Κυριακή, 07 Ιανουαρίου 2018 11:43

Ανακοινώσεις του Κόμματος Τουντέχ [ΚΚ Ιράν] και του PJAK (Κόμμα Ελεύθερης Ζωής του Κουρδιστάν για την εξέγερση στο Ιράν)

Ανακοίνωση της ΚΕ του Κόμματος Τουντέχ στο Ιράν

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Η πολιτικο-οικονομική κρίση του χρεοκοπημένου θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν μεγαλώνει και βαθαίνει καθημερινά. Η επίδραση αυτής της κρίσης μπορεί να παρατηρηθεί στις ενδο-καθεστωτικές διαμάχες και τις άνευ προηγουμένου αποκαλύψεις εσωτερικών διαμαχών μεταξύ ισχυρών μερίδων, που αποκαλύπτουν το βάθος της διαφθοράς και της καταπίεσης που κυριαρχεί στο λεγόμενο «σύστημα-πρότυπο για τον κόσμο».

Η εκτός ελέγχου φτώχια, ένδεια, ακρίβεια και χρόνια ανεργία -που έχουν καταστρέψει τις ζωές ενός μεγάλου τμήματος του πληθυσμού και ιδιαίτερα της νεολαίας- η εκτεταμένη καταστροφή του περιβάλλοντος, λόγω των καταστρεπτικών πολιτικών της κυρίαρχης εξουσίας, και η πλήρης οικονομική χρεοκοπία του καθεστώτος, καθώς κι η όξυνση των εξωτερικών πιέσεων στο καθεστώς, έχουν αθροιστικά δημιουργήσει μια πολύ κρίσιμη και εκρηκτική κατάσταση στην κοινωνία μας. Οι ηγέτες του καθεστώτος που ζούνε μια πολυτελή ζωή με μια άνευ προηγουμένου περιουσία, την οποία έχουν συσσωρεύσει τα τελευταία 40 χρόνια έχοντας λεηλατήσει τους εθνικούς πόρους και τον πλούτο του έθνους, ζητούν από το λαό να είναι υπομονετικός και να ανεχτεί τις κακουχίες, προκειμένου να «προφυλάξει το ισλαμικό καθεστώς» -ένα καθεστώς που δεν έχει φέρει τίποτα στο έθνος μας εκτός από καταστροφή και πολιτιστική, πολιτική και οικονομική οπισθοδρόμηση. Οι τωρινοί ηγέτες έχουν δείξει στην πράξη ότι μόνος στόχος και επιθυμία τους είναι να σώσουν το παρόν, δεσποτικό καθεστώς και την απόλυτη εξουσία του σκοταδιστικού κλήρου πάνω στο έθνος μας με τίμημα οποιοδήποτε έγκλημα κι οποιαδήποτε τιμωρία.

Τις τελευταίες βδομάδες γίναμε μάρτυρες της ανεξέλεγκτης όξυνσης και δυσαρέσκειας και των άνευ προηγουμένου συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας του λαού σε πολυάριθμες πόλεις, όσο και ευρείων και εκτεταμένων εργατικών διαμαρτυριών ενάντια στην ακρίβεια, την καταπίεση και την αδικία που διαπράττουν οι κυβερνητικοί θεσμοί από την κυβέρνηση και τη βουλή (Majlis) μέχρι τη Δικαιοσύνη και τους Ισλαμοφρουρούς και την Ανώτατη Θρησκευτική Ηγεσία, εκ των οποίων όλοι προστατεύουν τα συμφέροντα των μεγαλοκαπιταλιστών. Η ακραία όξυνση της δυσαρέσκειας του λαού σε ό,τι αφορά την παρούσα κατάσταση και, κυρίως, η ετοιμότητα και προθυμία των εξοργισμένων κι απογοητευμένων μαζών να τα βάλουν με τον καταπιεστικό μηχανισμό του καθεστώτος είναι μια ένδειξη των σημαντικών εξελίξεων στο επίπεδο της ετοιμότητας των μαζών να αντισταθούν -και να διεξάγουν μια ανοιχτή πάλη ενάντια- στην εξουσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Ενάντια στους ισχυρισμούς κάποιων ηγερών των φιλο-καθεστωτικών μεταρρυθμιστών πως τέτοιες διαμαρτυρίες είναι «συνωμοσίες», πιστεύουμε βαθιά πως η πλειονότητα των ανθρώπων του έθνους μας είναι βαθιά απογοητευμένοι με τα συνθήματα εκείνων που οι μοναδικοί τους στόχοι είναι να κάνουν κάποιες διακοσμητικές και ήσσονος σημασίας τροποποιήσεις του παρόντος καθεστώτος και τώρα απαιτούν θεμελιώδεις αλλαγές στη διακυβέρνηση της χώρας. Σήμερα μόνο εκείνοι που με κάποιον τρόπο θα ήθελαν να διατηρήσουν την παρούσα καταστροφική κατάσταση, φοβούνται την όξυνση και την ανάπτυξη της λαϊκής πάλης. Η εμπειρία των δύο τελευταίων δεκαετιών και πολλές προεδρικές βουλευτικές και τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν και χειραγωγήθηκαν υπό τον έλεγχο και τη διεύθυνση του ανώτατου ηγέτη, έχει αποδείξει ότι ο λαός ταχύτατα απομακρύνεται από τη στρατηγική της επιλογής μεταξύ κακού και χειρότερου και δεν είναι πια διατεθειμένος να υποκύψει στη χειραγώγηση των αιτημάτων του από το καθεστώς και τους φιλοκαθεστωτικούς μεταρρυθμιστές, που εν πολλοίς παίζουν το ρόλο πολιτικού μεσάζοντα αυτές τις μέρες. Η πλειονότητα των ανθρώπων της πατρίδας σήμερα θέλουν να βάλουν τέλος στο δεσποτικό, θεοκρατικό καθεστώς. Να τερματίσουν την καταπίεση και αδικία και να επιφέρουν την εγκαθίδρυση της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτά τα αιτήματα μπορούν μόνο να επιτευχθούν μόνο μέσω της κοινής πάλης όλων των εθνικών και φιλελεύθερων δυνάμεων, δίχως ξένη επέμβαση.

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Την ίδια στιγμή, πρέπει να σημειωθεί πως στις κρίσιμες περιστάσεις της τρέχουσας επικίνδυνης τοπικής έντασης, η τοπική αντίδραση -που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ και τη δεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου στο Ισραήλ- επιδιώκει να επηρεάσει αισθητά τις εξελίξεις στη χώρα μας και να αντικαταστήσει το παρόν αντιδραστικό καθεστώς με ένα άλλο αντιδραστικό καθεστώς. Τα στηρίγματα αυτών των δυνάμεων, δηλαδή, η τοπική αντίδραση, η κυβέρνηση Τραμπ κι η δεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου, υπέρ των Ιρανών μοναρχικών και εκείνων των πολιτικών ομάδων που στοχεύουν στη συνεργασία με τα πιο αντιδραστικά καθεστώτα της περιοχής και να πείσουν τα ευρωπαϊκά κράτη να επιβάλουν κυρώσεις στην ιρανική οικονομία -επιδεινώνοντας έτσι τη δυστυχία των εξαθλιωμένων και μη προνομιούχων ανθρώπων της χώρας μας- και να ενθαρρύνουν ξένα κράτη να παρέμβουν στρατιωτικά στο Ιράν, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για οποιαδήποτε αισιοδοξία σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια μιας τέτοιου είδους «αντιπολίτευσης». Οι προοδευτικές και φιλελεύθερες δυνάμεις του Ιράν πρέπει να αυξήσουν την παρουσία τους στο κίνημα διαμαρτυρίας των μαζών -περισσότερο παρά ποτέ- παρέχοντας κατάλληλα, φιλολαϊκά συνθήματα, προσφέροντας συνετή καθοδήγηση και βασιζόμενες στα δικαιολογημένα αιτήματα των μαζών για την κατάργηση του υπάρχοντος καταπιεστικού καθεστώτος και το τέλος της οικονομικής ένδειας, καταπίεσης, αδικίας και λεηλασίας των φυσικών και ανθρώπινων πόρων του έθνους, αποφεύγοντας ταυτόχρονα αντιδραστικά και διχαστικά συνθήματα. Δε θα πρέπει να αφήσουμε το παρελθόν να επαναληφθεί, όταν ο ηρωικός αγώνας του έθνους για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη ναρκοθετείται από έναν εσμό αντιδραστικών καιροσκόπων που δεν πιστεύουν στα δικαιώματα του λαού ή τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Ο τρόπος σωτηρίας της χώρας είναι μέσω μιας ενιαίας και οργανωμένης κινητοποίησης όλων των εθνικών, αντι-δικτατορικών και φιλελεύθερων δυνάμεων για την κατάργηση του δεσποτικού και αντιλαϊκού καθεστώτος της Ανώτατης Ηγεσίας. Το κόμμα μας τρέφει την απόλυτη πεποίθηση πως το κυβερνών πολιτικό καθεστώς στο Ιράν -ένα καθεστώς που βασίζεται στην εξουσία ενός ατόμου ως «αντιπροσώπου του Θεού επί Γης», που βρίσκεται πάνω και πέρα από όλους τους νόμους και τους θεσμούς της εκτελεστικής εξουσίας, της νομοθετικής, της δικαστικής και του αστυνομικού και στρατιωτικού μηχανισμού- είναι ένα καθεστώς που δε μεταρρυθμίζεται, κι ένα δημοκρατικό καθεστώς που βασίζεται στο λαό δεν μπορεί να δημιουργηθεί μέσω οποιασδήποτε αναμόρφωσης του παρόντος συστήματος. Η λύση είναι η διεξαγωγή μιας ενιαίας και οργανωμένης πάλης όλων των κοινωνικών στρωμάτων -από τους εργάτες και όλο τον εργαζόμενο λαό έως τους μαχητικούς νέους, φοιτητές, γυναίκες και προοδευτικούς και φιλελεύθερους διανοούμενους- γύρω από λαϊκά συνθήματα ενάντια στην εξουσία της τυραννίας. Η εμπειρία της σύγχρονης ιστορίας μας απέδειξε ότι οι λαοί του Ιράν έχουν την ικανότητα να μεταδώσουν τη φωνή τους στα αυτιά της άρχουσας αντίδρασης. Για άλλη μια φορά, καλούμε όλες τις εθνικές, προοδευτικές και φιλελεύθερες δυνάμεις του έθνους να παραμερίσουν τις θεωρητικές και ιστορικές διαφωνίες και να κινητοποιηθούν μαζί, στο πλευρό του λαϊκού κινήματος, για να βοηθήσουνα αποτελεσματικά την πάλη -στόχος της οποίας είναι η απόρριψη της τυραννίας και η εγκαθίδρυση της εξουσίας του λαού, της ελευθερίας, της ειρήνης, της ανεξαρτησίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος Τουντέχ του Ιράν

29 Δεκεμβρίου 2017

Πηγή: Κατιούσα, 2 Ιανουαρίου 2018.

Ανακοινώσεις του PJAK (Κόμμα Ελεύθερης Ζωής του Κουρδιστάν)

Το PJAK καλεί τους λαούς του Ιράν να πολεμήσουν και να παραμείνουν μαζί

Το PJAK εξέδωσε δήλωση σχετικά με τις συνεχιζόμενες λαϊκές διαμαρτυρίες στο Ιράν και το Ρόζχελατ και κάλεσε τους λαούς του Ιράν να πολεμήσουν και να παραμείνουν μαζί.

Το Κόμμα Ελεύθερης Ζωής του Κουρδιστάν (PJAK / Partiya Jiyana Azad a Kurdistanê) εξέδωσε δήλωση σχετικά με τις τρέχουσες λαϊκές διαμαρτυρίες στο Ιράν και στο Ρόζχελατ (Ανατολικό Κουρδιστάν) και κάλεσε τους λαούς του Ιράν να σταθούν και να αγωνιστούν μαζί. Η δήλωση στην επίσημη ιστοσελίδα του PJAK περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Οι διαδηλώσεις που έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρο το ιρανικό τοπίο, ξεκινώντας από το Μάσχαντ και Κερμανσάχ, έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές. Θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δημοκρατικό μετασχηματισμό για ολόκληρο το Ιράν.

Υπάρχουν εκείνοι που, εν γνώσει ή εν αγνοία τους, συνδέουν τη διαφωνία των ανθρώπων με οικονομικούς λόγους. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι στη ρίζα όλων των ζητημάτων υπάρχουν πολιτικοί λόγοι. Χωρίς μια δημοκρατική λύση και χωρίς εφαρμογή μεθόδων δημοκρατικής πολιτικής, κανένα ζήτημα στο Ιράν δεν θα επιλυθεί. Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι διαδηλώσεις στο Ιράν για μια θεμελιώδη αλλαγή και μετασχηματισμό είναι νόμιμες.

Ο μόνος στόχος της σύνδεσης της διαφωνίας των ανθρώπων με εξωτερικές δυνάμεις είναι η καταστολή των διαμαρτυριών. Αυτός ο λεπτός και έκτακτος κοινός αγώνας, που στέκεται και οργανώνεται από κοινού, είναι πολύ σημαντικός για τους λαούς του Ιράν και τις δυνάμεις της δημοκρατίας. Ως PJAK, καλούμε τον κουρδικό λαό και όλους τους λαούς του Ιράν στις τάξεις του αγώνα για ελευθερία.

Πηγή: Athens Indymedia, 31 Δεκεμβρίου 2017.

Το KJAR καλεί τις γυναίκες να συμμετάσχουν σε διαμαρτυρίες στο Ιράν

Το KJAR δημοσίευσε μια δήλωση σχετικά με τις διαμαρτυρίες στο Ιράν και είπε ότι βλέπουν το κίνημα ως δημοκρατικό αγώνα και παροτρύνουν τον καθένα να συστρατευτεί με την εξέγερση.

Το KJAR κατηγόρησε το ιρανικό κράτος για την ακόλουθη άγνοια και εξολοθρευτική νοοτροπία έναντι του κουρδικού λαού το 2017, αλλά επεσήμανε ότι δεν κατάφερε να σταματήσει τα κουρδικά αιτήματα για ελευθερία. «Γι’ αυτό, το ιρανικό καθεστώς είναι τόσο επιθετικό», δήλωσε το KJAR.

Αποσπάσματα από την ανακοίνωση:

Ως αποτέλεσμα της αντιδημοκρατικής και καταπιεστικής κρατικής πολιτικής του Ιράν, το Ιράν έχει ένα πρόβλημα δημοκρατίας. Το ζήτημα της ελευθερίας των γυναικών είναι σοβαρό και αυτό είναι επίσης ένα σοβαρό πρόβλημα για τους άνδρες. Οι άνθρωποι είναι φτωχότεροι. Υπάρχει ένα εκπαιδευτικό πρόβλημα. Το πολιτικό σύστημα είναι μονομερές και αντιδημοκρατικό. Όλοι αυτοί οι παράγοντες ήρθαν σε ένα σημείο όπου κανείς δεν θα μπορούσε να το ανεχθεί πια. Οι συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες στο Ιράν και στο Ανατολικό Κουρδιστάν ξεκίνησαν ως αποτέλεσμα αυτής της διαφθοράς και βρώμικης πολιτικής.

[...]

Όλες οι γυναίκες, όλες οι οργανωμένες γυναίκες πρέπει να εγείρουν μια φωνή ενάντια στην αδικία.

Η μόνη λύση για το Ιράν και το Ανατολικό Κουρδιστάν είναι η δημοκρατική ενότητα του λαού. Οι γυναίκες πρέπει να αναλάβουν την ηγεσία της πάλης της δημοκρατικής ενότητας ", ανέφερε η δήλωση.

Πηγή: Athens Indymedia, 1 Ιανουαρίου 2018. 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:24

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.