Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2018 12:06

Ισραήλ, μοναρχικοί, μεταρρυθμιστές και ΗΠΑ: άρνηση εργαλειοποίησης των διαδηλώσεων στο Ιράν Κύριο

Σχόλιο της Αντιπολεμικής Διεθνιστική Κίνησης:

Σας παρουσιάζουμε ένα κείμενο για τα γεγονότα στο Ιράν. Το κείμενο αναρτήθηκε στο http://manjanigh.com

Στα ελληνικά «manjanigh» λέγεται ο Καταπέλτης.

Ψωμί, δουλειά, ελευθερία! Κάτω ο Χομεϊνί! Κάτω ο Ροχάνι! Φοιτητές και εργάτες ενωθείτε! Οι ανελέητοι πλουτοκράτες είναι η ντροπή του λαού! Θα παλέψουμε, θα πεθάνουμε και θα πάρουμε πίσω το Ιράν! Μεταρρυθμιστές και Συντηρητικοί έχετε τελειώσει! Οι φοιτητές αφυπνίστηκαν και βαδίζουν χέρι-χέρι με τους εργάτες! Είμαστε όλοι άνεργοι και θα σας αναγκάσουμε να το καταλάβετε!

Αυτά είναι ορισμένα από τα συνθήματα, που μπορούσαμε να ακούσουμε τις τελευταίες μέρες στις δυναμικές διαδηλώσεις, που έλαβαν χώρα σε πάνω από εξήντα ιρανικές πόλεις και κωμοπόλεις.

Σε μια τόσο κρίσιμη, ιστορική συγκυρία, πώς κατανοούμε και πώς εμπλεκόμαστε στον ξεσηκωμό αυτό; Εναντίωση, αδιαφορία ή αλληλεγγύη;

Σε μια εποχή, που οι ταξικές αναλύσεις απορρίπτονται και λοιδορούνται από φιλελεύθερους εντός και εκτός Ιράν, τα υποκείμενα, που δέχονται το χλευασμό τους έχουν καταλάβει τους δρόμους.

Την προηγούμενη εβδομάδα, πάνω από χίλιοι άνθρωποι συνελήφθησαν σε εξήντα πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά του Ιράν. Τηλεοπτικές ομολογίες μεταδόθηκαν και πάνω από δώδεκα άνθρωποι δολοφονήθηκαν.

Παρ΄όλα αυτά, στα μέσα αυτής της εξέγερσης –που είναι η εξέγερση των ανέργων, των φοιτητών, της εργατικής τάξης και των συνταξιούχων ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία και τη δικτατορία ή, για να το πούμε αλλιώς, ενάντια στην πολιτική και οικονομική καταπίεση– οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, οι μοναρχικοί, η ίδια η ιρανική κυβέρνηση, και οι λεγόμενοι μεταρρυθμιστές, προσπαθούν είτε να αρνηθούν είτε να εκμεταλλευτούν αυτές τις διαδηλώσεις για τα δικά τους συμφέροντα. Ο Tραμπ διακηρύσσει την υποστήριξη του, λες και η πολιτική και οικονομική εκμετάλλευση δεν είναι καθημερινή πραγματικότητα στις ΗΠΑ. Ο Νετανιάχου τάσσεται δημόσια υπέρ των διαδηλωτών, παρόλο που η κυβέρνηση του δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για τα συμφέροντα του λαού, αλλά μόνο για τα δικά της. Οι Ιρανοί μοναρχικοί χρησιμοποιούν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, για να προπαγανδίσουν πως η πλειοψηφία του κόσμου στο Ιράν επιθυμεί την επιστροφή στο πολιτικό καθεστώς, που επικρατούσε πριν από σαράντα χρόνια, κάτι που, στην καλύτερη περίπτωση, είναι ένα καλοστημένο ψέμα. Η ιρανική κυβέρνηση και το παρακράτος της έχουν δοκιμάσει κάθε μέσο για να δυσφημίσουν τις διαδηλώσεις, προσπαθώντας να τις παρουσιάσουν ως υποκινούμενες είτε από συνωμοτικές δυνάμεις, όπως ο πρώην πρόεδρος, Αχμαντινετζάντ, και οι υποστηρικτές του, είτε από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τους μοναρχικούς.

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι από αυτές τις διαδηλώσεις, όμως, είναι οι μεταρρυθμιστές, οι οποίοι παίζουν κεντρικό ρόλο εντός του πολιτικού καθεστώτος. Συνθήματα όπως «Μεταρρυθμιστές και Συντηρητικοί έχετε τελειώσει!» ή «Κάτω ο Ροχάνι!», είναι μόνο δύο παραδείγματα για το πως οι διαδηλωτές απορρίπτουν καθαρά το ψευτοδίλημμα «ρεφορμιστές ή συντηρητικοί» που τίθεται στις εκλογές, καθώς και τον κοινό, νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό της πολιτικής τους.

Εν συντομία, η θέση μας είναι: Το νέο αυτό κίνημα των χαμηλότερων τάξεων στο Ιράν, υπονομεύεται από πολλές πλευρές ενώ υπάρχουν ακόμα δολοφονίες από την αστυνομία και παραστρατιωτικές δυνάμεις. Για το λόγο συτό, χρειάζεται την υποστήριξη από άτομα, ανεξάρτητα ειδησεογραφικά πρακτορεία και συλλογικότητες του εξωτερικού. Η αλληλεγγύη πρέπει να είναι μαζική. Τα πολιτικά στρατόπεδα και οι αντιδραστικές/δογματικές δυνάμεις, που βρίσκονται σε κίνδυνο, δεν πρέπει να βρουν εύφορο έδαφος για την εργαλειοποίηση των διαδηλώσεων για τους δικούς τους σκοπούς.

Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων – Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος, 25 Ιανουαρίου 2018. 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:24

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.