Σάββατο, 08 Απριλίου 2017 12:50

Δήλωση του Φιλίπ Πουτού: Μετά τον αμερικάνικο βομβαρδισμό στη Συρία Κύριο

Δήλωση του Φιλίπ Πουτού, υποψήφιου του γαλλικού NPA στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας:

Μετά τον αμερικάνικο βομβαρδισμό στη Συρία

Για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια, ο στρατός του εγκληματία πολέμου Αλ-Άσαντ χτυπήθηκε από αεροπορικές επιθέσεις. 59 αμερικανικοί πύραυλοι κατέστρεψαν την αεροπορική βάση Σαϋράτ, απ’ όπου φαίνεται ότι απογειώθηκαν τα αεροπλάνα που χτύπησαν την Τρίτη με χημικά όπλα άοπλους πολίτες στην Χαν Σεϊκούν σκοτώνοντας τουλάχιστον 86 ανθρώπους μεταξύ των οποίων 27 παιδιά.

Για εμάς που είμαστε αλληλέγγυοι του εξεγερμένου συριακού λαού, αυτή η επιχείρηση έκπληξη του Τραμπ αφήνει μια εμετική αίσθηση. Μόλις πριν μια εβδομάδα, η κυβέρνησή του ενίσχυε τις προηγούμενες τοποθετήσεις του λέγοντας ότι μια συμφωνία με τον Μπασάρ Αλ- Άσαντ ήταν ενδεχόμενη στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», με τον ίδιο τρόπο που εξυπηρετούνται και άλλες καταπιεστικές εξουσίες, όπως του Πούτιν, του Σίσι ή του Νετανιάχου. Τα σημάδια αυτά ερμηνεύτηκαν με σαφήνεια από το συριακό καθεστώς ως ενθάρρυνση να συνεχίσει τις αθλιότητές του, και, όπως και ο Ομπάμα, έχει επομένως μερίδιο ευθύνης για τη φρικτή επίθεση με χημικά και για τους θανάτους στην Χαν Σεϊκούν.

Ο σφαγέας Αλ-Άσαντ, μαζί με τα ιρανικά και τα ρωσικά στρατεύματα, έχουν σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες Σύριους, βομβαρδίζοντας ανελέητα άοπλους πληθυσμούς και τις δυνάμεις αντίστασης στο αιματοβαμμένο του καθεστώς. Δικαιολογήθηκαν σε ένα τμήμα της κοινής γνώμης τους παραπέμποντας στον υποτιθέμενο «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» και στους βομβαρδισμούς των δυτικών και περιφερειακών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

Το NPA αντιτίθεται σε όλες τις ξένες στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία. Αυτές βοήθησαν τον Αλ-Άσαντ να κρατηθεί στην εξουσία. Αντίθετα, απαιτήσαμε από την αρχή την άρση του εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς τις αντιστασιακές μη θρησκευτικές δυνάμεις, ένα εμπάργκο που τις άφησε χωρίς δυνατότητα πραγματικής αυτοάμυνας, εκτός από τους φονταμενταλιστές τζιχαντιστές που είχαν τη δυνατότητα εξοπλισμού -εκτός αντιαεροπορικών όπλων- από τις χώρες του Κόλπου και την Τουρκία.

Οι αγωνιστές της συριακής επανάστασης θα είχαν άδικο να ελπίσουν ότι ο Αμερικάνος πρόεδρος ξαφνικά θα τασσόταν στο πλευρό τους. Φοβόμαστε έντονα ότι το στρατιωτικό «κόλπο» του Τραμπ θα χρησιμεύσει ως κάλυψη για επόμενους ευκαιριακούς διπλωματικούς ελιγμούς σε συμμαχία με άλλες καταπιεστικές δυνάμεις, θα χρησιμεύσει σε νέες στρατιωτικές περιπέτειες στον κόσμο -συνήθως αναποτελεσματικές- καθώς και σε οικονομική επιθετικότητα σε βάρος των καταπιεσμένων λαών και σε βάρος και του ίδιου του αμερικάνικου λαού.

Επομένως, χωρίς καμία στήριξη και χωρίς να συντηρούμε με κανέναν τρόπο την οποιαδήποτε ελπίδα από τα αμερικανικά στρατιωτικά πλήγματα, δεν μπορούμε ωστόσο να ενωθούμε με τις διαμαρτυρίες κομμάτων στη Γαλλία που, υποστηρίζοντας μια «λογική» ειρήνη με τον Άσαντ και τους μπράβους του, κλείνουν τα μάτια τους στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα που σκότωσε ο δικτάτορας καθώς και στα εκατομμύρια μεταναστών και προσφύγων.

Μοντρέιγ, 7/4/2017

«Déclaration de Philippe Poutou: après le bombardement Etats-unien en Syrie», Nouveau Parti Anticapitaliste, 7 Απριλίου 2017.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:29

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.