Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017 22:42

Οι πύραυλοι του Τραμπ ρίχνουν περισσότερο λάδι στη φωτιά Κύριο

Dave Sewell

Οι πύραυλοι του Τραμπ ρίχνουν περισσότερο λάδι στη φωτιά

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εκμεταλλεύτηκε την τελευταία αγριότητα του καθεστώτος της Συρίας την περασμένη εβδομάδα για να ξεκινήσει μια μεγάλη επίθεση με πυραύλους στην αεροπορική βάση Αλ Σαϊράτ.

Ο Τραμπ θρήνησε κυνικά για τα «όμορφα μωρά» που σκοτώθηκαν από τη δικτατορία του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Πρόκειται για απόλυτη υποκρισία, από κάποιον που έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να σταματήσει όλους τους Σύριους πρόσφυγες που έρχονται στις ΗΠΑ, προτιμώντας να τους αφήσει να υποφέρουν και να πεθάνουν.

Περίπου 70 άτομα, μεταξύ των οποίων 20 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους και πολλοί περισσότεροι τραυματίστηκαν στο βομβαρδισμό από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος της πόλης Χαν Σεϊκούν στο Ιντλίμπ.

Τα συμπτώματα των θυμάτων παραπέμπουν σε χημικά όπως το σαρίν, που ο Άσαντ χρησιμοποίησε για να σκοτώσει περίπου 1.200 ανθρώπους το 2013.

Σε μια στροφή 180 μοιρών από τον προηγούμενο ισχυρισμό του ότι δεν θα εμπλακεί σε διαμάχη με τον Άσαντ, ο Τραμπ διέταξε την πυραυλική επίθεση.

Η επίθεση δε θα βοηθήσει το συριακό λαό που υποφέρει. Θα σημάνει περισσότερους θανάτους.

Παρά τις αρχικές θριαμβολογίες από το στρατό των ΗΠΑ ότι το χτύπημα περιόρισε την ικανότητα του Άσαντ να αναπτύξει χημικά όπλα, στην πραγματικότητα είχε μικρό στρατιωτικό αντίκτυπο.

Το αεροδρόμιο ξαναχρησιμοποιήθηκε την επόμενη μέρα, καθώς το καθεστώς κλιμάκωσε τους βομβαρδισμούς των περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Παρά το γεγονός ότι μόλις το ένα τρίτο των 59 πυραύλων Τόμαχωκ του Τραμπ βρήκε το στόχο του, το πυραυλικό του χτύπημα, κατάφερε να σκοτώνει αρκετούς Σύριους πολίτες, σύμφωνα με πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών.

Απέναντι στις έντονες φραστικές επιθέσεις των συμμάχων του καθεστώτος, η κυβέρνηση των ΗΠΑ τόνισε γρήγορα ότι αυτό ήταν μεμονωμένη «προειδοποιητική βολή» χωρίς προγραμματισμένη άμεση συνέχεια.

Όμως έχει δημιουργηθεί προηγούμενο, και η έντονη αντιπαλότητα μεταξύ των ιμπεριαλιστικών και των περιφερειακών δυνάμεων φέρνει πιο κοντά στον πόλεμο.

Η ρωσική κυβέρνηση κατήγγειλε τον Τραμπ για «σαφή επιθετική πράξη».

Σφαγές

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν βοήθησε ενεργά το συριακό καθεστώς να σφαγιάσει τον λαό του για να καταστείλει τη λαϊκή επανάσταση που ξέσπασε το 2011.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την ανταλλαγή πληροφοριών με τις δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία.

Αν αυτό συμβεί, υπάρχει ο κίνδυνος συγκρούσεων μεταξύ των Ρώσικων και των Δυτικών αεροπλάνων που βομβαρδίζουν το ISIS.

Η Ρωσία έχει επίσης υποσχεθεί να ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνα του συριακού καθεστώτος και έχει στείλει δικό της πολεμικό πλοίο εξοπλισμένο με πυραύλους, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ισχυρισμός των κυβερνήσεων Συρίας και Ρωσίας ότι το δηλητηριώδες αέριο προήλθε από μια αποθήκη των εξεγερμένων, την οποία έπληξαν με τις βόμβες τους, είναι παράλογος.

Οι πολεμοκάπηλοι της Δύσης δεν έχουν καμία ανάγκη να εφεύρουν ψεύτικες αγριότητες για ένα καθεστώς που διαπράττει τόσες πολλές πραγματικές.

Αλλά τα κροκοδείλια δάκρυα τους δεν μπορούν να κρύψουν τα παιχνίδια εξουσίας τα οποία μπορούν να χύσουν μόνο περισσότερο λάδι στη φωτιά που ξεκίνησε στη Μέση Ανατολή.

Μετάφραση: e la libertà

Πηγή: Dave Sewell, «Trump’s missiles pour more fuel on the fire», Socialist Worker, 11 Απριλίου 2017.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:29

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.