Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018 13:14

Ενάντια στον Ασάντ, Ενάντια σε όλες τις επεμβάσεις, Αλληλεγγύη στον συριακό λαό! Κύριο

Joseph Daher

Ενάντια στον Ασάντ, Ενάντια σε όλες τις επεμβάσεις, Αλληλεγγύη στον συριακό λαό!

Η αμερικανική κυβέρνηση, σε συμμαχία με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, ξεκίνησε αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία το βράδυ της 13ης προς τη 14η Απριλίου 2018, επισήμως, ως απάντηση στη χρήση από το καθεστώς του Άσαντ χημικών όπλων εναντίον του πληθυσμού στην πόλη Ντούμα, στην ανατολική Γούτα, λίγες μέρες νωρίτερα, σκοτώνοντας περίπου 70 αμάχους και τραυματίζοντας μερικές εκατοντάδες. Αυτή η επίθεση με χημικά όπλα οδήγησε στην απόφαση της αναγκαστικής απόσυρσης της φονταμενταλιστικής ισλαμικής πολιτοφυλακής Τζάις αλ-Ισλάμ σε λίγες μέρες στα βόρεια της Συρίας σε συμφωνία με το καθεστώς της Δαμασκού.

Οι βομβαρδισμοί των τριών δυτικών δυνάμεων είχαν ως στόχο τρεις θέσεις στη Δαμασκό και τη Χομς, όπου το καθεστώς της Δαμασκού κατηγορείται για ανάπτυξη, κατασκευή και αποθήκευση χημικών όπλων.

Σε αυτά τα χτυπήματα, δεν αναφέρθηκαν θύματα και οι περισσότερες από τις εγκαταστάσεις εκκενώθηκαν λίγες ημέρες πριν από την επίθεση, χάρη στις προειδοποιήσεις της Ρωσίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία δήλωσαν ότι τα χτυπήματα δεν αποσκοπούσαν στην παράλυση της άμυνας του συριακού καθεστώτος ή στην πρόκληση μιας «αλλαγής καθεστώτος». Έπρεπε μόνο να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τον Μπασάρ αλ-Άσαντ από τη χρήση χημικών όπλων. Οι τρεις σύμμαχοι δήλωσαν ότι η επιχείρηση ήταν μόνο ένα «shot one time». Ο Λαβρόφ δήλωσε επίσης ότι πριν από τις επιθέσεις των ΗΠΑ εναντίον των Συριακών στόχων, η Ρωσία είπε στην ηγεσία των ΗΠΑ ποια τμήματα της Συρίας αντιπροσώπευαν «κόκκινες γραμμές» για τη Μόσχα και ότι η στρατιωτική δράση των ΗΠΑ δεν είχε δξεπεράσει αυτές τις γραμμές.

Από πολλές απόψεις αποτελούν ένα «remake» της επιχείρησης των αμερικανικών βομβιστικών επιθέσεων εναντίον μιας συριακής βάσης (που είχε εκκενωθεί λίγες ώρες νωρίτερα) τον Απρίλιο του 2017 μετά από επιθέσεις του καθεστώτος Άσαντ με χημικά εναντίον της περιοχής Χαν Σεϊχούν, στη βορειοδυτική Συρία.

Παρόλο που οι αμερικανικές και ρωσικές ομιλίες ήταν πιο επιθετικές τις ημέρες μετά τις δυτικές επιθέσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τρόμπ κάλεσε τηλεφωνικά την Παρασκευή 20 Απριλίου τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλώνοντας ότι θα είναι ευτυχής να δει τον Πούτιν στο Λευκό Οίκο.

Αυτές οι επιθέσεις δεν αλλάζουν τη γενική ισορροπία ισχύος στην περιοχή. Το καθεστώς της Δαμασκού έχει τώρα υπό τον έλεγχό του περισσότερο από το μισό της συριακής επικράτειας και πάνω από το 80% του πληθυσμού και συνεχίζει τις επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς σε διάφορες περιοχές που δεν ελέγχει. Τη νύχτα μετά τους δυτικούς βομβαρδισμούς, οι αεροπορικές δυνάμεις του συριακού καθεστώτος πραγματοποίησαν επιδρομές στις περιοχές Ιντλίμπ και Χάμα, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο διαφόρων ομάδων της ένοπλης αντιπολίτευσης.

Με άλλα λόγια, το καθεστώς Άσαντ και οι σύμμαχοί του μπορούν να συνεχίσουν τις σφαγές εναντίον άμαχων πληθυσμών με «συμβατικά όπλα».

Αμφιβολίες για τα χημικά όπλα;

Μετά από το δυτικό βομβαρδισμό, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) δεν μπορούσε να εισέλθει στη Ντούμα για να διερευνήσει μέχρι τις 21 Απριλίου, δύο εβδομάδες μετά τις εικαζόμενες επιθέσεις, λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν από τις αρχές της Συρίας και της Ρωσίας, ενώ αρκετοί γιατροί ισχυρίστηκαν ότι είχαν πιεστεί από το συριακό καθεστώς, το οποίο τους απειλούσε με αντίποινα εάν έκαναν αποκαλύψεις στον τύπο και τους ανάγκασε να ξεφορτωθούν όλα δείγματα που είχαν ληφθεί.

Υπενθυμίζουμε ότι, τον Νοέμβριο του 2017, ένα μήνα μετά από μια διερευνητική αποστολή που διεξήγαγε ο ΟΑΧΟ και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Δαμασκός είχε διαπράξει μια επίθεση με σαρίν στο Χαν Σεΐχουν, βορειοδυτικά της Συρίας, η οποία είχε σκοτώσει τουλάχιστον 83 άτομα, η Ρωσία είχε εμποδίσει την ανανέωση της άδειας των ερευνητών που είχε μόλις λήξει.

Από το 2014, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) διερεύνησε 70 περιπτώσεις επιθέσεων με αέριο στη Συρία, από τις 370 αναφορές, σχεδόν όλες από το συριακό καθεστώς με ορισμένες εξαιρέσεις από την τζιχαντιστική ομάδα του ισλαμικού κράτους.

Κάποιοι εξέφρασαν αμφιβολίες σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς, με το επιχείρημα της σημερινής στρατιωτικής του ανωτερότητας, και ότι επομένως δεν είχε λόγο να τα χρησιμοποιήσει. Πρόκειται για μια περίεργη λογική: το Ισραήλ είναι στρατιωτικά ανώτερο από τους Παλαιστίνιους, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τη χρήση του λευκού φωσφόρου. Και τι γίνεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι έριξαν βλήματα λευκού φωσφόρου στις περιοχές που ελέγχονται από το ISIS στη Μοσούλη του Ιράκ και ενδεχομένως στη Ράκκα της Συρίας; Ο κύριος σκοπός της χρήσης χημικών όπλων είναι να σκορπίζουν τον τρόμο μεταξύ των κατοίκων της Συρίας και αλλού.

Ενάντια σε όλες τις επεμβάσεις!

Η στρατιωτική επέμβαση των Δυτικών δυνάμεων επεδίωκε μόνο να εξυπηρετήσει τα εσωτερικά και εξωτερικά εθνικά πολιτικά συμφέροντα αυτών των κυβερνώντων ελίτ και αύξησε τις διεθνείς εντάσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία δεν ενδιαφέρονται για τους αμάχους της Συρίας ή της περιοχής. Οι προηγούμενες στρατιωτικές τους επεμβάσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου και η υποστήριξη των δικτατοριών στην περιοχή αποδεικνύουν την έλλειψη μέριμνας σχετικά με τους αμάχους και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο πρόσφατο παρελθόν, για παράδειγμα, η εισβολή και η αμερικανική και βρετανική κατοχή του Ιράκ το 2003 προκάλεσαν τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτά τα ίδια κράτη δεν διακρίνονταν ούτε για τη μαζική υποδοχή των Σύριων προσφύγων και άλλων εθνικοτήτων, αλλά, αντιθέτως, πολύ συχνά ακολουθούν τις ρατσιστικές πολιτικές και πολιτικές ασφαλείας εναντίον τους.

Γενικότερα, πρέπει να καταγγείλουμε όλες τις ξένες επεμβάσεις οι οποίες είναι ενάντια στις προσδοκίες για δημοκρατικές αλλαγές στη Συρία, οι οποίες γίνονται είτε με τη μορφή υποστήριξης του καθεστώτος (Ρωσία, Ιράν, Χεζμπολάχ) συμμετέχοντας στον βίαιο και θανατηφόρο πόλεμό του είτε υποστηρίζοντας ότι είναι «φίλοι του συριακού λαού» (Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Τουρκία), αλλά υποστηρίζουν τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα τα φονταμενταλιστικά ισλαμικά κινήματα, που αντιτίθενται στους αρχικούς στόχους της λαϊκής εξέγερσης που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011.

Η επιλογή ενός τύπου ιμπεριαλισμού ή αυταρχισμού απέναντι σε έναν άλλο, διασφαλίζει τη σταθερότητα του καπιταλιστικού συστήματος και την εκμετάλλευση και καταπίεση των λαών.

Κάποιοι λένε ότι δεν πρέπει να καταδικάζουμε τη Ρωσία και το Ιράν στη Συρία επειδή έχουν προσκληθεί από το καθεστώς Άσαντ, αντίθετα για παράδειγμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ας είμαστε σαφείς σχετικά με την παρανομία, από την άποψη του διεθνούς δικαίου, η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία για την καταπολέμηση της ISIS (και όχι του συριακού καθεστώτος) είναι πραγματικότητα. Αλλά η νομιμότητα της παρουσίας ρωσικών (ή ιρανικών) στρατευμάτων - που προσκλήθηκαν από το καθεστώς Άσαντ - δεν είναι μεγαλύτερη. Γιατί αν αποδεχθούμε αυτή τη λογική, η επέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στο Μπαχρέιν, για να συντρίψουν τη λαϊκή εξέγερση πρέπει να θεωρηθεί νόμιμη, επειδή έγινε κατόπιν πρόσκλησης του καθεστώτος της Μανάμα.

Ο επιλεκτικός αντιιμπεριαλισμός δεν μπορεί να αναπτύξει έναν λόγο εναντίον όλων των μορφών επέμβασης και εναντίον όλων των διεθνών και περιφερειακών δυνάμεων, αλλά τον αποδυναμώνει, ειδικά όταν χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη ενός λόγου που αρνείται τα εγκλήματα μιας δικτατορίας.

Ως προοδευτικοί/ές, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ανάγκη να υποστηρίξουμε τους λαούς που αγωνίζονται για την απελευθέρωσή τους και τη χειραφέτηση τους, ενάντια σε όλες τις ξένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (διεθνείς και περιφερειακές) και τις αυταρχικές ομάδες.

Απέναντι στα εγκλήματα του καθεστώτος Άσαντ που συνεχίζονται μέσα στη σιωπή και με τη συνενοχή των διεθνών και περιφερειακών δυνάμεων που μοιράζουν τη χώρα σε ζώνες επιρροής... Αλληλεγγύη στον συριακό λαό!

Μετάφραση: e la libertà

Joseph Daher, «Non à Assad, Non à toutes les interventions et solidarité avec le peuple syrien!»,سوريا الحرية للأبد - Syria Freedom Forever, 23 Απριλίου 2018. 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:21

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.