρομάτε» που δεν ήθελαν μια ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος ούτε και να προκαλέσουν το θρησκευτικό καθεστώς, προσπάθησαν να δυσφημίσουν το κίνημα στο σύνολό του, συγκεκριμένα, χαρακτηρίζοντας τους νέους από τα φτωχά προάστια της Βηρυτού που είχαν προσχωρήσει στο κίνημα ως «παρείσακτους», «ταραξίες» και «υπονομευτές»... Μια ψεύτικη προπαγάνδα, η οποία χρησιμοποιώντας παρόμοιους όρους, θύμισε σε πολλούς διαδηλωτές την προπαγάνδα του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών κατά την έναρξη της επανάστασης του 2011.

Κινητοποιήσεις και καταλήψεις πραγματοποιήθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, παρά τη συνέχιση της καταστολής που είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν στο νοσοκομείο περισσότερα από 400 άτομα.

Άλλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλα μέρη της χώρας, αλλά κυρίως στην περιοχή της Άκρα, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Λιβάνου και είναι η φτωχότερη και με την μικρότερη παροχή δημοσίων υπηρεσιών2. Οι άνθρωποι κινητοποιήθηκαν με το σύνθημα «Η Άκρα Δεν Είναι Σκουπιδοτενεκές», ύστερα από την πρόταση της κυβέρνησης για μεταφορά των αποβλήτων στην περιοχή αυτή. Ως αντάλλαγμα και προσπαθώντας να πείσει τους κατοίκους της περιοχής να αποδεχτούν αυτό το μέτρο, η κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει 100 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη της Άκρα και 200 εκατομμύρια που έχουν ήδη διατεθεί για οδικές υποδομές και υπονόμους. Μια ομάδα δήμων στην κοιλάδα της Άκρα έχει ήδη ξεκινήσει μια καμπάνια με το όνομα «Ταμαρτούνα Μπιφάντλικουμ» («Μας θάβετε με τη γενναιοδωρία σας»), με την οποία αρνούνται την αρχή της ανταλλαγής για τη διάθεση των αποβλήτων του Λιβάνου στην Άκρα με εγγύηση ως αντάλλαγμα την ανάπτυξη της περιοχής.

Στην ίδια περιοχή της Άκρα, οι κάτοικοι του χωριού Ερσάλ ξεκίνησαν μια αναφορά για να αποτρέψουν τη δημιουργία χωματερής σκουπιδιών στην περιοχή τους.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας των Λιβανέζων Εργατών (γνωστή ως CGTL) κάλεσαν σε συμμετοχή στο κίνημα μετά τα γεγονότα της 22ας Αυγούστου και 23ης Αυγούστου, αλλά εξαιτίας των αδυναμιών τους και της υποταγής τους στα θρησκευτικά και αστικά πολιτικά κόμματα του Λιβάνου, το κάλεσμά τους ήταν από πολλές απόψεις, απλώς ρητορικό.

Το Σάββατο 29 Αυγούστου στην πρωτεύουσα Βηρυτό οργανώθηκε μια νέα μαζική διαδήλωση η οποία συγκέντρωσε από 60.000 ως 100.000 άτομα. Η νεολαία είχε μαζική παρουσία και οι διαδηλώσεις ήταν ιδιαίτερα δυναμικές.

Στη διαδήλωση μπορούσε κανείς να διαβάσει και ν' ακούσει τα εξής συνθήματα: «Επανάσταση Ενάντια στην Άρχουσα Τάξη, Ενάντια στον Θρησκευτικό Διαχωρισμό, Ενάντια στονΡατσισμό και Ενάντια στην Πατριαρχία»· «Εκκοσμίκευση, Ισότητα και Κοινωνική Δικαιοσύνη»· «Από τη Ντούμα [στη Συρία] ως τη Βηρυτό, Ένας Είναι ο Λαός και Δεν Πεθαίνει»· «Απ' τη Βαγδάτη Μέχρι Δαμασκό, Βηρυτό και Παλαιστίνη, μια Επανάσταση»· «Ο Λαός Θέλει να Πέσει το Θρησκευτικό Καθεστώτος», κλπ...

Πάρα πολλοί διαδηλωτές καταδίκαζαν επίσης τη διαφθορά των πολιτικών ελίτ της 8ης και της 14ης Μαρτίου, καθώς και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν οδηγήσει στη φτώχεια τις λαϊκές τάξεις της χώρας και στην καταστροφή των δημοσίων υπηρεσιών.

Σε αυτές τις κινητοποιήσεις, ιδρύθηκε ένα νέο μέτωπο, το οποίο ονομάζεται «Ο Λαός Θέλει» και με σύνθημα «Εκκοσμίκευση, Ισότητα και Κοινωνική Δικαιοσύνη», συγκεντρώνοντας διάφορα αριστερά και προοδευτικά κινήματα, και στο κέντρο του οποίου βρίσκεται το Σοσιαλιστικό Φόρουμ. Αυτή η προοδευτική συμμαχία διεκδικεί συγκεκριμένα: να απελευθερωθούν όλοι οι διαδηλωτές που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του κινήματος «Εσείς Βρομάτε» και να σταματήσουν οι κατασταλτικές επιχειρήσεις του κράτους· εκλογή μιας Συντακτικής Συνέλευσης, στη βάση της μη θρησκευτικής, αναλογικής εκπροσώπησης, με τον Λίβανο ως μια ενιαία περιοχή· την παραίτηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και τον παραμερισμό του Συμβουλίου Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης για το θέμα των αποβλήτων· την ποινική δίωξη για όλους εκείνους οι οποίοι συμμετέχουν στην επιχείρηση της ιδιωτικοποίησης και της διαχείρισης των αποβλήτων· μία έρευνα για όλους όσοι ευθύνονται για τη βία στις πρόσφατες διαδηλώσεις, δηλαδή των πολιτικών και των αξιωματούχων ασφαλείας, με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών, Νουχάδ Μασνούκ, κλπ...

Πολλαπλές και διάφορες απόπειρες των θρησκευτικών και των αστικών πολιτικών κόμματων της 8ης Μαρτίου και της 14ης Μαρτίου να παρέμβουν στο κίνημα για το δικό της πολιτικό όφελος και τα οπορτουνιστικά τους συμφέροντα, μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν αποτύχει.

Οι κινητοποιήσεις στο Λίβανο, όπως κι αυτές που συνεχίζονται στο Ιράκ και συγκέντρωσαν επίσης εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές την Παρασκευή 28 Αυγούστου, μας δείχνουν ότι το ωστικό κύμα των επαναστατικών διεργασιών που ξεκίνησαν στην περιοχή το 2011 δεν έχει ακόμα φτάσει στο τέλος του, παρά τις διάφορες αντεπαναστατικές επιθέσεις. Πρέπει να υποστηρίξουμε αυτές τις νέες εξεγέρσεις στο Ιράκ και στον Λίβανο και πρέπει να συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τους επαναστάτες στη Συρία, στο Μπαχρέιν, στην Τυνησία, στην Αίγυπτο, στην Υεμένη, στην Παλαιστίνη, κλπ., στον αγώνα τους για τους αρχικούς στόχους των επαναστατικών διαδικασιών (της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας), ενάντια σε κάθε μορφή αντεπανάστασης.

Όπως έχουμε πει κι άλλες φορές, παρά τις σημαντικές και πολλαπλές δυσκολίες, οι επαναστατικές διαδικασίες δεν έχουν πεθάνει...

 

Joseph Daher, «La campagne “vous puez” secoue le régime confessionnel au Liban», Σουρία αλ-Χουρία λιλ-Άμπαντ - Syria Freedom Forever, 30 Αυγούστου 2015, και «The campaign “you stink” shakes the sectarian regime in Lebanon», Σουρία αλ-Χουρία λιλ-Άμπαντ - Syria Freedom Forever, 31 Αυγούστου 2015.

 

 Σοσιαλιστικό Φόρουμ (Λίβανος), αλ-Μανάταντα αλ-Ιστιράκι (Λιμπνάν), αλ-Μανσούρ.

 

«Ο Λαός Θέλει»: «Εκκοσμίκευση, Ισότητα και Κοινωνική Δικαιοσύνη». «α-Σιάʼαμπου γιουρίντ»: «ʼαλμάνια, μουσάουατ, ʼαντάλα ιτζτιμάʼια», αλ-Μανσούρ, 28 Αυγούστου 2015.

 

Μετάφραση: e la libertà

 

Σημειώσεις:

1 Ο συνασπισμός της 8ης Μαρτίου συνδέεται με τη Συρία και το Ιράν, και αποτελείται από τη Χεζμπολάχ, το άλλο σιιτικό κόμμα, την Αμάλ και το Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα (Χριστιανοί) με επικεφαλής τον στρατηγό Αούν. Από την άλλη πλευρά, η 14η Μαρτίου, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία, περιλαμβάνει το Κίνημα Μέλλον με επικεφαλής τον Σαάντ Χαρίρι (σουνίτες), τις Λιβανικές Δυνάμεις και το Kataeb (Χριστιανοί).

2 Στο Βόρειο Λίβανο και στην μεγαλύτερη πόλη την Τρίπολη κατοικεί το 20,7% των κατοίκων της χώρας, αλλά το 46% αυτών που ζουν σε ακραία φτώχεια και το 38% των φτωχών της χώρας. Η περιοχή διαθέτει επίσης τις λιγότερες υποδομές σε ιατρικό επίπεδο, ενώ τα ποσοστά εγκατάλειψης του σχολείου, της ανεργίας και του αναλφαβητισμού των γυναικών είναι μεταξύ των υψηλότερων. Δεν έχουν πραγματοποιηθεί έργα μεγάλης κλίμακας από το 1990. Ο αριθμός των επιχειρήσεων στην επαρχία του Βορείου Λιβάνου δεν υπερβαίνει τις 17.000, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις με λιγότερους από πέντε εργαζόμενους, ενώ στο Όρος Λίβανος και στη Βηρυτό υπάρχουν από 73.000 και 72.000 επιχειρήσεις αντίστοιχα.

 

Φωτογραφίες

185a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου_rain__5_.jpg

 

185a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου690-01-06.jpg

 

185a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου33990Image1.jpg

 

185a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου-59726168.jpg

 40elaliberta-beirut-protesters-give-the-lebanese-government-an-ultimatum-1441047262.jpg40elaliberta-763t5g6t.jpg

185a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου89147471.cached.jpg

 40elaliberta-Beirut-Bin-protest-1-of-5.jpg

 

185a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου435975051.jpg

 40elaliberta-maxresdefault.jpg185a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνουg650x420_img650x420_crop.jpg

185a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου-lebanon-trash_wong.jpg185a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνουx420_crop.jpg186a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου_2015_08_25_smith.jpg186a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου_lebanon-protests.jpg186a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου00-3.jpg

 186a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου6c39b-6.jpg

 44elaliberta-trashypoliticsinbeirut_statue.jpg186a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου10.jpg

 186a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου20_crop.jpg

186a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου80-1000.jpg186a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου435-1.jpg186a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου546.jpg186a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου1000.jpg186a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου1718b7d93-4.jpg186a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου-2015.08.26.jpg186a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου6700f5c5.jpg186a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου7364cc5-1.jpg186a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου3714552.jpg186a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου8852574-1_2.jpg186a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου-45976062.jpg186a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου-1438355965.jpg186a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνουc9e.image1.jpg186a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνουc461880b288b456c.jpg186a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου-in-beirut.jpg186a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνουrbox.jpg

 

44elaliberta-02266_n-1440331885.jpg 186a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνουs_n_r1.jpg

 

  44elaliberta-Lebanese_Protest_6.jpg

186a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνουx420_crop.jpg

 

186a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-ΛιβάνουYou_Stink-3.jpg

 44elaliberta-332984_o-1440331880.jpg189a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου-articleLarge.jpg

186bc29a-f0a0-44d9-b629-3ea4b5ffb690.jpg

 44elaliberta-1015133267.jpg

186n-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνουf15a.jpg

 

186o-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου973753cc6.jpg

 

186o-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου-20150823-180445-31.jpg

  186o-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνουd56c39b-5.jpg

 186o-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου-d7786cfb8e40481294bfeba75b6aefa1-2.jpg

 186p-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου37567Lebanon.jpg

 187a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου_ntcjyyxF6r1t0upqco8_1280.jpg

 187a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου630.jpg

 187a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου-816x565.jpg

 187a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου833.jpg

 187a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου5560-816x583.jpg

 187a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου1586128.jpg

 187a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου235436542lebanon3.jpg


 2015-635767283997779323-777.jpg

 

2015-635767284897466823-746.jpg 

187a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου-in-labenon-2015-4-700x394.jpg

  187a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου-Lebanon-Trash_Webf1.jpg

 187a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνουows_144063704081998.jpg

 187h-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου_rubbish.jpg

 45elaliberta-_Lebanon_Trash_rain__1_.jpg187h-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου5.jpg

 187h-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου8-301.jpg

 187h-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου345_Mideast.JPG

 187h-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου-t_Lebanon_Trash-2.jpg

 187h-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου-w1024_s_n_r1.jpg

 188a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου_600x338.JPG

 188a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου_LEON-2.jpg

 188a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου3_1280x720.jpg

 188a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου833-2015-08-23-19627251.jpg

 45elaliberta--59726152.jpg188a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου1024x1024.jpg

 188a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου27277-816x568.jpg

 45elaliberta-AAgVzM.jpg_large.jpg188a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου67693.jpg

 188a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου96829_o.jpg

 188a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου216668-816x546.jpg

 188a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου0434156.jpg

 bc738e134efe486eaa186f033cba3782-45e8d5fbe5c840fcadbaf118a97eb888-14.jpg45elaliberta-reuters-43.jpg188a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου-150829686.jpg

 45elaliberta-RTX1P89P.jpg188a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου-article-1440277384.jpg

 188a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-ΛιβάνουBeirut_trash_protest3.jpg

 45elaliberta-1_85135279.jpg188a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνουd56c39b-1.jpg

   45elaliberta-YouStink-0abea.jpg

188a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-ΛιβάνουLübnan-You-Stink.jpg188a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-ΛιβάνουMideast_Lebanon_Trash-4.jpg188a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου-storm-out-Lebanese.jpg188a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνουtag-reuters-43.jpg188a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-ΛιβάνουYouStink.jpg189a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου0_3.jpg189a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου0-Beirut-master675.jpg189a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου03e08.image.jpg   189a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου24_s_n.jpg

 189a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου167d0-5.jpg

 189a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου531d0-0_1.jpg

  189a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-ΛιβάνουLebanon_Trash_Crisis-11.jpg

 189a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου-politics.jpg

 189b-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου.jpg

 189b-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου.png

 

385a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου.jpg

 64elaliberta-_312548_cries-of-revolution-at-lebanon-rubbis.jpg

385a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου_000_gm8cb9la.2-0.jpg

 55dab75556593415fc384f7f.jpg

385a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου_Mora.jpg


 64elaliberta-3a787a8d2eb-34fdd6fd89454b398d79a657e8852574-12.jpg

385a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου01e24.jpg

 

385a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου-2-635x357.jpg


 55e21debc4618866128b459b.jpg

385a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου5_58.jpg

 64elaliberta-338.jpg

385a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου8_620_413_100.JPG

 

385a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου8b4ba-5.jpg

 

385a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου8jQ.jpg



 

385a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου20-NQv.jpg


 64elaliberta-550_334_442340.jpg

385a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου71D_w900_s.jpg

  385a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου0075f3.jpg

 64elaliberta-2015-08-22T232405Z_1_LYNXNP.JPG385a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου-201.jpg

 385a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου-201a.jpg

 

385a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου-201n.jpg


 

385a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου405-copy.jpg

385a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου8295-722838184ac6.jpg

 

385a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου10614a-.jpeg

 64elaliberta-6121640372.jpg64elaliberta-254412400.jpg

385a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου84523-09.jpg

 

385a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου744473-374.jpg

  385a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου45330745.jpg

 64elaliberta-hur-6lxc717yuft122ogbf67_original.jpg64elaliberta-gettyimages-485014646-1440353135.jpg64elaliberta-CNmWJyiVEAAzHy2.jpg_large.jpg385a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνουactfitcropnoborder.jpg

 64elaliberta-imgp0511.jpg385a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου-CRISIS-POLITICS.JPG

 2015-635765348784994473-499.jpg64elaliberta-leb04.jpg385a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου-18132931-800x549.jpg385a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνουdb64b2-0.jpg

 64elaliberta-MW-DS924_beirut_ZG_20150824154435.jpg385a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνουf3ee75c-11.jpg

 385a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνουimage.jpg

 385a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνουimageeb5zw56gu.jpg

 385a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνουimg.jpg

 385a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-ΛιβάνουkAAOqj_.jpg_large.jpg

 385a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου-Lebanon_AFP.jpg

 385a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνουlebs-2.jpg

 385a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνουlebs-5.jpg

 385a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνουlebs-5A.jpg

 385a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-ΛιβάνουrawImage36v4f.jpg

 385a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-ΛιβάνουRTX1PCJJ.jpg

 880a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου-4944.jpg

 880a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου-346545.JPG

 885a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου574.jpg

 885a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου-952.jpg

 885a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου4899875.jpg

 885a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-Λιβάνου-sRai.jpg

 Tan2015-9-1_16455416_0.jpg2015-635767286095279323-527.jpg2015-635767287801685573-168.jpg2015-635767288494029323-402.jpg2015-635767288835123073-512.jpg2015-635767340041373073-137.jpg2015-635767289195748073-574.jpg886a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-ΛιβάνουIMG12475766.JPG

 45432d188a-Daher__Το-κίνημα-Εσείς-Βρομάτε-του-ΛιβάνουMideast_Lebanon-1.jpg

 11902240_1592754284320036_1083845364527231731_n_-_Αντίγραφο.jpg

 

Σε αυτές τις κινητοποιήσεις, ιδρύθηκε ένα νέο μέτωπο, το οποίο ονομάζεται «Ο Λαός Θέλει» και με σύνθημα «Εκκοσμίκευση, Ισότητα και Κοινωνική Δικαιοσύνη»*, συγκεντρώνοντας διάφορα αριστερά και προοδευτικά κινήματα, και στο κέντρο του οποίου βρίσκεται το Σοσιαλιστικό Φόρουμ**.

* [Σ.τ.Μ.] Σοσιαλιστικό Φόρουμ (Λίβανος), αλ-Μανάταντα αλ-Ιστιράκι (Λιμπνάν), αλΜανσούρ.

**[Σ.τ.Μ.] «Ο Λαός Θέλει»: «Εκκοσμίκευση, Ισότητα και Κοινωνική Δικαιοσύνη». «α-σιάʼαμπου γιουρίντ»: «ʼαλμάνια, μουσάουατ, ʼαντάλα ιστιμάʼια», αλ-Μανσούρ, 28 Αυγούστου 2015.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:43

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.