Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2018 11:25

Τι θέλουν οι άνθρωποι στο Ιράν, γιατί διαμαρτύρονται;

Ο συντάκτης του ANF-Farsi Karwan Hewram εκτίμησε την κατάσταση που επικρατεί στο Ιράν ως αποτέλεσμα της αποτυχίας τόσο της συντηρητικής όσο και της μεταρρυθμιστικής πολιτικής κατά το 40ό έτος της ισλαμικής επανάστασης.

Οι λόγοι για την εξέγερση των τελευταίων ημερών κατά της φτώχειας, της ανεργίας, του υψηλού κόστους ζωής και των κατασταλτικών πολιτικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν συζητούνται διαφορετικά από διάφορες πλευρές. Ρωτήσαμε τον συντάκτη μας για την υπηρεσία ANF-Farsi (Περσική), τον Karwan Hewram για την εκτίμησή του.

Karwan Hewram

Τι θέλουν οι άνθρωποι στο Ιράν, γιατί διαμαρτύρονται;

* Για πολύ καιρό ήταν ήσυχα στο Ιράν. Αλλά τις τελευταίες πέντε μέρες έχουν ξεκινήσει δράσεις στην πόλη Μάσχαντ που έχουν εξαπλωθεί σε όλο το Ιράν και το Ρόζχελατ. Ας ξεκινήσουμε με μια πολύ γενική ερώτηση: τι συμβαίνει στο Ιράν;

Το δεσποτικό καθεστώς στο Ιράν καταπιέζει τον πληθυσμό εδώ και πολλά χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, το καθεστώς αυτό εργάστηκε σκληρά για να εξασφαλίσει ότι οι λαοί του Ιράν δεν γνωρίσουν τη σημερινή φάση της αλλαγής στη Μέση Ανατολή. Εκτός από τον κουρδικό λαό, ο οποίος έχει ισχυρά κίνητρα από τις επαναστατικές διαδικασίες στις άλλες περιοχές του Κουρδιστάν, όλες οι πολιτικές διεκδικήσεις των λαών του Ιράν έχουν κατασταλεί. Δεν έχει μείνει τίποτα στο Ιράν που να μπορεί να χαρακτηριστεί ως αντιπολίτευση. Από τους Πράσινους μέχρι τους Σοσιαλιστές, από τους Δημοκρατικούς μέχρι τους πραγματικούς μεταρρυθμιστές, όλοι είτε εξορίστηκαν είτε ρίχτηκαν στη φυλακή.

Στην Τυνησία, την Αίγυπτο, τη Λιβύη και τη Συρία, τα δεσποτικά καθεστώτα αντιμετώπισαν μια διαδικασία αλλαγής. Μέχρι στιγμής, το Ιράν μπόρεσε να το αποτρέψει αυτό, μεταφέροντας τον πόλεμο στο εξωτερικό. Αλλά τόσο ο διεθνής αποκλεισμός, η πολιτική του καθεστώτος της καταστολής των λαών όσο και η σημερινή οικονομική κρίση έφθασαν σε σημείο όπου δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές.

* Είναι το σύνθημα «Αφήστε τη Συρία, αφήστε τον Λίβανο, κοιτάξτε το Ιράν!» που φώναξαν στις διαδηλώσεις μια έκφραση τους;

Από την επανάσταση του 1979, το ιρανικό καθεστώς χρησιμοποίησε τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας για να διαδώσει την ιδεολογία της σε γειτονικά κράτη παρά να αυξήσει το επίπεδο ευημερίας στο Ιράν. Αυτό είναι ένα πράγμα. Ένα άλλο σημείο είναι ότι όταν τα αιτήματα για ελευθερία, αύξηση των δημοκρατικών προτύπων και για τα νόμιμα δικαιώματα προωθήθηκαν, το καθεστώς τα παρουσίασε πάντα ως ένα «παιχνίδι εξωτερικών δυνάμεων» και ως «υποκίνηση» και προσπάθησε να τα καταστείλει ανάλογα. Για παράδειγμα, έχουν διπλασιάσει τον αμυντικό προϋπολογισμό για εξωτερικές επιχειρήσεις και οπλισμό φέτος, ενώ μειώνουν κατά το ήμισυ τον προϋπολογισμό για την εκπαίδευση, την υγεία και άλλες ανάγκες. Το κοινό αναγνωρίζει και το βιώνει αυτό.

* Είπατε ότι το ιρανικό καθεστώς αποκαλεί τις δράσεις ως «υποκίνηση» και «οργάνωση ξένων δυνάμεων». Αλλά άλλες δυνάμεις προσπαθούν να απεικονίσουν τις δράσεις ως διευθέτηση των λογαριασμών μεταξύ των δύο μπλοκ εξουσίας στο Ιράν. Ποιο από αυτά είναι σωστό;

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια κρίση στο σύστημα του Ιράν. Μέχρι στιγμής, όσοι βρίσκονται στην εξουσία το έχουν αρνηθεί αυτό. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να το αρνηθείς σήμερα. Έχουν διεξαχθεί εκλογές στο Ιράν και ο λαός έχει δώσει στους ρεφορμιστές μια ακόμη ευκαιρία. Η ευκαιρία αυτή δόθηκε με την ελπίδα της αλλαγής και ο Ρουχάνι ήρθε στην εξουσία. Αλλά κατέστη σαφές ότι ο Ρουχάνι είναι επίσης μέρος αυτού του συστήματος. Για παράδειγμα, το 55 τοις εκατό της ιρανικής κοινωνίας είναι γυναίκες, αλλά δεν υπήρχε ούτε γυναίκα υπουργός στο υπουργικό συμβούλιο του Ρουχάνι. Η ιρανική κοινωνία αποτελείται από 50% μη-περσικούς λαούς, Κούρδους, Αζέρους, Βαλούχους και Άραβες, αλλά κανείς από τους υπουργούς στο υπουργικό συμβούλιο δεν προέρχεται από αυτές τις ομάδες.

* Η διαδικασία της συγκρότησης και μόνο του υπουργικού συμβουλίου ήταν οδυνηρή. Ο Ρουχάνι παρουσίασε για πρώτη φορά το γραφείο του στον θρησκευτικό αρχηγό Χαμενεΐ και μετά ενώπιον του κοινοβουλίου, ξεπερνώντας τα θέματα με τους Πασνταράν. Το σύστημα διακυβέρνησης του Ιράν είναι λίγο συγκεχυμένο για τους ξένους. Ποιος είναι ποιος στο ιρανικό κυβερνητικό σύστημα;

Λοιπόν, ένα άτομο ή ίδρυμα που θέλει να κάνει πολιτική στο Ιράν πρέπει να αποδεχθεί τους όρους του θρησκευτικού συμβουλίου των εμπειρογνωμόνων, το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον Χαμενεΐ και τα μέλη του διορίζονται από αυτόν. Στα 40 χρόνια μετά την επανάσταση στο Ιράν, όλα που πρέπει να γίνουν είναι ευθυγραμμισμένα με τα συμφέροντα της επανάστασης. Στο κέντρο βρίσκονται οι συντηρητικοί σκληροπυρηνικοί που βασίζονται στον Χαμενεΐ και στα Πασνταράν (Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης) και οι μεταρρυθμιστές που ισχυρίζονται ότι είναι λίγο πιο ανεκτικοί. Οι μεταρρυθμιστές προσπαθούν να συγκρατήσουν τις ελπίδες των ανθρώπων εντός συστήματος. Για να εξαπατήσουν τον πληθυσμό, η δημοκρατία περιπέζεται.

Για παράδειγμα, ο Μοχάμεντ Χαταμί ήταν μεταρρυθμιστής. Ήταν στην εξουσία για οκτώ χρόνια, και αυτή ήταν η εποχή με τη μεγαλύτερη καταστολή. Για παράδειγμα, ένα πρωί σηκώθηκε και έκλεισε 79 εφημερίδες και περιοδικά, όπως κάνει και ο Ερντογάν στην Τουρκία σήμερα... Δολοφονήθηκαν δεκάδες δημοσιογράφοι. Στη συνέχεια, ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ανέβηκε στην εξουσία από τους Συντηρητικούς ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τον ονόμασαν πνευματικό αδελφό του Χαμενεΐ. Αλλά είναι ο κύριος ένοχος για τη δολοφονία χιλιάδων στο Ιράκ και στο Ρόζχελατ. Κατέστρεψε όλες τις σχέσεις του Ιράν με τον κόσμο, αλλά προς την κατεύθυνση των επιθυμιών του συστήματος. Δίπλα του, για όσους δεν συμπαθούν τον Αχμαντινετζάντ, παρουσίασαν τον Ρουχανί, λέγοντας ότι είναι πιο μετριοπαθής.

* Όσον αφορά τις σημερινές διαμαρτυρίες... Ξεκίνησαν διαμαρτυρίες στο Μάσχαντ, την πατρίδα Χαμενεΐ. Όταν έγιναν διαμαρτυρίες από τους μεταρρυθμιστές το 2009 μετά τις εκλογές, αυτή η πόλη τοποθετήθηκε στην πλευρά του Χαμενεΐ, όπου υπήρχαν αντιδιαδηλώσεις. Επίσης, στην Κομ, μια πόλη συμβολικής σημασίας για τους σιίτες, πραγματοποιούνται διαδηλώσεις, όπως και στο Ισφαχάν, το οποίο οι Ιρανοί λένε με υπερηφάνεια ότι είναι το «μισό του κόσμου». Πώς πρέπει να γίνει κατανοητό αυτό, επίσης όσον αφορά την εξάπλωση των δράσεων;

Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Μάσχαντ από την Ισλαμική Επανάσταση πριν από 40 χρόνια που διαδηλώσεις σε αυτό το επίπεδο λαμβάνουν χώρα σε αυτή την πόλη γνωστή ως το φρούριο του περσικού εθνικισμού. Είναι αλήθεια ότι πρόκειται για συμβολικά σημαντικές πόλεις. Η Κομ είναι σίγουρα ένα από τα συμβολικά πιο σημαντικά μέρη. Το Ισφαχάν διαμαρτύρεται και το Ισφαχάν είναι γνωστό ως η ανεπίσημη πρωτεύουσα του Ιράν. Αυτό δείχνει ότι η κοινωνία δεν είναι πλέον σε θέση να αντέξει το σημερινό σύστημα και την κυβέρνηση. Ήδη μετά την επανάσταση αφέθηκε περίπου 30-40 χρόνια σε αυτή την κατάσταση. Η κοινωνία απλώς δεν μπορεί να αντέξει πια.

Επιτρέψτε μου να αναφέρω ένα παράδειγμα: Ο προϋπολογισμός για τους μουλάδες στο ιρανικό δικαστικό σύστημα είναι τριπλάσιος από τον προϋπολογισμό όλων των άλλων νομικών θεσμών. Σύμφωνα με μια μελέτη, η τροφοδοσία μια τετραμελούς οικογένειας στο Ιράν αποκλειστικά με ψωμί και νερό για ένα μήνα, ισοδυναμεί με $ 125. Αλλά στο Ιράν, εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν καν δουλειά για να κερδίσουν αυτό το ποσό. Επιπλέον, εκατομμύρια δολάρια αποστέλλονται κάθε μήνα για τον πόλεμο στη Συρία, το Λίβανο και την Υεμένη. Προκαλούν το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων στις χώρες αυτές, αλλά οι άνθρωποι στη χώρα τους είναι πεινασμένοι. Υπήρξε σεισμός στο Κερμανσάχ, το κράτος δεν βοήθησε και κατάσχεσε τις βοήθειες που προέρχονταν από άλλες χώρες. Μετά τον σεισμό στο Κερμανσάχ, περίπου 20 άτομα αυτοκτόνησαν. Γιατί; Απόγνωση, φτώχεια, έλλειψη στέγης, πείνα... Τι άλλο πρέπει να χάσουν αυτοί οι άνθρωποι; Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο φωνάζουν συνθήματα όπως «Θάνατος στο καθεστώς», «Θάνατος στη δικτατορία» στις διαδηλώσεις τους.

* Υπάρχει επίσης μια συζήτηση σχετικά με το αν αυτές οι διαδηλώσεις έχουν οικονομικά ή πολιτικά αίτια. Τι νομίζετε;

Στην αρχή των διαδηλώσεων φώναζαν κυρίως συνθήματα με οικονομικά αιτήματα. Ωστόσο, αποτελεί ήδη μέρος της πολιτικής του ιρανικού καθεστώτος για πειθαρχία του πληθυσμού μέσω της πείνας. Δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε την οικονομία και την πολιτική. Εκτός από την πείνα, το καθεστώς στο Ιράν δεν άφησε διαδρόμους μέσω των οποίων η κοινωνία να μπορεί να αναπνεύσει. Δεν υπάρχουν πολιτικά κόμματα, δεν υπάρχουν διανοούμενοι, δεν υπάρχουν κοινωνικά δικαιώματα, δεν υπάρχουν δικαιώματα των γυναικών, δεν υπάρχει μέλλον για τη νεολαία, δεν υπάρχουν δικαιώματα για τους λαούς. Όλα αυτά είναι πολιτική.

* Ως δημοσιογράφος που παρακολουθεί στενά το ιρανικό σύστημα εδώ και πολλά χρόνια, ποια πιστεύετε ότι είναι η κύρια διαφορά που διαφοροποιεί αυτές τις διαδηλώσεις από τις προηγούμενες;

Τέτοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης το 2009 και επίσης εναντίον της κυβέρνησης του Χαταμί μεταξύ 1997 και 2005. Την εποχή εκείνη η πρωτοπορία των διαδηλώσεων ήταν η νεολαία και πάνω κυρίως οι φοιτητές. Οι διαδηλώσεις περιορίζονταν στην Τεχεράνη. Ωστόσο, τώρα ξεσπούν διαδηλώσεις σε πόλεις όπως το Μάσχαντ, η Κομ και το Ισφαχάν και εξαπλώνεται όλο και περισσότερο σε όλες τις πόλεις του Ιράν. Οι άνθρωποι που καθοδηγούν τις διαμαρτυρίες είναι φτωχοί, άνεργοι και νέοι. Οι γυναίκες κατεβαίνουν επίσης στους δρόμους. Οι νοικοκυρές είναι στο δρόμο και λένε ότι δεν πηγαίνουν σπίτι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εξέγερση συχνά αναφέρεται ως «Ενγκελάμπ Γκορισνεγκάν» (Η επανάσταση της πείνας).

Μια άλλη διαφορά είναι ότι στο παρελθόν υπήρξαν διαδηλώσεις των μεταρρυθμιστών εναντίον των συντηρητικών ή του στρατού. Αλλά οι δράσεις τώρα στρέφονται εναντίον των μεταρρυθμιστών. Επειδή οι μεταρρυθμιστές έχουν εξαπατήσει την κοινωνία. Οι μεταρρυθμιστές το κάνουν εδώ και 20 χρόνια. Κάθε φορά παίρνουν τις ψήφους και ξεπουλούν τις ελπίδες των ανθρώπων για τον Χαμενεΐ και τον στρατό.

* Έτσι, η κύρια διαφορά είναι ότι οι σημερινές διαδηλώσεις γίνονται τόσο εναντίον των μεταρρυθμιστών όσο και των συντηρητικών;

Πράγματι. Η κοινωνία γνωρίζει πολύ καλά ότι οι μεταρρυθμιστές και οι συντηρητικοί είναι δύο παίκτες στο ίδιο παιχνίδι. Από την άποψη αυτή, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στα συνθήματα: «Θάνατος στον δικτάτορα», «Θάνατος στο Ρουχανί», «Θάνατος στην Ισλαμική Δημοκρατία», «Θάνατος στη Χεζμπολάχ» [η ιρανική Χεζμπολάχ]. Η κοινωνία γνωρίζει τώρα ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα αλλάξουν το σύστημα.

* Πιστεύετε ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν;

Εάν το καθεστώς επιτεθεί στους ανθρώπους, τότε οι άνθρωποι δεν θα κάνουν ένα βήμα προς τα πίσω. Έχουν προσπαθήσει να είναι λίγο προσεκτικοί μέχρι στιγμής. Μπορούν επίσης να δουν ότι αυτή η οργή έχει καταπνιγεί για 40 χρόνια. Ναι, η επανάσταση ήταν σωστή, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν. Η επανάσταση έχει κλαπεί. Οι άνθρωποι τώρα θέλουν να πάρουν πίσω την επανάσταση από τους μουλάδες και διορθώνουν τα λάθη. Οι άνθρωποι θέλουν να πάρουν τον έλεγχο και την ηγεσία.

* Ποιος μπορεί να αναλάβει την ηγεσία της επανάστασης;

Αυτό είναι το καθήκον που βαρύνει τους επαναστάτες στο εξωτερικό, τους διανοούμενους, το ευρύ κοινό, τους νέους, τις γυναίκες και όλα τα συστατικά της κοινωνίας. Αλλά αν κάνεις κάτι, πρέπει να πάρεις διδάγματα από τα λάθη του παρελθόντος και να αναλάβεις αυτό το έργο χωρίς προσδοκία εξωτερικής παρέμβασης.

* Όταν μιλάμε για οργανωμένο αγώνα στο Ιράν, οι Κούρδοι είναι οι πρώτοι που έρχονται στο νου. Πώς βλέπετε τη δυνατότητα ενοποίησης της κουρδικής αντιπολίτευσης με την περσική, την αραβική, τη βαλουχική, την αζερική και άλλες κοινωνικές δυναμικές; Μπορούν να ενωθούν ή θα είναι όπως μετά το 1979;

Μετά την επανάσταση του 1979, το κέντρο όλων των αριστερών, σοσιαλιστικών και κομμουνιστικών κομμάτων ήταν στο Σινέ [στο Ρόζχελατ]. Εκτός από τα Κουρδικά κόμματα, αυτά τα κόμματα είδαν το Σινέ ως το κέντρο τους. Αυτή είναι μια βαθιά κληρονομιά. Έτσι δεν πρόκειται για κάτι νέο. Αυτή η κληρονομιά μπορεί να φέρει μαζί τις επαναστατικές και δημοκρατικές δυνάμεις. Είναι μια κοινή κληρονομιά. Από την άλλη πλευρά, ο κουρδικός λαός είναι μια πολιτικοποιημένη κοινωνία. Έτσι είναι και στο Ρόζχελατ. Είναι οι πιο πολιτικοποιημένοι άνθρωποι στη Μέση Ανατολή. Επηρεάζουν επίσης άλλους λαούς. Ο μόνος λόγος για τον οποίο το ιρανικό καθεστώς είναι τόσο πολύ εναντίον του κουρδικού λαού στο Ρόζχελατ είναι ότι δεν θέλει να είναι πολιτικοποιημένος, αλλά να αποπολιτικοποιηθεί. Αλλά για τον κουρδικό λαό, η πολιτική είναι πιο σημαντική από το ψωμί και το νερό. Για παράδειγμα, στις διαμαρτυρίες του Μάσχαντ, ακούστηκε το σύνθημα «θάνατος στον πληθωρισμό» ενώ στο Κερμανσάχ το σύνθημα «λευτεριά στους πολιτικούς κρατούμενους».

* Μπορούν τα δύο συνθήματα να ενωθούν;

Οπωσδήποτε. Επειδή ο λαός του Ιράν έχει μια εμπειρία συνύπαρξης για χιλιάδες χρόνια. Έχουν μεγάλη κληρονομιά. Ώμο με ώμο, έδιωξαν δεκάδες δικτατορίες. Υπήρξαν δεκάδες επιτυχημένες επαναστάσεις. Εάν οι επαναστατικές δυνάμεις και οι ηγέτες μπορούν να συναντηθούν με ένα δημοκρατικό πρόγραμμα, αν παραμείνουν πιστοί στον λαό, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην πετύχουν. Οι άνθρωποι το θέλουν επίσης. Για παράδειγμα, ένα σύνθημα που φωνάχτηκε από διαδηλωτές ήταν: «Μη φοβάστε, μην φοβάστε, είμαστε όλοι μαζί». Αυτό είναι ένα μήνυμα. Όλες οι δυνάμεις που θέλουν την επανάσταση ενός λαού πρέπει να βρεθούν μαζί και να προχωρήσουν μαζί - αυτό είναι το μήνυμα.

Πηγή: Athens Indymedia, 2 Ιανουαρίου 2018.

Karwan Hewram, «What do the people in Iran want, why do they protest?», ANF News, 2 Ιανουαρίου 2018. 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:25

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.