Τετάρτη, 05 Απριλίου 2017 16:26

Στη Συρία, οι ανθρώπινες ζωές δεν αξίζουν Κύριο

Leila al-Shami

Στη Συρία, οι ανθρώπινες ζωές δεν αξίζουν

Από τότε που ο Τραμπ ανήλθε στην εξουσία, υπήρξε μια χαρακτηριστική κλιμάκωση της αμερικανικής επέμβασης στη Συρία, με υποτιθέμενο στόχο την ήττα του ISIS. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη εκατοντάδες άνδρες των δυνάμεων ειδικών αποστολών να πολεμούν στο έδαφος δίπλα στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και τις έχουν υποστηρίξει με εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές. Τώρα μια μονάδα πεζοναυτών πυροβολικού επιχειρεί στη Συρία για να υποστηρίξει τη μάχη για να παρθεί η Ράκα και οι ΗΠΑ προγραμματίζουν να στείλουν περισσότερα στρατεύματα ξηράς.

Από την αρχή της φετινής χρονιάς έχουν υπάρξει καθημερινές αναφορές για αμάχους που σκοτώνονται κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ σε χωριά και πόλεις της Συρίας. Μερικοί έχουν οδηγήσει σε μεγάλης κλίμακας σφαγές. Στις 16 Μαρτίου περισσότεροι από 40 πολίτες σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, και πάνω από 100 τραυματίστηκαν στο χωριό του Αλ-Τζίνα, κοντά στο Χαλέπι, όταν αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το μουσουλμανικό τέμενος Ομάρ ιμπν αλ-Χάτταμπ την ώρα που οι άνθρώποι συγκεντρώθηκαν για την απογευματινή προσευχή.

Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν αρχικά ότι η επίθεση στόχευε μουσουλμανικό τέμενος, και ισχυρίστηκαν ότι σκότωσαν τους μαχητές της Αλ Κάιντα σε μια συνάντηση. Αυτός ο ισχυρισμός υποστηρίχτηκε από μια εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας. «Δεν έχουμε οποιεσδήποτε αμφιβολίες ότι οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στόχευσαν στους τρομοκράτες» είπε η μαρία Ζαχάροβα1.

Ακτιβιστές και άνθρωποι στην περιοχή αντέκρουσαν αυτούς τους ισχυρισμούς, δεδομένου ότι οι εθελοντές πολιτικής προστασίας των White Helmets [Λευκά Κράνη] εργάστηκαν 24 ώρες το 24ωρο για να τραβήξουν τα θύματα από τα ερείπια. Ερευνητές ανοιχτού κώδικα του Bellingcat2 επιβεβαίωσαν ότι η περιοχή της επίθεσης ήταν πράγματι ένα μουσουλμανικό τέμενος και ανάρτησαν τις εικόνες των υπολειμμάτων των αμερικανικών βλημάτων.

Μερικές ημέρες αργότερα, στις 22 Μαρτίου, βομβαρδισμοί των ΗΠΑ χτυπούν ένα σχολείο στη Μανσούρα, της Ράκα. Εως και 100 οικογένειες που εκτοπίστηκαν από το Χαλέπι είχαν βρει κατάλυμμα στο σχολείο εκείνη τη στιγμή. Πάνω από 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Οι παράπλευρες απώλειες του πολέμου του Τραμπ στην τρομοκρατία δεν περιορίζονται στη Συρία.

Στο Ιράκ, οι ΗΠΑ συμμαχούν με ιρακινές και κουρδικές πολιτοφυλακές για να εκδιώξουν το ISIS από τη Μοσούλη. Την προηγούμενη εβδομάδα αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ βομβάρδισε τρία κτήρια κατασφάζοντας πάνω από 200 πολίτες. Πολλοί παρέμειναν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια μέρες χωρίς την παραμικρή ελπίδα διάσωσης3.

Στην Υεμένη, τον Ιανουάριο, μια άτσαλη αμερικανική επιδρομή στους μαχητές της Αλ Κάιντα, οδήγησε στο θάνατο δεκάδων πολιτών4 σε ένα χωριό στην Αλ-Μπάιντα. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένα αμερικανικό ελικόπτερο Apache σκότωσε τουλάχιστον 42 Σομαλούς πρόσφυγες όταν επιτέθηκε σε μια βάρκα στην ακτή της Υεμένης. Οι ΗΠΑ επεμβαίνουν στην Υεμένη υπέρ του σαουδικού συνασπισμού, που είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου.

Καθώς ο Τραμπ κλιμακώνει τον πόλεμο ενάντια στο ISIS υπάρχουν εκθέσεις που δείχνουν ότι η διοίκησή του επιδιώκει να τροποποιήσει τους τρέχοντες κανόνες εμπλοκής, πιθανότατα για να περιλάβει κατώτερα όρια για τις παράπλευρες απώλειες. Βεβαίως τα θύματα αυτού του πολέμου στην τρομοκρατία υπερβαίνουν κατά πολύ τον αριθμό θυμάτων που προκαλείται από την τρομοκρατία την ίδια.

Σύμφωνα με το Airwars, που παρακολουθεί τις αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού ενάντια στο ISIS στη Συρία και στο Ιράκ, 370 πολίτες σκοτώθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου μόνο. Το Airwars επίσης αναφέρει ότι Ιανουάριος ήταν ο πιο θανατηφόρος μήνας για τους αμάχους5 στη Συρία και το Ιράκ από τότε που ο συνασπισμός άρχισε τους βομβαρδισμούς, με μια αύξηση 68 τοις εκατό στις επιδρομές από το Δεκέμβριο. Τα ενεργά μέλη του συνασπισμού περιλαμβάνουν επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Δανία και την Αυστραλία. Μόνο οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν 502 βομβαρδισμούς στη Συρία τον Ιανουάριο, ενώ 11 πραγματοποιήθηκαν από άλλα μέλη. Στο σύνολο, από τότε που ο συνασπισμός επενέβη στη Συρία και το Ιράκ, ο αριθμός αμάχων που σκοτώθηκαν είναι 2.715, το αποτέλεσμα 72.771 βομβών και βλημάτων που ερρίφθησαν. Οι αμερικανικοί εκπρόσωποι έχουν παραδεχτεί τη χρησιμοποίηση των πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουράνιου6, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο και βαριάς μορφής γεννετικά προβλήματα στις επόμενες γενιές.

Η πιό αξιοσημείωτη πτυχή αυτής της μεγάλης κλίμακας σφαγής αμάχων είναι η θανάσιμη σιωπή της παγκόσμιας κοινότητας. Η «αντιπολεμική αριστερά» φαίνεται να ταράζεται μόνο από τις υποθετικές επεμβάσεις που μπορεί να στοχεύουν τον τύραννο Μπασάρ Αλ Άσαντ, παρά τις πραγματικές επεμβάσεις που καταστρέφουν τις ζωές χιλιάδων αθώων. Ο Άσαντ, υπεύθυνος για τη μεγάλη πλειοψηφία των θανάτων αμάχων στη Συρία, για τα βιομηχανικής κλίμακας κέντρα βασανιστηρίων και τη ρίψη χημικών αερίων που είχαν ως αποτέλεσμα οικογένειες να πεθάνουν στον ύπνο τους, παρουσιάζεται ως ο σωτήρας για τα δεινά που έχει προκαλέσει, ενώ οι αντίπαλοί του παρουσιάζονται στο σύνολό τους ως στρατευμένοι τζιχαντιστές.

Αυτή η «αριστερά» έχει υιοθετήσει ολόψυχα το αφήγημα του «πολέμου στην τρομοκρατία», που προωθήθηκε πρώτα από τον ίδιο τον Άσαντ, με τέτοιο τρόπο που έκανε τους νεοσυντηρητικούς να ντρέπονται. Δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει συχνά τους Σύριους πρόσφυγες ως πιθανούς τρομοκράτες όταν τέτοιες αυθεντίες ισχυρίζονται το ίδιο πράγμα, εμποδίζοντας την αλληλεγγύη με τα θύματα του κρατικού τρόμου. Μερικοί από αυτούς τους αποκαλούμενους «προοδευτικούς» προτιμούσαν να ξοδεύουν το χρόνο τους συκοφαντώντας τους εθελοντές που διασώζουν τα θύματα, παρά καταγγέλοντας τα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ και τις αυτοκρατορικές εισβολές. Κάποιοι από τους ίδιους ανθρώπους πρόβαλαν την υποψηφιότητα του Τραμπ για πρόεδρο ως υποτιθέμενη επιλογή «ενάντια στις επεμβάσεις [anti-interventionist]» .

«Οι ΗΠΑ επιτίθενται στις θέσεις του ISIS» αρέσκονται να μας λένε τα μέσα. Ακόμα δεκάδες χιλιάδες άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι στη Ράκα κάτω από τη βάναυση κατοχή του ISIS. Περίπου 400.000 είναι υπό πολιορκία στη Μοσούλη, ανάμεσα σε μερικές χιλιάδες μαχητές του ISIS, και οι προμήθειες τροφίμων και νερού εξαντλούνται. Όχι μόνο βρίσκονται στον κίνδυνο των βομβών που διαμελίζουν τις ζωές τους, αλλά και υπό τον φόβο αντιποίνων από τις εισερχόμενες πολιτοφυλακές που μπορεί να αντιμετωπίζουν τους πολίτες ως υποστηρικτές του ISIS.

Η τρομοκρατία δεν θα νικηθεί από τις βόμβες των ξένων. Κάθε πολίτης που σκοτώνεται δημιουργεί μόνο περισσότερο θυμό, πόνο και απελπισία και τρέφει το αφήγημα που ομάδες όπως το ISIS επιθυμούν να προωθήσουν. Πολυάριθμες χώρες επεμβαίνουν τώρα στο συριακό πεδίο μάχης, συμβάλλοντας στη σφαγή ολικής κλίμακας. Τα αντιπολεμικά κινήματα πρέπει να καλούν όλες τις ξένες δυνάμεις να φύγουν συμπεριλαμβανομένου και όλων των εγκληματιών πολέμου.

Πηγή: Athens Indymedia, 2 Απριλίου 2017

Δημοσιεύτηκε στις 27 Μαρτίου 2017 από την Σύρια αναρχική Leila al-Shami στο Hummus For Thought και στο Leila’s blog:

Leila Al Shami, «In Syria, Civilian Lives Don’t Matter», Hummus For Thought, 26 Μαρτίου 2017 και Leila’s blog, 27 Μαρτίου 2017.  Στα ισπανικά: «En Siria, las vidas civiles no importan», Leila’s blog, 27 Μαρτίου 2017. 

Σημειώσεις

1 «Syria Daily: US Tries to Deny Deadly Attack on Mosque», EA WorldView, 18 Μαρτίου 2017. 

2 Christiaan Triebert, «Confirmed: US Responsible for ‘‘Aleppo Mosque Bombing’’», Bellingcat, 16 Μαρτίου 2017. 

3 Martin Chulov, «Mosul’s children were shouting beneath the rubble. Nobody came», The Guardian, 25 Μαρτίου 2017. 

4 Iona Craig, «Death in al Ghayil. Women and Children in Yemeni Village Recall Horror of Trump’s “Highly Successful” SEAL Raid», The Intercept, 9 Μαρτίου 2017. 

5 Alex Hopkins, «International airstrikes and civilian casualty claims in Iraq and Syria: January 2017», Airwars, 21 Φεβρουαρίου 2017. 

6 Thomas Gibbons-Neff, «The Pentagon said it wouldn’t use depleted uranium rounds against ISIS. Months later, it did - thousands of times», The Washington Post, 16 Φεβρουαρίου 2017. 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:30

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.